Dodaj do ulubionych

Poirot vs Monk

21.07.05, 09:46
Być może macie podobne wrażenia...
Serial o Monku zrobił furorę w Stanach i nie tylko, tak? Dla mnie "przygody"
Monka oparte są "na motywach" książek Agatki z Poirotem. I ci Amerykanie
chyba nie umieją czytać, czego nie można powiedzieć o twórcach Monka. Obsesje
Poirota zostały tam rozbudowane, widzenie tego co niewidzialne dla innych -
cały Poirot... Nawet intrygi podobnie zbudowane.
Słowem rozczarowałam sie serialem. A piszę o tym dopiero teraz bo wzbraniałam
sie przed kablówką dłuugo ale mój man bez niej żyć nie może :(
Obserwuj wątek
    • porchid mnie Monk deneruje choć oglądam ten serial. 21.07.05, 17:47
      Czasem mnie śmieszy to co on robi, ale innym razem ta ilość fobii, wywołuje u
      mnie inną reakcję i powtarzam "co za kretyn". Za to jego pracownica jest super,
      lubię jej reakcje na różne sytuacje. Tak jak ostatnio, gdy nie dała Monkowi
      chusteczki, a potem mówiła "Zduś to" :D Ona jest genialna. I oczywiście wolę
      Poirota, on przynajmniej wzbudza u mnie tylko sympatię :)
      • damian.pisula Re: mnie Monk deneruje choć oglądam ten serial. 02.08.05, 15:56
        Przyznam szczerze, że gdy obejrzałem ten serial po raz pierwszy, a było to ok.
        roku temu bardzo się zdenerwowałem. Oczywiście od razu rzuciło mi się
        podobieństwo Monka do Poirota. Ale nie podobał mi się sposób, w jaki on go
        naśladuje. Pedantyzm Monka to pewnie 1/10 tej cechy u Poirota. Poprostu Monk to
        karykaturalny Poirot. Oczywiście nie w 100% bo to nie te same czasy ani
        osobowość, ale jdenak. Tak było rok temu.

Od kilku tygodni na TVNie leci nowa seria tego serialu. Byłem sceptyczny dopóki
        nie zobaczyłem pierwszego odcinka :) Odkryłem ten serial na nowo. Zachowanie
        Monka nie irytuje mnie już tak jak rok temu, a nawet bardzo mi się on podoba.
        Ale jedna sprawa: odrzuciłem jego podobieństwo do Poirota. To jest jedyna droga
        do polubienia tej postaci przez fanów Poirota ;) Ale nie tylko Monka można
        przyporządkować do postaci książkowych. W tym serialu występuje również
        nadinspektor Japp :) Sprawne oko widza i czytelnika Agathy na pewno go
        rozpozna :) W serialu są też całkiem niezłe zagadki, np. ciało na wskazówce-
        kto oglądał ten wie!

Z całą pewnością mogę polecić forumowiczom ten serial. Ja na pewno nie
        przegapię już żadnego odcinka!

Pozdrawiam
        Damian
        • gosza26 Re: mnie Monk deneruje choć oglądam ten serial. 07.09.05, 15:35
          Zgadzam się w zupełności z przedmówcą:-)Nie nasuneło mi sie skojarzenie z
          Poirotem i nie patrzyłam na Monka przez pryzmat cech tego pierwszego.
          Ja odbieram go ja osobnika z fobią, którego można łatwo przegapić w tłumie i
          przez to odnieść dużo szkodę. Bo czyż spotkanie z takim genialnym człowiekiem
          nie mogłoby być interesujące?
          Z resztą generalnie lubię seriale kryminalne. I gdzieś już spotkałam się z
          opinią,że dzieli się je wg schematu:(tak jak w polskiej telewizji)Kryminalni-
          Glina. A Monk umyka temu schematowi i choćby z tego powodu jest ciekawy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka