natalia_sankowska1 06.05.10, 09:47 RTR zapowiedziała serial Siergieja Ursulaka "Likwidacja" - jeden z najlepszych w ostatnich czasach. W roli głównej - Władimir Maszkow. GORĄCO POLECAM. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
demka Re: "Likwidacja" na RTR Planeta 06.05.10, 10:15 Potwierdzam. Serial znakomity i dość przebiegle skonstruowany. Każdy odcinek kończy się w takim momencie, że nie sposób wytrzymać aby nie oglądać dalej. Odpowiedz Link
myga Re: "Likwidacja" na RTR Planeta 06.05.10, 10:28 Przegladam program rtr planeta i nie widze, kiedy ma byc ten serial? Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: "Likwidacja" na RTR Planeta 06.05.10, 11:55 Nie wykluczam, że już w przyszłym tygodniu - anonse nie podawały konkretnej daty. Z kolei chcę zwrócić uwagę na kreację Swietłany Kriuczkowej - odeskiej a jydisze mame. Odpowiedz Link
czeget Re: "Likwidacja" na RTR Planeta 06.05.10, 13:34 od ponad polroku ogladam RTR przez komp, pisalem o tym kiedys: www.softportal.com/software-5901-all-radio.html Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: "Likwidacja" na RTR Planeta 06.05.10, 13:41 Mogę płytkę podesłać. Odpowiedz Link
airam.as Re: "Likwidacja" na RTR Planeta 06.05.10, 13:55 natalia_sankowska1 napisała: > Mogę płytkę podesłać. Dawajta, Natalio. Dane wyślę na mail. A żeby Cię w koszty nie wpędzać, wyślij "za pobraniem". Zrobię na dniach listę tego, co mnie szczególnie interesuje, żeby tak za jednym zamachem wszystko, ok? dziękuję z góry ps. Czeget! dzięki za info! Ale mam jakąś ułomność, nienawidzę ściągania z sieci i nie lubię oglądać filmów na kompie. Odpowiedz Link
czeget Re: "Likwidacja" na RTR Planeta 06.05.10, 14:58 to wcale nie jest sciaganie lecz tylko ogladanie RTR i wiele innych programow w on-line, tak samo co przez telewizor Odpowiedz Link
airam.as Re: "Likwidacja" na RTR Planeta 06.05.10, 16:08 czeget napisała: > tylko ogladanie RTR i wiele innych programow w on-line, tak samo co przez telewizor Nie cierpię po prostu oglądania filmów na laptopie czy kompie. Coś krótkiego - owszem, ale nie film parogodzinny. Taki feler mam. Odpowiedz Link
czeget Re: "Likwidacja" na RTR Planeta 06.05.10, 16:13 Nic na sile. Poza tym kazdy robi co chce, bo przeciez mieszkamy w wolnym kraju!))) A dla mnie lepiej to niz nic. Odpowiedz Link
czeget Re: "Likwidacja" na RTR Planeta 06.05.10, 15:10 Akurat w tej chwili ogladam na RTR wiadomosci w sprawie przygotowania parady 9 maja.. Odpowiedz Link
bestraga Re: "Likwidacja" na RTR Planeta 06.05.10, 15:26 pogladałam program na przyszły tydzień i nie widze tego ..jest jakas "Eliminacja" ale rozumiem ze niema zadnego związku z Likwidacją ? Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: "Likwidacja" na RTR Planeta 06.05.10, 16:17 Podejrzewam, że to ktoś przetłumaczył "po polskiemu". Kiedyś pod koniec lat 80. byłam tak oburzona tłumaczeniami tytułów rosyjskiej TV (wtedy po zainstalowaniu zestawu urzadzeń - "prezencie Gorbaczowa" - retransmitowano jeden-jedyny 1. kanał - ORT), że powiedziałam kolegom z tut. telewizji, iż będe im robiła bezpłatne tłumaczenia, byle zaprzestali przynoszenia wstydu redakcji. I tak to było aż do odłączenia retransmisji w 1997r. Odpowiedz Link
czeget Re: "Likwidacja" na RTR Planeta 06.05.10, 16:17 chyba nie ma na razie: www.rtr-planeta.com/program_week.html?d=7 Odpowiedz Link
bestraga Re: "Likwidacja" na RTR Planeta 06.05.10, 16:34 a moze to "guglowe " tłumaczenie , bo wybrałam jezyk polski do ogladania programu na przyszły tydzień!? Odpowiedz Link
bestraga Re: "Likwidacja" na RTR Planeta 06.05.10, 16:36 no własnie , własnie sprawdziłam na rosyjskim Likwidacja , na polskim Eliminacja! Dzieki za wiadomośc ze to dobre - obejrzę! Odpowiedz Link
myga Re: "Likwidacja" na RTR Planeta 06.05.10, 21:31 swietna parodia na likwidacie, za kazdym razem jak ogladam, to mnie bawi do lez: www.youtube.com/watch?v=C4BB0XBWC94&feature=related Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: "Likwidacja" na RTR Planeta 06.05.10, 21:54 Zrobiła ta sama "banda", która robi "Wielką Różnicę". Są świetni! Kompilacja "10 mgnień wiosny" i "Likwidacji" - koncentrat parodii. Super! Odpowiedz Link
airam.as Re: "Likwidacja" na RTR Planeta 06.05.10, 23:51 Pyszne! obejrzałam A swoją drogą uwielbiam to ukraińskie "g" (nie wiem jak napisać to fonetycznie) i ten ich akcent. Miodzio! Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: "Likwidacja" na RTR Planeta 07.05.10, 00:19 To nie jest ukraiński akcent - specyficzny odeski (a w ogóle to taki rosyjski szmonces - rosyjska gwara żydowska). Fonetycznie ukraiński specyficzny dźwięk piszemy jako "h", ale na dłuższą metę wychodzi śmiesznie, ponieważ przeczy pewnej tradycji pisowni. Odpowiedz Link
airam.as Re: "Likwidacja" na RTR Planeta 07.05.10, 00:28 Trudno to okreslić, moim zdaniem, jako odesski czy jakikolwiek inny. Bo niby dlaczego odesski? W bialoruskim tez jest to samo głuche "g". choć fakt, że bialoruskie od ukrainskiego nieco (acz nieznacznie) sie różni. Ale nie jest to typowo odesskie. Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: "Likwidacja" na RTR Planeta 07.05.10, 01:07 Nie zauważyłaś - pisałam o gwarze. Była to gwara rosyjsko-żydowska (jak w Polsce szmonces), a w Odessie nader rozprzestrzeniona. Co zaś do "h", to jest to dźwięk istniejący tak w ukraińskim, jak i białoruskim. Odpowiedz Link
airam.as Re: "Likwidacja" na RTR Planeta 07.05.10, 01:18 A ja pisałam o specyficznym "g", czy "h" czy jak to zwał. Holender, nawet napisać tego się nie da Co mnie ciekawi, że moje dziecko nie jest w stanie wymówić takiego głuchego "g", tak samo jak twardego "ł"-rosyjskiego. Koszmar! Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: "Likwidacja" na RTR Planeta 07.05.10, 01:37 A mój syn pięknie się nauczył. Zresztą, on odziedziczył zainteresowania historia i językami, więc i zdolności do przyswajania wymowy ma. Dziecko (nie wiem, ile ma Twoje) po prostu powinno słyszeć inną wymowę, a więc zadaniem rodzica jest stworzenie środowiska, jeżeli z tym środowiskiem nie ma normalnego kontaktu. Odpowiedz Link
airam.as Re: "Likwidacja" na RTR Planeta 07.05.10, 13:06 Wiem, oczywiście. Zabagniłam sprawę jak on był malutki (teraz ma 13 lat), a ja byłam po takich przejściach związanych z papierami, urzędami, obywatelstwem itp etc, że znienawidziłam rosyjski i miałam kompletną blokadę w głowie na lat pięć chyba, że się w ogóle, kompletnie, nic, zero nie odzywałam się po rosyjsku. jak mój wzrok padal na półkę gdzie stała rosyjska ksiązka, to odwracałam ją grzbietem w drugą stronę,a częśc książek latami z kartonow nie wyjmowałam, byle cyrylicy nie oglądać. Serio mówię. Teraz , żałuję. Dziś mogłabym mieć dziecko dwujęzyczne. No ale, bywa. Może częściowo da się to jeszcze odrobić. Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 No to nadrabiać teraz! 07.05.10, 18:01 Wiem, że rozdawanie recept jest zajęciem prostym, łatwym i przyjemnym. Nie chcę tu się rozpisywać i licytować, kogo spotkały większe nieszczęścia, ale uwierz mi, miałam długo trwający bardzo ciężki okres. Ale nie ma się to nijak do języka i kultury. Mój syn z powodu swej dwujęzyczności, a nawet władania trzema językami, był szykanowany przez kolegów w szkole podstawowej, ale to był trening charakteru. Opowiadał nam - domownikom, uczyliśmy go jak postępować i nie dawać się. Teraz jest dorosłym człowiekiem świadomym swej wartości i możliwości. Myslę, że jak rozpoczniesz już dziś powoli uczyć syna, na koniec liceum nie będzie źle. Prawda, wiek jest trudny, nie wiem, jak Wam sie układa. Moje dziecko zawsze było moim przyjacielem (w ogóle w naszej rodzinie wszyscy byli sobie raczej przyjaciółmi, nie zaś rodzicami-dziećmi, dziadkami-wnukami), dlatego z żadną nauką nigdy nie było problemu. W każdym razie, warto syna zainteresować - podrózami, filmami, grami - czymkolwiek. Szkoda nie wykorzystać tego, co jest bezpłatne (wiedza i umiejętności mamy). Odpowiedz Link
jarucha_0 Re: "Likwidacja" na RTR Planeta 06.05.10, 19:01 natalia_sankowska1 napisała: > RTR zapowiedziała serial Siergieja Ursulaka "Likwidacja" - jeden z > najlepszych w ostatnich czasach. W roli głównej - Władimir Maszkow. > GORĄCO POLECAM. Ja tylko chcę się upewnićBo mam,ale czy to ten sam?Akcja dzieje sie w Odessie,w momencie przyjazdu Żukowa.Czy tak?Jezeli to ten sam,to też polecam.Dobry,warto obejrzeć Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: "Likwidacja" na RTR Planeta 06.05.10, 19:13 RZecz w tym, że istnieją 3 filmy na ten temat - o rzeczywistej operacji zarządzonej przez Żukowa w tużpowojennej Odessie. 1. Właśnie "Likwidacja" - reż Siergiej Ursulak. 2. Z serii "Aleksandrowskij sad" Aleksieja Pimanowa - "3 dni w Odessie". 3. Tej nazwy chwilowo nie pamiętam, ale znajdę - zrobiony w konwencji "Dywersanta". To co ma się ukazać to właśnie "Likwidacja". Odpowiedz Link