mimi78 14.03.05, 01:54 czy ktoś z was wie jak Postinor ma się do PCO? Czy może na PCO jakoś wpłynąć (negatywnie)? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwtryf Re: postinor 21.03.05, 01:21 ciekawe.... postinor ma gigantyczna dawke lewonogestrelu (i chyba czegos tam) dzialanie ma krotkie, wiec trfalych efektow raczej nie powinien wywolywac, ale niewatpliwie jest to ciekawa sprawa, zastanowie sie wiecej nad tym problemem... Odpowiedz Link
mimi78 Re: postinor 23.03.05, 17:54 witam, Bardzo bym prosiła... ponieważ moje problemy z cerą a tym bardziej z zbędnym owłosieniem rozpoczęły się po zażyciu tego leku... jestem ciekawa czy mógł on tak negatywnie na mnie wpłynąć... Odpowiedz Link
iwtryf Re: postinor 25.03.05, 00:10 wiesz co na logike, on maz 10 razy wiecej tego lewonogestrelu niz pigulki, wiec to raczej bardzo mozliwe, ze zaczely ci sie jakies problemy, bo rozregulowalas sobie uklad hormonalny, minie troche czasu az wroci on do normy. u kazdej kobiety trwa to roznie, jesli bedzie sie utrzymywac, to zrob badania Odpowiedz Link
janka111 ciekawy link 11.04.05, 18:16 www.forumginekologiczne.pl/md.php?name=mtxt&file=article&sid=1873&m=2 Odpowiedz Link
mamba8 Re: postinor 10.05.05, 19:17 ja mam napewno hiperprolaktynemię i nadmiar andrestendionu, więc zapewne mam pco (następna wizyta dopiero w czerwcu i wtedy zapytam sie jej wprost co ze mną). Narazie kazano mi brać bromergon i lutenyl. Nie moge brac pigulek bo tlumaczyla, ze jestem zablokowana. Mialam wpadke i nic nie myslac wzielam postinor, ale moja pani doktor powiedziala ze to dobrze i wypisala mi recepty na kolejne opakowania w razie czego. Z tego co wiem prolaktyna hamuje wydzialanie progesteronu a postinor to duza dawka wlasnie tego hormonu. Odpowiedz Link
iwtryf Re: postinor 10.05.05, 22:47 lewonogestrelu.... to ulotka z Pharmindexu: (spisu lekow dla lekarzy) Postinor-duo® Levonorgestrel Hormonum, contraceptivum ATC: G 03 AC 03 Richter Gedeon Wykaz: B tabl.: (750 µg) 2 szt. (Rp) PP Skład 1 tabl. zawiera 0,75 mg lewonorgestrelu. Działanie Dokładny mechanizm działania preparatu nie jest znany. Uważa się, że lewonorgestrel stosowany zgodnie z zaleceniami działa głównie poprzez zahamowanie owulacji i zapłodnienia, o ile stosunek płciowy miał miejsce w okresie przedowulacyjnym, kiedy prawdopodobieństwo zapłodnienia jest największe. Lek nie jest skuteczny, jeżeli proces implantacji już się rozpoczął. Ocenia się, że skuteczność preparatu zmniejsza się z upływem czasu od stosunku (95% po przyjęciu w ciągu 24 h, 85% po przyjęciu w ciągu 24-48 h a 58% po przyjęciu w ciągu 48-72 h). Lewonorgestrel stosowany zgodnie z zaleceniami nie wpływa na czynniki krzepnięcia ani na metabolizm lipidów lub węglowodanów. Po podaniu doustnym wchłania się szybko i prawie całkowicie. Po przyjęciu 1 tabl. maksymalne stężenie we krwi występuje po 1,6 h. Okres półtrwania wynosi 9-14,5 h. Lewonorgestrel jest wydalany w postaci metabolitów w prawie równych ilościach z moczem i z kałem. Lewonorgestrel jest związany z albuminami i białkiem wiążącym hormony płciowe (SHBG). Jedynie około 1,5% całkowitego stężenia lewonorgestrelu we krwi stanowi frakcja wolna, a 65% jest swoiście związane z SHBG. Bezwzględną biodostępność lewonorgestrelu określono jako prawie 100% podanej dawki. Wskazania Antykoncepcja w przypadkach nagłych do stosowania w ciągu 72 h (3 doby) po stosunku płciowym bez zastosowania skutecznego środka antykoncepcyjnego, również w przypadku niepowodzenia zastosowanej metody antykoncepcyjnej. Przeciwwskazania Nadwrażliwość na lewonorgestrel lub pozostałe składniki preparatu. Środki ostrożności Preparat nie może być stosowany jako rutynowa metoda antykoncepcji. Nie zaleca się stosowania preparatu u kobiet z ciężkimi zaburzeniami czynności wątroby. Zespoły złego wchłaniania (np. w przebiegu choroby Leśniowskiego-Crohna) mogą zmniejszać skuteczność preparatu. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania u dzieci. Dane o stosowaniu preparatu u dziewcząt poniżej 16 lat są bardzo ograniczone. Ciąża i okres karmienia piersią Preparatu nie należy stosować w ciąży. Preparat nie powoduje przerwania istniejącej ciąży. Z badań epidemiologicznych wynika, że gdyby preparat okazał się nieskuteczny, i mimo wszystko doszło do ciąży, to nie wpływa on niekorzystnie na płód ze względu na wczesne zastosowanie leku. Lek przenika do mleka matki (0,1% przyjętej dawki). Działanie niepożądane Mogą wystąpić: nudności, bóle podbrzusza, uczucie zmęczenia, ból i zawroty głowy, uczucie napięcia piersi, wymioty, biegunka, nieregularne krwawienie i plamienie. Może wystąpić przemijające zaburzenie cyklu miesiączkowego, jednak u większości kobiet następne krwawienie miesiączkowe występuje w spodziewanym czasie. Interakcje Leki pobudzające enzymy wątrobowe przyspieszają metabolizm lewonorgestrelu. Do leków, które prawdopodobnie zmniejszają skuteczność działania należą: barbiturany, fenytoina, karbamazepina, leki ziołowe zawierające dziurawiec zwyczajny, ryfampicyna, rytonawir, ryfabutyna i gryzeofulwina. Leki zawierające lewonorgestrel mogą nasilać ryzyko działania toksycznego cyklosporyny ze względu na możliwość hamowania jej metabolizmu. Dawkowanie Doustnie. W celu osiągnięcia największej skuteczności antykoncepcyjnej należy przyjąć 2 tabl.: pierwszą jak najszybciej po stosunku płciowym bez zastosowania skutecznego środka antykoncepcyjnego (nie później niż po 72 h); drugą - po 12 h od przyjęcia pierwszej dawki. W przypadku wystąpienia wymiotów w ciągu 3 h od przyjęcia tabletki, należy natychmiast przyjąć jeszcze jedną tabletkę. Preparat można zastosować w dowolnym dniu cyklu miesiączkowego. Nie zaleca się stosowania więcej niż 4 tabl. w cyklu miesięcznym. Uwagi Po zastosowaniu preparatu zaleca się stosowanie miejscowej metody barierowej do momentu wystąpienia następnej miesiączki. Zastosowanie preparatu nie stanowi przeciwwskazania do dalszego stosowania innego hormonalnego środka antykoncepcyjnego. R/1182 Copyright © 2003 Pharmindex MediMedia International Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Odpowiedz Link