Dodaj do ulubionych

Wplyw na przyszle zagospodarowanie naszej okolicy

16.08.03, 21:09
Do rozpoczecia tego watku zmobilizowala mnie audycja sprawa dla reportera
dotyczaca przyszlej zabudowy Wilanowa.Byly tam bardzo kontrawersyjne
opinie ,znakomite grono osob znanych-mieszkancow,inwestor,wladze
dzielnicy.Kazdy mowil w zasadzie co innego,a wynikalo z tego ,nie po raz
pierwszy,ze inwestycje planowane nie kontentuja mieszkancow,a w dodatku nikt
nikomu nie wierzy.Jedynie prof.Marek Kwiatkowski powolujac sie na przyklad
przedwojennego Zoliborza iWSM dowodzil,ze nie mozna pozostawac w "niskiej
zabudowie" przy rozwoju miasta.Oczywiscie byly protesty co do
hipermatketu,chociaz inwestor dowodzil ze bedzie malutki.Chcialabym poznac
wasze opinie czy uwazacie ze macie ,lub mozecie miec wplyw na inwestycje w
waszej okolicy,czy w ogole sie tym interesujecie.Zaznaczam ze nie mieszkam w
Wilanowie,ale tez w terenie w ktorym jest duzy boom inwestycyjny.
Obserwuj wątek
    • gryzka Re: Wplyw na przyszle zagospodarowanie naszej oko 16.08.03, 21:26
      Moje doświadczenia są takie, że to zależy od tego gdzie się mieszka. Jak mieszkałam w centrum W-wy to nawet nie przyszło mi do głowy ża mogę mieć na to jakiś wpływ - mojej przyjaciółce przyszło, nie pracowała i cały wolny czas poświęciła na walkę o to, by inwestor budujący obok jej bloku zobowiązal się do pokrycia ewentualnych szkód. I mimo że miała ekspertyzy zwracające uwagę na zagrożenie i wsparcie prawników niewiele wskórała. Teraz mieszkam pod Warszawą i tu gdzie mieszkam kilka lat temu mieszkańcy dooprowadzili do referendum, w którym przepadł pomysł burmistrza na uciążliwą dla środowiska inwestycję. Czyli że można.
      • marialudwika Re: Wplyw na przyszle zagospodarowanie naszej oko 16.08.03, 21:41
        Czy wplyw miec mozna nie wiem,ale probowac zawsze mozna.Inaczej paskudne,cho
        moze czasem wygodne,super i hiremarkiety,szosy ,lotniska,centra
        handlowe...zniszcza cala przyrode.Jak patrze na Holandie to zgroza ogarnia-
        wszystko jet niemal zabudowane.Tyle,ze kraj jest maly,ale Polska jest duza i
        jest o co "walczyc".
        Wiem,jak bylo na Gorczewskiej i jest.Stoi tam dom moich Dziadkow.Kiedys byla
        to osada Gorce Nowe a teraz jest zabudowane,jak w centrum!!!
        Blokowiska,supermarkety.....
        Pozdrawiam
        ml
        • mammaja Re: Bo Gorczewska to prawie ...centrum 16.08.03, 22:37
          • marialudwika Re: Bo Gorczewska to prawie ...centrum 16.08.03, 22:51
            Ale jak sie wszystko zacznie zabudowywac to z czasem nie bedzie wogole
            przyrody nigdzie..tylko samo "centrum".
            ml
      • mammaja Re: Wplyw na przyszle zagospodarowanie naszej oko 16.08.03, 22:05
        Witaj Gryzka!No wlasnie o takie przyklady mi chodzi ,jak rowniez o opinie,czy
        mozliwy jest kompromis pomiedzy mieszkancami a potrzebami(wiadomo-kazdy chce
        miec np.spalarnie,ale jak najdalej od domu).Pozdro.
        • gryzka Re: Wplyw na przyszle zagospodarowanie naszej oko 16.08.03, 22:25
          Ta historia ma dalszy ciąg - ale już nie tak optymistyczny. Spalarni ludzie nie chcieli, bo bali się że to obniży wartość ziemi. Ale niedawno to na wniosek mieszkańców zmniejszono minimalną wymaganą wielkość działek na której można postawić nowy dom - ludzie mają trochę ziemi do sprzedania i zawsze więcej dostaną sprzedając dwie działki po 900 m2 niż jedna dużą.
          • mammaja Re: Wplyw na przyszle zagospodarowanie naszej oko 16.08.03, 22:34
            Ciekawa jestem czy zostal rowniez okreslony dopuszczalny procent zabudowy
            dzialki:np.ze 20% czy 30% moze byc zabudowane,jak sie praktykuje przy terenach
            czesciowo chronionych przyrodniczo,czy jak juz zmniejszyli te dzialki to
            mozna zabudowac ile sie chce?
            • gryzka Re: Wplyw na przyszle zagospodarowanie naszej oko 16.08.03, 23:12
              Może jestem pesymistką ale myślę, że tak od razu to trudno by teren przeznaczony na wolną zabudowę od razu przekwalifikować na inny. A więc póki co obowiązują przewidziane dla takich terenów normy. Tyle, że teraz będzie łatwiej za jakiś czas zrobic nastepny wyłom i postarać się o przekwalifikowanie (skoro i tak działki są tak małe) na zabudowę szeregową itd. itd
              • mammaja Re: Wplyw na przyszle \do Gryzki jeszcze 16.08.03, 23:42
                Ja rozumiem ze masz na mysli tzwn.zabudowe wolnstojaca i ze nie jest jeszcze
                uchwalony plan zagospodarowania dla tego terenu.Bo potem to juz bardzo trudno
                zmienic!I dzieki za wypowiedzi!
        • popaye Re: Wplyw na przyszle zagospodarowanie naszej oko 16.08.03, 23:01
          Mamajko,-
          Wydaje mnie sie iz problem lezy w swiadomosci spolecznej.
          Nie "prywatnej" - moje interesy naruszone-sad
          Nie "terytorialnej" - droga OK - ale nie na NASZYM osiedlu! -sad
          Nie "miejskiej" - spalarnia konieczna! - ale wystarczy 1-na na 2 miasta i
          zrobcie "u nich"
          Argumenty ktore slysze przy okazji dyskusji o przebiegu autostrady w okolicy
          Warszawy, sadowe sprawy wlascicieli 1000 m dzialki wstrzymujace skutecznie
          budowe drog dojazdowych do mostu ktorym przebiega arteria komunikacyjna dla 30%
          mieszkancow dwumilionowego miasta i inne podobne - to KPINA z demokracji!.
          Madre przepisy prawne i problem z glowy! - jak w innych cywilizowanych krajach!.
          Madre przepisy ustanawiaja i madre decyzje podejmuja madrzy przedstawiciele
          spoleczenstwa w Sejmie i Radach terytorialnych!.
          Gdzie jest w demokracji powiedziane iz posel, czy radny z takiego np.Wilanowa
          to MUSI byc wyznaczony przez bande kolesiow -lapowkarzy z SLD czy przez innych
          kombinatorow ( z opozycji?).
          Wiecej swiadomosci przy wyborze przedstawicieli i ZOBOWIAZANIE oraz ROZLICZANIE
          z podjetych zobowiazan takiego "przedstawiciela" i zapanuje porzadek!.
          Przez 25 mieszkania w Niemczech nie przypominam sobie ani jednego przypadku by
          w Bundestagu zasiadal pieniacz i przyglup rodzaju Leppera lub "inteligent"
          klasy p.Premiera - to byloby SAMOBOJSTWO dla partii ktora takich "poslow" do
          Parlamentu rekomenduje!.
          Kazda afera, nawet podejrzenie o udzial w niej to polityczna SMIERC dla posla -
          niewazne jak wysokie stanowisko zajmuje!.
          Taki Kraj jacy jego przedstawiciele - taka polityka jakie wymogi stawiane
          politykom przez elektorat!.
          Nic innego nie wymyslisz! - chyba ze wzorem Leppera obywatele
          zrobia "demonstracje" i beda rzucac kamieniami w szyby Urzedu Rady Ministrow
          czy Sejmu jak juz to robili: rolnicy, gornicy, hutnicy, stoczniowcy itp.itd
          z wiadomym "skutkiem".
          • marialudwika Re: Wplyw na przyszle zagospodarowanie naszej oko 16.08.03, 23:07
            Masz racje Popaye'ku!!Nasz sejm to jedna wielka kompromitacja,chyba unikat w
            skali miedzynarodowej,pod wzgledem afer stoimy na jednym z czolowych miejsc a
            mowia o nich w telewizorni zupelnie,jak by to bylo najnormalniejsze zjawisko
            na swiecie.."normalka".Moze dlatego nasz parlament jest okragly bo jest
            cyrkiem?
            ml
            • popaye Re: Wplyw na przyszle zagospodarowanie naszej oko 16.08.03, 23:39
              okragle - droga ML - to sa sale plenarne w wiekszosci Parlamentow Swiata -smile
              Nie w ksztalcie problem -smile
              Demokracja to nie to samo co prywata i pieniactwo - przerabialismy to juz
              historycznie w czasach liberum-veto! -sad
              Utrzymalo sie do dzis! - niestety, tylko w "nowoczesniejszej" formie.
              Zazdroszcze - )moze to zly przyklad?) - obywatelom takiego np.Luxemburga gdzie
              Premier Rzadu jest na "etacie" a czlonkowie pelnia funkcje SPOLECZNIE
              prowadzac wlasne firmy i o "aferach, prywacie i lapowkarstwie" NIKT nie slyszal
              a bez wzgledu na wielkosc jest to kraj o najwyzszym standarcie w Europie! - tak
              wysokim iz mogli przez dziesieciolecia "ciagnac" za uszy taka Belgie z ktora
              mieli unie walutowa!.
              Tylko tam interesy jednostki czy grupy spolecznej ZAWSZE sa podporzadkowane
              interesom ogolu bo na tym polega demokracja! -smile
          • mammaja Re: Wplyw na przyszle zagospodarowanie naszej oko 16.08.03, 23:32
            Oczywiscie ze masz racje!Ale pamietaj ze ja zyje w kraju,gdzie pewne stuktury
            buduje sie od poczatku.Akurat samorzad to jest ,co w tym kraju sprawdzilo sie
            najlepiej i nie patrzmy tu akrat na Warszawe,ktora nie jest reprezentatywna,
            (dlaczego-musialabym za dlugo pisac),ale w skali calego kraju samorzad zrobil
            ogromnie duzo przez te dwanascie lat,majac u nogi kule prawodawstwa z okresu
            PRL.I jezeli upartyjnienie itd kladzie wiele spraw,to sa to problemy ogolnie
            wiadome.Mnie chodzi o swiadomosc ludzi na tym forum i ich zainteresowanie
            decyzyjnosia,a nie o gotowe recepty.O doswiadczenia w sprawach prob lub ich
            zaniechania przy tworzeniu lobby. I tu wracamy do zdania ktorym zaczales swoj
            post -"wydaje mi sie ze problem lezy w swiadomosci spolecznej".No to po to ja
            ten watek ,zeby rozmawiac na ten temat!
          • warum Re: Wplyw na przyszle zagospodarowanie naszej oko 17.08.03, 09:04
            popaye napisał:
            > Wydaje mnie sie iz problem lezy w swiadomosci spolecznej.
            > > Taki Kraj jacy jego przedstawiciele - taka polityka jakie wymogi stawiane
            > politykom przez elektorat!.

Problem lezy w ordynacji .Wybieramy z listy konktertna osobe, a praktycznie
            oddajemy swoj glos na "partie" i do parlamentu wchodzi twor ,a nie ten
            czlowiek. I potem okazuje sie,ze nie zlapie sie do sejmu ktos na kogo oddalo
            glos ca 300 tys.ludzi- bo jego partia jako calosc nie przekroczyla progu 5%, a
            wchodza ludzie z samoobrony, na ktorych glosowalo mniej niz 1000 osob, czyli
            cala wiessad((Taka to jest nasz Polska. A na temat " etyki" poslow,senatorow i
            innej masci urzednikow- to moznaby ksiazke napisac. Pojecie "Kregoslup moralny"
            to chyba wytwor mojej chorej wyobrazni-a prawo jest zbyt gietkie dla tych co
            swiadomie szkodza i wykorzystuja pozycje. Howq!I koniec politykismilePozdrawiam
            serdecznie.
            • gryzka Re: Wplyw na przyszle zagospodarowanie naszej oko 17.08.03, 09:39
              Witaj
              Fajnie że ktoś tak rano w niedzielę na to forum zagląda
              Bo jak to było w piosence jestem na zakręcie i po kiepsko przespanej nocy chętnie bym sobie rano "popleplała" .
              Np. co ciekawego można znaleźć w Internecie.
              Ja np. dzisiaj w nocy buszowałam po internecie i znalazłam bezpłatny serwis gier - kurnik. Nie wiem wprawdzie jak to działa (nie wchodzą mi gry bo brakuje mi czegoś takiego jak Jawa i mimo wielu prób jej zaistalowania nic mi nie wyszło). Ale jak wróci syn ta mam nadzieję, że uda mi się w coś zagrać. jedno czegop zaluje, to to że nie ma tam Scrabbla.

• popaye Re: Wplyw na przyszle zagospodarowanie naszej oko 17.08.03, 14:03
                gryzka napisała:

> Witaj
                > Fajnie że ktoś tak rano w niedzielę na to forum zagląda
                > Bo jak to było w piosence jestem na zakręcie i po kiepsko przespanej nocy
                chętn
                > ie bym sobie rano "popleplała" .
                > Np. co ciekawego można znaleźć w Internecie.
                > Ja np. dzisiaj w nocy buszowałam po internecie i znalazłam bezpłatny serwis
                gie
                > r - kurnik. Nie wiem wprawdzie jak to działa (nie wchodzą mi gry bo brakuje
                mi
                > czegoś takiego jak Jawa i mimo wielu prób jej zaistalowania nic mi nie
                wyszło)
                > . Ale jak wróci syn ta mam nadzieję, że uda mi się w coś zagrać. jedno czegop
                z
                > aluje, to to że nie ma tam Scrabbla.

Milo iz do nas zajrzalas - gryzko -smile

Scrable - jest w Kurniku!
                Nazywa sie "literaki" - troche zmodyfikowana wersja Scrable na skutek protestu
                prawnego reprezentanta interesow wlasciciela praw do tej gry i zagrozeniem
                procesem sadowym!.
                Kurnik jest niekomercyjnym serwerem - jakze rzadki przypadek, a jego wlasciciel
                poza udana zbiorka pieniedzy wsrod grajacych na nowoczesny server nie wymaga
                od grajacych zadnych oplat czy ponoszenia kosztow jego eksploatacji -smile

ps.: grasz moze w brydza?
                moja stala Partnerka z Kurnika - przeszla do obozu profesjonalistow (gra w
                lidze brydzowej) i nie bardzo mam z kim pograc ( wiekszosc graczy znam tam od
                lat -smile ).
                Jesli tak - daj znac (adres: popaye@NOSPAM.gazeta.pl)- moze poprobujemy
                wspolnie?.
                System licytacji - obojetny (od trefla wieloznacznego przez Wspolny Jezyk po
                tzw.Strefe) - dostosuje sie -smile
            • sabin11 Re: Wplyw na przyszle zagospodarowanie naszej oko 17.08.03, 10:12
              Idzie sobie krasnoludek - raz dwa, trzy teraz będziesz ty.

Albo: idzie kominiarz po drabinie fiku miku i już w kominie smile

Gadu, gadu a chłop śliwki rwie.

To jak tam było dalej z tą polityką. Krasnoludek już jest grzeczny - zamienia
              się w słuch smile
              • gryzka Re: Wplyw na przyszle zagospodarowanie naszej oko 17.08.03, 10:20
                Z polityką było tak
                Żyły sobie krasnoludki i bardzo nie lubiły Gargamala (bo i po prawdzie on był tak obrzydliwy że trudno było wymagać od kogokolwiek go lubić, nawet od krasnoludków).
                Pewnego dnia krasnoludki poczuły, że tak dalej być nie może i wyrzuciły Gargamela i postanowiły że ktoś z ich grona zajmie jego miejsce. Jakie było ich zdziwienie że nie po tak długim czasie nie lubią i tej, wybranej przez siebie osoby, która nie jest wprawdzie taka sama jak Gargamel ale jej postępowanie budzi również odrazę.
            • marialudwika Re: Wplyw na przyszle zagospodarowanie naszej oko 17.08.03, 10:45
              A zdaje sie,ze podpisy ma listach wyborczych samoobrony byly podrabiane?
              Podpisywali je nawet nieboszczycy/w kazdym razie u "kurwikow"/
              ml
              • gryzka Re: Wplyw na przyszle zagospodarowanie naszej oko 17.08.03, 11:06
                Z tego co twierdzi prokurator to nie zdaje a na pewno. Ale z ich punktu widzenia było warto - widać ich w telewizji i jak pokazują sondaże w następnych wyborach już nie będą musieli uciekać się do takich sztuczek.
                • mammaja Re: Wplyw na przyszle zagospodarowanie naszej oko 17.08.03, 11:30
                  Czesc dziewczyny!Znowu sie posty poplataly,ale to juz widocznie taki urok
                  naszego forum.I teraz pytanie do GRyzki:czy Gargamel II rzeczywiscie
                  postepowal niefajnie,czy tez poprostu po jakims czasie nie lubimy tych ktorych
                  wybralismy,bo moze nie spelniaja naszych oczekiwan.Czy bez wzledu na to czy
                  wina jest po ich czy nie po ich stronie przestajemy ich lubic?
                  • gryzka Re: Wplyw na przyszle zagospodarowanie naszej oko 17.08.03, 11:46
                    To cholernie trudne pytanie. Czasami łapię się na tym, że być może to nie jest najlepszy pomysł, by głos tych co płaca podatki i tych co żyją na ich koszt miał taką samą wartość. A z drugiej strony (coś tam jeszcze pamietam z marksizmu) może to tylko przemawia mój interes klasowy.
                    Nizeleżnie od tego, pewnie każdy jak zostaje Gargamelem traci trochę ze swojego wyborczego wdzięku. Ale dlaczego ja żyję w kraju gdy nawet w czasie wyborów ci mają szansę zostać Gargamelem zupełnie mi się nie podobaja. A swiadomość, że z chwilą wyboru staną się całkowicie bezkarni jescze bardziej mnie irytuje.
                    • mammaja Re: Do GRyzki cd. 17.08.03, 12:45
                      Tu dotknelas dosc istotnej kwestiitongue_outowszechnej swiadomosci ,ze ci wybrani zyja
                      na koszt podatnikow.Nie odnoszac sie tu do diet poselskich ,a raczej
                      samorzadowych,cialo uchwalodawcze czyli Rada nie powinno byc rekompensowane
                      finansowo,oprocz skromnych diet wyrownujacych faktycznie poniesione naklady.I
                      tak bylo kiedys,nawet za komuny czy w poczatkach dzialalnosci III RP.To
                      napewno zniecheciloby wielu amatorow "dorobienia"na rzecz autentycznych
                      dzialaczy spolecznych.Co innego Zarzad ,ktory wykonuje pelnoetetowa
                      prace,ponosi odpowiedzialnosc i musi byc rozliczony ze swych decyzji.Poza
                      tym,te podatki ktore ogolnie placimy nie ida przeciez na utrzymanie
                      samorzadu,ale do budzetu panstwa.Samorzad dostaje podatek gruntowy,dzierzawy i
                      np. podatek od psow,ktory placi niewielka liczba osob.Moim zdaniem gdyby
                      mieszkancy bardziej interesowali sie na codzien co sie dzieje na ich
                      terenie,nie podlegaliby potem manipulacjom partii chcacych za wszelka cene
                      przejac wladze przez swych przedstawicieli.A ludzie czesto budza sie na 2
                      tyg.przed wyborami i w zalewie ulotek przedwyborczych wpadaja w poploch - po
                      czym dokonuja wyborow dosc przypadkowych.A potem zastanawiaja sie czy moze by
                      oglosic referendum zeby odwolac tych,ktorych sami wybrali.JUz daje slowo nie
                      bede wiecej pisac,bo sobie w niedziele popsuje humorsmile))))))))
              • warum Re: Wplyw na przyszle zagospodarowanie naszej oko 17.08.03, 11:37
                Witajcie! Ty ML jestes tak obeznana z naszymi realiami,ze wzbudzasz moj
                podziw. Wielu w kraju nie ma tak sensownej oceny sytuacjisad. Co prawda moja
                teoria mowi - ze prawdziwy inteligent nawet zza swiata daje lepszy przyklad niz
                niejeden po zmasowanych po kursach eksternistycznych / hahaha - mamy nawet o
                maly wlos prawnikow z S./- ale znow zeszlam na politykowanie, a powinno byc
                niedzielnie - wiec u mnie dzis golabki/ bo to jedyne danie, przy ktorym co
                prawda narobie sie po pachy, ale jaka mam frajde jak prawie dorosle pociechy
                chca dokladkesmile)/ serdecznie pozdrawiam nowe twarzesmile)))))
            • popaye Re: Wplyw na przyszle zagospodarowanie naszej oko 17.08.03, 11:43
              warum napisała:
              (....)
              " Pojecie "Kregoslup moralny" to chyba wytwor mojej chorej wyobrazni-a "

(....)

Wow! - co ja slysze?
              Spoleczenstwo skladajace sie (ponoc) w ponad 90% z Rzymskich Katolikow - tlumy
              (ponoc) swiadomych uczestnikow coniedzielnych Mszy Sw. w kosciolach, coroczne
              pospolite ruszenie czestochowskich pielgrzymek, Dziewica Maryja, "polski"
              Papiez i Jego autorytet moralny, zabiegi o morale narodowe Ojca Dyrektora ,
              SOCJALDEMOKRACJA u wladzy!........

Nie grzesz Warum!!!!
              Papieska: Ecclesia in Europa jest napewno moralnym drogowskazem
              a bezinteresowny trud i ciezka praca w pocie czola kolesi p.Millera
              w interesie wszystkich Polakow - codzienna praktyka!

Ty...watpisz?
              Sodoma & Gomora! -sad

Az nie moge sam uwierzyc! - chyba obojgu brak nam ...klepek!
              Albo, hmmm... ktos nas tu "bierze pod wlos" -smile)

Swiateczne pozdrowienia

• warum Re: Wplyw na przyszle zagospodarowanie naszej oko 17.08.03, 12:05
                popaye napisał:

> " > Spoleczenstwo skladajace sie (ponoc) w ponad 90% z Rzymskich Katolikow -
                tlumy
                ciach,
                > w interesie wszystkich Polakow - codzienna praktyka!
                ciach
                > Ty...watpisz?

> Az nie moge sam uwierzyc! - chyba obojgu brak nam ...klepek!
                > Albo, hmmm... ktos nas tu "bierze pod wlos" -smile)

A.1. wrrrrrr.... kiedys pisalam o... "presji" srodowiska na postawe wobec
                kosciola. chwatit. "Swiat" w malym misteczku czy na wsi- ma innych "naczelnych"
                niz swiat w wielkim miescie, gdzie kazdy kazdemu nie zaglada do garnka.
                Ad.2.zapomniales dodac cudzyslow?smilepowinno byc chyba "w interesie " wszystkich
                Polakow, a na " wlasne " kontosad
                Ad.3. Ja?- co zwatpie to zaczynam od poczatkusmile))))))
                Ad.4. hahaha-brak klepek? mow za siebie- ja tylko poprawie fryzuresmile
                A co do calosci- przeciez wiesz ze sie zgadzamysmile))
                > Swiateczne pozdrowienia
                >
                >
    • mammaja Re: PS.do Pappaye! 16.08.03, 23:48
      Przeczytaj jeszcze raz uwaznie moja preambule do watku.Preciez napisalam ,ze
      chcialabym wiedziec czy ludzie uwazaja ze maja lub moga miec wplyw na decyzja!
      A swoja droga milo ze jestes z nami!
      • mammaja Re: PS.do Pappaye! 17.08.03, 12:04
        Popayku!Przepraszam za literowke w Twoim nicku w poprz.pscie.Tak jakos
        wyszlo.Ale juz nie poprawiamsmile))))))
        A tak naprawde to tych uczeszczajacych stale do kosciola jest np.u mnie 30%,a
        nie 90%.Moze w malych miejcowosciach,gdzie jest presja spoleczna.Co do
        Encykliki napewno masz racje,ale kto ja naprawde czytal?Na pielgrzymce w tym
        roku bylo 50% mniej niz w czasach,kiedy bylo to polityczna demonstracja(dane o
        Warszawie).Tendencja do pokazywania ciagle co jest zle jest tez
        destruktywna.Celuja w tym niektore Gazety,szukajac tematow sesacyjnych.A co za
        sensacja jest ze ktos wybudowal kolektor albo nowa szkole?W NIemczech koscioly
        opustoszaly,a w dzien powszedni pozamykane.Ale czy nie mozemy rozmawiac bez
        ciaglego wytykania paluchem Polakom ich nieskutecznego katolicyzmu?Przeciez
        celuje w tym"TRybuna",a to nie jest moje ulubiona gazeta.A ja mimo wszystko
        uwazam,ze bez tego wokol czego skupiaja sie grupy zwiazane z kosciolem byloby
        jeszcze gorzej.Narod jest ogolnie dosc sfrustrowany,a rownoczesnie nie znaczy
        to ,ze wszyscy zwariowali.Pozostaje decyzja:czy poddac sie fali,czy tez ciagle
        probowac budowac spoleczenstwo obywatelskie.I ja juz pewno umre w tej drugiej
        grupie.Milej niedzieli!
        • marialudwika Re: PS.do Pappaye! I Warum 17.08.03, 12:38
          Jestem co nie co zorientowana,ale mniej z pewnoscia niz Wy.Od paru lat mam
          polska tv a poza tym jestem cialem tu a duchem w Polsce!
          W Holandii koscioly tez sa zamkniete,poza mszami.Gdyby byly otwarte poszlabym
          sie czasem pomodlic,ale katolicyzm w holendreskim "wydaniu" nie pociaga mnie..
          Jest raz na m-c msza "polska" w A-damie,ale z kolei "nie ezy" mi ksiadz i
          polski "magiel".
          A co do obciazania religii wszystkim co zle to nie zgadzam sie z
          Popaye.Kosciol to jest instytucja majaca wiele wad a wierni musza zyc
          po "bozemu".A jak to jest wiemy sami...
          ml
        • popaye Re: Mammajka & Co 17.08.03, 12:58
          Mamajko i sympatyczni wspoldyskutanci,-

Jasne iz MY sie rozumiemy.
          Dla mnie niepojete jest to iz wszyscy (niby) sa swiadomi i doskonale wiedza w
          czym rzecz!,- nie tylko moi/nasi znajomi czy rodzina.
          Wszyscy jestesmy "niby-swiadomi" - caly Narod!
          Codzienna praktyka - tez jest nam znana -sad.

Nie trace nadzieji, ba - ja wiem iz bedzie inaczej!
          Mam okazje nie "odwiedzac czy ogladac" tylko cwierc wieku zyc w odrobine innej
          rzeczywistosci.
          Rzeczywistosci nie pozbawionej wad, bledow i przegiec - zgoda!,- lecz jakze
          dalekiej od naszej, polskiej, swietojebliwej "paranoji".

Zapal spoleczny, zaangazowanie, pospolite ruszenie kosynierow, ostrogi na
          bosych stopach - WSZYSTKO juz przerabialismy i w "tym" - jestesmy Mistrzowie
          Swiata!.
          Nie tedy droga!

Panstwo jest silne nie deklaracjami, dobrymi checiami czy pustoslowiem
          populistycznych wrzaskow tylko sprawnym aparatem administracyjnym,
          rozstrzymnieciami legislacyjnymi i swiadomoscia obywatelska.
          Demonstracje, protesty i niezadowolenie wyrazane werbalnie - zadne rozwiazanie!
          Wybory "protestu" jak ostatnia zmiana malych kombinatorow na jeszcze wiekszych
          - juz przerabiano wszedzie na Swiecie - skutki to codzienna, polska
          rzeczywistosc.
          Niby KAZDY rozumie i..co? - swiadomie dokonujemy wyborow nastepnych rozczarowan!

Dlaczego wiekszosc tych swiatlych, madrych i wyksztalconych Obywateli - miast
          entuzjazmowac sie belkotem "protestu" takiego Leppera czy innych "zbawicieli"
          nie poswieci CHWILKI czasu i nie zapozna sie jak to wyglada "praktycznie" ?

Przyklad? - zanim poslucham rozrywkowych glupot wypowiadanej krytyki przez
          przywodce Samoobrony NAJPIERW sprawdze (internet,prasa, TV) jak to pan "mundry
          krytykant" i jego partia glosowali nad "krytykowanymi" sprawami w Sejmie!
          Ano - glosowali dokladnie tak jak ZLODZIEJE z SDL i to za KAZDYM razem!.

Mam brac powaznie ich medialne "oburzenie" ? - nie! - ja wiem iz mnie "biora
          pod wlos" -sad!.

Identycznie jest z innymi "wybawicielami" - show i teatr!.
          Polityczna rzeczywistosc to lobbystyczne praktyki w interesie waskich grup -
          z narodowa, powszechna racja nie majace NIC wspolnego!.

Dokad Obywatelskie Spoleczenstwo nie pojmie na czym NAPRAWDE polega demokracja
          i kto RZECZYWISCIE reprezentuje iego interesy nie dajac sie nabrac na "hokus-
          pokus" serwowanego kabaretu medialnego - tak dlugo bedziemy "wiecznie
          rozczarowani".

Ci "swiadomi" powinni oswiecic reszte niech ludzie naucza sie odrozniac ziarno
          od plew - nawet jakby te ostatnie blyszczaly jak zloto!.

ps.Balcerowicz musi odejsc???
          -smile)))
          • mammaja Re: Mammajka & Co 17.08.03, 13:12
            mniodzio-jak powiedzial by Glodny,gdyby mu zona nie obciela kabelka!
            • marialudwika Re: Mammajka & Co i Popaje,ek 17.08.03, 14:45
              Mistrzu Ciebie chce na premiera!!!!!!!!!!!!!!
              ml
              • mammaja Re: Mammajka & Co i Popaje,ek 17.08.03, 21:11
                marialudwika napisała:

> Mistrzu Ciebie chce na premiera!!!!!!!!!!!!!!
                > ml
                To widze ze niedlugo zalozymy wlasna partie polityczna i to
                miedzynarodowke:}}}}
                • popaye Re: Mammajka & Co i Popaje,ek 17.08.03, 21:25
                  mammaja napisała:

> marialudwika napisała:
                  >
                  > > Mistrzu Ciebie chce na premiera!!!!!!!!!!!!!!
                  > > ml
                  > To widze ze niedlugo zalozymy wlasna partie polityczna i to
                  > miedzynarodowke:}}}}

Taaa...
                  Wy Dziewczyny bedziecie "robic" za poslanki: Jakubowska, Berger i Blochowiak
                  Samiec_2 - za 100% mezczyzne - Millera
                  a .... Mark for President! -smile
                  • samiec2 Do Papajka 17.08.03, 21:40
                    Ale Was dziś przyparło z tą polityką smile Chociaż tu głośno i konie kują - to
                    rwetes macie jak w samoobronie. Była u Was sabin z krasnoludkiem a Wy swoje.
                    Samiec polityką się nie zajmuje. Proszę mnie do talicy nie wzywać, dopóki nie
                    wrócę z urlopu. smile))
                    Mógłbym jakiś komentarzyk - ale sprawy polityczne....to ja mam...
                    Co do pani Beger czy Berger - to ta pulchna z kurwikami ? Nie mój typ.
                    Odpowiem ze szpitala na peryferiach:
                    "Gdyby głupota potrafiła latać
                    fruwała by ona jak gołębica"
                    • popaye Re: Do Samca2 17.08.03, 21:54
                      Sorry Stary ale, jak sobie przypominam atut Twojej sprawnosci na niwie
                      erotycznej sam promowales! -smile
                      Nic zlego! - w mojej ocenie obecny p.Premier tez nic innego nie mial
                      elektoratowi do zaprezentowania i slowa...dotrzymal! -smile

Co z Toba? - pojawiasz sie tak rzadko iz nasze Dziewczyny wylewaja lzy na Twoje
                      wspomnienie!.
                      Nierozwaznie dales sie "usidlic" i zrezygnowales z wygodnej roli
                      wolnego "strzelca-rewolwerowca"?.
                      Hmmm... Swiat kobiet (czyt.zwierzyna lowna) poniosl by niepowetowana strate! -smile
                  • marialudwika Re: Mammajka & Co i Popaje,ek 17.08.03, 21:51
                    Dobry pomysl!Taka centro-prawicowo-demokratyczno-chrzescijanska
                    miedzynarodowke! I naprawimy Polske a moze i swiat??
                    ml
        • popaye Re: PS.do Pappaye! 17.08.03, 18:10
          Nie gdzie indziej jak w Gazecie ´Wyborczej czytalem wypowiedz Rzecznika
          Episkopatu KK w Polsce iz Kosciol za katolikow uwaza WSZYSTKICH ochrzczonych
          i komunizowanych na terenie Polski.
          W/g danych Episkopatu takowych jest w Polsce ca: 92%!
          Watpisz "Giaurze" w slowa Uczonego Meza - slugi bozego?
          no-no!

Coprawda mnie ta przypisana przynaleznosc do Kosciola kojarzy sie natychmiast
          z... przysiega malzenska skladana przez panow w momencie zawierania
          malzenstwa -smile).

Pod presja rodziny, w obecnosci tlumu, skolowany okolicznosciami, w zbyt
          ciasnych butach, scisniety mucha lub krawatem - nie chcac popsuc humoru
          ulubiennicy i narazic sie na wscieklosc przyszlej Tesciowej - klepie klient bez
          skladu i ladu kazdy podsuniety mu tekst! -smile).
          Jak "otrzezwieje" - jest za pozno! - juz go "maja" -smile).
          • mammaja Re: re.PS.do Pappaye! 17.08.03, 18:14
          • mammaja Re: re.PS.do Pappaye! 17.08.03, 18:33
            No bo tak jest.Nigdy nie wiadomo,kiedy kto sie nawroci,Popaye,Pan Bog jest
            milosierny i ci ochrzczeni sa katolikami czy protestantami - a czy na koniec
            powiedza jak sw.Tomasz:"w dobrych zawodach wystapilem,bieg ukonczylem,wiary
            ustrzeglem"- to juz nie nasza sprawa.Ja jestem osoba tolerancyjna,zarowno dla
            ateistow jak i wszelkich religii- po uczynkach ich poznacie,jak mowi Pismo
            Swiete.I to juz chyba ustalilismy ,ze nie znosimy fanatyzmu i narzucania
            swoich przekonan religijnych innym.Ani nie mam zadnego prawa moralnego do
            osadzania cudzych pogladow.Moge natomiast widziec lajdackie uczynki i nie
            przechodzic kolo nich udajac ze sie nic niedzieje.Mysle ze wiekszosc
            inteligencji ma podobne poglady,a na bardziej zarliwych dyskusjach to mi
            mlodosc minela.Wiek dojrzaly przynosi dystans - nieprawdaz?
            Natomiast szanuje ludzi,ktorzy naleza do neokatechumenatu i w dorosly sposob
            zastanawija sie nad swoja "przypisana" religia.Zwlaszcza,ze wymaga to
            aktywnego uczestnictwa.Natomiast co do slubow - to i tak jest zawsze loteria i
            nikt z gory nie wie,ze akurat wyciagnal "czarnego Piotrusia".A jaka tam u
            ciebie aura?
            • popaye Re: re.PS.do Pappaye! 17.08.03, 18:43
              Mammajko - juz my oboje do normalnosci przekonywac sie nie musimy.
              Ja nie praktykuje ale zapewniam Cie iz mam wiecej rozterek i przemyslen na ten
              temat niz wiekszosc tych co to : "co Niedziela do spowiedzi.."

- pogoda? - wrocila normalnosc! z tym, ze jeszcze nie leje deszcz -smile
              wszystko przed nami -smile
    • sabin11 Re: Wplyw na przyszle zagospodarowanie naszej oko 17.08.03, 13:04
      Ale zgiełk, nie można Was spokojnie sobie czytać. Spokój będzie, czy nie.
      Czy Polacy muszą tak zawsze o tej polityce. Ludzie litości. dziś niedziela.

No, nareszcie jaka błoga ciiiiiiiisza................

Ślimak ślimak pokaż rogi dam Ci sera na pierogi...

Na podwórzu jest kałuża
      z tej kałuży się coś wynurza
      hipopotan powiadacie
      Nie, o tata po wypłacie
      • mammaja Re: Wplyw na przyszle zagospodarowanie naszej oko 17.08.03, 13:09
        Nad Wisla pod filaram
        rozbil sie galar z jablkami
        plyna sobie jablka rowno
        miedzy niemi plynie g....
        Co tam plynie?-pyta babka-
        g..... na to,to my jablka!
        Sabciu,to a propos plityki tak mi sie nagle przypomnialo!
      • popaye Re: Wplyw na przyszle zagospodarowanie naszej oko 17.08.03, 13:37
        Masz racje Sabin!
        To byl moj ostatni wpis na tematy polityczne.

Podziwiam za to Ciebie iz Ty - tak czynnie zazangazowana/y, i ogolowi bywalcow
        znana/y z licznych prezentacji Twojego stanowiska na naszym forum miast
        delektowac sie spokojem Swietego Dnia nie zajmiesz sie czyms bardziej pasujacym
        i odpowiednim np.:delektacja przyrody, spokoju i ciszy najblizszego parku?
        • marialudwika Re: Do Warum! i Mamajki! i Wszystkich Was 17.08.03, 15:00
          Zastanawia mnie jedno,dlaczego w czasach demokracji telewizja polska TEZ
          klamie?
          Chyba nie ma zadnego nieklamiacego "dziennika tv" poza tym Jacka Fedorowicza i
          tego tez nie jestem pewna.Czy wogole w jakimkolwiek kraju nie istnieje
          manipulacja massmediow?
          Skad dowiedziec sie tej "najprawdziwszej" prawdy?
          Szukam w internecie i znajduje rozne linki,nawet dosc ciekawe, tzw." Prawdziwe
          fakty" etc.Ale i one z pewnoscia sa jakos manipulowane..Kto jest wiec tym
          Wielkim Bratem?
          ml
          • warum Re: Do Warum! i Mamajki! i Wszystkich Was 17.08.03, 15:30
            marialudwika napisała:

> Zastanawia mnie jedno,dlaczego w czasach demokracji telewizja polska TEZ
            > klamie?
            Bo telewizja nalezy do tych co maja wladze i/lub pieniadze. A w zwiazku z tym -
            wlasciciel zyczy sobie aby tylko "jego sluszna prawde " pokazywano lub
            publikowano. Ja po prostu szukam informacji w wielu zrodlach, i zadnemu nie
            wierze. Patrze, slucham i.. sama wyciagam wnioski. Trudno mnie "przekonac do
            swego" co pewnie i tu widacsmile)) bo z natury szukam dziury w calym. I moze
            dzieki temu wciaz mysle?smile)) Pozdrawiam poobiednie i ide na lezak odpoczac.Do
            wieczorka.
            • popaye Warum- cmok! 17.08.03, 16:50
              Wiecej tak madrze i krytycznie (w pozytywnym sensie) myslacych i postepujacych
              obywateli i.. jestesmy w Europie - obydwoma nogami!!.
              Choc 50-60%...

Reszta, - moze odmawiac zdrowaski z Ojcem Dyrektorem, blokowac drogi z Lepperem
              i "ganiac" : Zydow, cyklistow, masonow i innych "zwolennikow aborcji" -smile)))
              • warum Re: Warum- cmok! 17.08.03, 17:16
                UFF... ale mi sie goraco zrobilo...smilenie wiem czy od slonca czy od pochwalsmile
                musze ochlonac i poczekac jak potocza sie inne watki.
          • mammaja Re:Do M L o telewizji 17.08.03, 18:42
            sama pisalas gdzies ,ze ogladasz Fakty i mnie sie wydaje,ze jest to
            stosunkowo najlepszy serwis informacyjny.Na TV 4 tez byl niezly,ale kiedys.A i
            tak w sprawach polityki zawsze jest to gra - kto kogo.
            • marialudwika Re:Do M L o telewizji 17.08.03, 18:59
              Owszem ogladam zawsze Fakty,sa duzo obiektywniejsze od wiadomosci w TVP.Maja
              tylko jeden minus -sa oblednie proamerykanskie.Ale jak wziac na to "poprawke"
              to moga byc.
              Popieram to,co napisalas Mamajko w poscie o godz.12.o6 bodajze/na temat
              religii,postaw ludzkich etc./ a wiec pod tym sie oburacz podpisuje.
              Pozdrawiam Wszystkich i zycze smacznego.
              ml
              • mammaja Re:Do M L 17.08.03, 21:00
                Tak !Smacznego!Upieklam placek ze sliwkami,a ze jestesmy tylko we dwoje
                zzaralam 1/3.Buuuuu!Jutro bede gruba !
                • marialudwika Re:Do M L 17.08.03, 21:49
                  A tam,dla placka sliwkowego to ..duzo bym dala.Niestety nie ma TU sliwek
                  wegierek-barbarzynstwo.Marzy mi sie drozdzowe z kruszonka,ale trzy razy robilam
                  i niestety albo bylo za suche albo za twarde albo wogole..sie spalilo.
                  ml
                  • mammaja Re:Do M L 17.08.03, 21:55
                    Ale dlaczego?ja mam przepis na drozdzowe z kruszonka ze sie musi udac.Przeciez
                    chyba macie normalne drozdze,oprocz suszonych?
                    • marialudwika Re:Do M L 17.08.03, 22:24
                      Z normalnymi drozdzami to problem.Pierwsze bylo na suszonych,potem "zdobylam"
                      drozdze u piekarza-patrzyl na mnie dziwnie!Tu sie piecze w domu wszystko "z
                      torebek".Ale te drozdze jakos nie zdaly egzaminu i ja przy okazji."Za to"
                      kruszonka byla pyszna i zapach piekny..tylko taki suchy twardziel to ciasto!
                      Jako Rak po poniesionej klesce zniechecilam sie.Natomias szarlotka "wyszla" mi
                      tak pyszna,ze NAWET moj syn,nie jedzacy slodyczy zajadal sie...ale teraz nie
                      ma odpowiednich jablek..
                      PS.Za przepis na c.d.,ktore zawsze sie udaje bede Ci Mamajko wdzieczna
                      dozgonnie
                      ml
                      • mammaja Re:Do M L 17.08.03, 23:04
                        To niedlugo dopisze do naszej ksiazki kucharskiej!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka