lablafox 20.03.04, 09:15 WIOSNA , WIOSNA WIOSNA WIOSNA , NIECH TRWA. Lx Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rudakitka1 Re: Wiosna , astronomiczna już trwa 20.03.04, 09:15 Tra la la la la!!!!!!!!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link
marialudwika Re: Wiosna , astronomiczna już trwa 20.03.04, 09:39 Dobrze,ze jest i przyroda ja ukazuje w calej krasie.Pogodowo jest jak bylo/tutaj/ cala zime 8 stopni plus,sztorm az glowe urywa i mzawka.Szarzyzna.Dolkowo.POzdro ml Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Wiosna , astronomiczna już trwa 20.03.04, 10:08 Szłyszałam w nocy drobne kroczki - to wiosna nadeszła. Słońce, błękit nad głową i huraganowy wiatr. Odpowiedz Link
lablafox Re: Wiosna , astronomiczna już trwa 20.03.04, 15:16 W Poznaniu spadł pierwszy wiosenny deszcz, dość zimno. Lx Odpowiedz Link
bepeef Re: Wiosna , astronomiczna już trwa 20.03.04, 15:25 lablafox napisała: > W Poznaniu spadł pierwszy wiosenny deszcz, dość zimno. W dodatku na mnie spadł ten deszcz ( Na szczęście ja parasol noszę przy każdej pogodzie) A rano, jak wychodziłam z domu - było ciepło i słońce świeciło... Wszystkiego wiosennego miłego B. Odpowiedz Link
lablafox Jak i kiedy przylatują do nas bociany 21.03.04, 00:32 Pojawienie się bocianów to jeden z najbardziej oczekiwanych znaków wiosny. Powrót na lęgowiska bociany rozpoczynają w styczniu. W Polsce widuje się je czasami już na początku marca. Większość ptaków przylatuje jednak znacznie później - zwykle w połowie kwietnia, a czasem nawet na początku maja. Te, które zimują w południowej Afryce, mają do pokonania ponad 10.000 kilometrów. Dziennie bociany mogą przelecieć nawet 700 km, choć zazwyczaj są to odcinki znacznie krótsze. W czasie wędrówki lecą głównie lotem szybującym, wykorzystując unoszące się znad ziemi prądy ciepłego powietrza. Dzięki nim wzbijają się na wysokość 1000-2500 metrów. Nad wodami prądów wznoszących nie ma, dlatego bociany w większości unikają przelotów na Morzem Śródziemnym. Omijają je od zachodu przez Gibraltar lub od wschodu przez Bosfor. Polskie bociany wykorzystują prawie wyłącznie tę wschodnią trasę. W przypadku załamania pogody zdarza się, że bociany przerywają wędrówkę. Tak stało się w 1997 roku, gdy tysiące tych ptaków zatrzymało się na dłużej w Turcji. Także w tym roku nawrót zimy na początku kwietnia spowodował opóźnienie przylotów. Para bocianów osobno wędruje na zimowiska i osobno z nich wraca. Ptaki spotykają się dopiero na gnieździe. Najczęściej drugi ptak przylatuje najwyżej kilka dni po pierwszym, choć czasami oczekiwanie na partnera przeciąga się do miesiąca. Natychmiast po powrocie bociany przystępują do poprawiania konstrukcji gniazda. Niebawem pojawia się w nim od 3 do 5 jaj. W Polsce żyje około 40 tys. bocianich par, czyli 1/4 ich światowej populacji. Najwięcej żyje tam, gdzie znajdują odpowiednie żerowiska, zwłaszcza podmokłe łąki i pastwiska. Przemysław Wylegała Uważam,ze to bardzo ciekawe informacje. Lx Odpowiedz Link
roomtsays Re: Jak i kiedy przylatują do nas bociany 21.03.04, 03:55 Przynajmniej u mnie już są od 3 dni, sterczą na gniazdach dość zmarnowane - pewnie jeszcze nie odzipnęły po długim locie. W górach dużo śniegu, więc czekajmy na krokusy. A do tego czasu: www.tatry.aine.pl/galerie/0304/ Odpowiedz Link
marialudwika Re: Jak i kiedy przylatują do nas bociany 21.03.04, 10:23 Roomtsays!!!Jaki piekny poczatek dnia!Cudne zdjecia.Pozdro ml Odpowiedz Link
lablafox Re: Jak i kiedy przylatują do nas bociany 21.03.04, 11:24 roomtsays napisał: > Przynajmniej u mnie już są od 3 dni, sterczą na gniazdach dość zmarnowane - > pewnie jeszcze nie odzipnęły po długim locie. W górach dużo śniegu, więc > czekajmy na krokusy. A do tego czasu: > > www.tatry.aine.pl/galerie/0304/ "U mnie "to znaczy geograficznie gdzie , jeśli nie chcesz podać miejscowości. Lx Odpowiedz Link
rudakitka1 Re: Wiosna , astronomiczna już trwa 21.03.04, 10:43 Śliczna!!! www.republika.pl/ricardo/aw76.html Odpowiedz Link
marialudwika Re: Wiosna , astronomiczna już trwa 21.03.04, 10:58 RK podoba mi sie Twoj zywy nick!!!!Pozdro ml Odpowiedz Link
em_em Re: Wiosna , astronomiczna już trwa 21.03.04, 10:59 rudakitka1 napisała: > Śliczna!!! > www.republika.pl/ricardo/aw76.html kaczki wydały mi się znajome, przy kasztanach pojęłam czemu Odpowiedz Link
marialudwika Re: Wiosna , astronomiczna już trwa 21.03.04, 11:24 Chyba huragan stepil moja percepcje,o jaka kaczke chodzi???Pozdro ml Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Wiosna , astronomiczna już trwa 21.03.04, 11:11 Na nizinach wiosna, w Tatrach ciągle zima www.rmf.fm/wiadomosci/foto.html?zd=20301 ale już obudził się pierwszy niedźwiedź miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,1972113.html Odpowiedz Link
verbena1 Re: Wiosna , astronomiczna już trwa 21.03.04, 14:01 Andrzej Poniedzielski * * * Wiosna przyszła z tą swoją zielenią blade toto , niemrawe , brudzi zanim jakie kwiatki wystrzelą to nastęka się , namarudzi... No i co ,że ptacy wrócili? No i co , że fruwają w parkach? -tyle że w jakich drzewach czy hebziach z przeproszeniem złożą swe jajka Te zającki , królicki ,kacuski wszędzie- w lasach , po łąkach , po domach Mam się cieszyć, że "budzi się życie" - mam się cieszyć, że budzi się komar? Przyszła wiosna z tą swoją nadzieją blade toto, niemrawo się dłubie Pytam - czemu NA SZCZĘŚCIE? Pytam - czemu NAJBARDZIEJ? Pytam-...czemu ja tak to lubię? . Odpowiedz Link
lablafox 17 mgnień wiosny , w cudzej fotografii 21.03.04, 21:23 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=638&w=11499607&v=2&s=0Lx Odpowiedz Link
ada296 :-))) 21.03.04, 22:18 Naplotkowała sosna, że już się zbliża wiosna. Kret skrzywił się ponuro - przyjedzie pewno furą. Jeż się najeżył srodze - raczej na hulajnodze. Wąż syknął - ja nie wierzę, przyjedzie na rowerze. Kos gwizdnął - wiem coś o tym, przyleci samolotem. Skąd znowu - rzekła sroka, ja jej nie spuszczam z oka i w zeszłym roku w maju widziałam ją w tramwaju. Nieprawda! Wiosna zwykle przyjeżdża motocyklem! A ja wam to dowiodę, że właśnie samochodem. Nieprawda! Bo w karecie! W karecie? Cóż pan plecie? A wiosna przyszła pieszo. Już kwiaty za nią spieszą. Już trawy przed nią rosną i szumią - witaj wiosno! J. Brzechwa Odpowiedz Link
lablafox Szpaki 22.03.04, 11:18 przyleciały na "moje podwórko" dziś rano. Siedzą teraz na topolach i poświstują , pogwizdują. Żwawo też przebiegaja po trawnikach , całym stadem, w poszukiwaniu jedzonka. Lx Odpowiedz Link