verbena1 15.07.12, 10:56 Zapraszam do letniego,zielonego ogrodu To sa nieproszeni goscie pojawiajacy sie prawie codziennie cala banda letnie szalenstwo form i kolorow Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dado11 Re: Ogrody, tarasy ,balkony 25.07.12, 22:22 Pięknie tam masz Verbeno u mnie też nastrojowo, trochę lata, trochę nostalgii... bardzo lubię mój ogród Odpowiedz Link
jutka1 Re: Ogrody, tarasy ,balkony 26.07.12, 19:20 Boskość! Tylko czemu nie było tak w czerwcu? Odpowiedz Link
fedorczyk4 Re: Ogrody, tarasy ,balkony 28.07.12, 23:29 Cholera jasna, mój taras wreszcie zaczął jako tako się prezentować i przyszła kolejna komisja ze spóldzielni żeby mnie powiadomić, że zalewa moich pierońskich sąsiadów od Radyja. Wprawdzie nie jest to zupełnie moja wina, ale prawdopodobnie będą mi skuwać cały taras. I wszystko co mi sie rozrosło i rozkwitło szlag trafi Już nawet pomijam straty finansowe, ale pnącza i inne tak ładnie mi chwyciły, że aż mnie ściska na myśl, że mieliby mi to wszystko zmarnować. Muszę porozgladać się w regulaminie i innych takich. Bo jak tego nie zrobię to pozbawią mnie "letkom ronczkom" wszystkiego tego nad czym się napracowałam i co lubię. Odpowiedz Link
joujou Re: Ogrody, tarasy ,balkony 29.07.12, 21:24 Pięknie macie Fed,oby Twoje rośliny nie zostały naruszone! Sama również zaczęłam szukać chętnych na zwisające pelargonie w pełnym rozkwicie.U nas chyba na dniach zacznie się remont bloku(dach+elewacja) więc będę musiała je usunąć zza okna.Co prawda roboty miały się zacząć już w połowie czerwca,a jakoś się nie spieszą. Odpowiedz Link
joujou Re: Ogrody, tarasy ,balkony 05.08.12, 22:28 Zaprawiam ogórki,a przy okazji w sobotę na targu nabyłam: [IMG}fotoforum.gazeta.pl/photo/6/hi/hi/kwza/rb8jmGaIaObvWYFX0X.jpg[/IMG] i tak mi się podoba,że ciągle się do niej uśmiecham Odpowiedz Link
verbena1 Re: Ogrody, tarasy Poprawka-fotka dyni 05.08.12, 23:14 Dynieczka piekna, chyba nie przeznaczysz jej do spozycia? W moim ogrodzie rozbielilo sie ostatnio, kwitna moje ulubione biale hortensje ,ktore po jakims czasie zaczynaja sie rozowic i czerwienic. Na razie wygladaja tak. Do kompletu bialy floks i biale stokroty Odpowiedz Link
joujou Re: Ogrody, tarasy Poprawka-fotka dyni 05.08.12, 23:19 Zazdroszczę Wam tych ogrodów,ale tych przy domu,bo z ogródków działkowych chyba wyleczyłam się na zawsze Dyńka ma zadanie ozdobne Odpowiedz Link
fedorczyk4 Re: Ogrody, tarasy Poprawka-fotka dyni 06.08.12, 08:44 Dyńka prześliczna. Hortensji strasznie Ci zazdroszcę Verbeno. Moja wraz z większością roślin padła na wiosnę Niemniej to co przeżyło i to co dokupiłam rozrasta się i krzewi. Odpowiedz Link
verbena1 Re: Ogrody, tarasy Poprawka-fotka dyni 06.08.12, 18:51 Fed, taras pieknie rozkwita, nawet pomidorki dojrzewaja. Mam pytanie, jak czesto i czym podlewasz kota doniczkowego, ma taki piekny kolor Odpowiedz Link
bbetka Re: Ogrody, tarasy Poprawka-fotka dyni 06.08.12, 21:57 Verbeno - białe kwiaty cudne, nawet nie wiem które najładniejsze Fed, taras imponujący, a dodatki donicowe urocze! Jou dynia ozdobna super-nie wiedziałam, że już są? muszę nabyć bo do połowy zimy stanowią ozdobę mojej kuchni. Kiedyś byłam obdarowywana przez sąsiadkę, ale obie zmieniłyśmy miejsce zamieszkania więc teraz nabywam je drogą kupna Odpowiedz Link
fedorczyk4 Re: Ogrody, tarasy Poprawka-fotka dyni 06.08.12, 23:09 verbena1 napisała: Mam pytanie, jak czesto i czym podlewasz kota doniczkowego, ma taki piekny kolor > Nosztosz przecież oczywiste! Podlewam codziennie, a raz na tydzień używam nawozu do roślin zielonych. Żeby nie zżółkły mu liście Odpowiedz Link
lablenka_x Re: Ogrody, tarasy Poprawka-fotka dyni 16.09.12, 12:32 Tak wyglądają teraz kwiaty na balkonie pelargonia ta ma już lat8 i co roku na wiosne zaprzecza mozliwościom odżycia,a potem szaleje. pelargonia łososiowa Kwiat begoni zwisającej A tu biała różowa i koralowa Kocham te kwaitki są niesamowite Odpowiedz Link
mammaja Re: Ogrody, tarasy Poprawka-begonie 17.09.12, 00:29 Piekne kolory! Tak sie martwie, ze nadejdzie szarość - narazie jeszcze sa kwiaty Odpowiedz Link
felinecaline Re: Ogrody, tarasy Poprawka-begonie 17.09.12, 10:13 LX, gratulacje! U Ciebie nawet sciereczka nabiera kwiatowej urody wsrod tej balkonowej dzungli. Odpowiedz Link
lablenka_x Re: Ogrody, tarasy Poprawka-begonie 17.09.12, 11:00 hahaha Feline, alez Ty masz oko Kijek do przyciągania glicynii ma różoą końcówkę, to tak na dodatek Odpowiedz Link
felinecaline Re: Ogrody, tarasy Poprawka-begonie 17.09.12, 11:10 Zapewniam Cie, ze gratulacje byly szczere, choc moglabym byc zazdrosna, bo moj balkon nie odwdzieczyl mi sie w tym roku za wszystkie moje starania Odpowiedz Link
jutka1 Re: Ogrody, tarasy Poprawka-begonie 17.09.12, 11:13 Piękny balkon zaiste, Lx. Tak z ciekawości: czy Twoja glicynia Ci w końcu zakwitła? Z moich dwu, jedna, pnąca się po ścianie domu, zaczęła rachitycznie kwitnąć w zeszłym roku, a druga, pnącą się po ganku, na którą chucham i dmucham i przycinam... ni dudu. 9 czy 10 lat od posadzenia. Odpowiedz Link
lablenka_x Re: Ogrody, tarasy Poprawka-begonie 17.09.12, 11:23 Glicynia niestety nie zakwitła ,ale daje cała masę liści i cień na balkonie. Feline,przez myśl mi nie przeszło podejrzewać Cię o złośliwość,ale oko podziwiam i tak Odpowiedz Link
lablenka_x Re: Ogrody, tarasy Poprawka-begonie 13.04.13, 18:37 Melduję ,że zasadzony w ubiegłym roku rachityczny wiciokrzew przeżył zimę, wypuszcza nowe pędy(przez całą zime miał zielone liście) tak więc polecam go Odpowiedz Link
felinecaline Re: Ogrody, tarasy Poprawka-wiciokrzew 14.04.13, 20:33 Bardzo dobrze sie zapowiada, taki zywotny, jedrny i zieloniutki, zycze mu pogody sprzyjajacej idealnemu rozwojowi dla uciechy zasluzonej Ogrodniczki. U mnie po dzisiejszym zrownaniu sie temperatur zewnatrz i wewnatrz jutro rano przeprowadzka roslin z zimowiska w salonie na b alkon i kreacja sezonu balkonowo salonowego 2013. Odpowiedz Link
mammaja Co mi z ziemi wylazło :) 23.04.13, 01:46 Dostałam jesienia cebulki i teraz okazuje się co w nich drzemalo Fioletowe tez są ! Odpowiedz Link
goskaa.l Re: Co mi z ziemi wylazło :) 23.04.13, 07:45 W Szczecinie krokusy przekwitły. Teraz w moim ogrodzie kwitną fiołki, forsycja, przylaszczka, miodunka. Drapię pazurami mech gdzie się tylko da, ale nie jestem przekonana, czy uda mi się z nim wygrać. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Co mi z ziemi wylazło :) 23.04.13, 11:38 No to teraz ani chybi musisz sie przygotowac na zbior szafranu. Przypominam: chodzi o preciki krokusow. Gratuluje. Odpowiedz Link
goskaa.l Re: Co mi z ziemi wylazło :) 23.04.13, 12:50 felinecaline, nic z tego. Przecież napisałam, że już ich nie ma (krokusów). Odpowiedz Link
felinecaline Re: Co mi z ziemi wylazło :) 23.04.13, 14:37 Przepraszam, widac zle "zaadresowalam" post. Teraz szanse ma mammaja. Nie wiem, czy bylabys mile widziana zbierajaca szafran z krokusow "miejskich". Odpowiedz Link
lablenka_x Re: Co mi z ziemi wylazło :) 23.04.13, 22:52 To Mammaju do dzieła. Suszarkę elektryczną do grzybów masz,krokusy masz i będziesz nasza Pierwszą Szafranową Babą, Jak to zrobić ?Pisałam w poprzednich dzisiajkach ..."Oglądałam na francuskim programie tv panie zarabiające na "produkcji " szafranu - posiadały własne polka krokusowe,zbierały pręciki ,suszyły ,pakowały do ozdobnych fiolek i sprzedawały.tak sobie pomyslałam "jakiż to prosty sposób na darnmowe posiadanie tej drogiej przyprawy" ... Odpowiedz Link
lablenka_x bratek z broszką 25.04.13, 23:28 Nabiegałam się za tą broszką wzdłóż balkonu,ale udało się Odpowiedz Link
verbena1 Re: bratek z broszką 26.04.13, 10:44 Piekna broszka, pasuje do rozych kolorow Wklejam zdjecia moich sadzonek nad ktorymi trzese sie jak kwoka, zeby nie mialy za sucho ,za zimno, itd. Wczoraj bylam w Lidlu a tam piekne sadzonki pomidorow tanie jak barszcz. Co roku obiecuje sobie ,ze juz nigdy wiecej ale ja to lubie a poza tym to sa POLSKIE pomidory to jest taras jeszcze goly juz przygotowany do lata, drzewo parasol musi dopiero wypuscic dlugie galezie oslaniajace nas od slonca Odpowiedz Link
mammaja Re: bratek z broszką 26.04.13, 11:37 Praca wre u Ciebie, Verbeno, mimo dolegliwości. Piekne sadzonki, napewno wyrosna doskonale Lx, sprobuję z tym szafranem, ale nie wiem czy potrafię Odpowiedz Link
felinecaline Wymarzyl mi sie "jardin de bon curé" 03.05.13, 18:23 i juz od lat probowalam osiagnac na mojej loggi taki efekt staromodnego ogrodka, gdzie rosnie "wszystko". Tylko, ze u mnie akurat nie wszystko chcialo rosnac i co roku stwierdzalam, ze znow moje starania spelzly na "niecalkiemtym". W zeszlym roku poszlam po rozum do glowy i rosliny, ktore wczesniej wysiewalam kupilam jako flance przynajmniej "dwuletnich", oczywiscie w zeszzlym roku kwiatow nie mialam, ale dzis ...doznalam ekstazy, bo "zapowiada mi sie malwa- typowa roslina z takiego "boncuré'owego ogrodka czy to we Francji, czy to w Polsce. Tu malwy wyrastaja niemal z betonu, pomiedzy 2 plytami chodnika, gdzies tuz przy wylocie rury odprowadzajacej wode deszczowa. Ja posadzilam moja "rose tremière" w duzej donicy w towarzystwie innych roslin, glownie liliowatych, wydaje sie, ze jedne i drugie sa z wzajemnego sasiedztwa zadowolone. Ake do kwiatow jeszcze mi daleko. Narazie widoczna jest tylko lodyga kwiatowa. Kwitna mi natomiast bardzo ladnie inne zeszloroczne sadzonki a mianowicie chinskie fiolki i "gueules du loup" czyli poczciwe lwie paszczki. Odpowiedz Link
mammaja Re: Wymarzyl mi sie "jardin de bon curé" 04.05.13, 09:28 Feline, pamietam te ogrodki do ktorych podawalaś linki. Tez lubie takie bogactwo rozmaitych kwiatkow mniej teraz popularnych. Na czele z flokasmi, pachnacymi latem i kwitnacymi do jesieni. Malwy miałam piekne, jakoś zniknęły - jedna pokazala listki pod murkiem. Muszę dzisiaj zadecydować co dokupic, a co jeszcze dosiac. Twoje kwiatki odwdzięcza się za starania Odpowiedz Link
verbena1 Re: Wymarzyl mi sie "jardin de bon curé" 04.05.13, 12:15 Feline, mam nadzieje , ze to jakis niski gatunek malwy ,inaczej przebije sufit balkonu Moje malwy wyrastaja ponad dwa metry. U nas zrobilo sie juz kolorowo, kwitna drzewa, magnolie wygladaja przepieknie, ja mam bordowa a sasiad rozowa, rododendrony sa juz prawie rozwiniete, tulipany pootwieraly sie do slonca. Czas na przesiadywanie w ogrodzie i napawanie sie kolorami. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Wymarzyl mi sie "jardin de bon curé" 04.05.13, 12:42 Nie, Vervenko, nie przebije, ja w ogole na razie mam nadzieje, ze chociaz ponad barierke wyrosnie. Ale jakby koniecznie chciala wyzej to wystarczy ja lekko "pokierowac" na zewnatrz i bedziemy sie nia dzielic z sasiadami z IV. Odpowiedz Link
mammaja Niezwykle tulipany 09.05.13, 12:49 bardzo długo byly zielone i pokręcone - nie mialam pojecia jakie będą A skończyly jako niezwyczajne - jeszcze takich nie mialam Odpowiedz Link
lablenka_x Re: Niezwykle tulipany 09.05.13, 14:51 Faktycznie Mammaju niezwykłe.Jeszcze takich nie widziałam Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Niezwykle tulipany 10.05.14, 20:02 Kochane, pomóżcie .. dostałam roślinę, trochę dziwną ... wije się jak padalec albo inne żmijowate ) ciemnozielony. czy ten pęd wijący się odcina i zasadza, a może umieścić jeszcze jeden sztywny drut i opleść. Albo przesadzić do kosza z ogromnym pałąkiem. Pokornie prosze o poradę -------------------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link
fedorczyk4 Re: Niezwykle tulipany 10.05.14, 21:45 To stefanotis Mozesz zrobic wszystko co chcesz! Wije sie i zaczepia na wszystkim! Odpowiedz Link
felinecaline Re: Niezwykle tulipany 10.05.14, 21:46 To chyba stephanotis, kwitnie malymi, "dzwonkowatymi" kwiatuszkami bardzo ladnie, slodko pachnacymi. Co sie wije nnalezy oplesc na dodatkowym drucie - palaku, zycze ci powodzenia, mnie toto zawsze po przekwtnieciu marnialo, mimo, ze bardzo dbalam - a mozewlasnie dlatego?Calusy dolaczam. Odpowiedz Link
bbetka lato 2013 24.06.13, 00:12 Nie wiem kiedy, ale udało mi się zamienić bratki na balkonie na letnie pelargonie, co sprawiło, że moje miejsce pracy (jak mi się uda pracować w domu ma taki widok wpadłam na pomysł, że kwietnik, który kupiłam już w czasach Hrabiego, ale kiedy jeszcze nie myślałam kategoriami "hrabiowskimi" (czyli wskoczy/zdemoluje/zniszczy), ale zanim dotarł "na pokoje" już mnie olśniło i dwa lata przestał w garażu, nada się na balkon mam też poziomki i przylatują śliczni goście Odpowiedz Link
mammaja Re: lato 2013 24.06.13, 09:32 Prześliczne ! Mnóstwo masz tych pelargonii A moj tarasik tez niebawem wrzucę Odpowiedz Link
lablenka_x Re: lato 2013 25.06.13, 13:05 Pięknie u Ciebie Bbetko. W tym roku na moim jeszcze nie jest tak kororowo, raczej zielono, walczyłam z mączniakiem na begoniach i mam nadzieję,że jeszcze z tydzień i zaczną coniektóre kwitnąć. Już nie mogę się doczekać. Odpowiedz Link
mammaja Re: lato 2013 05.07.13, 10:01 Poranek sprzyja drobnym pracom ogrodniczym. I zachwycam się kliwiami na tarasie, które co roku sprawiają mi radość swoimi niezwykłymi kwiatami Odpowiedz Link
lablenka_x Re: lato 2013 05.07.13, 17:53 Piękne światło, Mammajko.Piękne kwiaty.Piękny taras. Odpowiedz Link
goskaa.l Re: lato 2013 06.07.13, 04:53 Muszę i ja swoją kliwię wystawić do ogrodu - może wreszcie zakwitnie po latach? Odpowiedz Link
mammaja Re: lato 2013 23.07.13, 09:52 Dla podniesienia wątku - ostatnie fotki - Rozą w donicy ma naprawde niezwykly kolor - prawdziwy cynober wychodowalismy z Franiem słonecznika z pesteczki - już są sobie rowni wzrostem Odpowiedz Link
jan.kran Re: lato 2013 23.07.13, 10:23 Cudnie !!! A ten slonecznik z pesteczki mnie rozczulil Odpowiedz Link
verbena1 Re: lato 2013 23.07.13, 11:08 Piekne kolory Mammajko, u mnie kolorowo i bujnie, floksy, monardy, stokroty, hortensje, cala paleta kolorow i zapachow. Tropikalne upaly nie sprzyjaja roslinom, trzeba co wieczor biegac z wezem i podlewac , trawa wyschla juz zupelnie a z drzew zaczynaja spadac suche liscie. Pomidory i kabaczki zaczynaja dojrzewac, pracy co niemiara ale ja to lubie. Odpowiedz Link
fedorczyk4 Re: lato 2013 24.07.13, 17:31 Pieknie jest u Was Mm i Bbetko Lx, u mnie tez ta cholera kwiatki zzrera Ale mimo wszystko widok z kuchennego okna pociesza maja dusze Odpowiedz Link
mammaja Re: lato 2013 27.07.13, 11:03 Podziwiam, że stworzylas taki uroczy zakatek wbrew wszystkim przeciwnosciom losu ! Odpowiedz Link
alfredka1 Re: lato 2013 27.07.13, 22:02 Niech mi się Wasze cudne tarasy ogrody balkony ....w tę noc przyśnią ..... tego sobie i swoim bliskim życze alfredka oszołomiona ............. Odpowiedz Link
mammaja Re: lato 2013 01.08.13, 10:13 Miałam od paru lat hoję, w zacinionym miejscu ledwo rosla. Przenioslam ja na okno na piętrze i kwitnie kwitkami jak z filmu Disneya Odpowiedz Link
jutka1 Fatsja :-))) 27.10.13, 16:47 Verbenko (et. al.) - donoszę uprzejmie. Fatsja japonica, do niedawna ozdoba mojego paryskiego balkonu, teraz w domu na Dolnym Śląsku, zakwitła! Po raz drugi w mojej z nią historii. Tak się bałam, czy w ogóle przetrwa przenosiny i transport, a tu, proszę: zakwitła. Czyli: chyba się zaaklimatyzowała? Odpowiedz Link
felinecaline Re: Fatsja :-))) 27.10.13, 18:12 U mnie na balkonie jest tak: [img]https://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3534291,1,0,35,2013-10270006.html]/img] Odpowiedz Link
felinecaline Re: Fatsja :-))) 27.10.13, 18:27 Przepraszam, stracilam wprawe albo system zwariowal, nie pojawia sie Odpowiedz Link
verbena1 Re: Fatsja :-))) 27.10.13, 19:01 No to pieknie Nigdy nie widzialam kwitnacej fatsji i az zajrzalam do googla, smieszne ma kwiatki. Nie trzymaj jej w pelnym sloncu i czesto z nia rozmawiaj a odwdzieczy Ci sie pieknymi zielonymi listkami. Co z Twoim paryskim balkonem i wszystkimi roslinkami? Zabralas je z soba? Odpowiedz Link
mammaja Re: Fatsja :-))) 27.10.13, 20:48 Sliczna ta faksja, nie znalam tego kwiatka. na moim tarasie juz prawie pusto, ale chcialam pokazac begonie - olbrzymkę, jaką wyhodowałam w tym roku. Miala naprawde gigantyczne kwiaty. postaram sie zachować bulwy do przyszlego roku A orzechy też obrodzily Odpowiedz Link
jutka1 Re: Fatsja :-))) 28.10.13, 08:05 Ja się kwiaty w pełni rozwiną, to zrobię fotkę i wrzucę tutaj. Rozmawiam z nią , zraszam liście, więc pewnie jej tu dobrze. Większość roślim z balkonu przytargałam tutaj, i większość przetrwała przenosiny. Odpowiedz Link
bbetka orchidee na parapecie :-) 27.01.14, 23:16 Moje orchidee, jak co roku-odpukać!!!!! powoli wchodzą w fazę kwitnienia, tylko jedna nie chce zakwitnąć Odpowiedz Link
lablenka_x Re: orchidee na parapecie :-) 29.01.14, 22:10 Dołączam do grona zachwyconych.Hrabia wygląda jak ich właściciel wystawiający je na wystawie kwiatowej. Odpowiedz Link
goskaa.l Re: orchidee na parapecie :-) 30.01.14, 07:31 Jestem tym bardziej zachwycona, że moja przygoda ze storczykami nie udała się i wszystkie padły. Odpowiedz Link
borasca0107 Re: orchidee na parapecie :-) 30.01.14, 19:30 Piękne orchidee. Ja, podobnie jak Goskaa, nie mam szczęścia do tych ślicznych kwiatów. Najbardziej wytrwałe kwiatki poddawały się najdłużej po miesiącu Odpowiedz Link
lablenka_x Pierwszy kwiat na glicynii 05.05.14, 20:11 15 lat czekania i jest wreszcie.Pierwszy, jedyny Odpowiedz Link
felinecaline Re: Pierwszy kwiat na glicynii 05.05.14, 20:20 Gratuluje i wyobrazam sobie jak ja teraz bedziesz kochala. Odpowiedz Link
verbena1 Re: Pierwszy kwiat na glicynii 05.05.14, 21:28 No i doczekalas sie Lablenko, cierpliwosc poplaca Dziwna sprawa z ta glicynia, u znajomej kwitnie co roku a wlascicielka nie dba o nia zupelnie. Majowy ogrod to cudna, swieza, pachnaca zielen. Odpowiedz Link
bbetka Re: Pierwszy kwiat na glicynii 05.05.14, 21:38 Lablenko, gratulacje!!!! Glicynia to moje marzenie -nie spełnione jeszcze, ale ciągle mam nadzieję nabyć, zasadzić i doczekać aż zakwitnie Verbeno zieleń cudna, taka świeża i śiwetlista! Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Ogrod w pionie 10.05.14, 22:26 Dzis obejrzalam ogrod na scianie przy Caixa Forum w Madrycie, autorem projektu jest Patrick Blanc. W wersji mini mozna stworzyc podobne na scianach balkonow - notatki do przemyslenia, jak mawial Stirlitz... Luiza-w-Ogrodzie .¸¸><(((º>¸¸.·´¯`·.¸¸><(((º>¸¸. Jak gadać z królikami Odpowiedz Link
fedorczyk4 Re: Ogrod w pionie 17.05.14, 10:18 Cudo! Mam zamiar latem zrobic sobie zielona sciane na tarasie Odpowiedz Link
fedorczyk4 Re: Deszcz.... 17.05.14, 10:41 Ups, dwa razy to samo wkleilam Sorry.... Jako drugie ma byc: Odpowiedz Link
verbena1 Re: Deszcz.... 17.05.14, 21:22 Ogrod w miniaturze, tez ladnie Nawet w czasie deszczu mozna znalezc zaczarowane miejsce. Jutro musze zrobic zdjecie mojemu rododendronowi, wyrosl chyba na dwa i pol metra i kwitnie oblednie. Poza tym , co tu duzo mowic , jest pieknie w ogrodzie. Zielen w roznych odcieniach, wszystko rosnie, pecznieje, pelznie (zwlaszcza chwasty). Chwilo trwaj Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Ogrody, tarasy ,balkony 17.05.14, 21:45 tyyyle zielonego więc posylam "kombinat" do strzyżenia Odpowiedz Link
felinecaline Re: Ogrody, tarasy ,balkony 19.06.14, 15:30 Z glebokiej glebokosci mojego sercucha wspolczuje Ci powtorki z tarasowo - remontowej rozrywki. W tym roku mniej bedziesz podziwiac urok kwiecia a bardziej smak pomidorkow, ale powetyjesz sobie to w najblizszej mozliwej przyszlosci.Ja w tym roku - przeciwnie, zostawszy w domu zamiast np urzadzic "najazd" na kraj przodkow mam wreszcie szanse korzystac z szalenstwa kwitnienia na moim balkonie zanim wszystko wypaliloby slonce i niechec Kicura do uzytkowania ..."oliwy z lokcia" przy podlewaniu . I tak sobie jedne rozkwitaja, inne przekwitaja, jeszcze inne "zamierzaja"a ja uprawiam biegi z przeszkodami i konewka jako balastem. Aktualne skutki sa takie, jak na zalaczonych obrazkach: Odpowiedz Link
felinecaline Re: Ogrody, tarasy ,balkony 19.06.14, 15:42 Ostatnie kilka zdjec prezentuje oczywiscie nie moj prywatny taras, tylko tarasowo urzadzony "Ogrod Srodziemnomorski" o kilka kilometrow ode mnie, na brzegu Loary. Pokazywalam juz go chyba w maju ubieglego roku, w tym roku u progu lata jest rownie piekny, choc kwiatuzki rozmarynu zastapila lawenda w ktorej tak opilstwu jak i ciezkiej pracy oddaja sie rozbrzeczane hordy owadow. Pospacerowalysmy tam wczoraj z przyjaciola i mialysmy okazje pogratulowac jednemu z panow ogrodnikow jego dziela. W podziekowaniu pan powiedzial nam gdzie jeszcze w poblizu warto "odkryc piekny park o typowo francuskim, klasycznym zalozeniu. Wczoraj zmoglo nas slonce i pragnienie, nie omieszkamy pojechac tam wkrotce i wtedy sfotografuje i pokaze z mysla o Verbenie i Luizie. Odpowiedz Link
verbena1 Re: Ogrody, tarasy ,balkony 19.06.14, 20:35 Z mysla o Tobie Feline wrzucam kilka swiezych zdjec z mojego ogrodu. Laczka z makami i kakolami. Nowy stawek na miejscu zburzone szklarni Widok na laczke i drzewa owocowe, na tym trawniku wnuki Rieksa graja w pilke Odpowiedz Link
felinecaline Re: Ogrody, tarasy ,balkony 19.06.14, 22:18 Ogromne dzieki za piekne ogrodowe widoki a nawet i inspiracje, bowiem pozazdroscilam Ci "stawku" a ze na loggi mam odplyw to sobie kaze zrobic "przyplyw" i zainstaluje taki mini - basenik, bo zawsze chcialo mi sie nenufarow no i bedzie (prawie) jak u Pana E. Moneta w Cheverny. Odpowiedz Link
mammaja Re: Ogrody, tarasy ,balkony 20.06.14, 02:36 Uwielbiam lawende, jakos mi zniknęła Widoki piekne, a trawnik Verbeny pokazowy ! Tez bym chciała sie przespacerowac po tym śodziemnomorskim ogrodzie, Feline Odpowiedz Link
joujou Re: Ogrody, tarasy ,balkony 20.06.14, 20:22 Jak ma się taki piękny ogród przy domu,lub chociażby taras to wczasy niepotrzebne Odpowiedz Link
bbetka Re: Ogrody, tarasy ,balkony 22.06.14, 23:54 Verbeno, jak widzę po świetnym stanie ogrodu pomoc sąsiedzka sprawdza się na medal! Ogród harmonijnie piękny Mój balkon w tym roku jest za to kompletnie chaotyczny i bez pomyślunku-głównie ze względu na pomoc męża "to weżmy bo ładne jest" oraz brak czasu na przemyślną koncepcję i zakupy. Za to jest niezmiernie kolorowy standardowe pelargonie oraz zdrowy???kasztan różne różności te dwa "cosie" wiszące to nawet nie wiem jak się nazywają... ten ma niby kwitnąć na żółto a ten kwitnie żółto i pomarańczowo mam jeszcze jedno dziwadło, ale nie załapało się na zdjęcie... Odpowiedz Link
felinecaline Re: Ogrody, tarasy ,balkony 23.06.14, 22:54 Po kilku nader pogoddnych i upalnych dniach zrobilo sie wietrznie i burzowaro, zaprosilismyu amarylisa - bis na salony, zeby go wichura przedwczesnie nie zniszczyla, poczul sie bardzo "u siebie" - jak ponizej: [img]fotoforum.gazeta.pl/photo/3/mf/ji/cvpa/xpLboxoOFMPRY6qkEB.jpg[/img] Odpowiedz Link
pani_prezes Re: Ogrody, tarasy ,balkony 21.03.19, 16:43 Dzień dobry, czy wie ktoś, gdzie w stolicy kupić nasiona mizuny? Odpowiedz Link