lablafox 18.01.07, 17:12 Mam pytanie - czy ktos z niego korzysta , czy to jest bezpieczna forma .Wdzięczna byłabym za wszelkie informacji typu "Moje doswiadczenie z PayPal" Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zbyfauch Re: Konto PayPal 18.01.07, 17:17 Też z chęcią poczytam bo nawet zielonego pojęcia nie mam, z czym to się je. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Konto PayPal 18.01.07, 17:58 Dzięki. Na ebay-u raz kupiłem zepsuty router. Za pośrednictwem kolegi, bo nie miałem ochoty się rejestrować. Już i tak zbyt dużo instytucji ma moje dane. Masz zamiar częściej korzystać z usług tego portalu? Odpowiedz Link
lablafox Re: Konto PayPal 18.01.07, 20:10 Nie chodzi mi o ebay .Nie korzystam ani z tego ,ani z PayPala . Zastanawiam sie tylko jak to działa w praktyce - "to"=PayPal. Mam zerowe wiadomości i dlatego pytam. Odpowiedz Link
bodzio49 Re: Konto PayPal 18.01.07, 21:50 Z tego co przeczytałem jest to specyficzny rachunek instytucji parabankowej do rozliczeń w różnych walutach. Na typowym bakowym rachunku takie operacje w wielu walutach są bardzo utrudnione. Konto PayPal jest przydatne dla rozliczeń dużych ilości transakcji w różnych walutach przez internet. Konto bezpłatne ale dosyć duża prowizja ukryta w róznicach kursowych. Dla nas raczej nieprzydatne.. Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Konto PayPal 18.01.07, 22:08 Lbx - /.../ "to"=PayPal.Mam zerowe wiadomości i dlatego pytam. Lbx dosyć dobrze masz to opisane na stronie, do której podałaś linka. Z PayPala mąż korzystał przy tranzakcjach zagranicznych w internecie. Korzystanie z tego konta ma wiele zalet, o których pewno już przeczytałaś. Ale największą z nich chyba jest to, że możesz przesłać pieniądze dowolnie wybranej osobie podając tylko jej adres mailowy bez ujawniania danych o swoim koncie bankowym. Dzięki temu zmniejszasz ryzyko pobrania z twojego konta, przez osobę mniej godną zaufania, kwoty innej niżby to wynikało ze wcześniejszej tranzakcji Odpowiedz Link
mantra1 Re: Konto PayPal 18.01.07, 23:08 Doświadczeni twierdzą, że lepsze i łatwiejsze w obsłudze (bo po polsku) jest Moneybrokers. Też to wybrałam, ale jak dotąd jeszcze żadnej transakcji nie zrealizowałam. Odpowiedz Link
lablafox Re: Konto PayPal 19.01.07, 11:27 Dziękuję - własnie o takie własne doswiadczenia mi chodziło. Bodziu tam jest tez inny koszt ukryty - prowizja 3,4% do 10000 zł, moim zdaniem to bardzo duzo. Odpowiedz Link
lablafox Re: Konto PayPal 19.01.07, 16:25 ewelina10 napisała: > Lbx - /.../ "to"=PayPal.Mam zerowe wiadomości i dlatego pytam. > > Lbx dosyć dobrze masz to opisane na stronie, do której podałaś linka. *****Tak Ewelino , czytałam ,ale nie wiem jak sie to w praktyce sprawdza. > > Z PayPala mąż korzystał przy tranzakcjach zagranicznych w internecie. > Korzystanie z tego konta ma wiele zalet, o których pewno już przeczytałaś. Ale > największą z nich chyba jest to, że możesz przesłać pieniądze dowolnie wybranej > > osobie podając tylko jej adres mailowy bez ujawniania danych o swoim koncie > bankowym. Dzięki temu zmniejszasz ryzyko pobrania z twojego konta, przez osobę > mniej godną zaufania, kwoty innej niżby to wynikało ze wcześniejszej tranzakcji ******Jesli mogłabym Cie prosic to zapytaj męża jak to sie dzieje ,ze podaje sie adres mailowy i pieniadze wpływają i jak to jest z odbiorem .Dla osób majacych doswiadczenie w tej materii to no problem .Dla mnie szczegół potrzebny do wyobrazenia sobie tej machiny.No bo ok - mam kase na koncie , poprzez maila ,ale jak ona staje sie moją własnościa poprzez odebranie jej do rak własnych. Wiesz tak to jest gdy człowiek spotyka sie z czyms po raz pierwszy i nie moze tego porównac do niczego z czym sie do tej pory spotykał) Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Konto PayPal 19.01.07, 18:18 Lbx, aby uniknąć jakiś "przekłamań" poprosiłam męża o napisanie informacji bardziej szczegółowych ********** Od męża: Z Pay Pala korzystałem płacąc za wygrane aukcje na giełdzie eBay (jest to międzynarodowy odpowiednik Allegro), w najprzeróżniejszych walutach, mając na swoim koncie jedynie PLN w zwykłym polskim banku. Było to tak: Po zarejestrowaniu się w Pay Palu musiałem podać swój nr karty kredytowej i datę jej ważności. Mogłem wówczas zapłacić niewielką kwotę, którą Paypal ściągnął z mojej karty i uznał mnie za zweryfikowanego użytkownika, po czym - dowolne kwoty. Proces zapłaty polega na podaniu adresu poczty emailowej kontrahenta, który również musi być zarejestrowany w Paypalu, swoje hasło, login itp. Odebrać pieniądze można przez skierowanie otrzymanych pieniędzy na konto innego dowolnego banku. W Polsce do lata ubiegłego roku PayPal nie miał usługi odbioru pieniędzy dla Polaków a jedynie usługę wpłaty. Prowizję PayPal pobiera jedynie od sprzedającego, ok. 3%, natomiast kupujący, czyli osoba wpłacająca pieniądze, nie jest obciążana żadną opłatą. PayPal w połączeniu z giełdą eBay daje ponadto gwarancje zwrotu pieniędzy w przypadku oszustwa (zwracają kilkaset dolarów). Odpowiedz Link
lablafox Re: Konto PayPal 19.01.07, 19:51 Ewelino , bardzo dziękuje Tobie i Twojemu Męzowi za informacje. Odpowiedz Link