14.03.05, 01:54
czy ktoś z was wie jak Postinor ma się do PCO?
Czy może na PCO jakoś wpłynąć (negatywnie)?
Obserwuj wątek
    • iwtryf Re: postinor 21.03.05, 01:21
      ciekawe.... postinor ma gigantyczna dawke lewonogestrelu (i chyba czegos tam)
      dzialanie ma krotkie, wiec trfalych efektow raczej nie powinien wywolywac, ale
      niewatpliwie jest to ciekawa sprawa, zastanowie sie wiecej nad tym problemem...
      • mimi78 Re: postinor 23.03.05, 17:54
        witam,

Bardzo bym prosiła... ponieważ moje problemy z cerą a tym bardziej z zbędnym
        owłosieniem rozpoczęły się po zażyciu tego leku... jestem ciekawa czy mógł on
        tak negatywnie na mnie wpłynąć...
        • iwtryf Re: postinor 25.03.05, 00:10
          wiesz co na logike, on maz 10 razy wiecej tego lewonogestrelu niz pigulki, wiec
          to raczej bardzo mozliwe, ze zaczely ci sie jakies problemy, bo rozregulowalas
          sobie uklad hormonalny, minie troche czasu az wroci on do normy. u kazdej
          kobiety trwa to roznie, jesli bedzie sie utrzymywac, to zrob badania
    • janka111 ciekawy link 11.04.05, 18:16
      www.forumginekologiczne.pl/md.php?name=mtxt&file=article&sid=1873&m=2
    • mamba8 Re: postinor 10.05.05, 19:17
      ja mam napewno hiperprolaktynemię i nadmiar andrestendionu, więc zapewne mam
      pco (następna wizyta dopiero w czerwcu i wtedy zapytam sie jej wprost co ze
      mną). Narazie kazano mi brać bromergon i lutenyl. Nie moge brac pigulek
      bo tlumaczyla, ze jestem zablokowana.
      Mialam wpadke i nic nie myslac wzielam postinor, ale moja pani doktor
      powiedziala ze to dobrze i wypisala mi recepty na kolejne opakowania w razie
      czego.

Z tego co wiem prolaktyna hamuje wydzialanie progesteronu a postinor to duza
      dawka wlasnie tego hormonu.
      • iwtryf Re: postinor 10.05.05, 22:47
        lewonogestrelu....

to ulotka z Pharmindexu: (spisu lekow dla lekarzy)

Postinor-duo®
        Levonorgestrel

Hormonum, contraceptivum ATC: G 03 AC 03
        Richter Gedeon Wykaz: B

tabl.: (750 µg) 2 szt. (Rp) PP

Skład
        1 tabl. zawiera 0,75 mg lewonorgestrelu.

Działanie
        Dokładny mechanizm działania preparatu nie jest znany. Uważa się, że
        lewonorgestrel stosowany zgodnie z zaleceniami działa głównie poprzez
        zahamowanie owulacji i zapłodnienia, o ile stosunek płciowy miał miejsce w
        okresie przedowulacyjnym, kiedy prawdopodobieństwo zapłodnienia jest
        największe. Lek nie jest skuteczny, jeżeli proces implantacji już się
        rozpoczął. Ocenia się, że skuteczność preparatu zmniejsza się z upływem czasu
        od stosunku (95% po przyjęciu w ciągu 24 h, 85% po przyjęciu w ciągu 24-48 h a
        58% po przyjęciu w ciągu 48-72 h). Lewonorgestrel stosowany zgodnie z
        zaleceniami nie wpływa na czynniki krzepnięcia ani na metabolizm lipidów lub
        węglowodanów. Po podaniu doustnym wchłania się szybko i prawie całkowicie. Po
        przyjęciu 1 tabl. maksymalne stężenie we krwi występuje po 1,6 h. Okres
        półtrwania wynosi 9-14,5 h. Lewonorgestrel jest wydalany w postaci metabolitów
        w prawie równych ilościach z moczem i z kałem. Lewonorgestrel jest związany z
        albuminami i białkiem wiążącym hormony płciowe (SHBG). Jedynie około 1,5%
        całkowitego stężenia lewonorgestrelu we krwi stanowi frakcja wolna, a 65% jest
        swoiście związane z SHBG. Bezwzględną biodostępność lewonorgestrelu określono
        jako prawie 100% podanej dawki.

Wskazania
        Antykoncepcja w przypadkach nagłych do stosowania w ciągu 72 h (3 doby) po
        stosunku płciowym bez zastosowania skutecznego środka antykoncepcyjnego,
        również w przypadku niepowodzenia zastosowanej metody antykoncepcyjnej.

Przeciwwskazania
        Nadwrażliwość na lewonorgestrel lub pozostałe składniki preparatu.

Środki ostrożności
        Preparat nie może być stosowany jako rutynowa metoda antykoncepcji. Nie zaleca
        się stosowania preparatu u kobiet z ciężkimi zaburzeniami czynności wątroby.
        Zespoły złego wchłaniania (np. w przebiegu choroby Leśniowskiego-Crohna) mogą
        zmniejszać skuteczność preparatu. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania
        u dzieci. Dane o stosowaniu preparatu u dziewcząt poniżej 16 lat są bardzo
        ograniczone.

Ciąża i okres karmienia piersią
        Preparatu nie należy stosować w ciąży. Preparat nie powoduje przerwania
        istniejącej ciąży. Z badań epidemiologicznych wynika, że gdyby preparat okazał
        się nieskuteczny, i mimo wszystko doszło do ciąży, to nie wpływa on
        niekorzystnie na płód ze względu na wczesne zastosowanie leku. Lek przenika do
        mleka matki (0,1% przyjętej dawki).

Działanie niepożądane
        Mogą wystąpić: nudności, bóle podbrzusza, uczucie zmęczenia, ból i zawroty
        głowy, uczucie napięcia piersi, wymioty, biegunka, nieregularne krwawienie i
        plamienie. Może wystąpić przemijające zaburzenie cyklu miesiączkowego, jednak u
        większości kobiet następne krwawienie miesiączkowe występuje w spodziewanym
        czasie.

Interakcje
        Leki pobudzające enzymy wątrobowe przyspieszają metabolizm lewonorgestrelu. Do
        leków, które prawdopodobnie zmniejszają skuteczność działania należą:
        barbiturany, fenytoina, karbamazepina, leki ziołowe zawierające dziurawiec
        zwyczajny, ryfampicyna, rytonawir, ryfabutyna i gryzeofulwina. Leki zawierające
        lewonorgestrel mogą nasilać ryzyko działania toksycznego cyklosporyny ze
        względu na możliwość hamowania jej metabolizmu.

Dawkowanie
        Doustnie. W celu osiągnięcia największej skuteczności antykoncepcyjnej należy
        przyjąć 2 tabl.: pierwszą jak najszybciej po stosunku płciowym bez zastosowania
        skutecznego środka antykoncepcyjnego (nie później niż po 72 h); drugą - po 12 h
        od przyjęcia pierwszej dawki.
        W przypadku wystąpienia wymiotów w ciągu 3 h od przyjęcia tabletki, należy
        natychmiast przyjąć jeszcze jedną tabletkę. Preparat można zastosować w
        dowolnym dniu cyklu miesiączkowego. Nie zaleca się stosowania więcej niż 4
        tabl. w cyklu miesięcznym.

Uwagi
        Po zastosowaniu preparatu zaleca się stosowanie miejscowej metody barierowej do
        momentu wystąpienia następnej miesiączki. Zastosowanie preparatu nie stanowi
        przeciwwskazania do dalszego stosowania innego hormonalnego środka
        antykoncepcyjnego.

R/1182

Copyright © 2003 Pharmindex MediMedia International Sp. z o.o.
        Wszelkie prawa zastrzeżone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka