Dodaj do ulubionych

Przedwiosnie

03.03.04, 08:12
Czas wielkich przepychanek między Panią Zimą i Panną Wiosną.
W słupskiem pojawiły się żurawie - z 2 tygodniowym opóźnieniem .
Na krzaku bzu pod oknem coraz większe pączki.
Znajomy już wybrał się do ogródka na rekonesans, po tej wizycie staje się
coraz bardziej pogodny.
Moje osiedlowe sroki coś dziś maja awanturniczy nastrój.
Oby tak dalej.
W Holandii wiosna na całego.Brzmi to optymistycznie.
Lx
Obserwuj wątek
    • bepeef Re: Przedwiosnie 03.03.04, 08:34

Ktoś mi mówił niedawno, że już bardzo blisko są bociany.
      I ponoć na razie tylko panowie...Czy to być może, że przylatują wsześniej od
      swoich pań?

Pozdrawiam wiosennie przedwiosną.
      B.
      • lablafox Re: Przedwiosnie 03.03.04, 09:21
        Ktoś musi przecież wyreperować stare gniazdo , ktoś musi wybudować nowe .
        Samice przylatują już na gotowe. Kawalerowie wybierani są wg zasady , który
        ładniejszy dom wybudował, ten lepszy.
        Właśnie dostałam informację ,że spod Rawicza na północ leci łabędź krzykliwy, a
        jest to ptak który gniazduje w Skandynawii , czyli leciał do domu. Z pola
        wystartował o 8:30.
        Lx
        • mammaja Re: Przedwiosnie 03.03.04, 12:11
          A u mnie ostatnio tylko sikorki wiernie przylatuja do karmnika i wiewiorka
          przychodzi po orzechy na dach altany ,maz a wielka przyjemnoscia zaopatruje jej
          tam stolowke.Ale krajobraz ciagle zimowy,czego juz wcale nie widac blizej
          srodmiescia. W takiej porze roku zaluje ,ze nie jestem rolnikiem, chcialabym
          jak Bogumil Niechcic ogarniac okiem przyszle zasiewy, planowac co gdzie
          wyrosnie. Ale coz -duch ochoczy a cialo mdle i ledwie nad ogrodkiem potrafie
          zapanowac, trzeba sporo trawnika dosiac , zaplanowac rosliny pod brzozami,ktore
          tak sa zarloczne ,ze wszystko tlumia, zasilic drzewka , ech - jest o czym
          myslec!
          • em_em Re: Przedwiosnie 03.03.04, 12:47
            wczoraj rozmawiałam telefonicznie z siostrą zlokalizowaną we Wrocławiu w
            pobliżu Odry - nagle krzyknęła wielkim głosem - bo tuż przed jej oknem
            przeleciała czapla
            • marialudwika Re: Przedwiosnie 03.03.04, 13:11
              Cos podobnego a tutaj czapli jest bardzo duzo.Potrafia godzinami stac nieruchomo
              i wygladaja jak "sztuczne"...Niektorzy maja takie w ogrodkach,do dekoracji..Do
              zludzenia przypominaja prawdziwe.Mimo wiosny sadzawka za domem,od strony
              polnocnej,w cieniu jest zamarznieta i "nasze" czaple sa mniej widoczne.I
              kaczek tez nie ma.Niecierpliwie na to ptactwo wodne czekam.Pozdro
              ml
              • verbena1 Re: Przedwiosnie 03.03.04, 17:24
                U mnie sa gesi i kaczki, niedawno zrobilam im zdjecie ,moge wiec udowodnic ,ze
                nie bujam. Nie ma za to wrobelkow, wszystkie polecialy do Ml na stolowanie.
                Czaple sa tez, nie boja sie ludzi i aut. Czasem mozna spotkac je przy ruchliwej
                drodze. Sa bialo czarne wielkie ptaszyska,chyba sroki, glosno skrzecza i
                przeganiaja inne ptaki. Najbardzie podobaja mi sie takie duze, szaro-kawowe z
                jasno niebieskimi ogonkami.Nie wiem jak sie nazywaja.
                W ogrodzie krokusy niesmialo pokazuja lebki, ostrozki wypuszczaja listki,ziemia
                zaczyna sie wybrzuszac, ciekawa jestem co sie niedlugo ukaze.
                • edeka5 Re: Przedwiosnie 03.03.04, 17:31
                  Te ptaki szaro-kawowe to mają niebieskie ogonki czy skrzydła? Może to sójki?
                  Proszę obejrzyj tutaj:
                  grzesiak.kei.pl/jurek/lista.html
                • marialudwika Re: Przedwiosnie 03.03.04, 18:11
                  TO nazywa sie sojka!!!!U nas jest ich bardzo duzo.Pozdro
                  ml
                  • marialudwika Re: Przedwiosnie 03.03.04, 18:13
                    Albo vlaamse gaai.....
                    ml
                  • marialudwika Re: Przedwiosnie 03.03.04, 18:17
                    Jeszcze wroce do czpli.a oknem jest sadzawka i tam noogol stoja godzinami
                    czaple..W tej samej pozycji.A w Twoje kaczki wierze,jest ich zatrzesienie na
                    jeziorze Gaasperplas.Pozdro
                    ml
                    • bodzio49 Re: Przedwiosnie 03.03.04, 19:00
                      I ja już po pierwszych pracach wiosennych. Drzewka poprzycinane i pobielone.
                      Teraz prace porządkowe jak tylko cieplej się zrobi.
                      • dado11 Re: Przedwiosnie 03.03.04, 20:17
                        U nas zima trzyma, ale mowiac o drzewkach, bodziu czy to prawda, ze drzewa owocowe trzeba ciac
                        w lutym. A jak nie ma warunkow to do kiedy? Czy bieli sie tylko po to by sie pien nie nagrzewal zbyt
                        szybko? Mamy sliwy i wisnie, ale chyba niezbyt fachowo je tniemy...
                        • bodzio49 Re: Przedwiosnie 03.03.04, 20:28
                          Wprawdzie nie jestem ekspertem w tych sprawach ale na własny użytek wiem, że
                          trzeba przycinać najpóźniej zanim soki ruszą. Przycinanie to najlepiej jak raz
                          pokaże fachowiec a potem będziecie mogli sami. A pobielanie zabezpiecza też
                          (poza zabezpieczeniem przed nagrzewaniem) przed szkodnikami, które po wyjściu z
                          gleby będą atakować pnie drzew. I też już najwyższa pora.
                          • dado11 Re: Przedwiosnie 03.03.04, 20:46
                            Ale u nas mroz i kupa sniegu!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka