luksz2 15.09.06, 12:29 Witam,Chciałem was prosic zebyscie napisali mi jakie badania zlecił was lekarz lub jakie sami wykonaliscie odnosnie migreny. z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chochlikj9 Re: Migrena-badania 15.09.06, 13:01 Czesc,podstawowe badania to zdiecie RTG glowy,EEG,tomografie komputerowa na ktora jak nie masz kasy to czekalam ponat dwa miesiace,badanie tarczycy{czesta przyczyna jest powstawania migreny}zatoki,rezonans magnetyczny{jak dobry jest lekarz to zleci,}dopiero wtedy powinien lekarz stwierdzic migrene,jezeli badania wyjda w granicach normy.Zycze powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
alkop5 Re: Migrena-badania 15.09.06, 20:33 He he, podaj namiary na takiego lekarza, który skieruje mnie na w/w przez Ciebie badania, a natychmiast się do niego zapiszę:) Byłam u kilku neurologów (prywatnie), chodziłam do Poradni Zwalczania Bólu Przewlekłego, ale żaden lekarz nie wpadł na to, aby mnie skierować na jakiekolwiek badania wykluczające inne choroby niż migrena (mimo, iż sugerowałam im to). Stwierdzali, że wywiad z pacjentem wystarcza do postawienia trafnej diagnozy. Testowali na mnie różne leki z jednym skutkiem - brak efektów leczenia:( Poddałam się i nie chodzę już po lekarzach. Odpowiedz Link Zgłoś
chochlikj9 Re: Migrena-badania 15.09.06, 21:14 przyczyny bolu moga miec rozne podloze,dlatego potrzebne sa badania ktore wyklucza wszystko a wtedy niech stawiaja diagnoze ze to migrena na cale zycie,przez przypadek trafilam do p.docent ktora zajela sie leczeniem migren,testowala leki z Angielskiej firmy farm.Holenderskiej,itp.bralam udzial w tych badaniach{100 osob}50 znich ostalo lek a 50 placebo,nikt nie wiedzial czy ma lek czy placebo,dopiero po ataku migreny mozna bylo sie zorietowac ze to placebo.Polegalo to na 8 nakluciach za uszami{po4 na strone}To byl jad kielbasiany,w odpowiednich dawkach,dziala do 3-4 miesiecy,ale koszt to ok.2 tys zl.Dopiero ona wyslala mnie na badania Odpowiedz Link Zgłoś
chochlikj9 Re: Migrena-badania 15.09.06, 21:33 Wiem ze lekarze nie wysylaja na te badania bo sa kosztowne,dlugo tulalam sie po lekarzach zanim trafilam na takiego co podszedl do tego bolu profesjonalnie,migrena ma to do siebie ze bol jest tak silny ze niezawsze leki pomoga,my podswiadomie musimy go zwalczac,ja go zwalczam od 7 roku zycia ,czyli 27 lat,tez nie chodze juz do lekarzy,ich nie interesuje taka choroba ktora niewiadomo skad sie pojawia,nie maja pola do popisu,kazdy znas poradzi,powie o nowych lekach,objawach,czy metodzie jak se radzic z bolem a to duzo,moja kolezanka wyleczyla migrene,poradzilam jej zrobienie wszystkich mozliwych badan i okazalo sie ze po leczeniu tarczycy minely jej ataki migreny{miala operacje guzka tarczycy}czytalam o innych ktorzy leczyli wykryte przy badaniach choroby i pozbyli sie migreny.Zawsze to nadzieja ze nie bedzie trwala migrena do konca naszych dni.Pozdrawiam i zycze jak naj mniej boli! Odpowiedz Link Zgłoś
scintilla Re: Migrena-badania 15.09.06, 23:07 Ja trafiłam do bardzo dobrego lekarza - przyjął mnie na NFZ poza kolejką...Sam mnie wysłał na angiotomografię w trybie pilnym. Dzis zrobiłam badanie - to co podejrzewał, czyli tętniak na szczescie w mojej głowie nie istnieje. Mam za to m.in. hypoplastyczną tętnicę mózgu tylną lewą i inne zmiany w obrębie tętnic po lewej stronie - czyli tam gdzie mnie boli :( ktos może wie, czy to groźne? z lekarzem zobaczę się dopiero w pn...A głowa boli :( No i co teraz? EEG? rezonans? Pozdrawiam wszystkich cierpiacych Odpowiedz Link Zgłoś
scintilla Re: Migrena-badania 15.09.06, 23:15 Acha jeszczę uzupełnię - objawy migreny: silny ból pulsujacy w skroniach po lewej stronie, gwałtowne wymioty, ból narastający, zaburzenia widzenia do chwilowej całkowietej utraty wzroku włacznie, światłowstręt, splatanie... No i co najgorsze: od ostatniego ataku tydzień temu ciagle mnie boli, raz słabiej raz mocniej, ale jednak:( Czy winna temu jest ta "hypoplastyczna tetnica" czy szukać przyczyny dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Migrena-badania 16.09.06, 00:12 Na migrene nie ma zadnych testow dlatego diagnozuje sia ja glownie poprzez wywiad i przez wykluczenie innych mozliwych przyczyn. Zawsze jest mozliwosc ze pewne objawy sa spowodowane jakims np, guzem ale statystyki wykazuja ze bole glowy, w tym migrena lub migrenopododbne objawy, spowodowane czyms "powazniejszym' to zaledwie 2% wszystkich bolow glowy. Ja co prawda uwazam ze dla swietego spokoju zawsze lepiej jest zrobic tomografie, rezonas, lub inne dokladne przeswietlenia ale to kosztuje a nie zawsze istotnie zachodzi taka koniecznosc. jesli ktos np cierpi na jednostronne bole glowy, polaczone z wymiotami i wrazliwoscia na bodzce zewnetrzne, a w rodzinie jest historia bolow glowy, i np. mialo sie to od dziecka to raczej pewne ze to migrena, wiec po co badania... Zaburzenia widzenia lacznie z calkowita utrata wzroku, swiatlowstret to sa objawy migreny z aura. Nie wiem co to jest "splatanie"? Migrena moze rowniez przedluzac sie - zamiast jednego "porzadnego" ataku moze trwac w roznym natezeniu tydzien, dwa. Bol jest mniej migrenowy a bardziej jakby napieciowy. Moze jestes w okresie owulacji albo okolomiesiaczkowym? tak strzelam w slepo. W przypadku migreny z aura ryzyko udarow jest wyzsze niz w migrenie bez aury dlatego ja bym poprosila o rezonans - tak na wszelki wypadek. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
scintilla Re: Migrena-badania 16.09.06, 00:50 Dziękuję za odpowiedz :) Splątanie to stan, w którym chwilowo nie wiem, gdzie sie znajduję lub mam problem z utworzeniem zdania...czuję, że zupełnie tracę kontrolę nad ciałem, nie wiem jak to wyjaśnic ianczej. Problem polega na tym, ze ostatni ból migrenowy miałam rok temu...był duzo mniej intensywny i trwał 3-4 godziny, tak jak wszystkie poprzednie. Ostatni trwał 2 dni, było dużo silniejszy no i pierwszy raz z wymiotami...Pierwszy raz ból utrzymuje się tez tyle czasu ( dostałam zastrzyk, który przerwał pulsujacy ból i wymioty, ale następnego dnia miałam jakby kaca i do dzisiaj - a to juz tydzień - ten stan sie utrzymuje, czasami jest gorzej i muszę wziąć tabletkę) W rodzinie dziadek miewał migreny, ale mu na starość przeszło. Jestem tu nowa, weszłam na forum przerazona tym co sie działo z moim ciałem, więc wybaczcie proszę może naiwne pytania i wnioski. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
scintilla Re: Migrena-badania 16.09.06, 00:56 Koło 15. roku życia miewałam napięciowe bóle głowy, przeszły mi na studiach zupełnie. Dopiero na ostatnim roku miałam ze dwa ataki migreny, z zaburzeniami widzenia, ale nie az tak silne, zebym musiała szukac pomocy u lekarza. Powiązane były jak sądzę ze zmianą pigułek. Ciekawa jestem co z tymi tętnicami... Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Migrena-badania 16.09.06, 04:16 Jakie pigulki? antykoncepcyjne? jesli tak to stanowczo odradzam. U kobiet majacych migrene z aura, czyli taka jak ty masz, i bioracych tabletki anty ryzyko udaru mozgu jest osmiokrotnie wyzsze. Sa rozne formy bolow glowy, migren. Mozna miec np CDH- Chronic Daily Headache- codzienny chroniczny bol glowy. czego oczywiscie nie zycze. Rozumiem juz co masz na mysli- przez splatanie- ogolny brak koncentracji, koordynacji myslowo - ruchowej? to tez sie zdarza w migrenie. A jakbys mogla jeszcze wyjasnic- a co ma byc z tetnicami? Venus Odpowiedz Link Zgłoś
scintilla Re: Migrena-badania 16.09.06, 14:59 W opisie badania angio TK jest napisane m.in: Hypoplastyczna tętnica mózgu tylna lewa w odcinku P1. Plus parę innych rzeczy, np które tętnice się uwidoczniły w badaniu i przez które napływa krew do mózgu. I na końcu komentarz: Poza opisywanymi anomaliami naczyniowymi innych zmian w badaniu angio nie stwierdza się. I tak się zastanawiam, co to znaczy, że ktos ma hypoplastyczną tetnicę mózgu :) Jeśli chodzi o pigułki - reaguję migreną na źle dobrane. Poniewaz od 2 miesięcy biorę Yasmin zapytałam neurloga, czy powinnam je teraz odstawic. Stwredził, ze nie widzi powodu a poza tym, jesli nawet pigułki "uruchomiły" u mnie migreny to ich odstawienie nic nie da. Na razie odstawiłam, skonsultuję się w środę z moją gienekolog. Muszę iść również do okulisty - od ataku mam gorszą ostrość widzenia :( Taki maraton po gabinetach. Dziękuję Ci Venus bardzo za pomoc :) Odpowiedz Link Zgłoś
scintilla Re: Migrena-badania 18.10.06, 15:09 Okazało się, że przyczyną bólu i utraty wzroku w moim przypadku jest niedorozwój tętnic mózgu i przez to zaburzony przepływ krwi. Jedną z półkul mam niedokrwioną stąd okresowo wystepowac mogą u mnie zaburzenia widzenia a nawet utrata wzroku jak ostatnio. Jest to wada wrodzona, nie ma na to lekarstwa. Tyle się dowiedzialam od neurologa. Odpowiedz Link Zgłoś
olka.l Re: Migrena-badania 18.10.06, 20:57 ja tez mam znaczne zwężenie jednej z tętnic, ale neurolodzy zgodnie twierdzą, że to w ogóle nie jest przyczyną moich migren. Natomiast nie mam żadnych innych dolegliwości z tym związanych Odpowiedz Link Zgłoś
scintilla Re: Migrena-badania 18.10.06, 22:20 Rozumiem. Problem polega na tym, ze ja tych anomalii mam sporo - tam gdzie powinnam miec 1 tętnice niewiadomo czemu mam dwie lub liczne rozgałezienia, w innych miejscach zupełnie tętnice nie są rozwinięte, przez co mam róznicę cisnień między półkulami, a to z kolei powoduje ból po lewej stronie głowy. Nawet nie wiem, czy dobrze to zrozumiałam, bo lekarz gadał jak najęty, sam tez nico zdziwiony wynikiem. No ale nie naczyniak, nie tętniak, umrzec od tego nie umrę. Tylko się modlić, żeby mi zbyt często niedokuczało. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Migrena-badania 18.10.06, 22:54 Widocznie nalezysz do tego malego procentu co ma inne schorzenie/zaburzenie powodujace migrenowe objawy. szkoda ze nie da sie tego skutecznie leczyc, przykro mi bo to na pewno i boli i utrudnia zycie. Mam nadzieje ze cos sie jednak na to znajdzie, chociaz p/bolowego. I bardzo fajnie ze napisalas jaka masz diagnoze i co lekarz powiedzial bo w naszej chorobie kazda informacja jest bardzo wazna. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
scintilla Re: Migrena-badania 18.10.06, 23:41 W zasadzie to zapomniałam się upewnic, czy to migrena, ale z wypowiedzi lekarza wnioskuję, że tak, poniewaz mówił, ze niektórzy pacjenci z wadą podobną do mojej poczas ataku mają paraliż ciała lub zupełnie niepotrafią mówić...Nie wiem co gorsze. Po krótkim zastanowieniu doszłam do wniosku, że ta jego diagnoza nawet ma ręce i nogi. Urodziłam się dużo przed czasem, bez akcji serca (moich rodziców nawet ostrzegano, że będę niedorozwinięta, heh) najpewniej to jest własnie przyczyna takiego stanu rzeczy. Dziwne, ze dopiero teraz ta wada ma takie a nie inne skutki, nawet bardzo dziwne. Jako wywoływacz obstawiam tym razem nie piguły anty, ale podróz samolotem bezposrednio przez atkiem. Eh, niedobrze byc takim pseudo-lekarzem, czego bym nie wymysliła wydaje mi się prawdopodobne ;) Co do tabletek - działa na mnie b. dobrze Migpriv połączony z Nospą. I Zyczyłabym sobie, żeby nigdy nie przestał działać. Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie :* S. Odpowiedz Link Zgłoś
chochlikj9 Re: Migrena-badania 19.10.06, 10:40 witam mam pytanie do Venus gdzie moge przeczytac o udarach jak wystepuje mg z aura i o ich ryzykach?dzieki pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Migrena-badania 19.10.06, 23:03 ja mam materialy po angielsku- po polsku niestety jest na ten temat niewiele przetlumaczone. jest troche o tym na naszym forum, jesli chce ci sie uzywc wyszukiwarki i przeleciec przez wszystkie lata.. headaches.about.com/od/migrainediseas1/a/mx_stroke_risk.htm www.migraines.org/new/newsrisk.htm news.bbc.co.uk/1/hi/health/3432897.stm www.sciencedaily.com/releases/2004/12/041220010315.htm www.medscape.com/viewarticle/467617 jesli wpiszesz w Googla 'migraine aura stroke' to bardzo duzo ci wyjdzie. links for specifically with aura www.webmd.com/content/article/125/115872 www.medscape.com/viewarticle/474686 www.americanheart.org/presenter.jhtml?identifier=3028594 www.w-h-a.org/wha2/Newsite/resultsnav.asp?idContentNews=707 www.achenet.org/women/oral/stroke.php po polsku www.migrena.org/migrena/udar-a-migrena/ i to wszystko co znalazlam :( tu niestety trzeba byc zalogowanym: www.termedia.pl/magazine.php?magazine_id=35&article_id=5719&magazine_subpage=ABSTRACT Venus Odpowiedz Link Zgłoś
chochlikj9 Re: Migrena-badania 20.10.06, 09:47 dzieki Venus troche poszperalam,malo o tych udarach slyszalam .Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś