frag-ila 23.06.09, 13:29 Moja neurolog właśnie przepisała mi ten lek. Jest od padaczki i od migreny do codziennego połykania. Czy ktoś go brał? Jak się po nim czuł, jakieś skutki uboczne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
minniemouse Re: Symtopiram 24.06.09, 02:07 To po prostu topiramat. tak, mamy caly dlugachny watek na ten ten temat. ja wlasnie zaczelam to brac, od 25 mg i dodaje 25 mg co tydzien dwa, nie czesciej bron boze zeby uniknac skutkow ubocznych. na razie mialam nienajgorsze, trochr kreciolek welbie ale juz mi przeszlo, sucho w ustach itd ale po tygodniu dwoch to ustepuje. ZAWSZE pij duzo wody z tym lekiem. niektorzy toleruja wieksze dawki lepiej gdy sa rozlozone na trzy razy dziennie, niektorzy moga lykac na raz jedna wieksza raz dziennie - trzeba eksperymentowac. Tobie tez radze zaczynaj od 25 mg i dodawaj bardzo powoli to bedzie dobrze. no, powinno. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
frag-ila Re: Symtopiram 29.06.09, 12:08 minniemouse a możesz podac mi linka do tej dyskusji o Symtopiramie bo jak wpisuje w szukaj to mi nic nie znajduje. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Symtopiram 30.06.09, 04:36 bo moze zle szukasz, trzeba albo pod topiramat albo Topamax: forum.gazeta.pl/forum/w,12154,71982458,,pierwsze_objawy_po_Topamax.html?v=2 pamietaj ze nazwy firmowe lekarstw moga byc rozne ale 'chemiczne' sa te same :) www.doz.pl/leki/p6281-Symtopiram Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adela Re: Symtopiram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.10, 11:08 kiedys kilkanascie lat temu -zakolysalo mna bez powodu,rozpoznano blednik i lykalam Torecan-przeszlo,az rok temu pielac grzadki w nachyleniu dosc dlugo ,po pewnym czasie kladac sie spac poczulam kolysanie jak na okrecibez zadnych innych dolegliwosci,rano wybralam sie do lekarza rodzinnego ktora zapisala mi cavivton forte 10 mg tabletki i zalecila konsultacje u neurologa.Po badaniach i tomografi komputerowej i zdjec rtg kregow szyjnych -reszta ok,neurolog zapisal mi Symtopiram 25 mg tabletki 2x dziennie.Zastrzegl ze to lek od padaczki ale mnie to nie dotyczy,leczy tez inne przypadlosci. Aptekarz to samo-czy wiem na co jest ten lkek.Wzielam 1 tabletke i padlam---to co leczy Cavinton Symtopiram powoduje jako skutki uboczna i tak sie poczulam,zaczelam sie kolysac czego przed tym nie bylo,cos z oczyma,bledny chod no i lomotanie serca. Wystraszylam sie bardzo bo przed zazyciem tabletki nic mi nie bylo. Nie wezme juz tego leku nigdy,Cavinton mi pomaga. Ide do neurologa i mu o tym powiem i zapytam co u mnie ma wyleczyc Symtopiram?? Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Symtopiram 16.05.10, 00:55 Ide do neurologa i mu o tym powiem i zapytam co u mnie ma wyleczyc Symtopiram?? ja tez nic z tego nie rozumiem - skoro mialas tylko zawroty glowy, i w dodatku wyglada na to ze nie ustalono od czego w koncu, niemniej jednak pomagal ci na Cavinton, to po jakiego grzyba ten Symtopiram? napisz co dalej. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Symtopiram 16.05.10, 05:17 a nie przepraszam zle przeczytalam nie "blednie" tylko "blednik" jakas slepa dzisiaj jestem czyli masz chorobe blednika czyli moze Meniere'a w tym przypadku rzeczywiscie topiramat jest czasami stosowany w leczeniu chorob blednika, bo zdaje sie zmniejsza ilosc plynu w uszach czy cos takiego, pewnie jeszcze cos, i wielu chorym na to pomaga tak ze sorry ale imo zle zrobilas ze nie dostosowalas sie do zalecen lekarza byc moze mialas po prostu atak zawrotow i akurat tak sie zlozylo ze takze wzielas pierwsza tabletke topiramatu lub moze poczatkowo mozna miec takie skutki uboczne ktore po pewnym czasie mijaja i mozna sie cieszyc doskonalymi skutkami pozytywnymi. tak czy siak, aby moc cokolwiek powiedziec czy tego typu lekarstwo szkodzi czy dziala trzeba je brac przez co najmniej kilka dni a najlepiej minimum dwa tygodnie przecietnie to dwa miesiace bo to sa lekarstwa ktore zaczyna sie od malych dawek, zwieksza stopniowo a ich akcja terapeutyczna zaczyna sie dopiero jak przy odpowiedniej dawce np 100mg osiagnie sie maxymalne stezenie w organizmie a na to oczywscie potrzeba czasu. Wiec zeby wiedziec na pewno czy zawroty byly skutkiem ubocznym od topiramatu (symtopiram) musialabys pobrac go dluzej niz jeden dzien. no chyba ze to bylaby reakcja alergiczna (mocno watpliwe) nie ma co sie tak bac, chociaz przyznaje takie zawroty to zadna przyjemnosc, kazdy by chcial jak najpredzej tego uniknac. Z pewnoscia kazde watpliwosci, kazde uwagi, pytania nalezy przedyskutowac z lekarzem- od tego on jest, ale tez nie nalezy panikowac ani potepiac w czambul jakies lekarstwo bo ma na poczatku troche niemilych skutkow ubocznych - coz, czasami za dobre trzeba wpierw pocierpiec, nie wahaj sie wiec, zrob wizyte w tej sprawie jak najszybciej, wypytaj dokladnie o wszystko i nie zapomnij napisac nam co lekarz powiedzial i co postanowilas :) Zyczymy zdrowka Minnie Odpowiedz Link Zgłoś