24.03.05, 16:40
Zawsze chcialem to zrobic naprawde dobrze ale zawsze cos bylo nie tak z
oprogramowaniem. Pamietacie; doszlismy nawet do pokaznej ilosci i wszystko
zniklnelo - niestety program nie byl zbyt solidny. Dosyc dlugo zajelo mi
znalezienie czegos, co by odpowiadalo naszym ambicjom, jakie mamy w stosunku
do tej czesci strony - chcemy aby byla to prawdziwa biblioteka linkow, prawda?

Pewne niedawne wydarzenie (dalej mi przykro i dzieki za plaster wink)
spotegowalo moja chec do uregulowanie tego tematu. Tak czy inaczej juz mamy
profesjonalny program, ktory nam w tworzeniu tej biblioteki pomoze, mamy tez
osobe, ktora jako linkadmin zajmnie sie projektowaniem, budowaniem i
zarzadzaniem zbioru. Na dzien dzisiejszy, to co widzicie na stronie to
jedynie moja "jazda probna" przy konfigurowaniu programu, ale juz niebawem
zacznie sie tam cos dziac. Mozna juz od teraz przesylac swoje sugestie
linkow, co nawet bedzie bardzo wskazane, jako ze moze to pomoc linkadminowi w
zbudowaniu konstrukcji kategorii.

Prgram ze strony uzytkownika jest prosty w uzyciu i juz przetlumaczylem
wszystko dla latwiejszej nawigacji. Jest mozliwosc nie tylko wstawienia
linka, ale rowiniez jego oceny przez innych (taki ranking system) i
dodatkowo kazdy moze napisac wlasny komentarz. Jezeli macie Panstwo jakies
pytania lub komentarze techniczne to prosze do mnie, inne, dotyczace samego
charakteru, konstrukcji czy prowadzenia, prosze do linkadm.

Milej zabawy - Mark

PS - Link do naszej biblioteki linkow bedzie niebawem zamieszczony w czolowce
forum
Obserwuj wątek
    • mammaja Re: Linki 24.03.05, 21:12
      Brawo Marku, bardzo sie ciesze i chcialabym zeby byly linki do tekstow
      piosenek, jezeli ktos zna takie zbiory. A wiem, ze kiedys uzyskalam tu pomoc
      jak szukalam Mlynarskiego.
      • ada296 Re: Linki 24.03.05, 21:37
        znajdę linki do tekstów pisoenek
        czasem z nich korzystam

pozdrawiam smile
      • jutka1 Re: Linki 24.03.05, 22:19
        Mm, sluze linkami do francuskiej muzyki smile
        Jutro zapodam smile

Marku, napisales, zeby kontaktowac sie z adminem linkow, ale dokad? na
        Berdyczow? smile))
        • jej_maz Re: Linki 24.03.05, 23:02
          Berdyczow jest dobrym kierunkiem smile Tam tez mozna spotkac rkowniez i polladmina
          prawda?

Akurat tak sie sklada, ze admin od linkow i od sondazy nie koniecznie musza
          zabierac glos na forum, poniewaz wystarczy ze czytaja jakie sa zyczenia naszej
          grupy. Inna sprawa jest admin konkursu fotograficznego, ktory od czasu do czasu
          musi nas "stawic", a co najwazniejsze to odbierac zdjecia - potrzebuje wiec
          nick. Pytania i uwagi do pierwszych dwoch mozna wrzucac bezposrednio na forum,
          ale tak sie zastanawiam o co wlasciwie mozna ich spytac... o zmiane koloru przy
          opcji w sondazu? wink) To samo z linkami; masz link to idz na strone pod linki,
          kliknij na "zasugeruj link" i wypelnij formularz - wszystko.

Mysle, ze widac wyraznie ze chcemy miec kategorie dotyczaca linkow do tekstow
          piosenek czy innych wierszy i jestem przekonany, ze linkadmin to widzi i jakos
          to urzadzi. A kiedy? Sa swieta a wiec moze dajmy pare dni, ale linki przesylac
          mozna juz teraz smile
          • jej_maz PS 25.03.05, 00:11
            Cholera, jestem naprawde zmeczony tym ostatnim sledzeniem przed komputerem nad
            konkursem i linkami, ze zaczynam byc nieprecyzyjny. Chcialem powiedziec, ze
            przypadku linkow i sondazy, nie ma potrzeby na komunikacje ze strony adminow
            (chyba ze bardzo chca) - oni czytaja fourum i jezeli ktos z nas ma cos im do
            zasugerowania (a powinnismy miec i to czesto) to wystarczy napisac na forum, ze
            chcialbym widziec taka a nie inna kategorie w linkach lub taki a nie inny
            sondaz. Tym samym jest mozliwosc zeby inni sie do tego ustosunkowali a admini
            odpowiednio zareaguja zgodnie z ich wizja prowadzenia danej zabawy.

Wracajac do linkow to nie ma (specjalnie) podkategorii. Tym samym teksty
            piosenek - o ile nie beda stanowily osobnej kategorii (watpie; za mala grupa)
            to beda dzielily miejsce z... wlasnie... moze jakies porozycje kategorii?
            Osobiscie widze te cztery ktore juz sa plus co jeszcze? Aktualnosci? Turystyka?
          • jutka1 Re: Linki 25.03.05, 00:22
            lubie Berdyczow, mimo ze daleko jest smile))

OK, got it smile
            • ada296 Re: Linki 25.03.05, 00:31
              koniecznie link turystyka smile
              ale tylko po to bym wreszcie mogła hotel w Egipcie wybrać smile
              taki prywatny link dla mnie wink
    • jej_maz Re: Linki 25.03.05, 00:16
      W opisie zapomnialem dodac ze jest funkcja, ktora uwazam za bardzo wazna jak
      sie nasza biblioteka rozbuduje; mozna wyszukiwac linki ("szkuaj") jak rowniez
      sortowac linki w danej kategorii przy uzyciu wielu parametrow. Jest to naprawde
      bardzo dobry program.
      • wywrot53 Re: Linki 25.03.05, 02:42
        Pierwszy Śpiewnik w nagrode dla Jej_meza smile
        Zbiór szant i piosenek żeglarskich smile
        szanty.art.pl/spiewnik/indeksy.php?ind=it&lit=A
        Następny pub z piosenkami
        www.blackpub.prv.pl/teksty
        www.teksty.org/
        • jej_maz Re: Linki 25.03.05, 04:35
          Bardzo mi milo i dzieki smile

Przy okazji zamiescilem tez link do biblioteki w czolowce forum. Mysle, ze tak
          bedzie po prostu wygodniej - wlasnie tam prosze podawac adresy do Panstwa
          ulubionych strony poprzez klikniecie na "Zasugeruj link". Prosze tez wszytkich
          o ocene kazdego linku (ocen) i napisanie wlasnej opinii/komentarza (skomentuj).
          Nie jest to zadna konkurencja, ale pomoc w szukaniu potrzebnych informacji
          szybko i efektywnie.

Nie bede ukrwal, ze bardzo mi na tej bibliotece zalezy. Mysle, ze razem mozemy
          stworzyc cos naprawde unikalnego; wyszukiwarke informacji naszego pokolenia.
    • jutka1 Re: Linki 27.03.05, 12:38
      Dodalam, a wlasciwie wyslalam do dodania, linki z tekstami piosenek Georges
      Brassens'a i Charles Aznavour'a. Innych francuskich piosenkarzy bede sukcesywnie
      dodawac....
      Dodalam tez (jak ibid.) link do stronki Poema - dla milosnikow literatury i sztuki.

J.
      • mammaja Re: Linki 27.03.05, 20:39
        A tos mi Jutko zrobila frajde! bardzo sie juz ciesze - bede sobie spiewac!W
        wielu z nich mam jakies "momenty", ktore chetnie wreszcie zobacze napisane smile
        • jutka1 Re: Linki 27.03.05, 23:15
          Mm, obiecane
          • felinecaline Re: Linki 27.03.05, 23:37
            Inicjatywa cenna i godna poparcia, ale zem osoba niezmiernie upierdliwa to
            powiem, co mi sie nie bardzo podoba. A mianowicie dzialanie tych wszystkich
            adminow w tak glebokiej "konspirze". Czemu nie moga sie przedstawic? Wysylajac
            cokolwiek do kogos, kogo nie znam mam dziwne poczucie, ze jestem manipulowana.
            Mysle, ze nie maja powodu obawiac sie, ze ich "pozremy zywcem" - czy to moze my
            nie jestesmy godni wiedziec, "z kim zacz"?
            • jej_maz Re: Linki 28.03.05, 00:19
              Wpadlem na moment (obiecalem rodzinie swieta bez komputera, ale sie da sad nalog
              jest silniejszy) Przy okazji "pomieszalem" na linkach aby uaktywnic wszystko to
              co bylo do uaktywnienia (mam nadzieje, ze linkadmin nie bedzie mial mi tego za
              zle).

Feline, pytanie jak najbardziej sluszne ale nie mnie na nie odpowiadac. O ile
              pixadmin - moim zdaniem - powinien byc anonimowy, poniewaz ciazy na nim duza
              odpowiedzialnosc wstepnej selekcji zdjec, to co do pozostalych dwoch osob nie
              ma specjalnych przeciwskazan. No... moze polladmin bedzie chcial kiedys nas
              wszystkich zaskoczyc jakims kontrowersyjnym sondazem. Pozostawiam to tym osobom
              do ich wlasnej dyskrecji czy chca sie ujawnic czy nie. Co ja o tym sadze? Ja
              sie pytam; po co? Chodzi o to aby zabawa byla prowadzona dobrze, a anonimowosc
              jedynie chroni przed podswiadomymi ocenami, bazowanymi na wlasnej sympatii czy
              antypatii.
            • jutka1 Re: Linki 28.03.05, 01:24
              Ja rozumiem, dlaczego program linkowy ma funkcje, przez ktora linki
              zaproponowane sa przed umieszczeniem na stronie sprawdzane przez admina, jak go
              zwal tak zwal, mnie osobiscie ganz pomada.

Na stronke moze wejsc kazdy, i link dodac tez kazdy. Ktos moze zlosliwie
              podsunac link z wirusem albo robalem i szkod narobic w komputerze klikajacego.
              Jak dodawalam dzis linki, wypelnialam formularz: tytul, adres linka, kategoria,
              imie, adres mailowy. Moglam tam wpisac cokolwiek, i tym samym jest wolna droga
              dla "dowcipnisiow".

J.
              • skynews Re: Linki 28.03.05, 08:29

Wlasnie, "dowcipnisie".
                "Na stronke moze wejsc kazdy..." - nie przepadam za tego rodzaju stronkami.
                Stronka musi byc czyms ekskluzywnym i szczegolnym.

Kubel wody na glowy...smile))
                Wet,wet wet...
                • jutka1 Re: Linki 28.03.05, 10:05
                  mokrego dyngusa tobie rowniez!
                  smile
    • ewelina10 Re: Linki 28.03.05, 11:40
      próbowałam wysłać dwukrotnie link o ogrodach i nie udało się.
      Wyświetla mi się informacja:
      Microsoft JET Database Engine error '80040e57'
      The field is too small to accept the amount of data you attempted to add. Try
      inserting or pasting less data.

/linki/add_link.asp, line 53
      • ewelina10 Re: Linki 28.03.05, 13:35
        Szkoda, że nie udało mi się umieścić na stronce.
        Propozycja linka:
        www.syxy.com/guideweb/?browse=/World/Polska/Dom/Ogr%C3%B3d/
      • jej_maz Re: Linki 28.03.05, 17:02
        Ewus - dzieki bardzo! Swietnie ze podalas ten error - juz zglaszam sie do
        producenta z ta sprawa i mam nadzieje, ze zostanie to szybko uregulowane.

Przy okazji jedna uwaga; pomimo ze na alternatywnym forum sa tez nicki, ktore
        darze i sympatia i szacunkiem, to jednak uwazalem, uwazam i uwazac zawsze bede,
        ze byla to rebelia, ktora nie powinna w ogole miec miejsca. Tworcy tamtego
        forum wybrali najmniejsza droge oporu; rozbijajac cos co bylo tak dlugo
        budowane, zamiast starac sie naprawic. Jako takie, nigdy nie bedzie uwazane
        przezemnie za "zaprzyjaznione forum" - jest to uwaga bezposrednio do osoby,
        ktora zasugerowala link do a40 w naszych linkach w tej wlasnie kategorii.
      • jej_maz Re: 28.03.05, 21:00
        Ewus mam odpowiedz; link ktory podalas jest do czyjejs bazy danych linkow a nie
        do strony jako takiej i dlatego jest taki dlugi. Jezeli na przyklad podasz link
        do konkretnej strony np; Academii Bonsai to nie bedzie problemu.
        • ewelina10 Re: 28.03.05, 21:42
          OK, dzięki.
          Obawiałam się tego. Może i na stronce uda się w przyszłości stworzyć taką
          bazę smile
          Tymczasem do jutra.
          • mantra1 Re:Marku 28.03.05, 22:09
            To ja podalam link do forum Alternatywnego, ludzac sie nadzieja, iz mozna je juz
            uznac jako forum zaprzyjaznione, chociazby ze wzgledu na czesc uczestnikow,
            ktorzy udzielaja sie i sa lubiani zarowno tu, jak i tam. Nie bede po raz kolejny
            powtarzac, ze calkiem inaczej widze i przypominam sobie geneze powstania tamtego
            forum, spowodowanego nie zadna rebelia, czy checia zniszczenia, lecz brakiem
            mozliwosci porozumienia sie z owczesnym adminem 40+, mimo wielokrotnie
            podejmowanych prob. Oprocz linka na forum Alternatywne podalam rowniez linki do
            kilku innych, w moim pojeciu ciekawych i pomocnych stron www. Czy mam rozumiec,
            ze one rowniez nie beda umieszczone w "linkowni" u Marka i mam sobie dac spokoj
            z ewentualnym podawaniem kolejnych?
            • jej_maz Re:Marku 28.03.05, 22:40
              Nie jest to linkownia u Marka ale linkownia 40+ a co do reszty to nigdy nie
              krylem mojej sympatii do Ciebie i juz kilkakrotnie proponowalem rozwiazanie smile
              Ciesze sie ze przynajmniej przesylajac linki jestes tam, gdzie Twoje miejsce smile
    • jej_maz Re: Linki 28.03.05, 20:56
      Raz jeszcze; mam baaardzo duze oczekiwania w stosunku do tego dzialu. Prosze o
      jakiekolwiek komentarze co do funkcjonowania linkow. Np; uznalem, ze rubryka
      Pan/Pani jest zupelnie nie potrzebana i mysle, ze wszyscy zgodza sie ze mna ze
      dobrze ze ja usunalem jako obowiazkowe do wypelnienia pole przy ocenie, pisaniu
      komentarza, czy sugerowania linku. Dla informacji; imie i adres email'owy jest
      niezbedny do oceny, ale niewidoczny dla innych. Imie i adres email'owy jest
      widoczny jedynie w komentarzach. Moze wydaje sie to uciazliwe, ale chcialbym,
      aby wszytkie podawane linki i komentarze do nich byly jak najbardziej
      wiarygodne i autoryzowane - moim zdaniem jest to niezbedne do utrzymania
      wysokiego poziomu.
      • witekjs Re: Linki - Exlibris 28.03.05, 22:46
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12248&w=11824750&a=12036271
        • jej_maz Re: Linki - Exlibris 28.03.05, 22:53
          Wpisalem sie nie tam gdzie chcialem - powtarzam;

WOW! Wlasnie tego szukalem! Jakby na to nie popatrzec, jestes ojcem chrzesnym
          calego przedsiewziecia, co nigdy nie ukrywalem smile Zastanawiam sie tylko jak to
          wszystko wrzucic na strone... ale tu juz linkadmina w tym glowa wink))))

PS - moze jakos pomoc?
          • witekjs Re: Linki - Exlibris 28.03.05, 23:27
            Takich tematycznych zbiorów jest duuużo więcej wink smile)
            Podoba mi się to jak zbudowałeś bibliotekę.
            Może być bardzo użyteczna.

Pozdrawiam. Witek
            • mammaja Re: Linki - Exlibris 28.03.05, 23:35
              Zabawa jest swietna z linkami smile Gratuluje Marku! Narazie nie bylo czasu na
              korzystanie, ale napewno niedlugo bedzie!
              • witekjs Re: Linki - następne... 31.03.05, 11:03
                Nie wiem jak pakiety linków przesyłać.
                Podaję adresy i tam można ocenić czy się u nas przydadzą linki, przesłane
                przeze mnie do innych miejsc.
                Exlibrisy jeszcze nie weszły...
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25095&w=21613619
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21149&w=20054074&a=21089666
                oraz inne w tym watku
                www.religioustolerance.org/roma.htm
                oraz inne w wątku
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10382&w=19587464&a=19770265
                Nyśle, że powinny się znaleźć w bibliotece, w której łatwo będzie je znaleźć.
                Mogę je poopisywać, tylo nie wiem jak to robić w zgłoszeniu.
                Chyba mało miejsca?

Pozdrawiam. Witek
                • witekjs Re: Linki - następne...cd 31.03.05, 11:10
                  Cyganie inne linki.
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10382&w=19587464&a=19770265Witek
                  • witekjs Re: Linki - następne...cd 31.03.05, 11:17

Rysowanie w internecie

tinyurl.com/6xu8bWitek
                    • witekjs Re: Linki - następne...cd 31.03.05, 11:18
                      Pomniejszanie adresów

tinyurl.com/create.php
                      Witek
                      • witekjs Re: Linki - następne...cd ERRATA 01.04.05, 09:29

Przepraszam za błędy.
                        Tutaj jest ades interesujacego Forum, doskonale prowadzonego przez ijaw, z
                        ciekawą dyskusją i wieloma linkami o Romach i innych "Cyganach" w GB, USA i
                        Kanadzie /bardzo mało znane/:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21149&w=14762226&a=21449587
                        Rysowanie w internecie:

www.imaginationcubed.com/Imagine?aIsOldDrawing=Y&_nolivecache=Y&aDrawingID=20040611_164617310_11021222_aut&_lscid
                        =73636210

tutaj ten sam adres, skrócony :

tinyurl.com/6xu8b

Pozdrawiam. Witek

PS. Mam nadzieję, ze nie zamęczyłem Was tymi linkami.
                        Uważam, że w tak dobrze opracowanej bibliotece powinny się znaleźć.
                        Oczywiście mam więcej, na później/ ewentualnie/ wink
                        • jej_maz Re: Linki - następne...cd ERRATA 02.04.05, 03:59
                          Witku - serdeczna prosba; jezeli moglbys sugerowac te linki na stronie uzywajac
                          tego forumatu www.40plus.ca/linki/add_link.asp niezmiernie ulatwilbys
                          zycie a juz na pewno przyspieszyl proces zamieszczenia linku na stronie.

Dzieki sliczne.
                          • witekjs Re: Linki - następne...cd ERRATA 02.04.05, 09:53
                            Przepraszam za kłopot.
                            Chciałem tylko wiedzieć, czy te tematy uważacie za interesujące.
                            Opracuję je teraz, z podaniem najważniejszych keywords, co jak sądzę będzie
                            bardzo istotne dla czytelników.
                            Oczywiści nie jest to jedynie mój niezwykły altruizm, tylko nareszcie będe miał
                            porządnie opracowane i łatwo dostępne, swoje ulubione linki wink smile)
                            Dziękuje Marku za tę bibliotekę.

Pozdrawiam. Witek }:-})=
                            • dan8 Re: Linki - następne...cd ERRATA 02.04.05, 14:00
                              Witku,Twoje linki sa naprawde ciekawe,ucieszyl mnie link do skracania
                              internetowych adresow.
                              Zastanawiam sie jaki procent osob na tym forum zna jez.angielski,oraz czy osoby
                              nie znajace angielskiego nie poczuja sie zawiedzione tym
                              ,ze wstawia im sie linki do stron w jezyku,ktorego nie znaja.
                              • witekjs Re: Linki - następne...cd ERRATA 02.04.05, 14:21
                                Przecież nie wybieram tylko angielskich.
                                Staram się znaleźć zawsze polskie/vide Chiny/.
                                Gorzej z francuskimi lub niemieckimi, nie znam tych języków sad
                                Myślę jednak, że byłoby źle ograniczyć się tylko do polskich.
                                Ta biblioteka powinna służyć wszystkim.
                                W pewnych sytuacjach, nawet nie znający języka może znaleźć ważne dla siebie
                                sprawy i przetłumaczyć je/ choćby z pomocą rodziny smile/.
                                Jest czasochłonne opracowywanie linków.
                                Kilka razy nie przyjęło mi, bo za dużo napisałem w opisie.
                                To potrwa trochę. Myślę jednak, że warto.

