rudakitka 16.01.04, 07:50 Mam juz wybrany prezent dla niestrudzonego naszego naukowca.Ciekawe Wędrowcze jak Twoja znajomość tych najbliższych mi gór? miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,1868363.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rudakitka Re: Prezenty-dla wszystkich:) 16.01.04, 08:08 Nikki Giovanni ZIMOWY WIERSZ raz płatek śniegu upadł na moją brew i pokochałam go bardzo i całowałam a on był szczęśliwy i zawołał swych kuzynów i braci i pochłonęła mnie pajęczyna śniegu wtedy sięgnęłam po miłość dla nich wszystkich i przycisnęłam je a one zmieniły się w wiosenny deszcz i stałam zupełnie nieruchomo i byłam kwiatem (tł. Jarosław Anders) Odpowiedz Link
mammaja Re: Prezenty-dla wszystkich:) 16.01.04, 13:55 Bardzo ciekawa publikacja - pasjami zbieralam takie wydawnictwa - nie wiem czy jeszcze bedzie okazja tam pobiegac , ale poczytac - tez milo! Postaram sie ja dostac! Mm. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Niech zyje Ruda Kitka 16.01.04, 15:46 Niech żyją narty biegowe. Wielką mi zrobiłaś radość RK. Zdecydowanie wole narty biegowe od nart zjazdowych. Można na nich jeździć jak na zjazdówkach, ale mozna tez uprawiać zimową turystykę górską. Szkoda, że mało ludzi docenia tę formę spędzania czasu. Dla większości narty to tylko wjazd wyciągiem na górę i zjazd po stoku na dół. Kto jeszcze miał kontakt z biegówkami? Odpowiedz Link
rudakitka Re: Prezenty dla wrażliwych 19.01.04, 08:42 Ciekawy wywiad z madra i wrażliwa kobietą dzis.dziennik.krakow.pl/?2004/01.19/Magazyn/01/01.html Odpowiedz Link
jamajka10 Re: Prezenty dla wrażliwych 19.01.04, 10:11 To strasznie trudne,na codzień mieć tę prostą prawdę przed oczami:są rzeczy ważne, i nie.Za to łatwo popaść w stan użerania się o byle g..Skąd brać taki piękny dystans do siebie i świata? Odpowiedz Link
mammaja Re: Prezenty dla wrażliwych 19.01.04, 11:22 Witaj Jamajko! Warto przynajmniej wiedziec ze tak jest - sprawy wazne i mniej wazne - stopniowo i z czasem zacznie sie te hierarchie stosowac w zyciu,co nie znaczy ze zawsze sie uda nie uzerac.Ale przynajmniej miec swiadomosc - reszta pzrychodzi z latami ,jak sie troche wysilku wklada.Pozdro. Odpowiedz Link
olga55 Re: Niech żyja biegówki... 19.01.04, 23:48 ...chociaz do turystyki powinno uzywać sie raczej nart śladowych.Dla wytrawnych -nart turowych.Mają nieco inny kształt i specjalne wiązania umożliwiające mocowanie pietki do zjazdu,specjalne buty. .Można zakładac do nich foki.Próbowałam w młodości.Przejscia grzbietami,noclegi w szałasach...Teraz jestem "cienki bolek".Mój mąż sie w to czasami bawi.Ma na koncie sporo tras w Beskidach,Karkonoszach i Tatrach...Ostatnio coraz rzadziej hmmm.... Na biegówki jeździmy do Puszczy Kampionoskiej.Tam jest nieźle,nawet parę wydm... Oby tylko był śnieg!! Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Niech żyja biegówki... 19.01.04, 23:53 Oczywiście, że śladowych. Biegówki są zbyt wąskie do poruszania się w terenie. Jeszcze kilka lat temu jeździłam na nich w Tatrach. Nazwy rodzajów nart są używane przez laików zamiennie. Tłumaczenia nic nie pomogą, bo komu normalnemu chciałoby się na nartach podchodzic pod górę) Odpowiedz Link
mammaja Re: Niech żyja biegówki... 19.01.04, 23:56 I ja ,i ja nalazilam sie na nartach - takich wlasnie z fokami.Cudowne zakladanie pierwszego sladu na swiezym puchu i dlugie zakosy.Ale tez byla kondycja. Jak tak jeszcze popada to poszukam w garazu i wyciagne jakies stare biegowki! Biegowki sa trudne,wbrew pozorom - sladowe idealne! Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Niech żyja biegówki... 20.01.04, 00:04 Narty zostawiłam w Zakopanem (nie mogę juz jeździć), ale zachowałam długie kijki Uzywam ich tak, jak inni kijki trekingowe. Może w skalistym terenie nie są wygodne, ale na podejściach idąc krokiem zapamiętanych z nart osiągam prędkość prawie dwa razy większą niz inni. I nie ma co się dziwić - w zasadzie idę na czterech kończynach Odpowiedz Link
ada296 Re: Prezenty 20.01.04, 00:04 dla mnie prezentem jest ta stronka cieszy oczy foto.reporter.pl/ Odpowiedz Link
rudakitka Re: Prezenty-dla odważnych? 20.01.04, 08:12 miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,1872553.html Odpowiedz Link