skiela1 03.04.05, 16:20 na Papieza.Wlasnie czytalam sobie o nich ,tych najbardziej branych pod uwage,i powiem wam ze po prostu nie widze nikogo kto moglby sprostac temu zadaniu.A w ogole ich wiek,wiekszosc jest po 70-tce,jeden Czech ma 60.Cierpliwie trzeba poczekac Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysza63 Re: Kandydaci 04.04.05, 09:45 Nikt nie zastąpi Jana Pawła II ale ktoś jednak musi zasiąść na piotrowym tronie. Moimi faworytami są: FRANCIS ARINZE - Nigeryjczyk, 72 lata; IVAN DIAS - Indus, 69 lat; OSCAR ANDRES RODRIGUEZ MARADIAGA - Hondurańczyk, 62 lata. Niestety ten ostatni choć najmłodszy ma najmniejsze szanse właśnie ze względu na wiek. Z tego co czytałam to watykan nie ma już ochoty na papieża, który zajmowałby tron conajmniej dwadzieścia pare lat. Wszyscy trzej mają podobne raczej konserwatywne poglądy w sprawach wiary i są raczej światowcami czyli są wykształceni i znają po kilka języków obcych. Tak więc dają szansę na kontynuację polityki Jana Pawła II. Nie widzę odpowiednich kandyatów wśród włochów, bo są to raczej kardynałowie nie wychylający nosa z Rzymu a współczesny papież powinien być bardziej otwarty na cały świat. No cóż wbrew pozorom tam też panuje polityka. Odpowiedz Link
dan8 Re: Kandydaci 05.04.05, 05:34 Myszko masz racje,czesto zapomina sie,ze Ojciec Swiety jest nie tylko glowa kosciola ale rowniez jest glowa panstwa Watykanskiego. Odpowiedz Link
mysza63 Re: Kandydaci 05.04.05, 09:36 Jan Paweł II poszedł jeszcze dalej .... stał się politykiem na skalę światową .... potrafił dyskretnie wpływać na największych polityków XX wieku, dokonywał tego czego nie udawało się dokonać najlepszym negocjatorom. Wiem, że nie zawsze mu to wychodziło ale starał się bardzo. Nam pomógł jak chyba nikomu innemu. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Kandydaci 05.04.05, 15:41 Ja mialabym doskonalego kandydata, niestety, ze wzgledu na ciezka chorobe chyba bez szans. W jednej osobie Polak, Zyd i Francuz - Byly Arcybiskup Paryza, Mgr J- M. Lustiger. Kieruja mna nie tylko przeslanki narodowosciowe - na pewno nie glownie one. Odpowiedz Link
fedorczyk4 Re: Kandydaci 05.04.05, 17:56 Zgadzam sie z Toba Feline w obu punktach. To bylby dobry kandydat i podejzewam ze nie tylko ze wzgledu na chorobe bylaby to niedopuszczalna kandydatura. Juz jako Arcybiskup Paryza wzbudzal zywe kontrowersje. Odpowiedz Link
skiela1 Re: Kandydaci 05.04.05, 18:01 wczoraj dyskutowali nad kandydatem amerykanskim..i doszli do wniosku ze nie....bo tylko jeden jezyk zna....swoj)) Odpowiedz Link
mysza63 Re: Kandydaci 06.04.05, 12:43 są tacy, co boją się murzyna ... bo jakieś tam proroctwa o koncu świata itd a dla mnie kardynał Arinze to doskonała kandydatura, ma w sobie coś a i nazwisko dość proste do zapamiętania dla ludeczków bez znajomości języków obcych Odpowiedz Link
jej_maz Re: Kandydaci 06.04.05, 15:43 Konklawe sie zaczelo. Mamy szybki sondaz na ten temat na stronie. Zwracam uwage na pytanie; nie kto bedzie, ale kto - Panstwa zdaniem - bylby najlepszym kandydatem. Odpowiedz Link
skiela1 Re: Kandydaci 06.04.05, 15:52 Ja nie widze tego najlepszego,ale to co czytam to najwieksze szanse ma wlasnie czarnoskory.Bylabym zadowolona gdyby szanse mial ktorys z wloskich kardynalow. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Kandydaci 06.04.05, 16:19 Falstart. Konklawe ZACZNIE SIE 18. kwietnia. Tymczasem trwaja jedynie rozmowy Rady kardynalow a to NIE TO SAMO. Odpowiedz Link
skiela1 Re: Kandydaci 06.04.05, 16:31 wiadomo ze "Con-clave" zaczyna sie po uroczystosciach pogrzebowych ,w tej chwili to przedstart o ktorym tez jest glosno i ktory tez jest wazny dla nas. Odpowiedz Link
jej_maz Re: Kandydaci 06.04.05, 16:33 Bardzo przepraszam za pomylke. Jest mi naprawde przykro. Moja wina. PS - Mam nadzieje ze taka odpowiedz Cie satysfakcjonuje? Odpowiedz Link
skiela1 Re: Kandydaci 06.04.05, 16:50 A za co Ty znowu przepraszasz? wszystkich nie mozna zadowolic)a pomylki kazdemu sie zdarzaja. Niektorzy po prostu reaguja za szybko i dobitnie. Odpowiedz Link
jej_maz Re: Kandydaci 06.04.05, 17:04 Dokladnie to samo powiedzialem, tylko innymi slowami - jakos nie lubie jak ktos na mnie krzyczy. Odpowiedz Link