IP: *.smrw.lodz.pl 12.11.11, 20:33
Co ile można robić CT głowy?
Pozdrawiam
meg22
Obserwuj wątek
    • minniemouse Re: CT 13.11.11, 03:06
      Nie wiem, ale CT to rowniez promieniowane jak w rentgenie
      www.zdrowie.med.pl/bad_obraz/tomografia.html
      wiev trzeba byc ostroznym.
      wydaje mi sie ze rezonans jest bezpieczniejszy.

www.informed.com.pl/main/Tomografia-czy-rezonans-Oto-jest-pytanie-a-151.html
      Minnie
      • Gość: meg22 Re: CT IP: *.smrw.lodz.pl 14.11.11, 17:54
        Dzięki Minnie!
        Wiesz może, jak często można robić MRI?
        Pozdrawiam
        meg22
    • bluespainter Re: CT 15.11.11, 00:23
      Tylko po co ? Żadne z tych badań nie wykaże prawdziwej przyczyny migreny. Może wreszcie należałoby spojrzeć na [url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Scombrotoksizm]Scombrotoxizm[/url] i jego objawy jak na prawdziwą przyczynę bólu, nad którym dotąd nie panuje żaden neurolog. Bo to zajęcie dla Hepatologa.
      Nomina wyjaśniła to dość sensownie w wątku [url=http://forum.gazeta.pl/forum/w,12154,115325055,115741707,Re_Migrena_a_HIT_i_DAO.html?v=2]HIT i DAO/url]
      • annthonka Re: CT 15.11.11, 10:08
        Tak, tak. Szczególnie jeżeli ktoś nie je ryb :).
    • bluespainter Re: CT 15.11.11, 12:46
      Ręce opadają. A kto powiedział, że histamina pochodzi wyłącznie od ryb ? Produktem pierwotnym jest HISTYDYNA , znajdująca się GŁÓWNIE w jajach, drobiu, mięsie, żółtych serach itp. Jeśli z powodu niedoboru DAO dojdzie do dekarboksylacji histydyny- powstanie histamina.
      Proszę zauważyć, że objawy migreny są typowe dla zatrucia : ból, wymioty, omamy wzrokowe.
      Fakt, że wiele osób doznaje ulgi po wymiotach ( im więcej tym lepiej) dowodzi, że organizm w reakcji obronnej pozbywa się niechcianej trucizny.
      Moim zdaniem należałoby skoncentrować się na unikaniu różnego rodzaju padliny - t.zw. wysokoprzetworzonych wędlin....zwłaszcza zbyt długo przechowywanych, wędzonych ryb (jem mrożone, gotowane) oraz "wywoływaczy"...które każdy migrenik powinien poznać...
      bo u każdego bywają inne - u mnie np. żółty ser. Polecam lekturę:
      kobieta-i-zdrowie.wieszjak.pl/diety/207439,Tyramina-i-jej-dzialanie.html
      • annthonka Re: CT 15.11.11, 13:51
        No zgadza się, ręce opadają jak się czyta takie autorytatywne wypowiedzi nie mające pokrycia w rzeczywistości.

Nie jem mięsa, drobiu ani ryb od wielu lat. O żółtym serze, czekoladzie, cytrusach, winie, orzechach itp. chyba każdy migrenik wie. A migrena trzyma się świetnie.
        Przyjmowanie leków antyhistaminowych również nie zmniejszyło częstotliwości ataków.

Świetnie, że Tobie pomaga, ale niestety migrena miewa różne podłoża.
    • bluespainter Re: CT 15.11.11, 16:58
      Rzecz w tym, że moje wypowiedzi mają pokrycie w rzeczywistości. Prawie 1,5 roku bez ataku
      tylko dzięki tej wiedzy. Zastanawiam się, czy przypadkiem nie zburzyłem jedynej słusznej ideologii panującej na tym forum pod hasłem TRYPTANY. I co ? wyleczyły kogokolwiek ?
      Lektura większości postów jest wystarczającą odpowiedzią. NIE TĘDY DROGA !
      Polecam wszystkim film : www.filmweb.pl/film/Etap+IV-2001-37332
      To już kolejny sequel tego samego tematu...a więc coś w tym jest.
      • annthonka Re: CT 16.11.11, 07:40
        Po pierwsze - tryptany nikogo nie wyleczą, bo to są to leki, które stosuje się objawowo. Podobnie, jak np. ibuprom nie wyleczy chorego zęba, tylko uśmierzy ból.

Po drugie - może powtórzę drukowanymi - PODŁOŻE MIGRENY BYWA RÓŻNE. Świetnie, że Tobie pomogło, ale to nie znaczy, że odkryłeś jedyny i uniwersalny sposób na pozbycie się migreny. Wystarczy pogadać na przykład z dziewczynami, które cierpią na migreny o podłożu hormonalnym.

Dla wielu z nas to co piszesz nie jest żadną nowością. I co? I nic - łeb boli nadal.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka