Dodaj do ulubionych

Domy Dziecka

28.01.04, 08:30
W moim mieście,w związku z tworzeniem budzetu rozgorzała walka o pieniadze dla sierocińca prowadzonego przez Siostry Boromeuszki.Sierociniec działa już od bardzo dawna,jest placówka zasłużoną,no ale cięcia w budżecie są i Pan Prezyden wolał obciąc dotacje dla dzieci,niz dla zaprzyjażnionych firm.Tylko,ze mnie nie o motywacje Prezydenta Miasta chodzi,a o to co zrobić,zeby dzieci nie musiały w takich placówkach przebywać.Nie chodzi mi tez o ustawe antyaborcyjną,"ciemnogród"Kościoła,alkoholizm rodziców.Mnie chodzi o rozwiazania ....no właśnie,jakie?Nawet gdyby ten Dom Dziecka miał wspaniałe warunki finansowe,gdyby kadry było trzy razy więcej niż jest ,to przecież te dzieci nie potrafia po opuszczeniu takiego miejsca normalnie zyć.
Wiem,ze wiele z tych dzieci ma rodzicow,ale co to za rodzice?Mają te "sieroty"
tam cieplej i bezpieczniej ale........ .Czy na waszym terenie ten problem jest inaczej rozwiazany,czy też do Domu Dziecka i po "kłopocie"... .Serce mi sie kraje... .R.
Obserwuj wątek
    • roomtsays Re: Domy Dziecka 28.01.04, 11:36
      Bardzo często uczestniczę w porankach muzycznych dla dzieci z domów dziecka i
      zawsze wracam stamtąd z raną w sercu. Zupełnie niedawno gościłem w tzw.
      państwowym domu dziecka, a kilka dni po tym w innym, objętym programem "SOS-
      Kinderdorf". Różnica? Kolosalna! I tylko wystarczy chcieć, ale z tym jest
      najgorzej...
      • lablafox Re: Domy Dziecka 28.01.04, 17:52
        Mylisz się roomtsays'ie , byłeś w publicznym domu dziecka, państwowe były w
        innych czasach.
        Lx
        • wedrowiec2 Re: Domy Dziecka 28.01.04, 18:05
          Rumcajs mieszka 2000 km od Polskismile
          • lablafox Re: Domy Dziecka 29.01.04, 21:10
            Podając tę informacje nie miałm intencji poprawiania go lecz pokazania ,że
            nazwa może być też krzywdząca - wiadomo ,że domy publiczne to są domy z
            określonego rodzaju paniami , publiczne domy dziecka , sugerować mogą ,że są
            to domy ....
            Walczyliśmy kiedyś aby nazwę Rodzinne Domy Dziecka , skrócić do przyjaznej
            dziecku nazwy Dom Rodzinny , na krótko przeszło , teraz nadal obowiązuje RDDz.
            Niby nic , ale czasami jak ważne dla samopoczucia dziecka , które trafia tam
            za winy rodziców.
            Lx
            • roomtsays Re: Domy Dziecka 29.01.04, 21:36
              A gdzie w moim powyzszym poscie wyraz "publiczny" - lablafoxie? Chyba, ze na
              oczy mi padlo i nie widze?...
              • lablafox Re: Domy Dziecka 29.01.04, 21:42
                Przeczytaj ze spokojem moje wypowiedzi , napisałam ,że teraz państwowe domy
                dziecka nazywają się piblicznymi domami dziecka.
                Lx
              • wedrowiec2 Re: Domy Dziecka 29.01.04, 21:45
                Witaj Roomtsays - obiecywałeś wysłanie korespondencji. Wygladam listonosza,
                biegam do skrzynki na listy, a tu nicsad
                • mammaja Re: Domy Dziecka 29.01.04, 21:56
                  Qrde,juz drugi raz w tym watku mi ginie post! to chyba sila wyzsza!
                • lablafox Re: Domy Dziecka 29.01.04, 21:59
                  Oprócz tych publicznych domów dziecka funkcjonują w Polsce rodziny adopcyjne,
                  rodziny zastępcze, rodzinne pogatowia opiekuńcze , rodzinne domy dziecka ,
                  wioski dziecięce typu SOS Kinderdorf .
                  Jednakże bardzo nikła jest praca nad rodziną dziecka przebywającą w placówce ,
                  doprowadzającą do zmiany sytuacji rodzinnej , aby dziecko mogłoby do rodziny
                  wrócić. Brak też działamn profilaktycznych , czyli takiej pracy z
                  rodziną ,która pozwoliłaby przy pomocy opieki socjalnej tak jej
                  funkcjonować , aby dzieci nie musiały trafiać do żadnej instytucji
                  zastępującej im rodzinę.
                  Lx
                  • roomtsays Re: Domy Dziecka 29.01.04, 22:20
                    Nie bede z Toba polemizowal Lablafox-ie, masz racje! 2000 km i 30 lat poza
                    Polska nie jest zadnym wytlumaczeniem dopuszczania przez smiertelnych
                    jakichkolwiek bledow frazeologicznych...
                    • lablafox Re: Domy Dziecka 30.01.04, 08:39
                      Dlaczego masz polemizować? Biorąc pod uwage te liczby -2000 i 30 próbowałam
                      Tobie tylko pewne wiadomości uaktualnić i to wszystko. Zaden inny podtekst.
                      Szkoda,że to tak odbierasz , ale to Twój problem.
                      Pozdrawiam .
                      Lx
    • wywrot53 Re: Domy Dziecka 30.01.04, 15:06
      Rudakitko, nie wiem skąd takie przypuszczenie, że te dzieci nie potrafią
      normalnie żyć? Znam kilka małżeństw, gdzie jedno lub obydwoje wychowali sie w
      tych domach i są to wspaniałe rodziny. Mają ponad przęciętną rozwiniętą
      opiekuńczość, zaradność, jak kochają to całym sercem i o dziwo nie spotkałam
      samolubów, jak to ma miejsce w niby normalnych rodzinach. Nie twierdzę, że
      takie domy to wspaniałe miejsce do normalnego rozwoju, ale jak dzieciak ma być
      maltretowany przez "kochanych" rodziców, to zdecydowanie jestem za poczuciem
      bezpieczeństwa bez uczucia, niż uczucie z poczuciem ciągłego zagrożenia.
      • mysza63 Re: Domy Dziecka 30.01.04, 20:11
        Wywrot jedni okazują nadmiłość inni nie potrafią tej miłości okazać bo nikt
        ich tego nie nauczył (niestety ja poznałam ten drugi typ).
        Lablafox dobrze napisała ... najpierw pomyślmy co zrobić, żeby te dzieciaki
        nie musiały trafiać do placówek zastępczych. Wiem od znajomych, którzy są
        rodziną zastępczą, że to ciężki kawałek chleba a pomoc Państwa jest mocno
        ograniczona. Chcieli stworzyć rodzinny dom dziecka jednak to droga przez mękę.
        Niestety nasze Państwo idzie w kierunku rozszerzania grona sierot społecznych,
        kasując kolejne formy pomocy dla najuboższych.

Wiecie na pewno o skasowaniu funduszu alimentacyjnego, boleśnie dotknie on
        wiele niepełnych rodzin. Dziadkowie też nie pomogą bo z czego? Tak więc
        kolejne rzesze samotnych matek nie będą w stanie zaspokoić podstawowych
        potrzeb a więc opieka społeczna i jeszcze inne bardzo „społeczne” instytucje
        będą kierować te dzieci do domów dziecka, bo np. takiej matki nie będzie stać
        na czynsz i wywalą ją z mieszkania.
        To przykre ale w Polsce nikt nie potrafi zapobiegać tragediom tylko po fakcie
        udają, że coś robią. Przysłowie mądry Polak po szkodzie bardzo tu pasuje.
        • lablafox Re: Domy Dziecka 30.01.04, 20:18
          Czasami niewydolne wychowawczo matki należy nauczyć podstawowych umiejętności-
          gotowania , porządkowania , dbałości o czystość , higienę , dostarczyć
          podstwaowych składników do przeżycia i rodzina już zaczyna funkcjonować.
          Lx
          • mysza63 Re: Domy Dziecka 30.01.04, 20:31
            Niestey z edukacją społeczną u nas chyba najgorzej. Za to potrafimy jeździć do
            Afryki uczyć tamtejsze matki jak opiekować się dziećmicrying
            • marialudwika Re: Domy Dziecka 30.01.04, 20:50
              Po obejrzeniu dwoch dokumentoww tv Polonia o dzieciach z Domow Dziecka i o
              porodach uwazam,ze niektore "kobiety" powinny byc przymusowo
              sterylizowane.Rodza dzieci,zostawiaja je w szpitalu i ida do swoich partnerow
              by niebawem znow wrocic do szpitala i pozostawic tam nastepne
              dziecko...niektore to recydywistki!!!Pozdro
              ml
              • mysza63 Re: Domy Dziecka 30.01.04, 21:24
                Niestety dziś nawet kobietom umysłowo chorym nie pozwala się na aborcję a co
                dopiero mówić o sterylizacji, toż to zabijanie niespłodzonych!!!!

I taki malutki kwiatuszke

Liczba bezrobotnych wyniosła w grudniu 2003 roku 3,175 mln osób i była wyższa
                o 78 800 osób niż przed miesiącem.

Czasem same dobre chęci i wielka miłość nie pomogą.
                • lablafox Re: Domy Dziecka 02.02.04, 12:56
                  info.onet.pl/863653,11,item.html
                  • wywrot53 Re: Domy Dziecka 02.02.04, 16:00
                    W każdym środowisku są ludzie i ludziska, niestety sad((
                    Cyt. za onetem:
                    "Damian S. jest znany policji. Sąd ustanowił wobec niego nadzór kuratora za
                    posiadanie narkotyków. Chłopak kilkakrotnie uciekał z domu dziecka, a ostatnio
                    jechał rowerem, mając 1,8 promila alkoholu w wydychanym powietrzu."
                    Może mi ktoś wyjaśni co ten młodzieniec robił w domu dziecka? Dlaczego nie był
                    odesłany do poprawczaka? Nie dziwię się, że niewielki procent takich dzieci
                    egzystuje normalnie, jak starzy, odpowiedzilni za wychowanie i bezpieczeństwo
                    traktują ich jak rzeczy, które nie warte są uwagi.
                    • lablafox Rodzinny Dom Dziecka 10.02.04, 00:36
                      serwisy.gazeta.pl/czasopisma/1,41826,1629248.html
                      Lx
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka