Dodaj do ulubionych

Suchosc w ustach...

11.08.04, 22:01
Zauwazylam ze jak budze sie z migrena to mam przewaznie zatkana co najmniej
jedna dziurke w nosie i okropnie sucho w ustach.
nierzadko tez leca mi lzy z oczu - dzisiaj jak sie obudzilam 4 godziny po
zazyciu Zomigu i paracetamolu z kodeina to az ciurkiem pocieklo mi z jednego
oka - jakbym plakala - po przeciwnej stronie gdzie bol.
Ale to moze dlatego ze akurat lezalam po tej stronie?

mimo tabletek, nadal czulam taki gdzies przyczajony ledwo zauwazalny bol.

Ta suchosc w ustach jest straszna.
jezyk sie robi gruby i przeszkadza jak kolek.
grrrr migrena...

Venus

Obserwuj wątek
    • koleandra Re: Suchosc w ustach... 12.08.04, 10:51
      Hej Venus, mam to samo. Język jakby zdrętwiały i jak chcę coś powiedzieć to
      mówię nie wyraźnie. W domu panuje półmrok to z oczami ok ale na dworze to łzy
      mi lecą ciurkiem.
      No i właśnie - nawet jak głowa nie boli to i tak boli - gdzieś głęboko tak
      delikatnie ćmi, a to też przyjemne nie jest.
      A ta suchość w ustach jest taka, że nawet woda nic nie pomaga.
      • marialudwika Re: Suchosc w ustach... 12.08.04, 14:22
        Moze ta suchosc w ustach jest od tryptanow?U siebie tez ja zaobserowalam :(
        Poza tym odnosze wrazenie,ze one/lub migrena/ odwadniaja,to ciagle ganianie
        tam...
        ml
        • woland1 Re: Suchosc w ustach... 12.08.04, 14:35
          UWAGA: Tryptany stosujemy na ciężką migrenę oraz w przypadkach gdy nie ma
          zadowalającej poprawy w wyniku leczenia niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi
          lub złożonymi preparatami przeciwbólowymi. Lek ma wpływ na serotoninę która
          odgrywa kluczową rolę w przekazywaniu bodźców bólowych i regulującej średnicę
          naczyń krwionośnych. Na wszystkie leki działające w podobnym schemacie trzeba
          bardzo uważąć - gdyż skutki uboczne w obrazie klinicznym mogą bardzo się
          specyfikować. Serotonina ma wpływ na ośrodkowy i obwodowy układ nerwowy np.:
          działa przeciwdepresyjnie jest odpowiedzialna za sen fizjologiczny. Jaka
          kolwiek ingerencja na hormon przynosi rózne skutki.
      • woland1 Re: Suchosc w ustach... 12.08.04, 14:25
        Witam
        Migrena ma różne fazy w tym: faza w któtej ma miejsce rozciągnięcie naczyń
        mózgowych co wyzwala ból głowy o różnym charakterze - świdrujący, rwący,
        tętniący, któremu często towarzyszy światłowstręt (stąd łzawienie), wzmożone
        pragnienie lub suchość w jamie ustnej. W związku z powyższym są to normalne
        objawy przy stanach migrenowych. Cóż jedyne co moge polecić to ograniczać silne
        przeżycia emocjonalne nie przemęczać się, unikać nasłonecznienia, a także
        niektórych produkty żywnościowych m.in.: jaja, pomidory, wino, czekolada,
        kakao, ser żółty, orzechy. Powodzenia
        • venus22 Re: Suchosc w ustach... 13.08.04, 05:41
          Witamy nowa postac na forum, pani lub pan Woland1.
          A prosze zdradzic pare slowek o sobie.. :)

U mnie ostatnie lzawienia nie mialy nic wspolnego ze swiatlowstretem, chociaz
          lzawienie per se w ogole cos tam ma.

Nie tylko wystapilo ono w ciemnym pokoju to jeszcze oczy mialam przykryte
          grubym ciemnym reczniczkiem.
          Po prostu jest to jeszcze jeden objaw towarzyszacy atakowi bolowemu migreny.

>>>ograniczać silne
          przeżycia emocjonalne nie przemęczać się,<<<
          hehehehe to trzeba wytlumaczyc nie nam tylko naszym rodzinkom, znajomym,
          pracodawcom, wspolpracownikom, uslugodawcom, i takiej pani czy panu w tramwaju
          bo to oni tego nie wiedza...

Wszelkie wrazliwosci na bodzce zewnetrzne, w tym na swiatlo moze wystapic dlugo
          przed samym bolem glowy.

ML- czy moze byc sucho od tryptanow? pewnie tak, ale podejrzewam ze ta suchosc
          jest tylko wzmozona lekami bo ja zwykle budze sie z pulsujacym bolem i juz z ta
          suchoscia.. i tez picie wiele nie daje.
          Plus, boje sie porzadnie napic zeby za chwile nie latac siusiac. Wstawanie przy
          migrenie to koszmar.

Venus

• n_nadia Re: Suchosc w ustach... 13.08.04, 09:29
      witam,

tez ostatnio zauwazylam, ze podczas ataku mam zatkana jedna dziurke w nosie i oko mi lzawi, a co do zdretwialego jezyka, to w moim przypadku jest to standart, jeszcze zanim glowa rozboli, w buzi z jezyka robi sie juz klucha:(
    • woland1 Re: Suchosc w ustach... 13.08.04, 10:07
      Zapraszam na świeze moje forum (myśle, że to swoistego rodzaju wizytówka)
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22742
      • venus22 Re: Suchosc w ustach... 13.08.04, 21:22
        O, Woland to pani (czy pan?) psycholog.
        Moze z dobroci serca jakies wskazowki jak sie relaksowac? :)
        Psycholog i psychiatra czasami sie przydaja jako dodatek do terapii w migrenie.
        Zwlaszcza ze migrenie czesto towarzyszy depresja, ataki paniki,
        sama natura tej choroby sprzyja niskiemu poczuciu wlasnej wartosci i zbytnim
        lekcewazeniu siebie i swoich potrzeb.
        Np czesto ulegamy wplywowi rodziny, znajomych aby uczestniczyc w czyms na co
        nie mamy ochoty i jeszcze cierpimy w bolu, nic nie mowiac.. jakos nie wydaje
        sie nam aby to bylo ok bez przerwy odmawiac.

(Natomiast sama migrena jako choroba neurologiczna nie nadaje sie do leczenia
        przez psychiatre.)

Venus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka