Dodaj do ulubionych

Zezwierzęcenie

25.09.03, 12:44
Nie powiem słowa przeczytajcie sami sad

www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1689203.html
Obserwuj wątek
    • lablafox Re: Zezwierzęcenie 25.09.03, 13:31
      Tego co się dzieje trudno nazwać zezwierzęceniem gdyż zwierzęta bardzo dbają o
      swoje młode. W wyjątkowych wypadkach odrzucają je. Czasami wydaje mi się ,
      (słysząc i czytając o tych wszystkich potwornościach),że ludzie od zwierząt
      powinni uczyć się zachowań społecznych.
      Pozdrawiam Lx
      • wywrot53 Re: Zezwierzęcenie 25.09.03, 13:46
        Z tym dbaniem o młode bym polemizowała. Tydzień temu byłam u znajomych na wsi,
        gdzie maciora w nocy zeżarła cały miot( nie wiem jak to się u świń nazywa)
        tylko 9 prosiąt, pomimo że koryto pełne żarcia było.
        • lablafox Re: Zezwierzęcenie 25.09.03, 14:00
          Jest coś takiego jak chowanie młodych przed niebezpieczeństwem . Gdy matka
          czuje zagrożenia pożera je , chowając w ten sposób przed czymś ...takie
          zachowania też są charakterystyczne dla chomików i dlatego , gdy są małe nie
          wolno matki niepokoić . Nie znam się na psychologii świńi nie wiem co jej się
          w tej nocy przytafiło , a może to też szok poporodowy?
          Nie można też od zwierząt wymagać więcej niż od ludzi , którzy podobno i
          rozumem górują nad całym światem i oprócz instynktów nadbudowę mają .
          Pozdrawiam nieznająca się na świniach lablafox
    • marialudwika Re: Zezwierzęcenie 25.09.03, 17:09
      Mysle,ze ten tytul,jaki dalas to obraza dla zwierzat poniewaz one tkliwie i
      wlasciwie zajmuja sie swoim potomstwem!!!!! Nie mozna tego jednak stwierdzic o
      niektorych ludziach a jest ich coraz wiecej!!!!!Nie wspomne juz o domach
      dziecka...
      To, o czym yraktuje artykul to ZWYRODNIENIE I BESTIALSTWO
      ml
      • wywrot53 Re: Zezwierzęcenie 25.09.03, 17:54
        Zakłądając wątek nie było moim zamiarem otwieranie kolejnego o zwierzątach.
        Wy możecie mieć inne skojarzenia, ja mam takie.

--------------------------------------
        " Gdy siwy szron na głowę prószy...
        przynajmniej w górę trzymaj uszy "
        • lablafox Re: Zezwierzęcenie 25.09.03, 18:12
          Kochana , wiem i rozumiem co miałaś na myśli zakładając ten wątek.Jest to
          faktycznie wątek o zwyrodnieniu i bestialstwie ludzkim .
          Keiedyś , wychodząc z założenia ,że człowiek jest istotą prawie doskonałą i
          stworzoną na wzór Boga a zwierzę podłą i podległą nazywanie takich zachowań,
          o których słyszymy" zwierzęcymi" było niejako natrualne.
          Obecnie gdy wiedza na temat zachowań zwierzęcych jest bardziej rozległa i
          dostępna dla maluczkich choćby przez tv nawzwnie zachowania zwierzęcym , może
          byc pochlebstwem .
          Okazuje się ,że największym drapieżcą i największym bydlęciem jest niestety
          człowiek i to człowiek biały.
          Pozdrawiam Lx
          Ps. dla przeciwwagi tego wątku i "mam 1 pytanie" założyłam "c produkt c"
          • marialudwika Re: Zezwierzęcenie 25.09.03, 20:06
            Podpisuje sie pod Lx
            ml
            • glodn-y Re: Zezwierzęcenie 25.09.03, 20:42
              Ja też
              • lablafox Re: Zezwierzęcenie 25.09.03, 21:39
                Zastanawiające jest w tym przypadku to ,iż w tak makabrycznych warunkach
                przetrzymywana była tylko dziewczynka. Chłopcy w tej rodzinie byli zadbani.
                Zastanawia mie równiez to ,że matka pozwoliła na takie traktowanie własnego
                dziecka.
                Czyżby zaistniał tu syndrom dziewczynki jako zła koniecznego ?
                • popaye serio 25.09.03, 22:34
                  (...)
                  > Czyżby zaistniał tu syndrom dziewczynki jako zła koniecznego ?

Filozofowie i religioznawcy mogli by sie na ten temat wypowiedziec.
                  Chetnie bym poczytal.
                  Mnie osobiscie, jest poza wszelka percepcja jak mozna traktowac dziecko przez
                  pryzmat jego plci.
                  Jako ojciec - mezczyzna zawsze stawial bym corke, jej interesy i prawa
                  odrobinke wyzej niz ... syna - bo takie sa rowniez realia zyciowe.
                  Bezdyskusyjnie kobiety sa wyzej "zorganizowane" biologicznie i z racji swojej
                  szczegolnej roli w spoleczenstwie powinny rowniez byc szczegolnie chronione.
                  Ma to zreszta odzwierciedlenie w prawnej i spolecznej pozycji kobiet w kazdym
                  nowoczesnym zbiorowisku i jest wynikiem kulturalnej i spolecznej swiadomosci.
                  Kazda inna postawe uwazam za sprzeczna z zasadami spolecznymi i nienormalna.

Byla to PIERWSZA moja wypowiedz na tym forum na 100% serio!.
                  • lablafox Re: serio 25.09.03, 22:41
                    W Indiach urodziny dziewczynki są traktowane prawie jak zemsta bogów. Stąd
                    nieludzkie traktowanie wielu z nich .Znane są przypadki celowego podpalania
                    , zabiajnia itp.
                    UNICEF organizował ogólnoświatową akcję adoptowania hinduskich dziewczynek w
                    celu ratowania ich życia.
                    Lx
                    • popaye Re: serio 25.09.03, 22:45
                      Dla mnie to jest PRZERAZAJACE -sad
                      (nie akcja UNICEF - tylko te "realia")

Barbarzynstwo i tyle -sad
                      • marialudwika Re: serio 25.09.03, 22:50
                        Nie rozumiem dlaczego kurator czekal tak dlugo!!!!!Przeciez wiedziano,ze tam
                        jest jakas tragedia.
                        Prawdopodobnie dziecko jest autystyczne a ludzie PRYMITYWNI reaguja na kazda
                        innosc podloscia i bestialstwem.
                        Inna dziwna sprawa-bylo tam kilku braci,jeden zdaje sie ma 26 lat i jest
                        ksiedzem,to pozostawie bez komentarza..
                        Wogole brak na to wszystko slow..\
                        ml
                        • lablafox Re: serio 26.09.03, 19:40
                          Ojciec , dziadek wujek oraz sąsiad (mieszkańcy Szczecina) są podejrzani o
                          wykorzystywanie seksualne 3 dziewczynek w wieku 2,4 i 5 lat.Dzieci także były
                          głodzone i bite.- to też serio.
                          Pozdrawiam Lx
                          • warum Re: serio 26.09.03, 20:29
                            Bulwersujace? Ale kogo? Ciebie, innych, media...A gdzie rodzina, sasiedzi, pani
                            w ZOZ-ie gdzie sie szczepi dzieci / z tego co wiem chyba instytucja
                            pielegniarek srodowiskowych w zaniku/? Nikt nie zauwzyl? Raczej nikt nie mial
                            odwagi ingerowac. I pomoc.
                            • lablafox Re: serio 26.09.03, 20:36
                              a gdzie matka, przede wszystkim matka. Reszta faktycznie , z doswiadczenia
                              wiem ,że trudno sprowokować aktywność odpowiednich służb. Trzeba być bardzo
                              upartym i odważnym też .Napaści często są skierowane nie na złoczyńców , ale
                              na tych co ośmielają się to zło ujawniać.
                              Pozdrawiam lablafox
                              • lablafox Re: serio 29.09.03, 22:30
                                Zadałam najgłupsze pytanie pod słońcem "a gdzie matka" zamiast zapytać jak to
                                się dzieje ,że własny, "rodzony" ojciec wykorzystuje swoje córeczki i na
                                dodatek pozwala na wykorzystywanie ich przez innych facetów .To jest
                                zwyrodnienie.
                                Pozdrawiam Lx
                            • marialudwika Re: serio 26.09.03, 20:39
                              Masz racje Warum.Mnie zlosci,ze ludzie,ktorzy umieja plotkowac o bliznich/mam
                              na mysli niektorych moich bylych i obecnych sasiadow,choc w blokowisku jakos
                              tego mniej..wieksza anonimowosc/-zamykaja usta mimo,ze wiedza o jakiejs
                              tragedii..
                              pozdrawiam
                              ml
                      • lablafox Re: serio 29.09.03, 22:46
                        popaye napisał:

> Dla mnie to jest PRZERAZAJACE -sad
                        > (nie akcja UNICEF - tylko te "realia")
                        >
                        > Barbarzynstwo i tyle -sad

Neewsweek z 40/03 opisuje problemy kobiet w krajach
                        muzułmanskicj .Artykuł "Plama na honorze"
                        Polecam Lx
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka