Dodaj do ulubionych

Konto PayPal

18.01.07, 17:12
Mam pytanie - czy ktos z niego korzysta , czy to jest bezpieczna
forma .Wdzięczna byłabym za wszelkie informacji typu "Moje doswiadczenie z
PayPal"
Obserwuj wątek
    • zbyfauch Re: Konto PayPal 18.01.07, 17:17
      Też z chęcią poczytam bo nawet zielonego pojęcia nie mam, z czym to się je. smile
      • lablafox Re: Konto PayPal 18.01.07, 17:46
        www.paypal.pl/pl
        • zbyfauch Re: Konto PayPal 18.01.07, 17:58
          Dzięki.
          Na ebay-u raz kupiłem zepsuty router. Za pośrednictwem kolegi, bo nie miałem
          ochoty się rejestrować. Już i tak zbyt dużo instytucji ma moje dane.

Masz zamiar częściej korzystać z usług tego portalu?
          • lablafox Re: Konto PayPal 18.01.07, 20:10
            Nie chodzi mi o ebay .Nie korzystam ani z tego ,ani z PayPala .
            Zastanawiam sie tylko jak to działa w praktyce - "to"=PayPal.
            Mam zerowe wiadomości i dlatego pytam.
            • zbyfauch Re: Konto PayPal 18.01.07, 20:17
              Przykro mi, ja znam tylko "cel, pal!" wink
              • bodzio49 Re: Konto PayPal 18.01.07, 21:50
                Z tego co przeczytałem jest to specyficzny rachunek instytucji parabankowej do
                rozliczeń w różnych walutach. Na typowym bakowym rachunku takie operacje w
                wielu walutach są bardzo utrudnione. Konto PayPal jest przydatne dla rozliczeń
                dużych ilości transakcji w różnych walutach przez internet. Konto bezpłatne ale
                dosyć duża prowizja ukryta w róznicach kursowych. Dla nas raczej nieprzydatne..
            • ewelina10 Re: Konto PayPal 18.01.07, 22:08
              Lbx - /.../ "to"=PayPal.Mam zerowe wiadomości i dlatego pytam.

Lbx dosyć dobrze masz to opisane na stronie, do której podałaś linka.

Z PayPala mąż korzystał przy tranzakcjach zagranicznych w internecie.
              Korzystanie z tego konta ma wiele zalet, o których pewno już przeczytałaś. Ale
              największą z nich chyba jest to, że możesz przesłać pieniądze dowolnie wybranej
              osobie podając tylko jej adres mailowy bez ujawniania danych o swoim koncie
              bankowym. Dzięki temu zmniejszasz ryzyko pobrania z twojego konta, przez osobę
              mniej godną zaufania, kwoty innej niżby to wynikało ze wcześniejszej tranzakcji
              • mantra1 Re: Konto PayPal 18.01.07, 23:08
                Doświadczeni twierdzą, że lepsze i łatwiejsze w obsłudze (bo po polsku) jest
                Moneybrokers. Też to wybrałam, ale jak dotąd jeszcze żadnej transakcji nie
                zrealizowałam.
                • lablafox Re: Konto PayPal 19.01.07, 11:27
                  Dziękuję - własnie o takie własne doswiadczenia mi chodziło.
                  Bodziu tam jest tez inny koszt ukryty - prowizja 3,4% do 10000 zł, moim zdaniem
                  to bardzo duzo.
              • lablafox Re: Konto PayPal 19.01.07, 16:25
                ewelina10 napisała:

> Lbx - /.../ "to"=PayPal.Mam zerowe wiadomości i dlatego pytam.
                >
                > Lbx dosyć dobrze masz to opisane na stronie, do której podałaś linka.

*****Tak Ewelino , czytałam ,ale nie wiem jak sie to w praktyce sprawdza.
                >
                > Z PayPala mąż korzystał przy tranzakcjach zagranicznych w internecie.
                > Korzystanie z tego konta ma wiele zalet, o których pewno już przeczytałaś.
                Ale
                > największą z nich chyba jest to, że możesz przesłać pieniądze dowolnie
                wybranej
                >
                > osobie podając tylko jej adres mailowy bez ujawniania danych o swoim koncie
                > bankowym. Dzięki temu zmniejszasz ryzyko pobrania z twojego konta, przez
                osobę
                > mniej godną zaufania, kwoty innej niżby to wynikało ze wcześniejszej
                tranzakcji

******Jesli mogłabym Cie prosic to zapytaj męża jak to sie dzieje ,ze podaje
                sie adres mailowy i pieniadze wpływają i jak to jest z odbiorem .Dla osób
                majacych doswiadczenie w tej materii to no problem .Dla mnie szczegół
                potrzebny do wyobrazenia sobie tej machiny.No bo ok - mam kase na koncie ,
                poprzez maila ,ale jak ona staje sie moją własnościa poprzez odebranie jej do
                rak własnych.
                Wiesz tak to jest gdy człowiek spotyka sie z czyms po raz pierwszy i nie moze
                tego porównac do niczego z czym sie do tej pory spotykałwink)
                • ewelina10 Re: Konto PayPal 19.01.07, 18:18
                  Lbx, aby uniknąć jakiś "przekłamań" poprosiłam męża o napisanie informacji
                  bardziej szczegółowych smile
                  Od męża:
                  Z Pay Pala korzystałem płacąc za wygrane aukcje na giełdzie eBay (jest to
                  międzynarodowy odpowiednik Allegro), w najprzeróżniejszych walutach, mając na
                  swoim koncie jedynie PLN w zwykłym polskim banku.
                  Było to tak:
                  Po zarejestrowaniu się w Pay Palu musiałem podać swój nr karty kredytowej i
                  datę jej ważności.
                  Mogłem wówczas zapłacić niewielką kwotę, którą Paypal ściągnął z mojej karty i
                  uznał mnie za zweryfikowanego użytkownika, po czym - dowolne kwoty.
                  Proces zapłaty polega na podaniu adresu poczty emailowej kontrahenta, który
                  również musi być zarejestrowany w Paypalu, swoje hasło, login itp.
                  Odebrać pieniądze można przez skierowanie otrzymanych pieniędzy na konto innego
                  dowolnego banku.
                  W Polsce do lata ubiegłego roku PayPal nie miał usługi odbioru pieniędzy dla
                  Polaków a jedynie usługę wpłaty.
                  Prowizję PayPal pobiera jedynie od sprzedającego, ok. 3%, natomiast kupujący,
                  czyli osoba wpłacająca pieniądze, nie jest obciążana żadną opłatą.
                  PayPal w połączeniu z giełdą eBay daje ponadto gwarancje zwrotu pieniędzy w
                  przypadku oszustwa (zwracają kilkaset dolarów).
                  • lablafox Re: Konto PayPal 19.01.07, 19:51
                    Ewelino , bardzo dziękuje Tobie i Twojemu Męzowi za informacje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka