Dodaj do ulubionych

czy kodeina jest bezpieczna w ciąży?

30.04.07, 21:31
wiem, że były już poruszane wątki migreny w ciąży, gdzie pisałyście, że
kodeina jest bezpieczna. Ale czytałam trochę w necie i piszą, że ona jest
kategorii C jeżeli chodzi o bezpieczeństwo stosowania leków w ciąży, a to
oznacza, że można ją stosowwać tylko wtedy gdy potencjalne korzyści dla matki
przeważają nad zagrożeniem dla dziecka.

Czy któraś z Was brała kodeinę w ciąży? Mam tutaj konkretnie na myśli
Solpadeine, bo ten lek stosuję. Czy wszystko było ok?
Obserwuj wątek
    • venus22 Re: czy kodeina jest bezpieczna w ciąży? 30.04.07, 21:47
      Uwaza sie ze jest o tyle bezpieczna o ile- nikt nie daje gwarancji na ZADEN lek
      ze jest 100% bezpieczny w ciazy.

niemniej jednak wlasnie kodeina jest uwazana za OK. Ja ja bralam w ciazy.
      dostalam na recepte osobno, czysta kodeine, i bralam z czystym paracetamolem.

Natomiast jesli chodzi o Solpadeine to jeszcze sprawdz czy nie zawiera kofeiny,
      bo kofeina juz jest niewskazana.

Venus
      • eni40 Re: czy kodeina jest bezpieczna w ciąży? 01.05.07, 08:58
        solpadeina , cefalgin i saridon zawieraja kofeinę
        • kasiadamianka Re: czy kodeina jest bezpieczna w ciąży? 01.05.07, 10:22
          dziękuję za odpowiedź. Z tą kofeiną, to dość dziwne, bo właśnie mój gin
          zasugerował abym brała paracetamol z kofeiną, a kodeiny raczej nie...
          • venus22 Re: czy kodeina jest bezpieczna w ciąży? 01.05.07, 10:39
            no nie, przeciez kawy w ciazy nie powinno sie pic wlasnie ze wzgledu na
            kofeine,

a mnie kodeine zalecil top neurolog z Vancouver wiec - z calym szacunkiem do
            polskich lekarzy ale wole uwierzyc mojemu..

moze dlatego ze to gin. moze neurolog by powiedzial cos innego.

Venus
            • kasiadamianka Re: czy kodeina jest bezpieczna w ciąży? 01.05.07, 16:10
              dzięki Venus :) ja też wolę wierzyć Twojemu, bo jakoś bez kodeiny sobie nie
              wyobrażam...wracając do kawy - gin stwierdził, że przy moim ciśnieniu mogę pić
              i trzy dziennie w ciąży :)
              • anthonka Re: czy kodeina jest bezpieczna w ciąży? 02.05.07, 07:41
                Ja w ciąży brałam kodeinę i kawę też czasami piłam (podobnie jak Ty, mam bardzo
                niskie ciśnienie). Oczywiście nie należy przesadzać z ilościami i konsultować
                wszystko z lekarzem.
        • Gość: aw84 Re: czy kodeina jest bezpieczna w ciąży? IP: 80.50.130.* 14.03.14, 13:40
          ja jestem teraz w drugiej ciąży i mam straszne bóle głowy (zarówno w pierwszej jak i teraz). Od poczatku lekarz powiedział że nie ma co czekać na rozkrecenie bolu głowy i dał mi solphadeinę (to był pierwszy lekarz w pierwszej ciąży którą kończyłam u zupełnie innego lekarza ktory też polecił ten lek. Obecnie po przeprowadzce mam trzeciego lekarza i ten również nie zabronił brać solph.). Jest to praktycznie jedyny lek który mi pomaga. Brałam go też między ciązami, bo żadne nurofeny itp nic nie dawały. Mimo wszystko proponuje i tak spytać lekarza prowadzącego bo każda ciąża jest inna.
    • nessie-jp Re: czy kodeina jest bezpieczna w ciąży? 02.05.07, 17:06
      Kasia, dopytaj jeszcze gina o tę kawę - ona jednak dość solidnie obkurcza
      naczynka krwionośne, co może mieć chyba zły wpływ na łożysko i w ogóle na
      malucha... gdy już wykształci sobie własne naczynka! :)

Nie jestem do końca pewna, czy kodeinę można brać w ostatnim trymestrze ciąży,
      kiedy dziecko ma już rozwinięty system nerwowy. Chodzi mi oczywiście o
      stosowanie przewlekłe, tak jak to u nas jest, a nie raz czy dwa... Zapytaj
      lepiej na jakimś forum eksperckim.
      • kasiadamianka Re: a tryptany? 03.05.07, 10:21
        Dzięki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi. Migrenki mam obecnie rzadziej (w
        miarę jak rośnie progesteron :)) Jak już coś mnie dopadnie to może raz w
        tygodniu i jedna dawka leku wystarczy, więc nie mam tutaj na myśli ciągłego
        faszerowania się lekami.

Powiedzcie mi jeszcze - brała któraś tryptany w ciąży? Jeżeli tak, to co na to
        lekarze i czy nie wpłynęło to na maluszka?
        • gerka Re: a tryptany? 03.05.07, 11:29
          witaj,
          tez cierpiałam w ciąży z powodu migren nawet do 10 dni... Po konsultacji z
          neurologiem i ginem za przyzwoleniem obu brałam paracetamol z kodeiną, neurolog
          twierdził, że to bezpieczniejsze niz tryptany. A na moje obawy obaj
          powiedzieli, że usmierzenie bólu kodeiną jest lepsze niż ból i cierpienie moje
          i Malucha. Syn zdrowy 4,5 kg zywej wagi rozwija sie prawidłowo!.
          Pozdrowionka
          • venus22 Re: a tryptany? 03.05.07, 21:23
            Kasiu o tryptanach w ciazy byl tu watek, mysle ze cos sie z wyszukiwarki
            wygrzebie.
            moja osobista opinia jest taka ze lepiej nie ryzykowac chyba ze absolutnie ale
            to absolutnie musisz. np bol jest taki ze "mozna wylewu dostac" lub wymioty
            moga bardziej zaszkodzic niz sam tryptan itp.
            ale jak pisze lepiej nie ryzykowac.

Venus
            • bezstress Re: a tryptany? 17.03.14, 14:16
              To się teraz zdziwiłam, bo mi w obydwu ciążach lekarze nie pozwolili brać nic innego jak paracetamol, nacierpiałam się potwornie, może zupełnie niepotrzebnie.
      • Gość: przestraszona11 Re: czy kodeina jest bezpieczna w ciąży? IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.15, 23:20
        Jestem w 9 tygodniu ciąży i od samego początku czyli od 5-6 tygodnia cierpię na straszne migreny. Nie tak często jak przed ciążą ale tak dwa razy na tydzień pojawia się silny ból nie do przetrwania. Lekarka prowadząca powiedziała, że mogę brać soplhadeinę. Ale za każdym razem przeżywam ogromny stres jak te składniki działają na dziecko. cieszę się że napisałyście wyżej o swoich doświadczeniach. żyję nadzieją że nie uszkadzam mojego maleństwa swoją słabością i przegrywaniem walki z bólem...mam nadzieję, że wasze dzieci wszystkie zdrowe i że z moim też wszystko będzie dobrze...
        • annthonka Re: czy kodeina jest bezpieczna w ciąży? 28.01.15, 09:34
          Jeżeli lekarka powiedziała, że możesz brać solpadeinę to bierz śmiało.
          Na pocieszenie powiem, że w drugim trymestrze ciąży migrena często ustępuje.
          • Gość: Basiekx33 Re: czy kodeina jest bezpieczna w ciąży? IP: *.skybroadband.com 31.08.15, 00:33
            W pierwszym trymestrze mialam rzadziej migreny niz teraz w drugim. Pomaga mi tylko kodeina z paracetamolem bo sama kodeine o wiekszej dawce boje sie brac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka