ballest 05.10.04, 07:28 Dzis II czesc Reportarzu o tym razem D.Slasku ZDF - 20.15 O Kressach tez cos bedzie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lablafox Re: Wtorek ZDF-20.15 05.10.04, 10:40 Widzę ,że przejąłes się swoją rolą - emisariusz jakiś taki , ksiądz Robak czy cóś. Odpowiedz Link
ballest Re: Wtorek ZDF-20.15 05.10.04, 13:13 Chce, zeby wszyscy zobaczyli, jak objektywnie kreca Niemcy. Odpowiedz Link
przyjaciolka1 Re: Wtorek ZDF-20.15 05.10.04, 13:28 > Chce, zeby wszyscy zobaczyli, jak objektywnie kreca Niemcy. I jak juz wszyscy zobacza to co ? Odpowiedz Link
ballest Re: Wtorek ZDF-20.15 05.10.04, 15:13 To mysle, ze zmienicie zdanie o Niemcach! "www.zdf.de/ZDFde/programmuebersicht/0,2060,,00.html Po kliknieciu na tytul pokazuje sie omowienie. "Wo der Westen den Osten trifft" ist der zweite Teil der Suche nach dem Schlesischen Himmelreich. In ihrer Reisereportage zeigen Thomas Euting und Kameramann Hartmut Seifert die atemberaubende Schönheit der Heidelandschaften Niederschlesiens, der lieblichen Täler und schroffen Höhen des Riesengebirges im schlesischen Westen und der unendlichen Wälder im Osten. Bei den Menschen stößt das ZDF-Team auf Heimatliebe, Offenheit und Gastfreundschaft. Aber immer wieder auch auf Arbeitslosigkeit, soziale Not und auf die Folgen von Krieg und Vertreibung. Von Breslau, der einstigen Hauptstadt Schlesiens, aus begleitet das ZDF-Team einen Blinden bei der Suche nach dem Himmelreich seiner Kindheit im ehemaligen Lernberg in der Ukraine. Die Geschichte des polnischen Literaten Andrzej Bartynski, der sein Augenlicht bei einem Gestapo-Verhör verlor, liegt Thomas Euting besonders am Herzen: Um zu zeigen, dass auch die Polen wie die Deutschen ihre Vertriebenen, Ausgesiedelten, Entwurzelten haben, die die Häuser der Lebenden und die Gräber der Toten zurücklassen mussten. Der Fluch des Krieges zieht sich wie die Oder durch Schlesien. Im Bergland der Beskiden, wo Europas Osten wunderschön und bettelarm ist, erzählt ein alter Bauer, dass er die Deutschen immer noch hasst: Aber nur die, die mir damals mit der Panzerfaust den Arm weggeschossen haben!" Am anderen Ende Schlesiens, ganz im Westen, sitzt eine alte Frau allein in einer kleinen Holzkirche. Zwischen ihren Fingern ein Rosenkranz: "Der ist das einzige, was ich gerettet habe", sagt sie, "damals, als die Russen kamen, die Mädchen und Frauen zusammengetrieben und vergewaltigt und dann das Dorf in Brand gesteckt haben". Panzerfaust und Rosenkranz bleiben bis heute Symbole tiefster Risse: Der verblassende Traum der deutschen Vertriebenen, dass ihre verlorene Heimat Schlesien vielleicht doch noch einmal wieder deutsch werden möge - und die Zukunftsängste jener Polen, die nach dem Krieg Schlesien besiedelten und heute noch fürchten, die Deutschen könnten vielleicht doch noch einmal zurückkommen und ihre Häuser zurückverlangen. Dort, wo der Westen dem Osten begegnet, erlebt das ZDF-Team aber auch Momente großartiger Menschlichkeit und vorbehaltloser Versöhnung. Zum Beispiel in Hennersdorf, wo sich zwei Frauen herzlich in die Arme nehmen: Eine Deutsche, die als Kind aus Schlesien vertrieben wurde, und eine Polin, deren Eltern aus dem polnischen Osten nach Hennersdorf zwangsumgesiedelt wurden. Unter dem Kastanienbaum, unter dem beide Frauen als Kinder gespielt haben, reichen sie sich die Hände: "Im Herzen sind wir beide Schlesier." Odpowiedz Link
lablafox Re: Wtorek ZDF-20.15 05.10.04, 16:54 ballest napisała: > Chce, zeby wszyscy zobaczyli, jak objektywnie kreca Niemcy. Oj żebyś Ty jeszcze kręcił obiektywnie, jako pyrsk Bellestrema z lewego łoża chyba. Prawemu łożu nie zależałoby na udowadnianiu swej krwi błękitnoniemieckiej. Odpowiedz Link
emerytus Re: Wtorek ZDF-20.15 05.10.04, 15:37 華人网專門為荷蘭的中印餐館提供免費廣告版面,免費刊登在本公司的“荷蘭互聯网中餐館手冊”(荷文版)上, 詳細刊登貴餐館的主要服務項目。內容包括:餐館名稱、地址、電話、傳真、營業時間、地方菜、餐樓座位、午 餐時間、外賣服務、電話定餐、送外賣、宴會送餐、餐樓預約、自助餐、餐樓平均消費价、收受何种銀行信用卡 及停車場狀況。真正免費,絕無任何附加條件。請按此處看免費版面樣例。請按此處進入免費登記表格。 如果貴餐館己有自己的网頁,本公司可免費將您的网頁收入到我們的荷蘭中餐館互聯网手冊(荷文版)上。請按 此處進入免費登記表格。 如果貴餐館要增加刊登其它更加詳細的資料,每月只需付18,-荷蘭盾。內容包括:倆張照片、部分餐牌、月 全、介紹貴餐館的文章及以上免費版面的內容。請按此處看額外版面樣例。請按此處進入登記表格。 歡迎在本网頁刊登各類廣告,收費低廉。 -------------------------------------------------------------------------------- 本公司准備在將來通過本网頁在全荷蘭開展互聯网 Odpowiedz Link
no_no Re: Wtorek ZDF-20.15 05.10.04, 15:41 )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Świetny komentarz! No Odpowiedz Link
jutka1 Re: Wtorek ZDF-20.15 05.10.04, 15:43 Zgadzam sie w 100% z komentarzem emerytusa. Nie ma to jak madrosc i inteligencja. Odpowiedz Link
jutka1 Emerytusie... :-) 05.10.04, 15:47 jutka1 napisała: > Zgadzam sie w 100% z komentarzem emerytusa. > Nie ma to jak madrosc i inteligencja. > ******** To nie byla zlosliwosc w TWOJA strone .. Pozdrawiam )))) Odpowiedz Link
jowoj Re: Wtorek ZDF-20.15 05.10.04, 15:49 Jednak Emerytus powinien zdecydowanie rozwinąć swoją myśl. Odpowiedz Link
przyjaciolka1 Re: Wtorek ZDF-20.15 05.10.04, 17:51 "To mysle, ze zmienicie zdanie o Niemcach!" Ballest.Wyobraz sobie,ze zjadles bardzo dobry obiad w restauracji.Okazalo sie,ze ugotowala go Cyganka.Czy zmienilbys swoje zdanie o Cyganach po wyjsciu z restauracji ? A zdanie o Niemcach....Ballest,wszedzie sa ludzie i ludziska. Odpowiedz Link
ballest Re: Wtorek ZDF-20.15 05.10.04, 19:56 przyjaciolka1 napisała: > "To mysle, ze zmienicie zdanie o Niemcach!" > > Ballest.Wyobraz sobie,ze zjadles bardzo dobry obiad w restauracji.Okazalo > sie,ze ugotowala go Cyganka.Czy zmienilbys swoje zdanie o Cyganach po wyjsciu z > > restauracji ? > > A zdanie o Niemcach....Ballest,wszedzie sa ludzie i ludziska. U wasnie ma juz cyganow, u nas jest ich pelno, dlatego nie wiecie co sie u nas dzieje, nawet w szpitalach grilowali w korytarzu i doszlo do bojki z polcja, sa traktowani jak swiete krowy, nie znam cygana, ktory pracuje, ale wszyscy jezdza mercedesami 500 ! Jak cos u kogos zamowia, nigdy nie zaplaca wszystkiego, pozyjecie zobaczycie. Odpowiedz Link
tom_tam Re: powies sie Ballest z tej "rozpaczy":) 05.10.04, 20:25 Ballest? czy Ty napewno mieszkasz tam gdzie rozglaszasz ze "mieszkasz"???? Moze Ty i "Niemiec" jestes ale fantazje masz - wow! ))) Ja - nie mieszkam we Frankfurcie a/Main ale bywam kilka razy w roku w tym miescie, cos-niecos chyba znam i Niemcy i ... Niemcow (takich raczej nieprzesiedlonych ) ) i czytajac Twoje story w rodzaju :".. u nas jest ich (Cyganow) pelno" czy "w szpitalach grillowali w korytarzu" - nie wiem czy mam sie smiac z twojej glupoty czy ... podziwiac fantazje?. "Pelno" - to ilu 100 czy 1000? i czy chocby w przyblizeniu wiesz ilu mieszkancow liczy Frankfurt a/Main?. Jakie Ty Szpitale w Niemczech znasz - podziwiam! ) Ja tez znam kilka, nawet 2 czy 3 z pobytow jako pacjent a ze nie byly to Kliniki Psychiatryczne ktore Ty chyba znasz "blizej" - moje spostrzezenia byly od twoich diametralnie rozne. Twoje stwierdzenie: " .. nie znam cygana, ktory pracuje, ale wszyscy jezdza mercedesami 500 !". Jak wypisujesz bzdury to choc uwazaj CO piszesz i wstaw miedzy wyrazy wszyscy//jezdza - "ktorych znam" i napisz ilu "znasz" (2 czy 3?) albo zachowaj Twoje "prawdziwe rewelacje" na Stammtisch - rozmowe z podobnymi do Ciebie matolami lub sasiedzkie opowiesci przy spodkaniu ze znajomymi podobnej tobie kondycji psychicznej na "slunskiej Wsi" z ktorej wyemigrowales do bylo - nie bylo duzego europejskiego miasta. Odpowiedz Link
ballest poczytaj , moze zrozumiesz ! 06.10.04, 09:39 serwisy.gazeta.pl/df/1,34471,2229737.html?as=1&ias=5 Odpowiedz Link
lablafox Re: poczytaj , moze zrozumiesz ! 06.10.04, 09:50 W Polsce , wszyscy Cyganie, których znam z widzenia, z mojego osiedla i osiedli sąsiednich ,jeżdżą mercedesami. Sąsiedzi Cyganów, których znam , nie są zadowoleni z tego sąsiedztwa - bo głośni , nie licza się z przepisami i mają sąsiadów generalnie w nosie. To co piszę nie jest świadectem mojego any-Cygaństwa , czy anty-Romstwa. Ludzie bez względu na nację i położenie geograficzne są różni. Odpowiedz Link
ballest Re: poczytaj , moze zrozumiesz ! 06.10.04, 11:31 lablafox napisała: > W Polsce , wszyscy Cyganie, których znam z widzenia, z mojego osiedla i osiedli > > sąsiednich ,jeżdżą mercedesami. > Sąsiedzi Cyganów, których znam , nie są zadowoleni z tego sąsiedztwa - bo > głośni , nie licza się z przepisami i mają sąsiadów generalnie w nosie. > To co piszę nie jest świadectem mojego any-Cygaństwa , czy anty-Romstwa. > Ludzie bez względu na nację i położenie geograficzne są różni. > Dzieki labla przynajmniej Ty rozumiesz, dlaczego nie chce, zeby Syn sie z cyganka ozenil. Sa ale osoby, ktore z nimi do czynienia nie maja i nysla, ze jestesm nazista, to nie ma z nazizmem nic do czynienia, to ma do czynienia z moralnoscia i etykieta osobista od Sinti i Roma, a tej nie maja. Odpowiedz Link
lablafox Re: poczytaj , moze zrozumiesz ! 06.10.04, 15:14 Wyciągnąłes zbyt pochopne wnioski - ja tylko powiedziałam tyle co powiedziałam - ci wszyscy, których znam z widzenia - jeżdżą samochodami - ich jest ok 20 sztuk , meżczyzn , kierowców, jako sąsiedzi , sąsiadów, których znam, są uciążliwi - 5 sztuk sąsiadów . Trudno więc uogólniać. Kłopoty z moralnością i etykietą mają różni ludzie , różnych ras , narodowości, krajów itp. Chciałabym , abyś też trochę zaczął myśleć- bo na razie z tymi swoimi informacjami funkcjonujesz jak nakręcony , wysterowany robot. Obcowanie z ludźmi na naszym forum to nauka obustronna - chcesz abyśmy czegoś od Ciebie się nauczyli - ucz się też . Różne osoby próbują poprzestawiać Ci program w twojej maszynerii , ale wygląda na to ,ze albo jesteś bo fachowym praniu móżgu , albo świetnie zaprogramowaną maszyną odtwarzającą . Odpowiedz Link
tom_tam Re: czytam .....i oczom nie wierze :) 06.10.04, 19:45 Mila Pani Zalozycielko tego Forum,- ja moge zrozumiec iz opinie p.Ballest'a sa blizsze Pani odczuciu "prawdy obiektywnej" - niz moje a w szczegolnym przypadku dot. Cyganow (Synti & Roma) - wrecz zbiezne. OK - Pani prawo do subiektywnego zdania, zapewne popartego osobistym doswiadczeniem i obserwacjami. Byc moze OBYDWOJE macie racje (sic!) w tym przedmiocie. Nie mam doswiadczen z kontaktow osobistych z Cyganami, mieszkam w dzielnicy stosunkowo sporego miasta gdzie przez conajmniej od 15 lat (a zapewne i wczesniej) nie mieszka(l) nikt z kregu kulturowego odbiegajacego od "typowo europejskiego". Powyzsze jest calkowitym przypadkiem! bo ja nie wybieralem miejsca (dzielnicy) mojego zamieszkania pod tym katem - podobalo mnie sie samo mieszkanie i jego umiejscowienie, warunki i czynsz - reszta nie miala znaczenia. Chcialem niesmialo zwrocic Pani uwage iz Pani stwierdzeniem: "wszyscy Cyganie, których znam z widzenia, z mojego osiedla i osiedli sąsiednich ,jeżdżą mercedesam" - utwierdza Herr Ballest'a w przekonaniu zbieznosci Pani pogladow z Jego - delikatnie mowiac: smierdzacych mnie z daleka rasizmem i absolutnym brakiem tolerancji w stos. do WSZYSTKICH "nie-kulturalnych" nacji do ktorych oczywiscie zalicza rowniez naszych (Pani i moich) rodakow. Ja polemizowalem i dalej bede to robil z kategorycznym stwierdzeniem Herr Ballest'a iz: " wszyscy (Cyganie)jezdza mercedesami 500 !". Dla Szanownej Pani zapewnie nie ma roznicy miedzy "pierwszym-lepszym" - "mercedesem" a "mercedesem 500" ?. Pozwalam sobie niesmialo zwrocic Pani uwage na podobna "malenka" roznice - przykladem z praktyki codziennej wiekszosci Pan zajmujacych sie rowniez gospodarstwem domowym, prosze tylko nie podejrzewac mnie o jakakolwiek probe dokuczenia Szanownej Pani! ) Roznica miedzy "mercedesem" (np 200 czy 200D) a "mercedesem 500" jest taka jak miedzy zardzewiala wanienka wyposazona w tare i najnowszym automatem pralniczym ze wszelkimi udogodnieniami firmy MIELE. Obydwie "urzadzenia" sluza do...prania. Twierdzenie iz WSZYSCY Cyganie (nawet nie-znajomi p.Ballest'a) jezdza mercedesami 500 jest rownie "prawdziwe" jak to iz WSZYSTKIE gospodynie domowe w Polsce wiec i WSZYSTKIE znane Pani Sasiadki i Przyjaciolki posiadaja najdrozsza pralke MIELE za ca: 2500 €. Mam nadzieje iz udalo mnie sie tym przykladem wyjasnic Pani ta "drobna roznice" miedzy prawda (obiektywna) a z zalozenia klamliwymi i niesprawiedliwymi twierdzeniami p.Ballest´a. Zalaczam wyrazy uszanowania,- Zawsze oddany,- tom Odpowiedz Link
lablafox Re: czytam .....i oczom nie wierze :) 06.10.04, 21:52 Popeyu 1.Założycielem tego forum jest Mark . 2 Ja tu ewentualnie sprzątam. 3.Mam , jak do tej pory miałam , prawo do moich subiektywnych sądów. 4.Mercedes to dla mnie zawsze mercedes - obojętnie jaki numer i który rocznik ( pierwsze egzemplarze najcenniejsze)). 5. Stwierdzenie ,że wszyscy C....jeżdżą mercedesami" najprawdziwsze pod słoncem ,jeżdżą, jakim "gatunkiem" to mnie nie interesuje , nie moja broszka. 6. Nawet przez myśl mi nie przeszło ,że tak szlachetny człowiek , jeżdżący takim autem i mieszkający w takiej dzielnicy , poniżyłby się dokuczaniem jakiejś polskiej gospodyni domowej , nie wyjeżdżajacej nawet na Majorkę. 7. Dziękuję za poglądowy wykład , dzięki niemu wreszcie pojęłam te drobne różnice między.... 8. Na razie piorę Boschem i w zupełności mi wystarcza. 9 Sens całej wypowiedzi zrozumiałam . Punkty dotyczą szczegółów. Pozdrawim serdecznie , jak zwykle zresztą. Odpowiedz Link
tom_tam Re: czytam .....i oczom nie wierze :) 06.10.04, 22:10 WIELCE Szanowna Pani Zalozycielko,- czytam i... oczom nie wierze! Slepy´m?, mam cos z Ballest´a? - "Założyciel: lablafox ". yyyy... jutro - wizyta u Okulisty! (u mnie!) )))) Na "mozg" mnie sie chyba rzucilo - bo czesci Pani wpisu - nie bardzo pojalem . Ale zapewne ma Szanowna Pani racje, ze jak domniemywam u "popeyowatych" - normalka )) Zycze Pani z calego serca zadowolenia i przyjemnosci z uzytkowania wyrobu szacownej Firmy Bosch, gratuluje celnego "wypunktowania" i jeszcze raz zapewniam Pania o moim przekonaniu szczerosci Pani pozdrowien. Przesylam najserdeczniejsze pozdrowienia i gratulacje pomyslu tak udanego i sympatycznego Forum. Zawsze oddany i zyczliwy,- (jak zwykle, zreszta) tom Odpowiedz Link
emerytus Re: Wtorek ZDF-20.15 06.10.04, 22:07 Pasjonujace...CYTUJE " Roznica miedzy "mercedesem" (np 200 czy 200D) a "mercedesem 500" jest taka jak miedzy zardzewiala wanienka wyposazona w tare i najnowszym automatem pralniczym ze wszelkimi udogodnieniami firmy MIELE."- koniec cytatu. Uprzejmie prosze o rownie obrazowe i poetyckie naszkicowanie roznic pomiedzy mercedesem 500 rocznik 1979 a mercedesem 500 rocznik 2004. Prosze rowniez o komentarz i wyjasnienie co to za roznica czy CYGAN jezdzi mercedesem , trabantem, czy na wrotkach..?? Wazne chyba zeby nie przypalali grillem piet ordynatorowi w niemieckim szpitalu.Romy jedne, paskudy takie. Odpowiedz Link
tom_tam Re: Emerytus 06.10.04, 22:26 jesli Panski wpis jest "do mnie" - sorry nie mam NIC do powiedzenia na ten temat poza tym co juz napisalem. "Polemizowac" moge z Herr Ballestem a i tego - na wyrazna prosbe jednej z przemilych Czlonkin Kapituly tego Forum - postanowilem zaprzestac. Moj wpis - skierowany do Szanownej Pani Zalozycielki byl podyktowany - pewnym (zapewnie blednym z mojej strony) przekonaniem iz juz "gdzies i kiedys" mialem okazje z z Najmilsza z Zalozycielek (wszekich Forow) - "dyskutowac" i wymieniac poglady i spostrzezenia. Jak sobie przypominam ZAWSZE w atmosferze obustronnej tolerancji co do roznic w widzeniu Swiata przez nas obydwoje . Panskie poglady nt. Cyganow i "przypalania przez Nich grillem...." czy "Romow - paskud" sa panskim umotywowanym subiektywnie zdaniem i z jako takim nie mam zamiaru polemizowac ani Pana do innych czy odmiennych - przekonywac. Odpowiedz Link
ballest Re: Emerytus 07.10.04, 07:43 Tom tam, dobrodzszny jestes kup sobie mieszkanie wlasnosciowe a Twoimi sasiadami maja byc Sinti albo Roma, albo kup kamienice i zakwateruj ich w niej, a pozniej pogadamy ! Co do DB 500 to masz racje, wlasnie wczoraj ich widzialem, parkowali przed wejsciem do supermarketu, jaki samochod?? nowiutki Mercedes CLK ! Odpowiedz Link