grazyna.dlugokecka 16.06.05, 16:29 Cześć! Mam problem. Chciałabym wpisać do książki ciekawe motto. Może mi poradzicie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jej_maz Re: Motto do książki 16.06.05, 19:38 Chetnie zrobimy burze mozgow, ale potrzebne jest wiecej informacji o samej ksiazce. Odpowiedz Link
grazyna.dlugokecka Re: Motto do książki 17.06.05, 12:34 Potrzebne mi motto do książki dla ucznia i rodzica Odpowiedz Link
felinecaline Re: Motto do książki 17.06.05, 12:49 Obarczasz nas misja nie do spelnienia. Jak mozna wymyslic jakiekolwiek adekwatne motto, do ksiazki, o ktorej NIC sie nie wie - moze oprocz jednego: "dla tych, co byli uczniami i dla tych, co beda rodzicami" Odpowiedz Link
mammaja Re: Motto do książki 17.06.05, 12:54 Czyli chodzi raczej o dedykacje? (wg. Kopalinskeigo m.in. slowa wlasnorecznie skreslone w zwiazku z ofiarowaniem komus przez autora lub posiadacza). Bo "motto"to "cytat,sentencja,aforyzm umieszczana na poczatku utworu jako mysl przewodnia" - i motto pisze autor dziela. Stad pewno milczenie forumowiczow, bo jak tu komus wymyslac motto do jego utworu? Nad dedykacja mozna sie zastanowic i napewno beda jakies propozycje.Pozdrawiam. Mm Odpowiedz Link
jej_maz Re: Motto do książki 17.06.05, 14:32 "Ucz sie dziecko ucz, bo nauka to do potegi klucz> Jak sie bedziesz duzo uczyl, bedziesz mial duzo kluczy i zostaniesz woznym..." Tak mi sie przypomnialo ze starych czasow, gdzie hydraulik na stazu po zawodowce mial wiecej niz inzynier po studiach. Ciekawe czy dalej aktualne, bo widac, ze ciagle ktos boi sie tego hydraulika Odpowiedz Link
antyproton Re: Motto do książki 18.06.05, 00:02 jej_maz napisał: > Tak mi sie przypomnialo ze starych czasow, gdzie hydraulik na stazu po > zawodowce mial wiecej niz inzynier po studiach. Ciekawe czy dalej aktualne, bo > widac, ze ciagle ktos boi sie tego hydraulika Zaslyszane we wloskim radio - na wesolo ...: "Wiesz ze we Francji boja sie polskich hydraulikow . - A czemu we Francji ? - Bo najpierw "napadli" na Niemcy i zreperowali wszystkie krany i prysznice. W calych Niemczech nie ma juz ani jednego cieknacego kurka , wiec ruszyli dalej , na Francje " Hehehe , a jeszcze 40 lat temu to wlasnie Wlosi byli najwieksza emigracja w Europie. Gora nasi , za 40 lat to do Polski beda sie pchali hydraulicy z zachodu ! Odpowiedz Link
jej_maz Re: Motto do książki 18.06.05, 00:18 Wiesz, ten caly francuski komentarz i rozmowy jakie z tego wywiazaly, sa potwierdzeniem, ze - niezaleznie jak to brzmi - Polak potrafi i to co zawsze podkreslalem; mamy swietna opinie w swiecie jezeli chodzi o pracowitosc, etyke i przygotowanie zawodowe. Co do motta, to szkoda ze autorka watku nie chce partycypowac w pomocy... sobie. Odpowiedz Link
grazyna.dlugokecka Re: Motto do książki 19.06.05, 11:01 Dzięki Wam za rady. Już mam ciekawe motta i sentencje. Do zobaczenia. Odpowiedz Link
antyproton Re: Motto do książki 19.06.05, 14:01 To moze Grazynko w nagrode , widzac ze sie tak napracowalismy przytoczysz nam te motta i sentencje ? A noz nam tez sie do czegos przydadza ? )))))) Odpowiedz Link
grazyna.dlugokecka Re: Motto do książki 19.06.05, 18:22 Proszę bardzo ANTYPROTONIE: "Przyjaciół lekkomyślnie nie pozyskuj, a tych, których pozyskałeś - lekkomyślnie nie porzucaj" "Zdobywaj mądrość - za wszystko co masz. Mądrości nabywaj, ceń ją - a czcią Cię obdarzy" Odpowiedz Link
skynews Re: Motto do książki 19.06.05, 18:38 ...zawsze słuchaj mądrości które odpowiada Ci głupiec. Odpowiedz Link
mammaja Re: Motto do książki 19.06.05, 20:36 Z madrosci wschodu, skynewsie : Kto przyjaciela szuka bez wady, nigdy nie zazna przyjazni nawet mu cien jej nie mignie blady, kto przyjaciela szuka bez wady... (to tak na marginesie) Odpowiedz Link