jarucha_0 15.03.10, 06:10 ...a ja razem z nimWidziałam tę komedię dwa razy,ale wczoraj pierwszy raz w kolorze.Niestety,kolor nie był tu potrzebny.Film stracił cały urok,ale Lubow Orłowa i Leonid Utjesow-nie!Na szczęćie:- ) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
natalia_sankowska1 Re: "Świat się śmieje" -wczoraj na pierwom... 15.03.10, 08:54 Myślę, że kolor nie przeszkadzał. W obecnej cywilizacji latających pstrych obrazków (to takie moje określenie, proszę wybaczyć) niektórzy nie odbierają obrazów czarno-białych. Jest to wersja dla nich. A tak naprawdę czarno-biała klasyka filmowa miała zupełnie inna technikę zdjęć (inaczej postawione światła, inne zasady wyboru plenerów), co przy kolorowaniu nie daje prawdziwego efektu filmu kolorowego. No i muszą przeważać odcienie niebieskiego i żółtego, czerwony zaś będzie wyglądał raczej buro. Jednym słowem, efektu technicoloru w ten sposób nie da się osiągnąć. Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 I drobna korekta 15.03.10, 09:00 Leonid UtIOsow - bo po rosyjsku w tym miejscu jest "ё". I chciałam zwrócić waszą uwage na jeszcze jedno: aktorów takie kolorowanie zdecydowanie postarzyło. Grigorij Aleksandrow będąc w Stanach szczególnie się uczył technik filmowania. Zwrócił uwagę na sposób ustawienia świateł na planie i kąta zdjęć, które pozwalały ukryć zmarszczki i inne drobne mankamenty skóry. W czarno-białej wersji nieuniknione cienie nie dodawały wieku, kolorpwanie, niestety, jest zdradzieckie, bo zniweczyło starania reżysera. Przeciez główni bohaterowie filmu byli dużo młodsi od ich wykonawców. Odpowiedz Link
jarucha_0 Re: I drobna korekta 16.03.10, 05:41 natalia_sankowska1 napisała: > Leonid UtIOsow - bo po rosyjsku w tym miejscu jest "ё". > Zapamiętam.Dziękuję Odpowiedz Link
airam.as Re: "Świat się śmieje" -wczoraj na pierwom... 15.03.10, 16:15 Tez skusilam się wczoraj własnie ze wsględu na kolor. Mnie tam nic nie przeszkadzało, no, trochę... Za to muzyka - jak zawsze - czar (na szczęście jej nie podkoloryzowano). Taaaaaki Rosyjski "Gershwin i musicale" Odpowiedz Link
qubraq Re: "Świat się śmieje" -wczoraj na pierwom... 15.03.10, 16:27 Dzieki wspaniałomyślności Natalii mam to na DVD - jeszcze raz dziękuję, Księżniczko moja! Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Z dźwiękiem nie jest takie proste 15.03.10, 21:07 Swego czasu w latach 70., kiedy masowo restaurowano stare taśmy filmowe okazało się, że ścieżka dźwiekowa "Riebiat" (którym w Polsce jakiś debil zmienił tytuł)zachowała się źle. No i wykonano nową ścieżkę, gdzie podłożono głosy innych wykonawców (i Utiosow, i Orłowa jeszcze żyli). Był ogromny skandal, więc udźwiekowienie przeprowadzono od nowa i teraz my słyszymy głosy niemłodych gwiazd i orkistrę Utiosowa w jej brzmieniu z początku lat 70. Odpowiedz Link
airam.as Re: Z dźwiękiem nie jest takie proste 15.03.10, 21:35 Co to zmiany tytułu, to fakt A pytanie, czy jest w takim razie wersja z 34 roku? z oryginalna muzyką? Bo ja znam tylko jedną wersję, a ciekawe by było porownać. Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: Z dźwiękiem nie jest takie proste 17.03.10, 05:20 WIem na pewno, że na "Mosfilmie" nie ma. Taśma z uszkodzonż ścieżką powinna się znajdować w Centralnym archiwum Gosfilmofondu. Nie wykluczam, że może także się znajdować w pewnym prywatnym zbiorze w Charkowie. Ciekawa jestem, czy ktoś obecnie wpadnie na pomysł wykonania remasteringu pierwotnej ścieżki. Nawiasem mówiąc, koloryzacja starych filmów odbywa się bez jakiegoś uzasadnionego planu. W najbliższym czasie na pewno zobaczymy "Wiosnę na ulicy Zariecznej". Odpowiedz Link
airam.as Re: Z dźwiękiem nie jest takie proste 17.03.10, 11:39 natalia_sankowska1 napisała: > Ciekawa jestem, czy ktoś obecnie wpadnie na pomysł wykonania > remasteringu pierwotnej ścieżki. No właśnie, tez jestm ciekawa...więcej pożytku by było z tego, niż bawienie się w kolory. Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Jeszcze jeden stary film w kolorze 17.03.10, 18:47 Otóż nie napisałam, a to się akurat udało: "Kopciuszek" z 1947r. z Janiną Żejmo (żona Wasilija Stalina; nawiasem mowiąc, jej grób znajduje się na Powązkach). Odpowiedz Link