Pozdrawiam. Witek
                                • dan8 Re: Linki - następne...cd ERRATA 03.04.05, 05:42
                                  No coz,musze przyznac,ze Twoj punkt widzenia ma tez swoje mocne strony.
    • witekjs Nie otwiera się Strona/Biblioteka n/txt 03.04.05, 08:22

• jej_maz Re 03.04.05, 19:26
        Tak - mamy w okolicy problemy z dostawa pradu. Ekipy technikow pracuja nad tym
        juz drugi dzien i mam nadzieje ze niebawem sie skonczy.
    • witekjs Re: Polacy w Chinach, Harbin 05.04.05, 11:22
      Nie można wejść do linku o temacie, który wydaje mi się interesujacy i mało
      znany.
      Przesyłam kopię, nie wiem jak ją przesłać do naszej biblioteki.
      Przepraszam.
      Witek

Mandżurska Polonia
      Jakby wielkie ramy ujmują Mandżurię potężne rzeki azjatyckie: na zachodzie i
      północy Arguń i Hei-Łun-dzian, rzeka Czarnego Smoka, zwana powszechnie Amur, na
      wschodzie rzeka Ussuri i jezioro Chanka, wreszcie od południowego wschodu,
      rzeka Jału, stanowiąca granicę między Mandżurią a Koreą, krajem spokojnego
      poranka. W tym obramowaniu znajdują się na zachodzie: część stepów mongolskich,
      tak zwanej Mongolii wewnętrznej i olbrzymi łańcuch górski Wielkiego Chinganu,
      zachowujący kierunek południkowy. Na północy i północnym wschodzie ciągną się
      góry Małego Chinganu, bardziej urozmaicone niż Wielki Chingan pod względem
      flory i fauny. Jest to ojczyzna tygrysa mandżurskiego, pobratymca tygrysa z
      kraju ussuryjskiego i Korei. Wreszcie na wschodzie i południowym wschodzie
      znajdują się pasma górskie prowincji Giryn. Między górami - step, urodzajne
      równiny nad rzeką Sosnowego Kwiatu - Sungari i jej lewym dopływem Nonni. Oto
      Mandżuria, tradycyjny zespół trzech prowincji: Hei-Łun-dzian na północy (miasto
      Harbin), Giryn, prowincja środkowa (miasta Giryn i Chan-Czun) oraz prowincja
      południowa, Mukden (miasto Mukden - dziś Szen-Jan) z półwyspom Lao-Dun (Port
      Artura i miasto Da-Lan). Chiński Da-Lan zmieniał nazwę zależnie od obcej
      okupacji.

W roku 1903, jednocześnie z podjęciem ruchu na kolei wschodnio-chińskiej,
      zaczęło się organizować życie Polonii w Mandżurii. Arcybiskup metropolita
      mohylowski, głowa Kościoła katolickiego na teren całej Rosji, erygował parafię
      w Mandżurii z siedzibą w Harbinie. Ta niewątpliwie najdziwniejsza na świecie
      parafia obejmowała cały pas eksterytorialny kolei wschodnio-chińskiej i
      rozciągała się na przestrzeni 1200 kilometrów. W roku 1904 powstał w Harbinie
      Komitet Budowy Kościoła. Szybko uzyskano piękny plac, leżący wówczas na skraju
      miasta, dziś znajdujący się w centrum dzielnicy, zwanej Nawę Miasto. Kamień
      węgielny pod wznoszoną świątynię położono w roku 1906, zaś w następnym roku
      budowa w stanie surowym została zakończona. Poświęcenia kościoła pod wezwaniem
      Świętego Stanisława biskupa, patrona Polski dokonał w roku 1909 biskup sufragan
      metropolii mohylowskiej, Jan Cieplak. Biskup ten chlubnie zapisał się w
      dziejach burzliwych lat 1917-1920 na terenie Rosji, odważnie broniąc życia
      religijnego wobec nowej i ateistycznej w swych założeniach władzy. Więziony, w
      roku 1924 musiał upuścić terytorium swej dotychczasowej działalności. Zmarł w
      roku 1926 w New Jersey, dokonując wizytacji ośrodków polskich w Stanach
      Zjednoczonych. W grudniu 1909 roku pojawił się w Harbinie ksiądz Władysław
      Ostrowski (1874-1936), jako drugi proboszcz parafii Świętego Stanisława. Był to
      kapłan, któremu Opatrzność pozwoliła przez 27 lat kierować życiem religijnym
      Polaków w Mandżurii. Zrealizował wiele pięknych inicjatyw, z których największą
      było założenie gimnazjum imienia Henryka Sienkiewicza w Harbinie, jedynej
      polskiej szkoły średniej w Azji (1920-1948). Ważnym również dokonaniem stało
      się założenie bursy, zakładu opiekuńczego dla sierot i młodzieży niezamożnej,
      studiującej w Harbinie, a zjeżdżającej się ze wszystkich stron rozległych
      terenów kolei wschodnio-chińskiej parę lat po założeniu parafii Świętego
      Stanisława powstało Stowarzyszenie "Gospoda Polska", którego udziałem stała się
      przeszło czterdziestoletnia pożyteczna praca społeczna (1907-1949).
      Już w roku 1908 Stowarzyszenie zorganizowało kursy języka i literatury
      polskiej. Wkrótce powstała szkoła początkowa, która w latach dwudziestych
      przybrała miano Szkoły Początkowej imienia Doktora Łazowskiego. Z biegiem czasu
      powstała przy stowarzyszeniu biblioteka. Posiadała ona wiele dzieł literackich
      ukazujących się wówczas w Warszawie, w Krakowie i we Lwowie. Tu po raz pierwszy
      trafiały do rąk uczniów z gimnazjum Henryka Sienkiewicza dzieła Wacława
      Sieroszewskiego, opowiadające o krajach sąsiednich Mandżurii: Syberii
      Jakuckiej, Japonii, Korei i pobliskich Chin.
      Polonia w Mandżurii była wychodźstwem zarobkowym i powrót do Ojczyzny
      przyświecał jej zawsze, jako cel ostateczny. Parafia, jak i Stowarzyszenie
      Gospoda Polska działały zgodnie, zmierzając do tego samego celu - zachowania
      polskości. Największą trudność sprawiały małżeństwa mieszane i największą
      troską w tym wypadku było zachowanie wiary katolickiej przez potomstwo.
      Rusyfikacja powodowała zamieranie tradycji rodzinnych i zwyczajów wyniesionych
      z ziemi ojczystej. Najniebezpieczniejszą jednak stawała się rusyfikacja
      językowa. Postępowała ona bardzo szybko i nie było wielu sposobów, aby się
      przed nią uchronić, jeśli czystości mowy polskiej nie pilnowano w rodzinie.
      W roku 1912 abdykował w Pekinie ostatni cesarz z dynastii mandżurskiej,
      panującej w Chinach od blisko trzech stuleci. Proklamowano republikę, państwo
      weszło w okres wrzenia, ruchów rewolucyjnych lub prób odrodzenia narodu w duchu
      tradycji historycznych. Na tym polu działał Sun-Jat-Sen, twórca partii
      nacjonalistycznej. Do pracowników kolei wschodnio-chińskiej dochodziły
      przytłumione echa tego, co działo się w Chinach, ale niewielu ludzi zdawało
      sobie sprawę z doniosłości dziejowego przewrotu w tym kraju. Dla mieszkańców
      kolei sprawy chińskie znajdowały się naprawdę za "chińskim murem". W roku 1914
      wybuchła pierwsza wojna światowa. Została zerwana regularna komunikacja z
      Polską. Rosły niepokoje o bliskich i o ziemię ojczystą rozdartą, która stała
      się wielkim pobojowiskiem, gdzie ginęli jej synowie w mundurach trzech
      zaborców. "Brat musiał iść na brata, syn strzelał do ojca" - pisał Józef
      Piłsudski. Do Harbina zaczęły przybywać drobne grupki uchodźców. Wśród nich
      znaleźli się kolejarze z ziem polskich. Rozmieszczono ich na stacjach kolei
      wschodnio-chińskiej w warsztatach i parowozowniach. Przybyło również kilku
      artystów scen warszawskich. Powstała możliwość zorganizowania teatru polskiego
      w ramach Stowarzyszenia Gospoda Polska, który trwał aż do roku 1922 i wystawiał
      sztuki na wcale dobrym poziomie: "Dziady" Adama Mickiewicza; "Kordiana" Julisza
      Słowackiego; "Wesele" i "Warszawiankę" Stanisława Wyspiańskiego; komedie
      Aleksandra Fredry i dramaty Gabrieli Zapolskiej. W roku 1917 wybuchła rewolucja
      w Rosji. Urosło znaczenie kolei wschodnio-chińskiej, jako jedynej niezależnej i
      pewnej linii komunikacyjnej, łączącej Mandżurię i Mongolię wewnętrzną ze
      światem. W roku 1918 zjawili się na kolei instruktorzy amerykańscy, którzy
      przeprowadzili modernizację jej działania i usprawnili administrację. Na
      początku tegoż roku wylądował we Władywostoku Aliancki Korpus Ekspedycyjny.
      Wojska japońskie, stanowiące większość Korpusu, rozciągnęły kontrolę nad koleją
      nadamurską i linią zabajkalską do granic Mandżurii. Utworzony na Syberii w
      Omsku rząd admirała Kolczaka prowadził ofensywę zmierzającą do obalenia władzy
      radzieckiej. Aliancki Korpus Ekspedycyjny wspierał wysiłki Kolczaka. W skład
      Korpusu wchodziła również Piąta Polska Dywizja Strzelców Syberyjskich,
      rekrutująca się z byłych jeńców wojennych armii austriackiej i niemieckiej oraz
      z ochotników polskich z Syberii, Dalekiego Wschodu i Mandżurii. Organizacją
      Dywizji zajął się Polski Komitet Wojenny z siedzibą w Nowonikolajewsku na
      Syberii, z filiami we Władywostoku i Harbinie. Polski Komitet Wojenny był
      organem przejściowym, ściśle związanym z Piątą Dywizją i zakończył swą
      działalność jednocześnie z ewakuacji Dywizji do Polski w roku 1920. Dywizja ta
      wchodziła formalnie w skład Armii generała Józefa Hallera, walczącej Francji.
      Po powrocie Błękitnej na froncie we Armii generała Hallera do Polski w roku
      1919, Piąta Dywizja Strzelców przeszła pod bezpośrednie dowództwo Naczelnika
      Państwa i Naczelnego Wodza Józefa Piłsudskiego, co poświadcza jego rozkaz do
      Dywizji z dnia 19 listopada 191
      • witekjs Re: Polacy w Chinach, Harbin cd. 05.04.05, 11:28
        Dywizja ta wchodziła formalnie w skład Armii generała Józefa Hallera, walczącej
        Francji. Po powrocie Błękitnej na froncie we Armii generała Hallera do Polski w
        roku 1919, Piąta Dywizja Strzelców przeszła pod bezpośrednie dowództwo
        Naczelnika Państwa i Naczelnego Wodza Józefa Piłsudskiego, co poświadcza jego
        rozkaz do Dywizji z dnia 19 listopada 1919 roku. Dowódcą Piątej Dywizji został
        pułkownik Czuma, późniejszy generał, obrońca Warszawy we wrześniu 1939 roku. Po
        przybyciu do Polski, oddziały Piątej Dywizji wzięły udział w zwycięskiej
        ofensywie sierpniowej w roku 1920.
        Pierwszą organizacją polityczną ogólnopolską na Dalekim Wschodzie była Polska
        Rada Polityczna w Harbinie (1917-1919). Stanęła ona na stanowisku konieczności
        odzyskania przez Polskę całkowitej suwerenności państwowej. W maju 1920 roku
        przybyła do Harbina pierwsza na Dalekim Wschodzie Polska Misja Dyplomatyczna,
        kierowana przez Józefa Targowskiego. O ile ustanowienie normalnych stosunków
        dyplomatycznych z Japonią nie nastręczało żadnych trudności, o tyle ze względu
        na specyficzną sytuację wewnętrzną w Chinach, dopiero w roku 1928 polski
        delegat, konsul Karol Pindor uzyskał uznanie Rzeczypospolitej Polskiej przez
        Narodowy Rząd Chiński w Nankinie.
        W następstwie czego, otwarto w Szanghaju polskie poselstwo. Okres 1920-1934, a
        przynajmniej przez pierwsze dziesięć lat, był pomyślny dla rozwoju Mandżurii,
        miasta Harbin i Polonii w tym mieście. Zmodernizowana kolej wschodnio-chińska
        funkcjonowała sprawnie, przyczyniając się do ogólnego rozwoju Mandżurii
        północnej. Harbin stał się ważnym ośrodkiem kulturalnym. Powstały tu wyższe
        uczelnie: wydział prawny, politechnika. Instytut Nauk Wschodnioznawczych i
        Towarzystwo Badań Mandżurii. Parafia Świętego Stanisława na początku lat
        dwudziestych, wspierana przez całą społeczność polską w Harbinie, musiała
        przyjąć i zaopiekować się kilkunastu rodzinami uchodźców z kraju nadamurskiego,
        Polaków z osiedli rolniczych, założonych tam przez Rosję przy końcu ubiegłego
        stulecia. Rodziny polskie uchodziły przed głodem i przed prześladowaniem
        religijnym. W latach 1921-1922 powstał w Tokio Komitet Ratunkowy Dzieci
        Polskich Dalekiego Wschodu założony przez Annę Bielkiewiczową i doktora Józefa
        Jakubowskiego. Przy czynnym i życzliwym udziale członków Cesarskiej Rady
        Najwyższej i Japońskiego Czerwonego Krzyża, Komitet spowodował zorganizowanie
        przez władze japońskie we Władywostoku ewakuacji kilkuset dzieci polskich,
        ratując je od niechybnej zagłady. Dzieci te wywieziono najpierw do Japonii,
        następnie przez Stany Zjednoczone do Polski, gdzie umieszczono je w Wejherowie
        w specjalnym zakładzie wychowawczym dla dzieci syberyjskich. W latach 1918-1921
        na Dalekim Wschodzie ukazywały się 34 czasopisma polskie, przeważnie o dość
        krótkotrwałym żywocie. Bez przerwy, przynajmniej w ciągu dwóch lat, ukazywały
        się: "Polski Kurier Wieczorny" (Harbin), "Listy Polskie z Dalekiego Wschodu"
        (Harbin), "Przegląd" (Harbin), "Pamiętnik Charbiński". Jedynym długotrwałym
        pismem polski na Dalekim Wschodzie okazał się "Tygodnik Polski", założony w
        Harbinie w roku 1921 przez księdza Władysława Ostrowskiego. Przetrwał on do
        roku 1947. W Tygodniku ukazały się między innymi pierwsze szkice literackie,
        pisane na ławie szkolnej, Teodora Parnickiego, wychowanka gimnazjum Henryka
        Sienkiewicza (matura w roku 1927). Jak się należało spodziewać, po roku 1920
        rozpoczęły się powroty do Polski. Najpierw, okrężną drogą morską, a w jesieni
        1924 roku, kiedy wznowiono ruch tranzytowy na zachód do Europy przez Syberię,
        wyruszył do Polski) pociąg repatriacyjny z kilkusetosobową grupą z Polonii
        Mandżurskiej W warunkach odzyskanej teraz całkowitej swobody działania
        Stowarzyszenie Gospoda Polska rozwinęło intensywną pracę społeczną. W roku 1929
        odbyła się w Stowarzyszeniu ważna konferencja polonijna, poświęcona i omówieniu
        ogólnego dorobku Polski. Statut Stowarzyszenia uwzględniał zakładanie sekcji.
        Najstarszą z nich był Związek Młodzieży Polskiej, bardzo ruchliwa organizacja,
        ogarniająca młodzież szkolną i pozaszkolną, studiującą w wyższych zakładach
        naukowych. W roku 1929 powstał Związek Kupców i Przemysłowców Polskich, który w
        rok po swym założeniu urządził wystawę prób i wzorów przemysłu polskiego, w
        której udział wzięło około 100 firm z Polski. Trzecią sekcją było Polskie Koło
        Wschodnioznawcze. Parafia Świętego Stanisława, a z nią cała Polonia, musiała
        przystosować się do sytuacji zaszłej po roku 1920. W tym celu ksiądz Władysław
        Ostrowski zorganizował w roku 1921 w kościele w Harbinie triduum społeczno-
        katolickie. Stanowisko Polonii tam podjęte było jednoznaczne: szacunek i
        lojalność wobec Naczelnika Państwa i Rządu Rzeczypospolitej, unikanie sporów
        partyjnych, zresztą nieaktualnych w tutejszym wychodźstwie, zdecydowane
        odseparowanie się od życia politycznego emigracji rosyjskiej w Harbinie, troska
        o wychowanie młodzieży w duchu katolickim i przygotowanie jej do służby w
        niepodległej Polsce oraz potępienie nowych układów politycznych w Rosji. W roku
        1923 Polonia Mandżurska przeżywała wielkie dni konsekracji księdza Karola
        Śliwowskiego na biskupa Władywostoku. Uroczystość odbyła się w kościele
        Świętego Stanisława i dokonał jej legat papieski C. Costantini. Biskup Karol
        Śliwowski, człowiek wielkiego rozumu i mocnego charakteru, udając się do
        Władywostoku, skazywał się na powolną śmierć w tym strasznym więzieniu, jakim
        była ówczesna Rosja, "ziemia wiecznego udręczenia". W latach późniejszych rząd
        polski usiłował kilkakrotnie uzyskać dla biskupa wolny wyjazd z terytorium
        Rosji, zawsze bezskutecznie. Zresztą, sam biskup Śliwowski nie chciał opuścić
        Władywostoku. Przyjazne więzy łączyły parafię Świętego Stanisława z
        misjonarzami francuskimi z Pudziadianu, którzy prowadzili tu sierociniec,
        szkołę i szpital. Wyrazem tej przyjaźni była coroczna procesja Bożego Ciała,
        którą nazywano procesją "trzech narodów", brali, bowiem w niej udział
        Chińczycy, Polacy i Francuzi Gimnazjum imienia Henryka Sienkiewicza, które było
        dziełem również księdza Władysława Ostrowskiego i stanowiło dalszy ciąg szkoły
        początkowej imienia Tadeusza Kościuszki (imię to przybrała szkoła w roku 1917),
        uzyskało od ministerstwa Wyznań Religijnych i Oświecenia Publicznego w
        Warszawie prawa średniej szkoły humanistycznej, koedukacyjnej. Od roku 1925
        wychodzili z gimnazjum corocznie nowi maturzyści. W roku 1939 wszyscy zgłosili
        się na ochotnika do Armii Polskiej i jako młodzi żołnierze i oficerowie brali
        udział na frontach w Polsce i w Europie Zachodniej, między innymi w kompanii
        włoskiej generała Władysława Andersa. Jeden z harbińczyków, podporucznik
        Zygmunt Siwek został uwieczniony w zapisie Melchiora Wańkowicza, jako "sławny
        goniec pustyni, uczestnik spod Tobruku, nieustraszony żołnierz o Polskę nigdy
        niewidzianą, do której dążył z dalekiego Charbina" (Monte Cassino, Warszawa
        1978). Charakterystycznym zjawiskiem gimnazjum imienia Henryka Sienkiewicza był
        powstały spontanicznie wśród uczniów kult maryjny, który datuje się wyraźnie od
        roku 1923, to jest od chwili założenia organizacji Straż Maryi. Na początku lat
        trzydziestych rozpoczęła się w społeczności polonijnej dyskusja nad
        koniecznością dostosowania programu szkolnego do wymagań ówczesnej sytuacji
        Mandżurii. W wyniku czego wprowadzono obowiązkową naukę języka chińskiego.
        Promotorem i gorącym zwolennikiem zbliżenia polsko-chińskiego było Towarzystwo
        Polsko-Chińskie, założone przy Instytucie Wschodnim w Warszawie, które w roku
        1929 wysłało do Harbina dwóch przedstawicieli. Po zakończeniu drugiej wojny
        światowej powstała Chińska Republika Ludowa. Nie było już perspektyw do
        pomyślnego rozwoju Polonii w Mandżurii. Weszła ona w stadium ostatecznej
        likwidacji. Powstałe w Harbinie Towarzystwo Polskich Patriotów sprzedało
        wszystkie nieruchomości polskie władzom chińskim, a za uzyskane pieniądze
        zorganizow
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka