Dodaj do ulubionych

MIGRENA- pomóż sobie - POLECAM

11.11.05, 23:17
Wszystkim cierpiącym na migrenę polecam doskonały e-book na temat migreny.
Jest to doskonały poradnik dla osób cierpiących na tę dolegliwość. Opisane w
nim jest jak się jej pozbyć a zarazem jak sobie pomóc. Naprawde polecam.
Wejdz na strne migrena.zlotemysli.pl/1katka2.php
Obserwuj wątek
    • venus22 Re: MIGRENA- pomóż sobie - POLECAM 12.11.05, 04:14
      Wyglada interesujaco.... jak ktos kupi i przeczyta, to podzielcie sie troszke
      sekretem czy rzeczywiscie taka dobra jak reklamuja.

Venus
    • bergamotka11 Re: MIGRENA- pomóż sobie - POLECAM 01.12.05, 23:25
      no ja juz zakupilam i czytam. jak bede miala chwilke to zreferuje. daja tam 100
      prostych rad jak sobie radzic z M. wiele z tego to banaly ktore wszyscy znamy
      na pamiec- regularne posilki i sen, ruch na swiezym powietrzu, ale jest cos
      ciekawego jescze nie wyprobowanego - podobno spocenie sie powoduje ze bol
      przechodzi, czyli trzeba sie zgrzac. wiecie cos o tym???
      • venus22 Re: MIGRENA- pomóż sobie - POLECAM 02.12.05, 03:38
        moze to zalezy jakie spocenie sie bo ja czasami jestem w czasie migreny mokra
        od potu ale cos nie przechodzi...

Venus
        • bergamotka11 Re: MIGRENA- pomóż sobie - POLECAM 10.12.05, 17:38
          witam, jak obiecalam skrot z tego co wyczytalam w e-booku. oprocz tych rad jest
          troche cwiczen medytacyjnych, akupresury, ktorych neistety nie mialam czasu
          zreferowac. czekam na oceny - czy probowaliscie juz tych sposobow. jak dla mnie
          wiele rzeczy znanych, wiec nie wiem czy warto bylo wydac te 15 zeta na to...

1.nie czytaj na leżąco, a jeśli musisz w tej pozycji, podeprzyj glowe co
          najmniej 2 poduszkami
          2.do czytania potrzebujesz dobrze oświetlonego pokoju – ale za dużo
          swiatla tez może być szkodliwe
          3.zrodlo swiatla powinno być umieszczone przed oczami ale poza glowa
          4.nie trzymaj gazety blisko oczu przy czytaniu – miesnie oczne musza się
          bardzo napinac aby widziec przedmioty z bliska. Nie trzymaj jej także za ddaleko
          5.jeśli masz trudnosci z czytaniem idz do okulisty – wady wzroku to
          główna rpzyczyna BG
          6.teksty które czytasz powinny mieć dosc duza czcionke
          7.nie czytaj w poruszajacych się pojazdach
          8.napięte mięsnie karku mogą być przyczyna BG – jeśli masz często
          pochylona glowe, wade postawy, zapisz się na cwiczenia
          9.nie ogladaj TV czy nie korzystaj z komputera bez dodakowego swiatla
          10.jeśli wykonujesz prace która meczy oczy, co 5 min rob sobie przerwy,
          11.pracujac przy komputerze uzywaj ekranu antyodblaskowego, kup tez
          specjalna lampe która redukuje napiecie miesni ocznych spowodowane wpatrywaniem
          się w ekran
          12.jedz duzo marchwi
          13.nie patrz bezposrednio na slonce, uzywaj okularow przeciwslonecznych –
          musza calkowicie oslaniac twoje oczy i być z filtrem
          14.jeśli twoje oczy zdradzaja oznaki zmeczenia, masuj je delikatnie, lub
          rob przerwy i cwieczenia – np. patrzenie na odlegly punkt
          15.nei ogladaj TV lezac, nie siedz za blisko TV
          16.zrodlo swiatla musi być umieszczone tak aby nie odbijalo się w ekranie
          17.pracujac przy komputerze staraj się swiadomie często mrugac
          • bergamotka11 Re: MIGRENA- pomóż sobie - POLECAM 10.12.05, 17:39
            19.nie spij ze zbyt gruba poduszka pod glowa
            20.zorientuj się czy masz jakies alergie –to tez może być przyczyna BG
            21.starannie susz wlosy po kapieli ale staraj się robic to recznikiem a nie
            suszarka (mokre wlosy ale tez szum suszarki może spowodowac BG)
            22.przebywajac na sloncu zakaldac czapke lub kapelusz
            23.unikaj deszczu – przynajmniej bezposrednio na glowe
            24.unikaj wdychania zanieczyszczen, spalin
            25.nie nos fryzur z mocno zwiazanymi czy spietymi wlosami
            26.gdy czujesz się spiety staraj się zrelaksowac
            27.staraj się dobrze spac kazdej nocy, ale nie spij za dlugo ani za krotko (to
            banal wszyscy to wiemy...)
            28.unikaj proszkow nasennych
            29.staraj się nie zazywac srodka p/bol za kazdym razem ... hehe latwo
            powiedziec...
            30.gdy boli – lagodnie masuj skronie
            31.terapia dotykiem – dotyk osoby nam bliskiej
            32.masuj kark u podstawy czaszki, miesnie barkow i karku, miesien miedzy
            kciukiem a pozostalymi palcami
            33.nie myj glowy w goracej wodzie – jeśli o mnie chodzi generalnie goraca
            kapiel bywa zabojcza... sauny nawet nie probuje bo zaloze się ze po tym M
            murowana
            34.dym kadzidelek – unikaj
            35.halas jest szkodliwy, glosna muzyka, halasliwe dzieci...
            36.stosuj zatyczki do uszu gdy jestes w halasliwym otoczenu
            37.sprobuj inhalacji para wodna – glownie dla osob majacych problemy z
            zatokami, pary mentolu –tez na zatoki
            38.rzuc palenie
            39.pij duzo wodu- min 10 szklanek dziennie
            40.nie pozwol by woda dostala się do twoich uszu, szczególnie chlorowana z
            basenu
            41.dobrze jest chlodzic miesnie oczu za pomoca plasterkow ogorka – rzeczywiscie
            odswieza ale ... mnie strasznie piekly po tym oczy!!!
            42.cwiczenia oczu – wpatruj się w daleki punkt, zamknij oczy, otworz, skeiruj
            galki oczne max w gore utrzymaj je tam kilka sekund, potem to samo na dol w
            lewo i wprawo, na koniec spojrz na swój nos – powtarzamy 3-4 razy dziennie
            43.zastosuj maseczke kojaca na twarz, odstresowujaca – np. zsiadle mleko lub
            jogurt naturalny
            44.odstresuj się – np. cwiczenai medytacyjne
            45.sluchaj spokojenej muzyki
            • bergamotka11 Re: MIGRENA- pomóż sobie - POLECAM 10.12.05, 17:40
              46.cwicz joge
              47.staraj się jak najwiecej oddychac swiezym, czystym potwietrzem
              48.nie przesadzaj z alkoholem – to tez wiemy...
              49.staraj się unikac sytuacji kiedy jestes sfrustrowany i bezsilny – np. kilka
              glebokich oddechow itp.
              50.kolory – unikaj ostrych – np. czerwony, pomaranczowy – unikac (hmm a ja mam
              mieszkanko na pomaranczowo zrobione... co ja poradze ze taki kolor mi się
              podoba???)
              51.problemy z zebami mogą powodowac BG – wylecz je!
              52.wadliwa postawa przy siedzeniu –tez powod BG – zatem: nigdy nie rozsiadaj
              się na krzesle, bądź wyprostowany, staraj się przy siedzeniu nie pochylac
              glowy, zorganizuj tak sobie miejsce pracy, aby mieć wszystko w zasiegu wzroku
              53.przed spaniem usun z wlosow zele – zapach może przeszkadzac w spaniu, a
              zatkane przez nie pory skory na glowie tez mogą być przyczyna BG
              54.jeśli masz problemyz zatokami – staraj się uniac aerozolow
              55.dobrze dobierz okulary
              56.nie potrzasaj glowa gwaltownie
              57.unikaj dusznych pomieszczen
              58.spij w wywietrzonym pokoju
              59.gdy boli glowa –sproboj zanurzyc wate w lodowatej wodzie i przylozyc do
              czola – nie pozostawiaj jej jednak na dlugo . Oklady – to tez znany nam i nie
              nowy sposóbL
              60.placz może powodowac BG
              61.nie opuszczaj posilkow, nie chodz glodny – kolejny banal i znana rzecz...
              62.gdy masz problemy z zatokami staraj się często wydmuchiwac nos
              63.uwaga na potrawy zawierajace glutaminian sodu – dla mnie to podstawa
              gotowaniaL sosy, chinszczyzna, rosolki w kostce.....
              64.antykoncepcja – tez o tym wiemy...
              65.prowadz dziennik swoich bolow glowy
              66.dbaj o to by nie hamowac doplywu krwi do poszczegolnych czesci ciala- uwaga
              na ciasne krawaty i szaliki
              67.w czasie podrozy – szczególnie dlugich samolotowych staraj się spac by
              uniknac problemow ze zmiana czasu
              68.akupresura
              69.migrena mija niemal od razu gdy się spocimy – o tym już pisalam, to dla mnie
              dziwne bo ja – podobnie jak Venus pisala – także poce się gdy mam M
              70.pomaga rozgrzanie dloni i ew także stop – goraca woda, rekawiczki

• venus22 Re: MIGRENA- pomóż sobie - POLECAM 10.12.05, 23:46
                Jeszcze wszystkiego nie czytalam ale tak pobieznie to wydaje mi sie ze Ameryki
                nie odkryto :)

Jak bede miala czas to dodam swoje komentarze.

Venus
                • jola697 zlocien Maruna - feverfew 11.12.05, 20:52
                  Feverfew! Polecam - moja mama, od lat migreniczka, stosuje z powodzeniem. mama,
                  mzoe sie dopiszesz, i opiszesz zalety leku?
                  Pozdrawiam, Ola
            • mcbeal28 Re: MIGRENA- pomóż sobie - POLECAM 14.12.05, 20:23
              Wszyscy cierpiacy na bóle głowy migrenowe...napieciowe...migrenopodobne..może
              ten e-book jest dla poczatkujących. Bo z tego co czytam to jeżeli kogoś (sorry
              za słownictwo!!,ale czasem nie da sie tego inaczej napisać):głowa "napierdala"
              od lat to wiekszość tych 100 czy tam 102 sposobów wydaje się smieszna.
              Do łez rozbawił mnie pkt: "24.unikaj wdychania zanieczyszczen, spalin" A kto
              zdrowy na umyśle, nawet nie cierpiacy na bóle głowy będzie się pchał z twarzą
              pod samochód....no wybaczcie. Lepiej pójść do ksiegarni medycznej i kupić
              porządna książkę o migrenie-może w niej nie napiszą,że migrena jest
              wyleczalna,ale mozna dowiedzieć się z nich większej ilości pożytecznych rzeczy

Pozdrawiam
              • meresanch Re: MIGRENA- pomóż sobie - POLECAM 02.01.06, 10:50
                to dobrze że tej książki nie kupilam
                ale jak ja mam sie spocić jak zmęczenie powduje u mnie migrene, nawet moj
                kochany taniec....
                • bergamotka11 Re: MIGRENA- pomóż sobie - POLECAM 04.01.06, 18:29
                  no dlatego ja z rezewrwa do tego podeszlam - grunt ze za duzo za ta broszure
                  nie zdarli... ja czesto jak mam migrene to jestem spocona - na zmiane mi zimno
                  i goraco jak przy goraczce, dlatego wiec zdziwilam sie jak o tym w ksiazeczce
                  przeczytalam...
                  • donjuan Re: MIGRENA- pomóż sobie - POLECAM 04.01.06, 19:09
                    Mowiac krotko -te sto rad jest rownie skuteczne jak milion sposobow na wygrana w
                    toto-lotka.
                    • venus22 Re: MIGRENA- pomóż sobie - POLECAM 04.01.06, 21:26
                      No przeczytalam wreszcie wszystkie punkty i wydaje mi sie ze sa to po prostu
                      rady jak unikac bodzcow, zebrane dosyc obszernie aczkolwiek nieco chaotycznie w
                      jeden dlugi rozdzial.
                      rady te, aczkolwiek nie bez podstawy, oczywiscie samej migreny nie ulecza ale
                      moga pomoc w uniknieciu tych kilku atakow.
                      Zastanawiam sie nawet czy ten kto to napisal sam nie cierpi na migrene, stad ta
                      wiedza.

Mysle ze suma summarum nie jest to az taka strata pieniedzy - chociaz jak
                      wczesniej juz napisalam Ameryki jednak nie odkryto :)

Venus

jednego tylko nie rozumiem- swiatlo przed oczami ale poza glowa- to niby jak?
                      bo ja musze miec zrodlo swiatla z tylu bron Boze nie moze mi swiecic w oczy jak
                      czytam tylko na kartki..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka