16.01.04, 07:50
Mam juz wybrany prezent dla niestrudzonego naszego naukowcasmile.Ciekawe Wędrowcze jak Twoja znajomość tych najbliższych mi gór?
miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,1868363.html
Obserwuj wątek
    • rudakitka Re: Prezenty-dla wszystkich:) 16.01.04, 08:08
      Nikki Giovanni

ZIMOWY WIERSZ

raz płatek śniegu upadł
      na moją brew i pokochałam
      go bardzo i całowałam
      a on był szczęśliwy i zawołał swych kuzynów
      i braci i pochłonęła mnie
      pajęczyna śniegu wtedy
      sięgnęłam po miłość dla nich wszystkich
      i przycisnęłam je a one zmieniły się w
      wiosenny deszcz i stałam zupełnie
      nieruchomo i byłam kwiatem

(tł. Jarosław Anders)
      • mammaja Re: Prezenty-dla wszystkich:) 16.01.04, 13:55
        Bardzo ciekawa publikacja - pasjami zbieralam takie wydawnictwa - nie wiem czy
        jeszcze bedzie okazja tam pobiegac , ale poczytac - tez milo! Postaram sie ja
        dostac! Mm.
    • wedrowiec2 Niech zyje Ruda Kitka 16.01.04, 15:46
      Niech żyją narty biegowe. Wielką mi zrobiłaś radość RK. Zdecydowanie wole narty
      biegowe od nart zjazdowych. Można na nich jeździć jak na zjazdówkach, ale mozna
      tez uprawiać zimową turystykę górską. Szkoda, że mało ludzi docenia tę formę
      spędzania czasu. Dla większości narty to tylko wjazd wyciągiem na górę i zjazd
      po stoku na dół.
      Kto jeszcze miał kontakt z biegówkami?
    • rudakitka Re: Prezenty dla wrażliwych 19.01.04, 08:42
      Ciekawy wywiad z madra i wrażliwa kobietą
      dzis.dziennik.krakow.pl/?2004/01.19/Magazyn/01/01.html
      • jamajka10 Re: Prezenty dla wrażliwych 19.01.04, 10:11
        To strasznie trudne,na codzień mieć tę prostą prawdę przed oczami:są rzeczy
        ważne, i nie.Za to łatwo popaść w stan użerania się o byle g..Skąd brać taki
        piękny dystans do siebie i świata?
        • mammaja Re: Prezenty dla wrażliwych 19.01.04, 11:22
          Witaj Jamajko! Warto przynajmniej wiedziec ze tak jest - sprawy wazne i mniej
          wazne - stopniowo i z czasem zacznie sie te hierarchie stosowac w zyciu,co nie
          znaczy ze zawsze sie uda nie uzerac.Ale przynajmniej miec swiadomosc - reszta
          pzrychodzi z latami ,jak sie troche wysilku wklada.Pozdro.
          • olga55 Re: Niech żyja biegówki... 19.01.04, 23:48
            ...chociaz do turystyki powinno uzywać sie raczej nart śladowych.Dla
            wytrawnych -nart turowych.Mają nieco inny kształt i specjalne wiązania
            umożliwiające mocowanie pietki do zjazdu,specjalne buty. .Można zakładac do
            nich foki.Próbowałam w młodości.Przejscia grzbietami,noclegi w
            szałasach...Teraz jestem "cienki bolek".Mój mąż sie w to czasami bawi.Ma na
            koncie sporo tras w Beskidach,Karkonoszach i Tatrach...Ostatnio coraz rzadziej
            hmmm....
            Na biegówki jeździmy do Puszczy Kampionoskiej.Tam jest nieźle,nawet parę wydm...
            Oby tylko był śnieg!!
            • wedrowiec2 Re: Niech żyja biegówki... 19.01.04, 23:53
              Oczywiście, że śladowych. Biegówki są zbyt wąskie do poruszania się w terenie.
              Jeszcze kilka lat temu jeździłam na nich w Tatrach. Nazwy rodzajów nart są
              używane przez laików zamiennie. Tłumaczenia nic nie pomogą, bo komu normalnemu
              chciałoby się na nartach podchodzic pod góręsmile)
            • mammaja Re: Niech żyja biegówki... 19.01.04, 23:56
              I ja ,i ja nalazilam sie na nartach - takich wlasnie z fokami.Cudowne
              zakladanie pierwszego sladu na swiezym puchu i dlugie zakosy.Ale tez byla
              kondycja. Jak tak jeszcze popada to poszukam w garazu i wyciagne jakies stare
              biegowki! Biegowki sa trudne,wbrew pozorom - sladowe idealne!
              • wedrowiec2 Re: Niech żyja biegówki... 20.01.04, 00:04
                Narty zostawiłam w Zakopanem (nie mogę juz jeździć), ale zachowałam długie
                kijkismile Uzywam ich tak, jak inni kijki trekingowe. Może w skalistym terenie nie
                są wygodne, ale na podejściach idąc krokiem zapamiętanych z nart osiągam
                prędkość prawie dwa razy większą niz inni. I nie ma co się dziwić - w zasadzie
                idę na czterech kończynachsmile
    • ada296 Re: Prezenty 20.01.04, 00:04
      dla mnie prezentem jest ta stronka
      cieszy oczy
      foto.reporter.pl/
      • rudakitka Re: Prezenty-dla odważnych? 20.01.04, 08:12
        miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,1872553.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka