Dodaj do ulubionych

Do Venus - przekaze Twoje dane do producenta Lyric

24.07.05, 01:29
Ma dosc Venus twojej samowystarczalnosci i pisania bzdur na temet lekarstw.
Napisalas,ze Lyrica stosuje sie w leczeniu migreny. Bardzo mnie to
zainteresowalo, mialam nadzieje,ze to jakies nowe lekarstwo dla migrenikow,
wiec skontaktowalam sie z przedstawicielstwem labortorium we Francji, bo
rzeczywiscie napisalas znowu jaks pseudo-naukowa glupote na temat , ze jest
ona stosowana w leczeniu migreny. Dostalam oficjalny fax o szefa produktu w
Wlk. Brytanii, bo siedziba firmy jest w Anglii, ze to lekarstwo NIGDY nie
bylo badane w leczeniu podloza migreny, i laboratorium absoultnie zaprzecza
jakoby Lyrica mogla pomoc w migrenie i sa bardzo zainteresowani, kto zaleca
stosowanie tego prepartu dla migrenikow, bo to jest sprzeczne z deontologia,
tym bardziej, ze nie masz uprawnien lekarskich.
Obserwuj wątek
    • cassandrafr Re: Do Venus - przekaze Twoje dane do producenta 24.07.05, 01:39
      Poczytaj najpierw sobie glupia krowo, ze Lyrice stosuje sie w neuropatii i
      neuralgii, a laboratoria sobie nie zycza, zeby jakies niedouczone bufony pisaly
      wlasne tezy na temat ich nowych lekarstw. Nie musze ci mowic, ze nie warto
      wypisywac glupot, ktora moze Ciebie drogo kosztowac, bo podwazaja autorytet
      takiego laboratorium jak Pfizer.
      • venus22 Re: Do Venus - przekaze Twoje dane do producenta 24.07.05, 09:17
        A ty sobie poczytaj co ja napisalam:

(Lyrica) Czy jest w Polsce?
        jest to nowy lek wyprodukowany do leczenia pewnych typow neuropatii, w USA
        jeszcze nie ma go na rynku ale ma byc i niektorzy lekarze specjalizujacy sie
        w B.G. chca go wyprobowac jako lek zapobiegawczy w migrenie.

wyprodukowany do leczenia pewnych typow neuropatii !!!! NEUROPATII !!!!
        i niektorzy lekarze !!!!
        chca go wyprobowac !!!!

zanim zaczniesz mi wymyslac i rzucac na mnie gromy sama sie doksztalc i moze
        jeszcze w jezyku polskim bo ja nigdzie nie napisalam ze lek ten jest stosowany
        w leczniu migreny !!!! tylko ze NIEKTORZY LEKARZE CHCA GO WYPROBOWAC!!!
        WYPROBOWAC - rozumiesz, NIE -STOSUJA-, tylko wyprobowac!!!

Wiekszosc lekow stosowanych zapobiegawczo w migrenie sa OFF LABEL czyli nigdy
        nie byly przeznaczone do leczenia migreny tylko np wysokiego cisnienia,
        depresji, chorob serca, padaczki itd i przy okazji zauwazono ze pomagaja tez na
        migreny. Wiec zaczeto je przepisywac takze w tym celu, ale tak naprawde zadnych
        glebszych, powaznych studiow na ten temat nie bylo.
        Niektore zostaly oficjalnie zaakceptowane do zapobiegania migreny, niektore nie.

Kobieto, to jest nieprawdopodobne co ty za bzdury wypisujesz.

Venus

• cassandrafr Re: Do Venus - przekaze Twoje dane do producenta 24.07.05, 11:42
      To ty droga stuknita szamanko piszesz jakies bzdury, bo wlasnie zadzownilam do
      Pfizera, jak moj lekarz prof. Valade szef Europejskiego Centrum Migreny w
      Paryzu i austracki neurolog Prof.Dr.h.c. Gerdtenbrand 'moja mam jest tez lekaka
      we Wiedniu)odpowiedzieli mi to samo, ze absolutnie to lekarstwo, nie bedzie
      stosowane do leczenia migreny.
      Wiec zamknij buzie szamnko, ktora uwazasz, ze masz tu szeptel idiotow, ktorym
      mozna napisac, to co wyczytalas na jakims forum w kraju drwali i niedzwiedzi,
      bo wg. prawa europejskego podpadasz pod kategorie nielegalnego uprawiania
      medycyny.
      • n_nadia Re: Do Venus - przekaze Twoje dane do producenta 24.07.05, 11:56
        Tak cassandro, wszyscy jestesmy pelni podziwiu dla Twoich znajomosci z elita francuska. Padamy Ci do stop. Jestes dla nas biednych polaczkow i ludzi z kraju drwali prawdziwym guru. Ooo Wileka Cass...w kraju nad Wisla myslimy by jeszcze za zycia Twego pomnik Ci postawic. Wiemy, ze to zbyt malo, by uczcic Twa madrosc, ale w ten sposob chcemy wyrazic swa wdziecznosc.
        Ooo Wielka Bogini Madrosci, Bogini Cass...
        • akkra Re: Do Venus - przekaze Twoje dane do producenta 24.07.05, 12:15
          Pax, pax dziewczyny!!! Please nie kłóćcie się ze sobą!!! Chciałam powiedzieć coś od siebie - porady Was obu (i Venus i Cassandry) bardzo mi pomogły, za co jestem Wam bardzo wdzięczna. Nie mogę zatem patrzeć, jak skaczecie sobie do oczu. Osobiście wolałabym, żeby nasza grupa nie przeradzała się w "forum Onetu", gdzie uczestnicy wyzłośliwiają się do woli... Uważam, że dyskusja jest niezbędna, ale czy np. Cassandra nie może napisac po prostu "Sprawdziłam informacje o leku X i profesor Y z firmy Z powiedział mi to i to, zatem Venus myli się - lek X nie będzie badany pod kątem migreny"... A tu od razu "szamanki", straszenie kryminałem za "udzielaniem porad bez dyplomu", a zdrugeij strony ironiczne "biciem czołem" i propozycja "postawienia pomnika". Mówię tu w swoim imieniu, bo niem jakie zdanie ma reszta uczestników forum Migrena - Wasze kłótnie szkodzą "naszej sprawie". Wszyscy jesteśmy tu po to by dowiedzieć się czegoś o naszej chorobie, czasami mylimy się w naszych ocenach,ale od tego jest dyskusja, by prostować błędy. Dyskusja, a nie - pełna agrumentów ad personam - pyskówka.
          • akkra Re: Do Venus - przekaze Twoje dane do producenta 24.07.05, 12:22
            Uppsss!propozycję "postawienia pomnika" dała nadia, nie Venus; przepraszam zatem Venus, za przypisanie jej tych słów... Prośba o dyskusję bez ironicznych docinków nadal aktualna z moej strony...
      • maszar Re: Do Venus - przekaze Twoje dane do producenta 24.07.05, 12:02
        szanowna (choć nędznie wychowana) Cassandro;
        szczerze mówiąc, mam pewne wątpliwości, aby jakikolwiek rozsądnie myślący lekarz
        (zwłaszcza z tytułem profesora) w tak jednoznaczny, jak opisujesz, sposób
        wypowiadali się o PRZYSZŁYM zastosowaniu jakiegokolwiek leku;
        pregabalina (Lyrica) jest lekiem o zbliżonym profilu i mechanizmie działania do
        gabapentyny (Neurontinu)- leku, którego działanie w profilaktyce migreny zostało
        już udowodnione;
        z tego też powodu istnieją teoretyczne przesłanki każące przypuszczać, że i
        Lyrica może znaleść swoje zastosowanie w zapobieganiu napadom migreny;
        rzecz jasna określenie, czy tak jest rzeczywiście wymaga czasu i wielu badań
        klinicznych, natomiast trudno mi uwierzyć, aby ktokolwiek a priori zakładał
        nieprzydatność pregabaliny w leczeniu migreny (zwłaszcza, że praktycznie
        wszystkie leki przeciwpadaczkowe - z lepszym lub gorszym skutkiem - są próbowane
        w profilaktyce migreny);

PS. Wiedza medyczna nie jest genetycznie uwarunkowana...
        • cassandrafr Do maszara 24.07.05, 16:37
          maszar napisał:

> szanowna (choć nędznie wychowana) Cassandro;
          > szczerze mówiąc, mam pewne wątpliwości, aby jakikolwiek rozsądnie myślący
          lekar
          > z
          > (zwłaszcza z tytułem profesora) w tak jednoznaczny, jak opisujesz, sposób
          > wypowiadali się o PRZYSZŁYM zastosowaniu jakiegokolwiek leku;
          > pregabalina (Lyrica) jest lekiem o zbliżonym profilu i mechanizmie działania
          do
          > gabapentyny (Neurontinu)- leku, którego działanie w profilaktyce migreny
          został
          > o
          > już udowodnione;
          > z tego też powodu istnieją teoretyczne przesłanki każące przypuszczać, że i
          > Lyrica może znaleść swoje zastosowanie w zapobieganiu napadom migreny;
          > rzecz jasna określenie, czy tak jest rzeczywiście wymaga czasu i wielu badań
          > klinicznych, natomiast trudno mi uwierzyć, aby ktokolwiek a priori zakładał
          > nieprzydatność pregabaliny w leczeniu migreny (zwłaszcza, że praktycznie
          > wszystkie leki przeciwpadaczkowe - z lepszym lub gorszym skutkiem - są
          próbowan
          > e
          > w profilaktyce migreny);
          >
          > PS. Wiedza medyczna nie jest genetycznie uwarunkowana.

1.Wiedza medyczna nie jest genetycznia uwarunkowana, natomiast w karajch
          cywilizowanych jest wymagany dokument zwany dyplomem we Francji DOKTORA medycyny
          (8 lat studiow wyzszych z napisana teza doktorska) a nie lekarza, plus min. 2
          lata dodatkowo specjalizacja. Polskie dyplomy medyczne uzyskane po maju 2004 w
          krajach starej unii sa uznawane, ale nie automatycznie (we Francji sa od
          polskich lekarzy wymagane dodatkowe warunki, o ktorych nie bede tu szerzej
          pisac chyba, ze to kogos interesuje)
          3. Proponuje Panu zadzwonic do prof. Dominiqu'a Vallade'a (moze pan poprosic o
          decyzje jak wydal w sprawie leczenia Lyrica podloza migreny powolujac sie na
          mnie - jestem mecenasem, napewno skojarzy)
          tel. : 00(33)1.49.95.89.53. Centre Européen des Céphalées et Migraines Hôpital
          Laribosière
          2. Prof.Dr.Dr.h.c. Franz Gerstenbrand (eminenty austracki neurlog)
          tel. 00(43)1450555203
          4. Co do mojego (nedznego)wyksztalcenia, to prosze sie nie martwic, moj ojciec
          Francuz byl w stanie oplacic mi prywatne studia wyzsze i doktoranckie, w
          najlepiej notowanej Grande Ecole we Francji, w ktorej sam egzamin wstepny na
          celujaco nie wystarcza, trzeba miec tez funduse na finsowanie czesnego w
          wysokosci 50 tys euro na rok.
          5. Pana wyksztalcenie jest i pozostanie jeszce dlugo straszliwie nedzne, bo nie
          honorowane starej Europie, i w Pln. Ameryce.
          6. Co do Venus nie znosze jej belkotu karczmacznego, stylizowanego na pseudo-
          kulture medyczna, zandarmski styl podchodzenia do forumowiczow (obowiazkowe
          wpisywanie sie na liste, chyba jakies reminscencje z czasow komunistycznych,
          jeszcze czegos takiego nie widzialam na zadnym forum w Europie), wyproszenie z
          forum osoby sympatycznej Globiboulgomm, w finale pozostajecie i tak jej
          wirtualnymi znjomosciami , nawet jezeli przez pare lat wymieniacie serdeczne
          posty, tak jak ona z Maria-Ludwika.
          Mes salutations distingées
          • maszar Re: Do maszara 24.07.05, 16:57
            widzę, że tak kosztowne wykształcenie nie obejmuje umiejętności czytania ze
            zrozumieniem tekstu (rzecz opanowywana w Polsce na Poziomie gimnazjum -
            całkowicie bezpłatnie)- ja pisałem nie o wykształeceniu a o wychowaniu, czy też
            szerzej kulturze osobistej - rzeczy niedostępnej za żadne pieniądze;
            odnośnie uznawania dyplomów lekarskich - od momentu wejścia do UE - są one w
            pełni honorowane; konieczny jest jedynie egzamin ze znajomości języka (inne
            formalności są analogiczne do wymaganych w stosunku do lekarza obcokrajowca
            podejmującego pracę w Polsce) - proszę więc o niewprowadzanie czytelników forum
            w błąd;
            • cassandrafr Re: Do maszara 24.07.05, 18:08
              maszar napisał:

> widzę, że tak kosztowne wykształcenie nie obejmuje umiejętności czytania ze
              > zrozumieniem tekstu (rzecz opanowywana w Polsce na Poziomie gimnazjum -
              > całkowicie bezpłatnie)- ja pisałem nie o wykształeceniu a o wychowaniu, czy
              też
              > szerzej kulturze osobistej - rzeczy niedostępnej za żadne pieniądze;
              > odnośnie uznawania dyplomów lekarskich - od momentu wejścia do UE - są one w
              > pełni honorowane; konieczny jest jedynie egzamin ze znajomości języka (inne
              > formalności są analogiczne do wymaganych w stosunku do lekarza obcokrajowca
              > podejmującego pracę w Polsce) - proszę więc o niewprowadzanie czytelników
              forum
              > w błąd;
              Prosze Pana, w aktualnym stanie rzeczy posiadanie dyplomu lekarza nie uprawnia
              do niczego we Francji, Francja ma zamkniety rynek pracy zarowno dla lekarzy jak
              i hydraulikow, sprzataczek i wszystkich innych zawodow wykwalifikowanych jak i
              niewykwalifikowanych.
              Co do Panskiej kultury, to ocenia sie Pan bardzo wysoko, pozwalajac sobie
              pisac, ze ktos ma ubogie wyksztalcenie, absolutnie nie znajc osoby w
              rzeczywistosci. No comment
              P.s. Mysle, ze przemawia przez Pana gorycz, bo niestety polskie dyplomy
              lekarskie mimo, ze w teorii maja byc honorowane, uprawniaja na razie jedynie
              do odbycia stazu we Francji za tzw. minimalny zarobek wzrostowy SMIG , za
              ktory zaden francuski student na ostatnim roku tzw.interne nie zgodzilby sie
              pracowac.
              • maszar Re: Do maszara 24.07.05, 19:36
                cassandrafr napisała:
                "Co do Panskiej kultury, to ocenia sie Pan bardzo wysoko, pozwalajac sobie
                pisac, ze ktos ma ubogie wyksztalcenie, absolutnie nie znajc osoby w>
                rzeczywistosci. No comment"

Szanowna Pani,
                z uporem godnym lepszej sprawy zarzuca mi słowa, których nie napisałem;
                proszę podać, gdzie napisałem o ubogim wykształceniu interlokutora, bądź z łaski
                swojej zamilknąć.
    • mmagda12 Re do cassan.... 24.07.05, 12:15
      A tak wogole ,co robisz tu na forum,skoro masz takie "szerokie plecy" ?
      • botazka Re: Re do cassan.... 24.07.05, 18:28
        przerost ambicji nad rozumem!!!!!!!!!!!!
        • cassandrafr Re: Re do cassan.... 24.07.05, 19:25
          botazka napisała:

> przerost ambicji nad rozumem!!!!!!!!!!!!
          Zwlaszacza u Polakow z TAAAKIMI DYPLOMAMI, kiedy zjawiaja sie na zachodzie i
          oczekuja z miejsca mercedesa sluzbowego i min 100 euro tys miesiecznej pensji.
          A poetm spia na Victoria Station w Londynie.
          • n_nadia Re: Re do cassan.... 24.07.05, 20:16
            coz cass...to twoi rodacy:)
    • maenka Re: Do Venus - przekaze Twoje dane do producenta 24.07.05, 19:32
      Blagam , najlepsze co mozemy zrobic to nie odpisywac na posty Cassandry. To
      naprawde dobre forum i wielu ludziom pomaga. Szkoda aby sie zerwalo albo
      odstraszylo ludzi potrzebujacych pomocy. Zaczne nowy watek Co dalo i daje nam
      to forum prosze napiszcie i prosze nie odpisujcie i nie dajcie sie juz
      sprowokowac Cassandrze wiem ze jest to trudne ale moze wspolnie nam sie uda.
      Nie odpisujmy na jej pyskowki i chamskie (niestety niezaleznie od
      wyksztalcenia) posty.
      Pozdrawiam
      m.
      • botazka Re: Do Venus - przekaze Twoje dane do producenta 24.07.05, 20:20
        maenka napisała:

> Blagam , najlepsze co mozemy zrobic to nie odpisywac na posty Cassandry. To
        > naprawde dobre forum i wielu ludziom pomaga. Szkoda aby sie zerwalo albo
        > odstraszylo ludzi potrzebujacych pomocy. Zaczne nowy watek Co dalo i daje nam
        > to forum prosze napiszcie i prosze nie odpisujcie i nie dajcie sie juz
        > sprowokowac Cassandrze wiem ze jest to trudne ale moze wspolnie nam sie uda.
        > Nie odpisujmy na jej pyskowki i chamskie (niestety niezalezn
        > Pozdrawiam
        >
        tak to prawda najlepsze co możemy zrobić to kompletnie lekceważyć posty
        casandry i nie wdawać sie w głupie dyskusje o jej dyplomach a przecież forum
        dotyczy MG a nie jakie to"szkoły pokończyła " z tym na forum nauka Pozdrawiam
        Ps Ludzie naprawdę wykształceni i inteligentni nie chwalą sie tym na forach
        tylko w odpowiednich do tego miejscach.Pozrawiam!
        • venus22 Re: Do Venus - przekaze Twoje dane do producenta 24.07.05, 20:44
          Ja bym bardzo chciala kompletnie ignorowac posty Cassandry ale niestety ona
          robi zbyt wiele szkody, wprowadza ludzi w blad, trzeba to wyprostowac.
          Gdybym byla adminem tego forum po prostu bym niektore jej posty wykasowala.

Akkro- ja nie pomylilam sie w niczym- w USA, jak juz pisalam w moim pierwszym
          poscie na temat Lyrica, niektorzy lekarze WE WLASNYM ZAKRESIE i majacy chetnych
          do eksperymentow pacjentow (ktorzy sa moimi internetowymi znajomymi) chca
          wyprobowac dzialanie Lyrica w zapobiegawczym leczeniu migreny.

Ale poniewaz, jak zreszta bylo z Topamax (topiramat) i wieloma innymi lekami do
          tej pory,
          Lyrica jest ofcjalnie lekiem na neuralgie i neuropatie Pfizer NIE POWIE "alez
          tak, probujcie na cokolwiek chcecie"!!! bo to rowna sie z mozliwoscia procesow
          sadowych i odszkodowan!!

ale zapewniam cie, jak Maszar pisze (jedyna kompetentna osoba na tym forum!)
          Lyrica moze byc kiedys stosowana w migrenie tak jak Neurontin.
          W tej chwili prowadzi sie badania kliniczne nad skutecznoscia tego leku w
          lecznieu Fibromyalgii.

dla przykladu podam ze tak znany lek jak Topamax ktory jest lekiem
          p/padaczkowym zostal zaaprobowany oficjalnie jako lek zapobiegawczy w migrenie
          dopiero od 2004r w USA a od 2005r w Kanadzie.
          Do tej pory byl przepisywany 'off label" czyli nieoficjanie.
          Wiele jest takich lekow.
          Chyba tylko 4 sa oficjalnie byly zatwierdzone przez amerykanska FDA "na
          zapobieganie migreny"- Divalproex, Sansert (methysergide) Propranolol, Timolol
          i teraz piaty Topamax.

Venus

• cassandrafr Re: Do Venus - przekaze Twoje dane do producenta 24.07.05, 22:59
            venus22 napisała:

> Ja bym bardzo chciala kompletnie ignorowac posty Cassandry ale niestety ona
            > robi zbyt wiele szkody, wprowadza ludzi w blad, trzeba to wyprostowac.
            > Gdybym byla adminem tego forum po prostu bym niektore jej posty wykasowala.
            >
            > Akkro- ja nie pomylilam sie w niczym- w USA, jak juz pisalam w moim pierwszym
            > poscie na temat Lyrica, niektorzy lekarze WE WLASNYM ZAKRESIE i majacy
            chetnych
            >
            > do eksperymentow pacjentow (ktorzy sa moimi internetowymi znajomymi) chca
            > wyprobowac dzialanie Lyrica w zapobiegawczym leczeniu migreny.
            >
            > Ale poniewaz, jak zreszta bylo z Topamax (topiramat) i wieloma innymi lekami
            do
            >
            > tej pory,
            > Lyrica jest ofcjalnie lekiem na neuralgie i neuropatie Pfizer NIE
            POWIE "alez
            > tak, probujcie na cokolwiek chcecie"!!! bo to rowna sie z mozliwoscia
            procesow
            > sadowych i odszkodowan!!
            >
            > ale zapewniam cie, jak Maszar pisze (jedyna kompetentna osoba na tym forum!)
            > Lyrica moze byc kiedys stosowana w migrenie tak jak Neurontin.
            > W tej chwili prowadzi sie badania kliniczne nad skutecznoscia tego leku w
            > lecznieu Fibromyalgii.
            >
            >
            > dla przykladu podam ze tak znany lek jak Topamax ktory jest lekiem
            > p/padaczkowym zostal zaaprobowany oficjalnie jako lek zapobiegawczy w
            migrenie
            > dopiero od 2004r w USA a od 2005r w Kanadzie.
            > Do tej pory byl przepisywany 'off label" czyli nieoficjanie.
            > Wiele jest takich lekow.
            > Chyba tylko 4 sa oficjalnie byly zatwierdzone przez amerykanska FDA "na
            > zapobieganie migreny"- Divalproex, Sansert (methysergide) Propranolol,
            Timolol
            > i teraz piaty Topamax.
            >
            >
            >
            > Venus
            >
            Droga Venus,
            Roznica jest taka :
            1. Wg Pfizera nigdy ten Lyrica nie byl kreowany z mysla o migrenowcawch
            2. We Francji osoby chetne do testowania lekow, robia to odplatnie, (nie kazdy
            chce byc darmowym krolikiem doswiadczalnym) i to w fazie kreowanoa leku. Jesli
            wezmiesz pod uwage, ze caly proces kreowania leku, uzyskiwania zewolen na
            dopuszczenie na rynek trwa latami, laboratoria moga sobie pozwolic ne oplacanie
            slono "zywych" krolikow doswiadczalnych
            3. Na ulotce Epitomaxu (toprimatu) jest wyraznie napisane wskazanie : leczenie
            prewencyjne kryzysow migrenowych u osoby doroslej
            3. Wielkie laboratoria nie zycza sobie propagowania falszywych informacji na
            temat ich leku, gdyz moze to kosztowac procesem osoba robiaca taka falszywa
            kryptoreklame.
            4. Zastosuje sie do prosby Pfizera, przekaze im informacje, ktorymi dysponuje o
            Tobie. Mam nadzieje, ze ewentualny proces nie bedzie Ciebie za drogo kosztowac.
            • venus22 Re: Do Venus - przekaze Twoje dane do producenta 24.07.05, 23:29
              Kobieto- co im przekazesz- ze ja napisalam prawde?

>>1. Wg Pfizera nigdy ten Lyrica nie byl kreowany z mysla o migrenowcawch<<

OCZYWISCIE ZE NIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ZGADZAM SIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Caly czas ci to tlumacze....... !!!!!!

Topamax - Pisze wyraznie ze FDA zaaprobowala go w roku 2004 - co to ma do
              rzeczy z twoja ulotka...

www.jnj.com/news/jnj_news/20040812_093120.htm
              Venus
              • n_nadia Re: Do Venus - przekaze Twoje dane do producenta 25.07.05, 06:40
                Tak Venus i jeszcze im przekaze, ze to mowila Venus, z internetu! na pewno kazda firma farmaceutyczna rzuci sie w poszukiwaniu Venus z internetu. Zwlaszcza po tym, jak dostanie taka informacje od rozchwianej emocjonalnie, cassandry.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka