jactru 23.10.06, 21:12 ostrzegam...moze wywoływac napad,tak jest u mnie-sprawdzone jj Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamakluska Re: czarna herbata 23.10.06, 22:30 hej, piję spora ilośc herbaty ale słabej i z cytryną, nigdy nie próbowałam mocnej siekierki, ale dobrze wiedzieć ze jest taki wywoływacz. dzieki za cenne wskazówki pozdrawiam bez MG Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: czarna herbata 23.10.06, 22:50 Mysle ze chodzi o rodzaj herbaty? ale niezaleznie od rodzaju herbaty im mocniejsza tym bardziej pobudza. Ja tez pije slaba, z mlekiem, glownie ze wzgledu na zoladek. Herbata tak jak kawa zawiera kofeine, zwana popularnie teina. Byc moze w czarnej herbacie jest jej wiecej, lub moze czarna herbata zawiera jeszcze jakies skladniki ktorych w innych herbatach jest znacznie mniej...? Venus Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: czarna herbata 24.10.06, 00:10 No tak, zawiera dużo więcej garbników, bo jest fermentowana (w przeciwieństwie do np. zielonej), czyli tak jak żółte sery czy wino Odpowiedz Link Zgłoś
jactru Re: czarna herbata 24.10.06, 12:24 herbata zielona, jaśminowa,owocowe(bez domieszki czarnej) OK Czarna,tak jak piszesz ze wzgl. na garniki, stanowi zagrożenia. Cytrusy,sery dojrzewające, czekolada-kakao,smażone tłuste żarcie, czerwone wino,jajka, jabłka, wszystki soki owocowe(konserwanty)!!! Po tym zawsze mnie łapie-M.klasyczna Odpowiedz Link Zgłoś
chochlikj9 Re: czarna herbata 24.10.06, 18:09 kawka herbatka alkohol winko soki co jeszcze niebedziemy mogli pic?????moja lista czego nie moge sie zapelnia,tyle poswiecen kto nas doceni, z tyloma wyrzeczeniami!!kiedys lekarz proponowal mi pic kawe z cytryna przy migrenie-do dzis czuje ten wstretny smak i okropny bol po tym ,mimo ze minelo z 10 lat,co do herbat pije czerwona,zielona z opuncja i wanilja i jest ok.pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
tetate Re: czarna herbata 24.10.06, 19:15 chochlikj9 napisała: > kawka herbatka alkohol winko soki co jeszcze niebedziemy mogli pic?????moja > lista czego nie moge sie zapelnia,tyle poswiecen kto nas doceni, z tyloma > wyrzeczeniami!!kiedys lekarz proponowal mi pic kawe z cytryna przy migrenie-do > dzis czuje ten wstretny smak i okropny bol po tym ,mimo ze minelo z 10 lat,co d kawa z cytryna to musi być świństwo.Cytryna natomiast moze wywolywać M. (cytrus) t Odpowiedz Link Zgłoś
teresa995 Re: czarna herbata 25.10.06, 18:43 Dość mocną herbatę piję od zawsze, bo czułam, że pomagała mi szczególnie rano przy moim często bardzo niskim ciśnieniu. Nigdy natomiast nie pijałam kawy. Nie pomyślałabym, że herbata może być wyzwalaczem MG. Na mojej liście jest coraz więcej rzeczy zakazanych, także zmiany pogody, ciśnienia atm. - na które niestety nie mam wpływu. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
chochlikj9 Re: czarna herbata 25.10.06, 19:44 Na wszystko reagujemy roznie ale bolu nikt z nas nie moze zniesc! Odpowiedz Link Zgłoś
olka.l Re: czarna herbata 25.10.06, 19:54 ja też od dziecka piję litry herbaty; jest to jedyny napój, który wręcz uwielbiam. na szczęście nie zauważyłam, żeby u mnie wywoływałą migreny - powiedziałabym nawet o jej kojacym wpływie przy b. silnych napadach z wymiotami; zawsze starałąm się wtedy małymi łyczkami popijać herbatę i wydawało mi się, że jest mi odrobinę lżej. Wszystko jednak zależy od indywidualnych predyspozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: czarna herbata 26.10.06, 03:05 Ja tez raczej nie mam problemu ale herbate pije slaba bo kiedys od aspiryny wysiadl mi zoladek. od tej pory musialam zrezygnowac z mocnego naparu chociaz i teraz nie jest to slomkowe. No i musi byc z mlekiem. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka11 Re: czarna herbata i inne sprawy zywnosciowe 26.10.06, 07:51 a co rozumiecie sensu stricte jako czarna herbata? zwykla earl grey? ja najczesciej pije zwykle herbaty "smieciowe"- expresowe lipton (kiedys to byla dobra herbata a teraz...) saga tetley - czy one zawieraja ten skladnik o ktorym piszecie? wiem ze maja jakies sztuczne skladnki powodujace ze w pol sekundy herbata sie zaparza. Ja je pije w duzych ilosciach i nic mi nie jest:) a swoja droga tak sie zastanawiam- czy w obecnych czasach nie jest nas- migrenikow - przypadkiem wiecej niz kiedys. Ze wzgledu na sztuczne jedzenei, ktore otacza nas z kazdej strony. chocby ten neiszczesny glutanian sody (czy jak mu tam)- przyprawy, sosy, fixy, zupy... zrezygnowalam z robienia spagetti z torebki, ale czy przypadkiem zwykly koncentrat pomidorowy tez nie jet pelen sztucznosci? Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: czarna herbata i inne sprawy zywnosciowe 26.10.06, 22:45 No wiec, dla mnie czarna herbata to jest jeden z rodzajow herbaty z gatunku Camelia sinensis. Sa zdaje sie trzy - czarna, czerwona i zielona. Ale jest chyba jeszcze herbata biala, i oolong, i to wszystko roznie sie miedzy soba sposobem przerobki. Tak ze na sto % nie wiem. Ale, zdaje sie, rownie popularne jest nazywanie mocnej herbaty- czarna. Czy jest nas wiecje? moze i jest... trudno powiedziec. Bo to co opisalas to wywolywacze, wiec jesli sie ich unika to ataki nie wystepuja. trudno wiec powiedziec czy ktos ma czy nie migrene jak ataki nie wysteuja bo nie ma bodzcow - (czy to co ja pisze ma w ogole jakis sens, ojj) ??? Venus Odpowiedz Link Zgłoś