Dodaj do ulubionych

czarna herbata

23.10.06, 21:12
ostrzegam...moze wywoływac napad,tak jest u mnie-sprawdzone

jj
Obserwuj wątek
    • mamakluska Re: czarna herbata 23.10.06, 22:30
      hej,
      piję spora ilośc herbaty ale słabej i z cytryną, nigdy nie próbowałam mocnej
      siekierki, ale dobrze wiedzieć ze jest taki wywoływacz. dzieki za cenne
      wskazówki

pozdrawiam bez MG
      • venus22 Re: czarna herbata 23.10.06, 22:50
        Mysle ze chodzi o rodzaj herbaty? ale niezaleznie od rodzaju herbaty im
        mocniejsza tym bardziej pobudza. Ja tez pije slaba, z mlekiem, glownie ze
        wzgledu na zoladek.

Herbata tak jak kawa zawiera kofeine, zwana popularnie teina. Byc moze w
        czarnej herbacie jest jej wiecej,
        lub moze czarna herbata zawiera jeszcze jakies skladniki ktorych w innych
        herbatach jest znacznie mniej...?

Venus
        • nessie-jp Re: czarna herbata 24.10.06, 00:10
          No tak, zawiera dużo więcej garbników, bo jest fermentowana (w przeciwieństwie
          do np. zielonej), czyli tak jak żółte sery czy wino
          • jactru Re: czarna herbata 24.10.06, 12:24
            herbata zielona, jaśminowa,owocowe(bez domieszki czarnej) OK
            Czarna,tak jak piszesz ze wzgl. na garniki, stanowi zagrożenia.

Cytrusy,sery dojrzewające, czekolada-kakao,smażone tłuste żarcie, czerwone
            wino,jajka, jabłka, wszystki soki owocowe(konserwanty)!!!
            Po tym zawsze mnie łapie-M.klasyczna
    • chochlikj9 Re: czarna herbata 24.10.06, 18:09
      kawka herbatka alkohol winko soki co jeszcze niebedziemy mogli pic?????moja
      lista czego nie moge sie zapelnia,tyle poswiecen kto nas doceni, z tyloma
      wyrzeczeniami!!kiedys lekarz proponowal mi pic kawe z cytryna przy migrenie-do
      dzis czuje ten wstretny smak i okropny bol po tym ,mimo ze minelo z 10 lat,co do
      herbat pije czerwona,zielona z opuncja i wanilja i jest ok.pozdrawiam...
      • tetate Re: czarna herbata 24.10.06, 19:15
        chochlikj9 napisała:

> kawka herbatka alkohol winko soki co jeszcze niebedziemy mogli pic?????moja
        > lista czego nie moge sie zapelnia,tyle poswiecen kto nas doceni, z tyloma
        > wyrzeczeniami!!kiedys lekarz proponowal mi pic kawe z cytryna przy migrenie-do
        > dzis czuje ten wstretny smak i okropny bol po tym ,mimo ze minelo z 10 lat,co
        d
        kawa z cytryna to musi być świństwo.Cytryna natomiast moze wywolywać M. (cytrus)

t
        • teresa995 Re: czarna herbata 25.10.06, 18:43
          Dość mocną herbatę piję od zawsze, bo czułam, że pomagała mi szczególnie rano
          przy moim często bardzo niskim ciśnieniu.
          Nigdy natomiast nie pijałam kawy. Nie pomyślałabym, że herbata może być
          wyzwalaczem MG.
          Na mojej liście jest coraz więcej rzeczy zakazanych, także zmiany pogody,
          ciśnienia atm. - na które niestety nie mam wpływu.
          pozdr.
    • chochlikj9 Re: czarna herbata 25.10.06, 19:44
      Na wszystko reagujemy roznie ale bolu nikt z nas nie moze zniesc!
    • olka.l Re: czarna herbata 25.10.06, 19:54
      ja też od dziecka piję litry herbaty; jest to jedyny napój, który wręcz
      uwielbiam. na szczęście nie zauważyłam, żeby u mnie wywoływałą migreny -
      powiedziałabym nawet o jej kojacym wpływie przy b. silnych napadach z
      wymiotami; zawsze starałąm się wtedy małymi łyczkami popijać herbatę i wydawało
      mi się, że jest mi odrobinę lżej. Wszystko jednak zależy od indywidualnych
      predyspozycji.
      • venus22 Re: czarna herbata 26.10.06, 03:05
        Ja tez raczej nie mam problemu ale herbate pije slaba bo kiedys od aspiryny
        wysiadl mi zoladek. od tej pory musialam zrezygnowac z mocnego naparu chociaz i
        teraz nie jest to slomkowe.

No i musi byc z mlekiem.

Venus
        • bergamotka11 Re: czarna herbata i inne sprawy zywnosciowe 26.10.06, 07:51
          a co rozumiecie sensu stricte jako czarna herbata? zwykla earl grey? ja
          najczesciej pije zwykle herbaty "smieciowe"- expresowe lipton (kiedys to byla
          dobra herbata a teraz...) saga tetley - czy one zawieraja ten skladnik o ktorym
          piszecie? wiem ze maja jakies sztuczne skladnki powodujace ze w pol sekundy
          herbata sie zaparza. Ja je pije w duzych ilosciach i nic mi nie jest:)

a swoja droga tak sie zastanawiam- czy w obecnych czasach nie jest nas-
          migrenikow - przypadkiem wiecej niz kiedys. Ze wzgledu na sztuczne jedzenei,
          ktore otacza nas z kazdej strony. chocby ten neiszczesny glutanian sody (czy
          jak mu tam)- przyprawy, sosy, fixy, zupy... zrezygnowalam z robienia spagetti z
          torebki, ale czy przypadkiem zwykly koncentrat pomidorowy tez nie jet pelen
          sztucznosci?
          • venus22 Re: czarna herbata i inne sprawy zywnosciowe 26.10.06, 22:45
            No wiec, dla mnie czarna herbata to jest jeden z rodzajow herbaty z gatunku
            Camelia sinensis. Sa zdaje sie trzy - czarna, czerwona i zielona. Ale jest
            chyba jeszcze herbata biala, i oolong, i to wszystko roznie sie miedzy soba
            sposobem przerobki. Tak ze na sto % nie wiem.

Ale, zdaje sie, rownie popularne jest nazywanie mocnej herbaty- czarna.

Czy jest nas wiecje? moze i jest... trudno powiedziec. Bo to co opisalas to
            wywolywacze, wiec jesli sie ich unika to ataki nie wystepuja. trudno wiec
            powiedziec czy ktos ma czy nie migrene jak ataki nie wysteuja bo nie ma
            bodzcow - (czy to co ja pisze ma w ogole jakis sens, ojj) ???

Venus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka