Dodaj do ulubionych

Metindol Retard

12.12.05, 10:28
Nie jest to lek na migrenę (jak wyczytałem z ulotki), ale być może ktoś z
tutaj obecnych miał z nim doczynienia.
Interesują mnie wrażenia po leczeniu tym lekiem, skutki uboczne (ich nasilanie
w trakcie leczenia).

wxdeveloper
Obserwuj wątek
    • venus22 Re: Metindol Retard 13.12.05, 06:57
      To jest cos podobnego w dzialaniu jak niesterydowy p/zapalny np Voltaren lub
      the diclofenac w Gan Mao...(chinskie tabletki)

Skutki uboczne moga wystapic ale nie musza.

www.przychodnia.pl/el/leki/leki.php3?lek=1410

METINDOL; METINDOL RETARD

Na receptę
      Producent Polfa-Kraków, Polska.
      Polfa-Poznań, Polska.
      Polfa-Rzeszów, Polska.
      Polfa-Warszawa, Polska.

Forma leku:
      czopki 50 mg; czopki 100 mg; iniekcje 30 mg/ml; kapsułki 25 mg; maść 5,0%;
      tabletki powlekane dojeli
      Zawartość substancja czynna - indometacin.

Sposób działania
      Metindol hamuje syntezę pewnych substancji w ustroju - prostaglandyn, które
      powstają w zwiększonej ilości podczas procesów zapalnych. Metindol uśmierza
      bóle, obniża gorączkę oraz przeciwdziała obrzękom. Efekt działania preparatu
      jest największy po H - 2 godzin od momentu zastosowania i trwa do 16 godzin.
      Działanie leku podanego w zatrzykach następuje po 5 minutach.

Zastosowanie
      Gościec przewlekły i postępujący. Zniekształcenia stawów. Sztywność
      kręgosłupa - choroba Bechterewa. Zapalenie stawów, ścięgien i torebek
      stawowych. Stany zapalne tkanki łącznej i mięśni. Dyskopatia. Rwa kulszowa.
      Bóle pourazowe. Zapalenie zakrzepowe żył. Zapalenie nerwów obwodowych. Choroby
      reumatyczne.

Ostrzeżenie
      Preparatu nie wolno podawać w uczuleniu na kwas acetylosalicylowy, w chorobie
      wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w poważnie zaburzonej funkcji nerek i serca, w
      marskości wątroby. Czopków nie wolno stosować w krwawieniach z odbytnicy lub po
      przebytym zapaleniu jelita grubego. Pacjenci cierpiący na padaczkę lub
      parkinsonizm powinni powiadomić o tym lekarza przed rozpoczęciem kuracji. Lek
      należy stosować ostrożnie w różnego typu infekcjach, ponieważ Metindol może
      maskować rozwój choroby, a także w zaburzeniach krzepliwości krwi. Metindol
      przedłuża czas krzepnięcia krwi.
      Lek może upośledzać sprawność psychofizyczną, dlatego też nie wolno prowadzić
      pojazdów mechanicznych ani wykonywać czynności precyzyjnych w trakcie jego
      stosowania.
      Oczekiwany skutek leczenia może ulec zmianie, jeśli czopki stosuje się
      jednocześnie z innymi lekami. Zamiar stosowania innych preparatów podczas
      kuracji Metindolem należy omówić z lekarzem. Leku nie stosuje się dzieciom.

Działania niepożądane
      >1/100- Bóle i zawroty głowy. Zmęczenie. Przygnębienie, wymioty. Biegunka lub
      zatwardzenie. Bóle brzucha. Szum w uszach.
      1/1000- <1/1000- Brak apetytu. Wzdęcia. Krwawienia z błony śluzowej jelit. Stan
      zapalny błony śluzowej jelita grubego. Zaburzenia rytmu serca. Zmiany ciśnienia
      krwi. Omdlenie. Bóle w klatce piersiowej. Gromadzenie się wody w ustroju.
      Wysypka, świąd, pokrzywka. Wypadanie włosów. Nadmierne pocenie się i uderzenia
      krwi do głowy. Żółtaczka. Białko, krew lub cukier w moczu. Zaburzenia w funkcji
      nerek. Nienaturalnie łatwo występujące krwiaki. Zmiany w obrazie krwi. Reakcje
      alergiczne o różnym stopniu nasilenia - świąd, zapalenie żył, duszność, astma.
      Słabość mięśni, skurcze mięśni. Zaburzenia mowy. Ospałość. Zaburzenia
      świadomości. Mrowienie kończyn. Nasilenie się ataków padaczki i parkinsonizmu.
      Zaburzenia psychiczne - lęk, bezsenność, splątanie. Krwawienia z nosa i z
      pochwy. Powiększenie gruczołów sutkowych. Zwiększone stężenie potasu we krwi.
      Wiele działań ubocznych ma charakter przejściowy i zanika przy obniżeniu dawki.
      Nie należy jednak samowolnie zmieniać zaleceń lekarza.
      W razie wystąpienia uciążliwych dolegliwości przewodu pokarmowego należy
      przerwać leczenie i skontaktować się z lekarzem
      Maść może wywołać świąd i suchość skóry. Długotrwałe stosowanie maści na duże
      powierzchnie skóry może wywołać reakcje ogólnoustrojowe wymienione wyżej.

Dawkowanie
      Dawkę ustala lekarz. Maksymalna dawka leku nie powinna przekraczać 200 mg
      dziennie.
      Maść należy wcierać w obolałe miejsca 1-3 razy dziennie.

Ciąża i karmienie
      Istnieje prawdopodobieństwo, że preparat oddziałuje na płód. Nie wolno zażywać
      leku w okresie ciąży. Istnieje prawdopodobieństwo, że preparat oddziałuje na
      karmione dziecko. Nie wolno zażywać leku w okresie karmienia. Opakowania:
      czopki 50 mg a 10 szt.; czopki a 100 mg a 10 szt. Polfa-Poznań; iniekcje 30
      mg/ml a 10 ampułek Polfa-Kraków; kapsułki 25 mg a 30 szt. a 250 szt.; maść 5,0%
      a 30 g Polfa-Poznań; tabletki powlekane dojelitowe 25 mg a 25 szt. a 250 szt.
      tabletki 75 mg retard a 50 szt. Polfa-Warszawa.
      • wxdeveloper Re: Metindol Retard 13.12.05, 09:21
        Neurolog przepisał mi ten lek twierdząc, że ból głowy jest pozostałością po
        długotrwałej infekcji. I faktycznie po tygodniowym zażywaniu Metindolu, bólów
        głowy już prawie nie odczuwam, ale przez kilka godzin po zażyciu leku czuję się
        jakby mi błędnik lekko wariował...

Nie za bardzo wiem jak interpretować 1/100, czy tzn. że 1 procent zażywających
        lek miał dane skutki uboczne ?

wxdeveloper

• venus22 Re: Metindol Retard 14.12.05, 03:05
          No to dobre wiadomosci, tylko pozazdroscic :)
          i pogratulowac :)

1/100 czyli jedna osoba na sto odczuwala BG, 1'/1000 czyli jedna na tysiac
          odczuwala zawroty glowy itd.
          Nie przejmuj sie za bardzo raz ze mozna sie przyzwyczaic i przestanie krecic w
          glowie, dwa ze kiedys pewnie przerwiesz branie leku i problem ustapi sam z
          siebie.

Najwazniejsze ze jest cos co pomaga, a niestety skutki uboczne zawsze jakies
          musza byc..

Venus

• marzenaxxvv Re: Metindol Retard 20.05.18, 11:30
      czesc czy ktoś stosuje lek metindol mam stwierdzona hemikranie po wzięciu jednej tabletki przez 3 godz zle się czułam .czułam się jakbym była pija zmeczona i strasznie chciało mi się spac.połozylam się przespałam się godzinke wstałam bez bólu i w dobrym samopoczuciu.zatanawia mnie czy ten lek zatrzymuje bole czy trzeba go brac przez pare dni
      • minniemouse Re: Metindol Retard 22.05.18, 10:03
        to jest lek z grupy NSAID - NLPZ . lek dorazny tak jak aspiryna, ibuprofen. jak pomoglo to nie ma potrzeby dluzej brac.

Minnie
    • Gość: Basia Re: Metindol Retard IP: *.centertel.pl 06.08.22, 11:19
      Ja ten lek na migrenę stosuje 20 lat,biorę go doraźnie,moja córka równiez,w składzie ma indometacyne a ona skutecznie pomaga w bólach migrenowych,rewelacja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka