wywrot53 25.09.03, 12:44 Nie powiem słowa przeczytajcie sami www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1689203.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lablafox Re: Zezwierzęcenie 25.09.03, 13:31 Tego co się dzieje trudno nazwać zezwierzęceniem gdyż zwierzęta bardzo dbają o swoje młode. W wyjątkowych wypadkach odrzucają je. Czasami wydaje mi się , (słysząc i czytając o tych wszystkich potwornościach),że ludzie od zwierząt powinni uczyć się zachowań społecznych. Pozdrawiam Lx Odpowiedz Link
wywrot53 Re: Zezwierzęcenie 25.09.03, 13:46 Z tym dbaniem o młode bym polemizowała. Tydzień temu byłam u znajomych na wsi, gdzie maciora w nocy zeżarła cały miot( nie wiem jak to się u świń nazywa) tylko 9 prosiąt, pomimo że koryto pełne żarcia było. Odpowiedz Link
lablafox Re: Zezwierzęcenie 25.09.03, 14:00 Jest coś takiego jak chowanie młodych przed niebezpieczeństwem . Gdy matka czuje zagrożenia pożera je , chowając w ten sposób przed czymś ...takie zachowania też są charakterystyczne dla chomików i dlatego , gdy są małe nie wolno matki niepokoić . Nie znam się na psychologii świńi nie wiem co jej się w tej nocy przytafiło , a może to też szok poporodowy? Nie można też od zwierząt wymagać więcej niż od ludzi , którzy podobno i rozumem górują nad całym światem i oprócz instynktów nadbudowę mają . Pozdrawiam nieznająca się na świniach lablafox Odpowiedz Link
marialudwika Re: Zezwierzęcenie 25.09.03, 17:09 Mysle,ze ten tytul,jaki dalas to obraza dla zwierzat poniewaz one tkliwie i wlasciwie zajmuja sie swoim potomstwem!!!!! Nie mozna tego jednak stwierdzic o niektorych ludziach a jest ich coraz wiecej!!!!!Nie wspomne juz o domach dziecka... To, o czym yraktuje artykul to ZWYRODNIENIE I BESTIALSTWO ml Odpowiedz Link
wywrot53 Re: Zezwierzęcenie 25.09.03, 17:54 Zakłądając wątek nie było moim zamiarem otwieranie kolejnego o zwierzątach. Wy możecie mieć inne skojarzenia, ja mam takie. -------------------------------------- " Gdy siwy szron na głowę prószy... przynajmniej w górę trzymaj uszy " Odpowiedz Link
lablafox Re: Zezwierzęcenie 25.09.03, 18:12 Kochana , wiem i rozumiem co miałaś na myśli zakładając ten wątek.Jest to faktycznie wątek o zwyrodnieniu i bestialstwie ludzkim . Keiedyś , wychodząc z założenia ,że człowiek jest istotą prawie doskonałą i stworzoną na wzór Boga a zwierzę podłą i podległą nazywanie takich zachowań, o których słyszymy" zwierzęcymi" było niejako natrualne. Obecnie gdy wiedza na temat zachowań zwierzęcych jest bardziej rozległa i dostępna dla maluczkich choćby przez tv nawzwnie zachowania zwierzęcym , może byc pochlebstwem . Okazuje się ,że największym drapieżcą i największym bydlęciem jest niestety człowiek i to człowiek biały. Pozdrawiam Lx Ps. dla przeciwwagi tego wątku i "mam 1 pytanie" założyłam "c produkt c" Odpowiedz Link
lablafox Re: Zezwierzęcenie 25.09.03, 21:39 Zastanawiające jest w tym przypadku to ,iż w tak makabrycznych warunkach przetrzymywana była tylko dziewczynka. Chłopcy w tej rodzinie byli zadbani. Zastanawia mie równiez to ,że matka pozwoliła na takie traktowanie własnego dziecka. Czyżby zaistniał tu syndrom dziewczynki jako zła koniecznego ? Odpowiedz Link
popaye serio 25.09.03, 22:34 (...) > Czyżby zaistniał tu syndrom dziewczynki jako zła koniecznego ? Filozofowie i religioznawcy mogli by sie na ten temat wypowiedziec. Chetnie bym poczytal. Mnie osobiscie, jest poza wszelka percepcja jak mozna traktowac dziecko przez pryzmat jego plci. Jako ojciec - mezczyzna zawsze stawial bym corke, jej interesy i prawa odrobinke wyzej niz ... syna - bo takie sa rowniez realia zyciowe. Bezdyskusyjnie kobiety sa wyzej "zorganizowane" biologicznie i z racji swojej szczegolnej roli w spoleczenstwie powinny rowniez byc szczegolnie chronione. Ma to zreszta odzwierciedlenie w prawnej i spolecznej pozycji kobiet w kazdym nowoczesnym zbiorowisku i jest wynikiem kulturalnej i spolecznej swiadomosci. Kazda inna postawe uwazam za sprzeczna z zasadami spolecznymi i nienormalna. Byla to PIERWSZA moja wypowiedz na tym forum na 100% serio!. Odpowiedz Link
lablafox Re: serio 25.09.03, 22:41 W Indiach urodziny dziewczynki są traktowane prawie jak zemsta bogów. Stąd nieludzkie traktowanie wielu z nich .Znane są przypadki celowego podpalania , zabiajnia itp. UNICEF organizował ogólnoświatową akcję adoptowania hinduskich dziewczynek w celu ratowania ich życia. Lx Odpowiedz Link
popaye Re: serio 25.09.03, 22:45 Dla mnie to jest PRZERAZAJACE - (nie akcja UNICEF - tylko te "realia") Barbarzynstwo i tyle - Odpowiedz Link
marialudwika Re: serio 25.09.03, 22:50 Nie rozumiem dlaczego kurator czekal tak dlugo!!!!!Przeciez wiedziano,ze tam jest jakas tragedia. Prawdopodobnie dziecko jest autystyczne a ludzie PRYMITYWNI reaguja na kazda innosc podloscia i bestialstwem. Inna dziwna sprawa-bylo tam kilku braci,jeden zdaje sie ma 26 lat i jest ksiedzem,to pozostawie bez komentarza.. Wogole brak na to wszystko slow..\ ml Odpowiedz Link
lablafox Re: serio 26.09.03, 19:40 Ojciec , dziadek wujek oraz sąsiad (mieszkańcy Szczecina) są podejrzani o wykorzystywanie seksualne 3 dziewczynek w wieku 2,4 i 5 lat.Dzieci także były głodzone i bite.- to też serio. Pozdrawiam Lx Odpowiedz Link
warum Re: serio 26.09.03, 20:29 Bulwersujace? Ale kogo? Ciebie, innych, media...A gdzie rodzina, sasiedzi, pani w ZOZ-ie gdzie sie szczepi dzieci / z tego co wiem chyba instytucja pielegniarek srodowiskowych w zaniku/? Nikt nie zauwzyl? Raczej nikt nie mial odwagi ingerowac. I pomoc. Odpowiedz Link
lablafox Re: serio 26.09.03, 20:36 a gdzie matka, przede wszystkim matka. Reszta faktycznie , z doswiadczenia wiem ,że trudno sprowokować aktywność odpowiednich służb. Trzeba być bardzo upartym i odważnym też .Napaści często są skierowane nie na złoczyńców , ale na tych co ośmielają się to zło ujawniać. Pozdrawiam lablafox Odpowiedz Link
lablafox Re: serio 29.09.03, 22:30 Zadałam najgłupsze pytanie pod słońcem "a gdzie matka" zamiast zapytać jak to się dzieje ,że własny, "rodzony" ojciec wykorzystuje swoje córeczki i na dodatek pozwala na wykorzystywanie ich przez innych facetów .To jest zwyrodnienie. Pozdrawiam Lx Odpowiedz Link
marialudwika Re: serio 26.09.03, 20:39 Masz racje Warum.Mnie zlosci,ze ludzie,ktorzy umieja plotkowac o bliznich/mam na mysli niektorych moich bylych i obecnych sasiadow,choc w blokowisku jakos tego mniej..wieksza anonimowosc/-zamykaja usta mimo,ze wiedza o jakiejs tragedii.. pozdrawiam ml Odpowiedz Link
lablafox Re: serio 29.09.03, 22:46 popaye napisał: > Dla mnie to jest PRZERAZAJACE - > (nie akcja UNICEF - tylko te "realia") > > Barbarzynstwo i tyle - Neewsweek z 40/03 opisuje problemy kobiet w krajach muzułmanskicj .Artykuł "Plama na honorze" Polecam Lx Odpowiedz Link