wedrowiec2 07.11.03, 16:45 Dzisiejsz aktualności - część piąta Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wedrowiec2 Re: Dzisiaj V 07.11.03, 16:47 Zdążyłam juz przyjść z pracy i w miarę generalnie posprzątać mieszkanie. Zawsze sprzątam w piątki. Dzięki temu mam pełne dwa dni świętowania) Odpowiedz Link
jej_maz Re: Dzisiaj V 07.11.03, 16:51 Ledwie sie doczlopalem do pracy. Kazdy sie pyta po cholere. Mamy oprocz urolpu takie 10 dni w roku na tzw; nieudokumentownane chorobowe. Oznacza to ze mozna po prostu zadzwonic i powiedziec ze nie czuje sie gotowy do pracy i zalatwione. W moim przypadku problem polega na tym, ze robiac to, czuje sie podwojnie zle; jako ze chory i jako ze winny... ta cholerne europejskie wychowanie w poczuciu odpowiedzialnosci i lojalnosci... Zastanawialem sie o co tu chodzi w rozmowie poprzedniej czesci tego tematu, jako ze nie mam kiedy zagladac na inne fora i sprawdzac co sie dzieje. Powiem jedno; uwielbiam demokaracje. Nie jest to system idelny, ale na pewno czlowiek nie wymyslil do tej pory nic lepszego. Wolnosc jaka z nia idzie, daje nie tylko mozliwosc wyboru, ale gwarantuje roznorakosc opcji. Zycze powodzenia wszystkim i wszedzie. Dzien ledwie sie zaczal, a ja juz nie moge doczekac sie konca. Co mozna wziasc na wzmocnienie w takich sytuacjach? Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj V 07.11.03, 17:00 Jej_mezu - w twoim przypadku mozna wziąć tylko wolny dzień i szybko wracac do domu. Przed nami weekend, mozna odpocząć i zadbac o zdrowie fizyczne i psychiczne. Już nie wiem które ważniejsze) Pozdrawiam Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Dzisiaj V 07.11.03, 17:08 Z radami przyłączam się do wedrowca. No tak .....łatwo radzić. Ja sama chodzę jeszcze pokrzywiona i z bólami. Jest jednak różńica między nami, nie roznoszę choroby i do pracy nie zawsze muszę pokonywać szmatu drogi. Jeśli u Ciebie to przyziębienie, to chyba lepiej pozostać w domu. Zdróweczka życzę. Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj V 07.11.03, 17:08 Mysle,ze i jedno i drugie jednakowo.Stresy z pewnoscia szkodza na zdrowie/przynajmniej moje/ fizyczne... ml Odpowiedz Link
warum Re: Dzisiaj V 07.11.03, 19:26 Dopiero wrocilam z pracy, padam ze zmeczenia, siedze bezmyslnie pzred kompem i... tak cholernie zadroszcze " samym sobie szefom", a takze wszystkim, ktorym szefowie placa za prace na etacie, a takze wszystkim, ktorzy maja madrych szefow, i wszystkim, ktorzy maja wolne weekendy, ze juz nic wiecej nie napisze. czekam na spaniele ML . Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiaj V 07.11.03, 19:41 Warum , wyluzuj się , odpocznij i ciesz się ,że wogóle masz pracę . Inni nie mają ani wolnych weekendów, ani głupich szefów, ani etatów , ani pensji . Ciesz się mimo wszystko tym co masz. Gdy odpoczniesz , zmienisz trochę punkt widzenia. Życze Tobie tego z całego serca. Lx Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj V 07.11.03, 19:42 Zazdrość, zazdrość.... moja praca w znacznej mierze polega na intensywnym mysleniu Podstawowy warsztat pracy, czyli mózg mam zawsze przy sobie. Co z tego, że weekend, gdy przyjdzie mi nagle coś do głowy - i koniec wolnego czasu. Komputer, internet, ołówek, kartka papieru i praca, praca, praca Oczywiście, jak zapewne domyślasz się ja to lubię Odpowiedz Link
em_em Re: Dzisiaj V 07.11.03, 20:08 oj tak - co zrobić kiedy te najlepsze pomysły absolutnie nie chcą przychodzic do głowy w "godzinach pracy" ) a tzw weekend, jest dla mnie czasem wytężonej pracy - bo nareszcie nie dzwonią, nie wzywają natychmiast, nie przychodzą urzędowe pisma itd Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiaj V 07.11.03, 22:21 Dzisiaj w Pekinie silne opady śniegu połączone z wyładowaniami atmosferycznymi. Na drzewach kilkucentymetrowa warstwa białego puchu. Lx Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj V 07.11.03, 22:48 Ochlodzilo sie,wieje ostry wiatr wschodni.Ksiezyc w pelni i w "lisiej czapce". Wrozy to nadchodzace mrozy... pozdrawiam ml Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj V 08.11.03, 15:38 Silny wiatr strąca z drzew resztki liści. Naparzę dobrą herbatę i zagłebiona w fotelu poczytam ciekawą książkę. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Dzisiaj V 08.11.03, 16:14 tej nocy bedzie czesciowe zacmienie ksiezyca widoczne we Francji, wiec niedoksztalcona astronomocznie przypuszczam, ze rowniez i w Holandii i Polsce a takze na drugiej polnocnej polkuli.Wstyd, wiec ide sie doksztalcac ;-P Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj V 08.11.03, 16:45 Felinko!!! Nie do wiary,ale wlasnie mialam o tym napisac wczoraj,ale ....zapomnialam.To chyba jednak telepatia.... ml Odpowiedz Link
jej_maz Re: Dzisiaj V 08.11.03, 16:51 A ja mam za oknem przeslinczy dzien ze sloneczkiem i wszystkimi kolorami kanadyjsckiej jesieni, a przed nosem ekran komputera. Jego_zona i jego_dzieci okreslaja to mianem zboczenia ) Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj V 08.11.03, 17:00 Zachodzi sloneczko...mzonek siedzi przed swoim kompem i oboje jestesmy "zboczeni",hi,hi!!!! Niestety musze oddac sie prozie kuchennej przy tv.Ciekawe czy w Teleexpresie beda jakies nowe afery?? Pozdrawiam ml Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiaj V 08.11.03, 17:35 Mój mąż też twierdzi ,że zaczynam być zboczona .hahaha Lx Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Dzisiaj V 08.11.03, 17:44 Zboczenie chyba wszystkich dosięgnęło. Przed chwilą odwiedził nas syn - z mężem nie potrafią o niczym innym rozmawiać, tylko i wyłącznie o kompie. Ale żaden z nich się w "fora" nie bawi. Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiaj V 08.11.03, 18:13 Muszę wyjść . Wrócę wieczorem. Pozdrawiam lablafox Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj V 08.11.03, 20:03 Dzisiaj uda mi sie/ moze/ napisac 10100 post?? ml Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiaj V 08.11.03, 20:18 I co Ml-ko zaliczyłaś ten 10100 wpis ? Gdzie jest ten licznik rejestrujący , kto to zrobił ? Lx Odpowiedz Link
warum Re: Dzisiaj V- zmiana tematu:( 08.11.03, 20:18 Od kilku dni chodzi za mna chec porozmawiania na forum o trudnym teamcie - dzieci. Z domow dziecka, z rodzinnych domow dziecka, adoptowanych. A to dlatego,ze dowiedzialam sie - z gazety! ze moja znajoma zostala zakwalifikowana do prowadzenia takiego rodzinnego domu dziecka. I chwala jej za to - ona jest bardzo dobrze zorganizowana kobieta / wazne!bo tacy ludzie, ktorzy sa naprawde doskonale zorganizowani i maja talent pedagogiczny, na pewno potrafia przewodzic i maja lepsze predyspozycje do wplywania na innych / i w ogole- dobrze wychowla synow, dzieki takze / moim zdaniem/ bardzo korzystnemu ukladowi z mezem-pedagogiem: oni/ maz i synowie juz dorosli/ jej SLUCHALI i wykonywali wszystkie jej polecenia. Ale wyszlo to wszystkim na dobre i sa stawiani za wzor rodzinny.A jako przeciwwaga pomyslalam o poznanej na necie kobiecie, ktora wraz z mezem wziela na wychowanie " z dobrego" serca- dzieci z domu dziecka. I... po okresie fascynacji, zapalu... okazalo sie,ze 2 wlasnych plus 2/ nie naraz/ "wzietych"- to za duzo na ich mozliwosci finansowe i... praktycznie jej mozliwosci wychowawcze. Szukala wszedzie sponsorow do pomocy i ... mimo najszczerszych checi... chyba zadanie jakiego sie podjela z najwyzszych pobudek przeroslo jej mozliwosci. Co sadzicie, o wychowywaniu dzieci w ten sposob? To naprawde chyba jedyny sluszny kierunek- wychowywanie w rodzinie, ale czy... brac ... i... praktycznie finansowac wszystko z wlasnej kieszeni, czy tak jak inni- " zrobic" z tego jednak, nie waham sie nazwac - pewien biznes?. Wiem,ze porusze serca i zwala sie na mnie gromy- ale... gdybym nie znala tej osoby i nie wiedziala,ze ona... nie robi niczego dla " czystej idei"- to nie mialabym powyzszych watpliowsci. Choc... mam nadzieje, ze ten "biznes"/ naprawde przepraszam za skojarzenie/ oplaci sie dzieciom przede wszystkim. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj V- zmiana tematu:( 08.11.03, 20:29 Rodziny biorące na wychowanie dziecko otrzymują także pomoc finansową. Nie byłam pewna jakie sa to sumy, ale wklejam pierwszy link jaki otworzył się w Googlach www.bip.mops.radom.pl/?op=9 Odpowiedz Link
em_em Re: Dzisiaj V- zmiana tematu:( 08.11.03, 20:38 nie sądzę żeby było możliwe jednoznaczne określenie co jest słuszne, a co nie - myślę że ile ludzi tyle możliwości - niewątpliwie przy wychowaniu dzieci, bardzo ważna jest miłość, ale czy to raz słyszeliśmy o rodzicach, którzy "głupio" kochają? czy to raz permanentne kłopoty finansowe zatruły wzajemne ciepłe uczucia? z drugiej strony - podziwiam osoby perfekcyjnie zorganizowane, ale czyż niekiedy nie wiąże się to z ich oschłością?? masz rację - trudny temat Odpowiedz Link
warum Re: Dzisiaj V- zmiana tematu:( 08.11.03, 20:47 Wlasnie to mnie tak ruszylo Bo ta druga osoba miala tyle w sobie uczucia, nie wiem czy to zwielokrotniony instynkt macierzynski / kazdy cos takiego przezywa zauroczony swoim bobaskiem, ze kocha wszystkie dzieci swiata i jest tak bardzo wrazliwy na krzywde innych dzieci,ze serce mu peka... i moze dlatego wzieli na wychowanie te dzieci/, ja niestety okreslilam to jako nierozwage, bo wychowywanie wlasnych malych dzieci jest juz wystarczajacym wysilkiem. To bylo nierozwazne moim zdaniem, natomiast moja znajoma - odchowala swoje i mogla sie "zrealizowac" przy nastepnych, wl;asnie odpowiezdialnie, racjonalnie i pewnie uczuciowo- bo mimo wszystkich pragmatyzmow- sadze,z e do tak waznej decyzji trzeba dorosnac- i miec PARTNERA. Odpowiedz Link
warum Re: Dzisiaj V- zmiana tematu:( 08.11.03, 20:53 PS. Temat rzeczywiscie na inna pore, ale znow mi sie przypomnalo: " wioski dzieciece" w Bligoraju np/ innych miejscowosci nie pamietam/- gdzie samotna kobieta bierze na wychowanie' rodzinne" kilkoro dzieci ... I nigdy nie moglam sie pogodzic, ze warunkiem " dobrego wychowania" jest wlasnie ta samotnosc kobiety- zastepczej matki(( Przeciez to nienormalna postawa/ uzasadniana,ze mogliby miec swoje dzieci i inaczej traktowac te przyjete na wychowanie((/ A wujkowie- to pan dyrektor wioski, szkoly, jakis " pan zlota raczka"((Ta koncepcja zawzse mnie wkurzala. ale ponoc tak jest dobrze. Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiaj V- zmiana tematu:( 08.11.03, 20:59 Ten układ (wioski z samotnymi kobietami i meżczyznami jako szefami )jest chory , zawsze to głośno mówiłam. Lx Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj V- zmiana tematu:( 08.11.03, 21:07 Ale sa przeciez matki samotnie wychowujace wlasne dzieci!!!!To dlaczego te matki z Bilgoraju to jest "chore"? Mozesz mi o wytlumaczyc Lx? Mysle,ze to lepsze wyjscie niz dom dziecka???? zaciekawiona ml Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiaj V- zmiana tematu:( 08.11.03, 21:16 Bo znam kobiety z Biłgoraja , te , które tam pracują i te , które stamtąd odeszły- to po pierwsze - nie chcę głosno mówić o tym co wiem. Po drugie samotne matki nie wychowują swych dzieci w getcie samotnych matek , lecz wśród rodzin . Po trzecie , aby dziecko mogło właściwie realizować się w roli społecznej , powinno mieć odpowiednie wzory , syn samotnej matki ma za wzór dziadka , wujka czy innego mężczyzne . Chłopcy z wioski uczą sie ,ze mężczyzna to dyrektor i ktoś tam jeszcze , a kobiety są od roboty . A zresztą może mylę się .Z wiekim coraz bardziej wątpię . Lx Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiaj V- zmiana tematu:( 08.11.03, 21:25 Zgadzam sie z Lbx. Znam tamat Bilgoraju i wspaniala osobe, ktora tam pojechala. Tez uwazam ze feudalne stosunki jakie tam zostaly stworzone sa wymyslone i sztuczne. Oczywiscie ,ze sa kobiety samotnie wychowujace dzieci.Ale trzeba znac cala strukture tych "wiosek" ,zeby zrozumiec paran0oicznosc ukladu. Stracilam kontakt z ta osoba, ale mam poczucie niedobrego zakonczenia. Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiaj V- do warum 12.11.03, 23:49 warum napisała: > Od kilku dni chodzi za mna chec porozmawiania na forum o trudnym teamcie - > dzieci. Z domow dziecka, z rodzinnych domow dziecka, adoptowanych. A to > dlatego,ze dowiedzialam sie - z gazety! ze moja znajoma zostala > zakwalifikowana do prowadzenia takiego rodzinnego domu dziecka. I chwala jej za > > to - ona jest bardzo dobrze zorganizowana kobieta / wazne!bo tacy ludzie, > ktorzy sa naprawde doskonale zorganizowani i maja talent pedagogiczny, na > pewno potrafia przewodzic i maja lepsze predyspozycje do wplywania na innych / > i w ogole- dobrze wychowla synow, dzieki takze / moim zdaniem/ bardzo > korzystnemu ukladowi z mezem-pedagogiem: oni/ maz i synowie juz dorosli/ jej > SLUCHALI i wykonywali wszystkie jej polecenia. Ale wyszlo to wszystkim na dobre > > i sa stawiani za wzor rodzinny.A jako przeciwwaga pomyslalam o poznanej na > necie kobiecie, ktora wraz z mezem wziela na wychowanie " z dobrego" serca- > dzieci z domu dziecka. I... po okresie fascynacji, zapalu... okazalo sie,ze 2 > wlasnych plus 2/ nie naraz/ "wzietych"- to za duzo na ich mozliwosci finansowe > i... praktycznie jej mozliwosci wychowawcze. Szukala wszedzie sponsorow do > pomocy i ... mimo najszczerszych checi... chyba zadanie jakiego sie podjela z > najwyzszych pobudek przeroslo jej mozliwosci. Co sadzicie, o wychowywaniu > dzieci w ten sposob? To naprawde chyba jedyny sluszny kierunek- wychowywanie w > > rodzinie, ale czy... brac ... i... praktycznie finansowac wszystko z wlasnej > kieszeni, czy tak jak inni- " zrobic" z tego jednak, nie waham sie nazwac - > pewien biznes?. Wiem,ze porusze serca i zwala sie na mnie gromy- ale... gdybym > nie znala tej osoby i nie wiedziala,ze ona... nie robi niczego dla " czystej > idei"- to nie mialabym powyzszych watpliowsci. Choc... mam nadzieje, ze > ten "biznes"/ naprawde przepraszam za skojarzenie/ oplaci sie dzieciom przede > wszystkim. Przesyłam Tobie adres strony rodzinnych domów dziecka : www.rdd.pl Pozdrawiam Lx Odpowiedz Link
warum Re: Dzisiaj V 08.11.03, 21:17 Moze ja? Nie czytam juz na biezaco , bo malo o tym w prasie, ale chore to jest to, ze jest cale osiedle gdzie matki samotnie wychowujace - maja gromadke dzieci/ w roznym wieku, czasem rozdenstwa/ i mieszkaja same w domku z nimi, a w pieknym domku obok mieszkaja kolejne dzieciaki ze swoja mama, a w kolejnym nastepna taka rodzinka. A dla czego nie moga miec i faceta w domu? np do przybicia gwozdzia lub naprawienia kranu? Te dzieci chodza do normalnych szkol, gdzie sa dzieci /i z samotnymi matkami, i z pelnych rodzin/. Dlaczego " narzucac" taki model? Odpowiedz Link
iremos Re: Dzisiaj V 08.11.03, 21:33 SOS Kinderdorf - powstało po 1945 roku z inicjatywy Austriaka Hermanna Gmeinera i miały zapewnić rodzinę olbrzymiej ilości sierot wojennych, stąd taki a nie inny model rodziny. Cztery głowne zasady przyswiecają tej organizacji (NGO i niezależnej!!!): matka, rodzeństwo, dom, wieś. Wioski te funkcjonują w wielu krajach bardzo dobrze. Ta w Biłgoraju ma duże klopoty z akceptacją w środowisku, takze ze wzgledu na nastawienie kościoła do tej organizacji. Zainteresowanych odsyłam do ich strony internetowej www.sos-kinderdorf.at tylko po niemiecku. Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiaj V 08.11.03, 22:04 Znam te założenia od chwili zakładania 1 wioski w Polsce , ale ... w 1945 roku , było wiele sierot wojennych i wiele wdów , miasta były w ruinach ,wieś była zbawienna dla zdrowia i ułatwiała utrzymanie się. Ta wioska w Biłgoraju ma też kłopoty z akceptacją bo cytuję :"te sieroty mają tam lepsze życie niż normalne dzieci" Lx Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj V 09.11.03, 10:29 Nadal piekna pogoda.Niebo jasnoniebieskie,niektore topole wylysialy a inne wygladaja jak stara koronka,w kolorze zlota.Jest zimno.tylko 3 stopnie,ale przestalo wiac "jakby ktos sie powiesil"/nie wiem skad bierze sie to porzekadlo/. Obiecalam sobie uporzadkowac te i owe papierzyska tudziez domowa apteczke,rozprzestrzeniona w kilku roznych miejscach/jakies tam witaminy,syropy i inne takie/.Jest tego duzo bo mieszkajac na z....u wypada miec to i owo "pod reka".Znaczna czesc tej apteczki stanowia nasze polskie i niezastapione urosepty,terpichole......Ruszam do dziela,ale kusi mnie bardziej spacer. ml Odpowiedz Link
warum Re: Dzisiaj V 09.11.03, 10:43 A na wschodzie wczorajsaz mgla opadla, ale dalej jest malo przejrzyscie, szaro i mzy. Nie widzialam zacmienia ksiezyca, bo bylo bialo.Pozdrawiam niedzielnie i niestety znow wracam do realu ale ja tu wroce!!!/ juz odszukalam kilka fotek regionalnych, wiec mam nadzieje,ze temat- co widac za oknem wroci! PS. jestem zaskoczona wynikami OBOP,ze PO wygrywa w sondazach nawet z SLD! Gdyby nie moj racjonalizm , to cieszylabym sie, ze doczekalam czasow, kiedy ludzie zaczynaja patrzec i widziec/ nieustajaca faka Zyty G/ Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiaj V 09.11.03, 10:57 Dzisiaj szaro i mglisto +3 . Wczoraj zapomnialam sie pochwalić ,ze pierwszy raz jechalam miejskim odcinkiem autostrady. Frajda duża , brak korków a właściwie samotna na 4 pasomwej (ojej chyba 4 pasmowej , bo nawet nie zauważyłam ile ich było , jest szeroko)jezdni i 150 na liczniku. Tylko napisy na tablicach informacyjnych za szybko mi przelatywaly. Przejazd z wylotu z Poznania na Katowice do wylotu na Wrocław zajął mi niespełna 15 minut , Przejazd ulicami ok 45 min do 1.20 . Pozdrawiam lablafox Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj V 09.11.03, 11:06 Lx - jesli możesz opisz, którędy biegnie ta autostrada. Dla mnie przejazd przez Poznań zawsze był koszmarem. Zdecydowanie wole jeździc na Gorzów i Zieloną Górę niz przez Poznań. Czy przejazd od Świecka w kierunku Katowic ciągle odbywa się przez centrum miasta, a w kierunku Warszawy? Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiaj V 09.11.03, 11:21 Muszę sprawdzić gdzie zaczyna sie wlot na autostradę z A2 , to powinno byc gdzies w okolicach Tarnowa Podgórnego , ale sprawdzę . Wjeżdżając na odcinek autostrady będący obwodnicą Poznania jedziesz w kierunku Katowic- wówczas wyjżdżasz juz za Poznaniem w Krzesinach , albo jedziesz dalej do Wrzesni , czyli w kierunku Warszawy. Ja spenetrowałam tylko odcinek Krzesiny- Komorniki.Zorientuję sie co dalej na odcinku Komorniki - A2 z wylotem na Szczecin i Berlin Lx Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj V 09.11.03, 11:25 Dziękuję - mam bardzo dobrą orientację w terenie, oprócz przejazdu przez Poznań: ((( Prawie zawsze, z uporem maniaka, popełniam ten sam błąd - na jednym z rond skręcam o jedną ulicę za daleko, albo za blisko. Doprowadza mnie to do furii... Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj V 09.11.03, 11:03 Mialo byc na "za...piu"-ja na nim mieszkam,hi,hi ml Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj V 09.11.03, 11:11 Domyśłiłam się gdzie mieszkasz)) Każdy chciałby miec takie piękne za...pie. Mam nadzieję, że nasze "widoki z okna" pojawią się na markowej stronie. Popieram gorąco Twój pomysł. Odpowiedz Link
omeri Re: Dzisiaj V 09.11.03, 14:11 Moje widoki z okna są marne, nie mam czym się chwalić. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj V 09.11.03, 14:16 Witaj Nowa Twarzo jako widoki z okna traktujemy, mam nadzieję, nie tylko to, co widzimy przez szyby (ja np. mieszkam w okropnym blokowisku), ale także otoczenie, nawet dalsze. Zdjęcia, które własnie skanuję pochodzą z mojego poprzedniego miejsca zamieszkania i mam zamiar właśnie je przesłać do upublicznienia. Sądzę, że wszędzie można odszukać coś ładnego. Pozdrawiam Odpowiedz Link
jej_maz Re: Dzisiaj V 09.11.03, 20:03 Witam rowniez... Iremo . Ta wogole, to mam problemy z GW; wyslanie kazdej wiadomosci dzisiaj trwa bardzo dlugo... czy tylko ja? Odpowiedz Link
mysza63 Re: Dzisiaj V 09.11.03, 20:20 Mężu nie mój - nie tylko ty masz dziś problemy. Witam nowego nika. Ja mam widok na tory kolejowe, a mój przyjaciel mieszka w blokowisku ale też zeskanowałam i wyślę zdjęcia, które pokazują, że wszystko zależy od tego kto patrzy Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiaj V 10.11.03, 08:47 Dzisiaj w nocy ogladalismy z mężem reportaż o masakrze podczas defilady w 1962 roku w Szczecinie .Dzieci zmiażdżone pod gąsienicami czołgu .I cisza w mediach .Wstrząsający. Lx Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj V 10.11.03, 10:42 Moja dzisiejsza noc byla krotka,chuba mnie ksiezyc "zbalamucil",hi,hi.Wogole nie moglam spac.Na szczescie mam ciekawa ksiazke do czytania-"Living history" autorrstwa Hilary Clinton/po holendersku/.Czytam ja z zainteresowaniem,jest swietnie napisana..moim zdaniem. Pogoda nadal piekna i sloneczna,prawdziwa zlota jesien,co podobno wrozy ostra zime!Podobno,bo w Holandii to sie ponoc nie zdarza juz od 20 lat!!!! Pozdrawiam ml Odpowiedz Link
mysza63 Re: Dzisiaj V 10.11.03, 10:46 W Polsce dla większości jest dziś dzień wolny od pracy, takie zadość uczynienie za 1 listopada, który wypadł w sobotę. Jutro 11 listopada więc znów wolne i tym sposobem polacy mają 4 dniowy weekend. ja miałam wolne w zeszły piątek więc niestety dziś muszę pracować a dzień jest piękny, słoneczny i chciałoby się iść na jakiś spacer po parku. Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Dzisiaj V 10.11.03, 14:12 Czy już po zimie.... tyle słońca dziś. )) Wcale bym się tym nie zmartwiła. Odpowiedz Link
warum Re: Dzisiaj V 10.11.03, 18:19 Dzis : a/ pracowalam ((, b/rano w Zd3 uslyszalam o spolecznej zbiorce pamiatek z powstania warszawskiego - i jak uslyszalam, ze uzbierano juz 10000? eksponatow/ ale do eksponatow zaliczano i helmy i odznaki i legitymacje/ zwyczajnie sie ucieszylam - bo skryte jako relikwia w domu, predzej czy pozniej... wyplowieje, a w muzeum - bedzie wciaz przypominac swiatu...c/ zaczelam czytac forum od gory, i ....hmm?stwierdzilam,ze moze warto znikac " na przerwe" w forum? Tylko tak mozna nabrac dystansu. PS. ML - nie czytalam wspomnien Hilary ale... jak przeczytasz to podziel sie swoimi wrazeniami. Ja ogladalam tylko wyznanie o stosunku " do" panny Lewinsky Bila w tv, jak upokorzony przd calym swiatem dzielnie trzymal twarz. I... patrzac na postawe pani H. - nie moglam uwierzyc,ze tak sie zachowala- bo rozumiem,ze chcieli zachowac pewien standard 'wlasciwego modelu rodziny'i spokoj wyborczy, ale ... mysle, ze to baaardzo sprytna kobieta i... biedny Bill)))))A ja go tak lubilam za ten luz.. Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj V 10.11.03, 21:11 Aktualnie czytam o jej dziadkach,rodzicach i latach szkolnych,o ktorych pisze bardzo ciekawie i nie buduje "rozwleklych" zdan,co jest dla mnie wazne jako "nieHolenderki",hi,hi.Zobaczymy,co bedzie dalej.... Z pewnoscia napisze moje dalsze wrazenia!Pozdrowko ml Odpowiedz Link
omeri Re: Dzisiaj V 10.11.03, 18:35 Śliczny dzień w Wwie, dla mnie pracowity oraz spacery z psem sąsiadki, uroczym golden retrieverem.Teraz już same przyjemności. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj V 10.11.03, 18:42 Dziś przechodząc po ulicach nie widziałam zbyt wielu flag. W maju, w nocy z drugiego na trzeciego, z osiedla na którym mieszkam, poginęły wszystkie flagi. Podobno drzewce idealnie nadają się na podpórki pod pomidory na działce... Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj V 10.11.03, 21:13 Slonce zachodzilo dzis na rozowo-niebiesko! Pieknie to wygladalo i bylo "malarskim" tlem do lysych topoli.Cudo! Oczu nie moglam oderwac!! Pozatym jest cieplo,w dzien bylo 14 stopni!Pozdro ml Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiaj V 11.11.03, 10:26 Swiat zalany sloncem - laskawie traktuje nas listopad."Mimo wszystko" - to swieto odzyskania niepodleglosci po 150 latach niewoli jest ciagle za malo docenione. Byc moze za dlugo obchodzilismy 22 lipca .Byc moze kiepskie nastroje spoleczne wplywaja na brak entuzjazmu . Ale cieszmy sie pieknym dniem - poki nas szarugi nie ogarna! Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj V 11.11.03, 10:39 Na zachodnich kresach świeci słońce, niebo bezchmurne. Rano był lekki przymrozek, ale dzień zapowiada się pieknie. Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj V 11.11.03, 11:29 W A-damie mgla i szaro-buro oraz zimno,ale nie narzekam bo jeszcze wczoraj bylo cudownie i slonecznie...moze sie jeszcze odchmurzy??? Obejrze defilade w tv Polonia ml Odpowiedz Link
jej_maz Re: Dzisiaj V 11.11.03, 21:34 Co sie dzieje? Co tu tak kwasno i muchomorowato? Czyzby to pogoda czy ktoras z pauz ) Oczywiscie zartuje, ale troszke jestem zdziwiony kto i o co sie obrusza. Rzeczywiscie - mam rowniez wrazenie, ze jakos nas coraz mniej... Feline, ja juz ten okres poczucia ignorowania za soba ) Nie przestawaj... ja ciagle czekam na ta meska czesc A tak a propos; ta jak to chcecie podzielic z Wedrowcem? Mam tu na mysli cztery dzialy ze zdrowia.... autorsko, plciowo, tematycznie..... Lablafox - nie zapomnialem i nie lekcewaze. Czekam na ocieplenie stosunkow z moja lepsza polowa Mnie totalnie w pracy zagruzowalo a w domu mam zalozony szlaban na komputer przez zone, az do odwolania (cholera wie jak dlugo)... nawet kwiaty Bodzia wkladalem po ciemku i pod strachem ) Pozdrawiam PS. Tu musze zaznaczyc, ze nie mialem kiedy czytac calosci ale az sie boje... Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj V 11.11.03, 21:41 Witaj jej_mezu. Ruch na forum niezbyt duzy, ale regularny. Wiekszych animozji nie było (mniejsze też szybko wygasły, bo na ogół były pomyłkowo kierowane). Policzyłam stan osobowy. W forum uczestniczy raczej stale 16 osób. Nie jest to mało. Nie liczyłam gwiazd przelotnych (mniej niż 3 wpisy. W sprawie zdrowia muszę porozmawiac z feline. Sądzę, że formalny podział nie będzie konieczny - działamy w innych płaszczyznach. Kup żonie kwiaty. Odpowiedz Link
jej_maz Re: Dzisiaj V 11.11.03, 21:47 wedrowiec2 napisała: > Kup żonie kwiaty. I to zawsze byl moj nawiekszy problem; jakos glupio... ona prowadzi kwiaciarnie )))) Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj V 11.11.03, 21:50 ))) Zaproś na kolację (tylko nie mów, że jest współwłaścielką restauracji). Odpowiedz Link
jej_maz Re: Dzisiaj V 11.11.03, 21:51 Nie powiem )) ale szkoda ze nie jest; moze bym nie musial pracowac ) Odpowiedz Link
wedrowiec2 do jej-meza 11.11.03, 21:56 Piszę czterdziestą piąta wersje tekstu o antyoksydantach. Wprawdzie wiedza moja na ten temat jest nieograniczona)), ale zajrzałam do googli. Tylu herezji wypisywanych na ten temat jeszcze nigdy nie widziałam. Nawet ludzie utytułowani piszą bzdury (no, może nie wszyscy Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj V 11.11.03, 21:52 Nie przypuszczalam,ze nas stalych tak duzo/malo/... pozdrowka ml Odpowiedz Link
jej_maz Re: Dzisiaj V 11.11.03, 22:01 ewelina10 napisała: > Wow .... jestem pod wrażeniem. Czego? Ze mam szlaban na komputer? To jeszcze nic )) Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Dzisiaj V 11.11.03, 22:06 Miałam na myśli wedrowca, ale przybiłeś mnie tym >>to jeszcze nic<< Teraz te NIC będę sobie wyobrażała i wyobrażała >-))) W takim razie moje wyrazy głębokiego ubolewania Odpowiedz Link
jej_maz Re: Dzisiaj V 11.11.03, 22:11 no to znowu wyplynal ze mnie samczy egoizm... juz myslalem ze to do mnie... Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj V 11.11.03, 22:18 A jakie sa "sankcje" za uzywanie komputera???? ml Odpowiedz Link
jej_maz Re: Dzisiaj V 11.11.03, 22:21 Nie wiem, ale nie chce sprawdzac... widzialas kiedys baranice w "akcji" )) ...no, to moze byc trudne do zrozumienia dla kobiet Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Dzisiaj V 11.11.03, 22:31 Ale dlaczego interia tak się tym przejęła ??? Tak mnie zdublowała. Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Dzisiaj V 11.11.03, 22:34 Nie wiem co jest z tymi "baranicami", ale z "baranami" też nie za wesoło. A i interia za mną zaczęła powtarzać. Dobranocka wszystkim. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj V 11.11.03, 22:20 Usiłuję od dawna napisać coś do naszej działki zdrowotnej i ciągle "to nie jest to". Chyba wyślę ostatnią wersję i ucieknę na kilka dni od komputera. Tez boję się myśleć co jeszcze może przydarzyc się jej_mezowi( Odpowiedz Link
em_em Re: Dzisiaj V 11.11.03, 23:17 nie wiem czy to tylko kwestia przyzwyczajenia - ale "Karuzela z Madonnami" w wykonaniu Steczkowskiej - hmmmm................ Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj V 11.11.03, 23:20 też zostałam dreszczy, ale nie ze wzruszenia( Wyłączam komputer, telewizor mam w innym pokoju. Od małego TV, który jest w tym samym pokoju co komputer nie mogę odszukac pilota (pewnie leży w papierach). Spróbuję pooglądać Odpowiedz Link
em_em Re: Dzisiaj V 11.11.03, 23:22 nie - to nie kwestia przyzwyczajenia - "Groszki i róże" w wykonaniu Szcześniaka (za którym nie przepadam) - nadal świetne Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj V 11.11.03, 23:27 Ubostwiam "Groszki i roze" i mam na plycie w wykonaniu E.Demarczyk ml Odpowiedz Link
jej_maz Re: Dzisiaj V 11.11.03, 23:22 OK, kochani.... milo bylo. Mielismy dzisiaj tez swieto; Memorial Day, czyli tutejszy dzien pamieci narodowej i bylo troche luzniej w pracy. Boje sie ze jutro znowu mnie zasypie (taka pora loku) i nie bede mial przyjemnosci pogadac. Bede sie staral wrzucac wszystko regularnie, a wiec przysylajcie co uwazacie za stosowne. Pozdrawiam i do poczytania Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj V 12.11.03, 11:46 Dzisiaj jest bardzo zimno,choc pogodnie,wieje iscie syberyjski lodowaty wiatr. Niestety trzeba bedzie wlozyc czapke na glowe,czego serdecznie nie znosze!!!! Z naszego forum tez wszystkich gdzies "wywialo" ! Milego dnia ml Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Dzisiaj V 12.11.03, 11:56 Oj jak milutko Ciebie czytać ML. Usiadłam sobie podczas przerwy na kawkę, a tu takie pustki na forum. )) Jak to dobrze, że są wątki Dzisiaj i Dobranocki. Oj wołają mnie do pracy. Odpowiedz Link
omeri Re: Dzisiaj V 12.11.03, 23:09 Ale się nadziało, a 13ty dopiero jutro. Dobrze, że wietrzyliscie. Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj V 13.11.03, 10:36 Ciesze sie,ze dzis nie jest piatek... Pogoda bajeczna,slonce swieci a na jasnoniebieskim niebie widac ksiezyc.Zycze wszystkim milego dnia ml Odpowiedz Link
monia.i Re: Dzisiaj V 13.11.03, 10:50 A u mnie dzisiaj sennie, smutnie i melancholijnie. No i zimno w dodatku. Prawdziwie listopadowa pogoda. Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiaj V 13.11.03, 10:58 Dziś w Poznaniu mrożny , ale słoneczny dzień , który obudził się cały posrebrzony szronem. Pozdrwaiam Was , w mój ulubiony 13 dzień miesiąca , szkoda,że nie piątek lablafox. Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiaj V 13.11.03, 11:05 Dzisiaj , po 50 latach pobytu w Polsce, Eleni i Konstantinos Tzokas otrzymali obywatelstwo polskie. Lx Odpowiedz Link
monia.i Re: Dzisiaj V 13.11.03, 11:06 Słoneczny dzień...posrebrzony słońcem...jejkujej...ależ niektórzy to maja szczęście..Mnie obudziła tupiąca niecierpliwie suka i pofukujący na nią Mąż. Za oknem było pochmurno i bylejak a pod kołdrą ciepło..Nie było łatwo wyplątać się z niej dzisiaj...Nie lubię takich poranków. Pozdrawiam! lekko Zniechęcona Monia Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj V 13.11.03, 11:27 Nie martw sie i do Ciebie "przyjdzie" slonce!!!! U nas wczoraj bylo tak okropnie ponuro i szaro!!Pozdrawiam Ciebie i psa! ml Odpowiedz Link
monia.i Re: Dzisiaj V 13.11.03, 11:30 Postaram sie pamiętac o niepozdrawianiu męża ))) Odpowiedz Link
mysza63 Re: Dzisiaj V 13.11.03, 16:00 no cóż ja dziś nawet nie zauważyłam jaki jest dzień, jakoś czasu nie było. Teraz patrze w okno a tam już ciemno(( Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Dzisiaj V 13.11.03, 12:26 w Szczecinie piękny przymrozkowy ranek i południe też. 0biegłam osiedle, kupiłam winogrona /okazały się nadmarznięte ale b.słodkie/. Przemeblowaliśmy z Wodnikiem mój pokój, chyba setny raz..Kocham przestawiać / Wodnik dzielnie pracuje, ale chyba nie jest zachwycony/.Pozdrawiam srdecznie Wędrowcowa Mać Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiaj V 13.11.03, 12:50 Witaj Alfredko i wszyscy! Jak milo ze odezwalas sie i ze tryskasz energia ! u nas niskie niebo,szare ,przytlaczajace. W radio piosenka "W domach z betonu nie ma wolnej milosci ", wszystko przygnebia! A Ty przestawiasz meble i nie poddajesz sie. To moze i ja sprobuje. Ach,gdybym mogla zapalic wszystko znowu byloby inne! Ale nie zapale.Buuuuuuuuuuu..... Odpowiedz Link