Dodaj do ulubionych

UWAGA! IMPREZA POŚWIĘCONA WYSOCKIEMU W KOSZALINIE!

15.03.04, 22:49
Muzeum Włodzimierza Wysockiego w Koszalinie zaprasza na Międzynarodowy
Festiwal Filmów Dokumentalnych o Włodzimierzu Wysockim "Pasje według świętego
Włodzimierza" (27-28.03.2004, Koszalin, ul. Andersa 32). Szczegóły pod
numerem telefonu (094) 342 44 21. Zgłoszenia (udziału w imprezie - w
charakterze widzów, oczywiściesmile) można nadsyłać pocztą elektroniczną:
muzeumwysockiego@op.pl
W programie filmy z blisko trzydziestu krajów świata, w tym nawet z Japonii i
Ugandy (tak, tak, tam również dotarła wieść o sławie Wysockiego!). Łącznie
dwadzieścia filmów, a także romowy... o Wysockim, o Rosji, kulturze
rosyjskiej. O szczegóły można również pytać na forum, w tym wątku.
Obserwuj wątek
    • yigor Re: UWAGA! IMPREZA POŚWIĘCONA WYSOCKIEMU W KOSZAL 15.03.04, 23:03
      Dlaczego "swietego Wlodzimierza"?
      Czy to jakas ironia?
      Nie byl swiety, choc czasem szacunek do Swietosci okazywal w tekstach, ale bez
      przesady.
      Prosze o link do stron o tym festiwalu.

Jesli to PrimaAprelis, to troche zawczesnie,
      pozdrawiam
      • mala-muu Re: UWAGA! IMPREZA POŚWIĘCONA WYSOCKIEMU W KOSZAL 16.03.04, 10:24
        Yigor, taki festiwal naprawdę istnieje, zawsze się na niego wybieram, ale jakoś
        nigdy nie dojechałam...
        A swoją drogą też nie rozumiem, dlaczego "święty" (bo rzeczywiście święty nie
        był), ale to może jakaś nowa koncepcja?
        • beers Re: UWAGA! IMPREZA POŚWIĘCONA WYSOCKIEMU W KOSZAL 16.03.04, 10:37
          A skád Muzeum Wysockiego akurat w Koszalinie?....Ciekawe, moze kots wie cos
          blizej?

pzdr Marcin
          • mala-muu Re: UWAGA! IMPREZA POŚWIĘCONA WYSOCKIEMU W KOSZAL 16.03.04, 11:58
            Słyszałam kiedyś w Trójce reportaż o kobiecie, która założyła muzeum - mieści
            się w jej mieszkaniu, i powstało tylko i wyłącznie dzięki miłości do twórczości
            Wysockiego. Podobno na estiwalu jest fajna atmosfera, śpiewają nie tylko
            piosenki Wołodi.
            • fanta-girl Re: UWAGA! IMPREZA POŚWIĘCONA WYSOCKIEMU W KOSZAL 16.03.04, 15:47
              Zgadza sie duzo takich muzeuw tworzonych przez pasjonatow w Polsce jest.
              Tu sa namiary do turystycznego info Koszalina, moze tam cos wiecej bedzie:

www.pomorzesrodkowe.pl/wspolnicy/koszalin/info_turystyczna.html
              Strony nie znajduje , ale jeszcze poszukam.
              Zobaczczie natomiast na to:
              "10-03-2004
              - Biczowałem Jezusa. Koszalinianin Romuald Kłos zagrał w "Pasji". Na ekranie
              dowodzi oddziałem rzymskich żołnierzy, którzy biczują Chrystusa. Wczoraj
              odwiedził redakcję "Głosu Pomorza".
              "Pasję" - najnowszy, wywołujący wiele kontrowersji film Mela Gibosna, w Polsce
              można oglądać od piątku. Film opowiada o 12 ostatnich godzinach życia Jezusa
              Chrystusa. W jednej z najbardziej wstrząsających sekwencji - biczowania Jezusa -
              kilkuosobowym oddziałem rzymskich żołdaków dowodzi... Polak, wychowany w
              Koszalinie Romuald Kłos (od osiemnastu lat mieszkający w Rzymie)."
              to fragment ze strony:
              www.info.koszalin.pl/kultura.php

• fanta-girl Jakie to miasto 16.03.04, 15:56
                aha, to ostatnie info to nie bylo jakies tam szyderstswo czy cynizm, zeby ktos
                nie pomyslal.
                Chodzi o to, ze ja tez pochodze z takiej jeszcze nawet odleglejszej Polski i
                zawsze sie to podkresla, ze z tego miasta pochodzi rodzina Steczkowskim (z
                Pawlem mlodzym bratem Justyny, co teraz prowadzi jakis program w tv - to
                chodzilam do jednej klasy, zawsze mnie wozil na rowerze i chyba sie nawet
                kiedys z nim calowalam) Niemczycki (taki koles co jest super bogaty, linie
                lotnicze White Eagle - i ufundowal nam w ogolniaku sale komputerowa) oraz ta
                babka co prowadzi sprawe dla reportera, co ma taki piskliwy glos...

A z Koszalina widze tez pochodzi Pawel Madera -taki hip-hopowiec widze...
            • sergiusz.miatliew Re: UWAGA! IMPREZA POŚWIĘCONA WYSOCKIEMU W KOSZAL 28.03.04, 23:33
              jak bylem w podstawowce, to byla u nas z wizyta pani z Koszalina. mysle, ze
              jezeli chodzi o muzeum, to to moze byc ona, gdyz, parenascie lat temu, ona je
              zakladala. W kazdym razie pamietam, ze bardzo ciekawie opowiadala. Chyba jej
              nazwizko bylo na Z.? zainteresowanym moge zdradzic (mam nadzieje, ze mimo
              uplywu czasu jeszcze pamietam wink.
    • wysocki4 Re: UWAGA! IMPREZA POŚWIĘCONA WYSOCKIEMU W KOSZAL 18.03.04, 18:50
      Szanowni Forumowicze!
      Nazwa (a ściślej część nazwy) koszalińskiego festiwalu "Pasje według świetego
      Włodzimierza" nawiązuje do bardzo słynnego filmu fabularnego o Włodzimierzu
      Wysockim "Страсти по Владимиру" (1990)w reżyserii słynnego Marka Rozowskiego.
      Film powstał na kanwie nie mniej słynnego w Moskwie spektaklu "Концерт
      Высоцкого в НИИ".
      Być może komuś tytuł "Pasje według świętego Włodzimierza" (użyty w odniesieniu
      do Wysockiego) wyda się bluźnierstwem, świętokradztwem. No cóż... w sztuce (na
      szczęście) zawsze było miejsce na prowokację. Gdybyśmy rozumieli ją wyłącznie
      dosłownie, nie najlepiej świadczyłoby to o naszych zdolnościach.
      Piszecie Państwo, iż "Wysocki święty nie był". Oczywiście, że nie. Notabene, a
      który ze świętych był? Ale mogę Państwa uspokoić. Organizatorzy koszalińskiego
      festiwalu nie zamierzają uznawać Wysockiego za świętego, nie zajmują się jego
      hagiografią, nie apelują do Rosyjskiej Cerkwi Prawosławnej o kanonizację
      Wysockiego. Nazwa festiwalu (i tytuł filmu Marka Rozowskiego) nawiązuje jednak
      do niewyobrażalnej popularności Wysockiego (nie tylko w jego ojczyźnie), do
      zjawiska wysockomanii, do odnotowanego nawet przez obiektywnych, bezstronnych,
      dalekich od ulegania emocjom i od wszelkich przejawów egzaltacji naukowców,
      zjawiska "kanonizacji" Wysockiego w świadomości jego fanów. Oczywiście,
      słowo "kanonizacja" użyte może być w tym kontekście wyłącznie w cudzysłowie.
      Dlaczego festiwal odbywa się w Koszalinie? Dlatego, że jego organizatorem jest
      Muzeum Włodzimierza Wysockiego, które znajduje się właśnie w Koszalinie.
      Dlaczego Muzeum Włodzimierza Wysockiego powstało właśnie w Koszalinie? No cóż
      powoli musimy wszyscy oswoić się z myślą, iż w przypadku twórcy tak wybitnego,
      jak Wysocki, żadne miasto nie może mieć monopolu na organizację imprez
      poświęconych jego pamięci, a nawet na tworzenie muzeów. Przecież wystawy,
      sympozja, konferencje i inne imprezy poświęcone dajmy na to Bułhakowowi nie
      odbywają się wyłącznie w Kijowie i w Moskwiewink Podobnie rzecz się ma z
      Wysockim. Myślę, że szanowni Forumowicze nie mogą sobie nawet wyobrazić, jak
      szerokie kręgi zatoczyła popularność Wysockiego na świecie (muzea jego pamięci
      istnieją w wielu krajach i miastach, także tych, których nigdy nie odwiedził).
      Przyjedźcie Państwo do Koszalina,na festiwal, a z pewnością dowiecie się wielu
      niezwykle interesujących rzeczy.
      Co do koszalińskiego Muzeum Włodzimierza Wysockiego, warto zaznaczyć, iż liczy
      ono sobie już dziesięć lat. Było organizatorem wielu imprez (o których głośno
      było w kraju i za granicą), m. in. wielkiego koncertu poświęconego
      dwudziestoleciu śmierci poety (w lipcu 2000) roku, transmitowanego przez TVP
      (telewizyjna Dwójka nadała mu tytuł "Nuty wolą tańczyć solo"). Koncert
      reżyserował Laco Adamik. Na scenie koszalińskiego amfiteatru wystąpili między
      innymi Daniel Olbrychski, Piotr Fronczewski, Wojciech Młynarski, Jacek
      Kaczmarski,Wiktor Zborowski, Jan Nowicki, Marian Opania, Artur Barciś, Tomasz
      Stockinger, Hanna Banaszak, Katarzyna Skrzynecka, Emilian Kamiński, Grzegorz
      Markowski i zespół "Perfect", Krzysztof Tyniec, Agnieszka Kotulanka, Krystyna
      Tkacz, Wojciech Kościelniak... Koncert prowadzili Lucjan Kydryński i Wojciech
      Młynarski. telewizja Polska reklamowała go naprawdę namiętnie, a jego
      organizatorką była włąściwie jedna osoba (sic!) - mieszkanka Koszalina - pani
      Marlena Zimna. Niektórzy z uczestników koncertu (między innymi Grzegorz
      Markowski, Hanna Banaszak, Jan Nowicki) śpiewali piosenki Wysockiego, których
      polskie wersje wyszły właśnie spod pióra pani Marleny Zimnej. Pani dr Marlena
      Zimna jest absolwentką Uniwersytetu im. Łomonosowa w Moskwie. I jak przedstawił
      ją w czasie opisanego wyżej koncertu Wojciech Młynarski, jest też znanym
      wysockologiem. Zauroczona dorobkiem artystycznym Wysockiego, postanowiła
      otworzyć w swym rodzinnym mieście (we własnym mieszkaniu!) muzeum artysty.
      Napisała kilka książek o Wysockim (pięć lub sześć), między innymi skandaliczną
      i kontrowersyjną "Kto zabił Wysockiego?" W Muzeum Wysockiego w Koszalinie
      widziałem artykuły na temat tej książki opublikowane w "Le
      Figaro", "Liberation" i innych niezwykle poczytnych zachodnich dziennikach.
      27-28.03.2004 roku w Koszalinie odbędzie się kolejna z imprez poświęconych
      Wysockiemu. Warto przyjechać do Koszalina i spotkać się z miłośnikami
      Wysockiego, miłośnikami rosyjskiej kultury, języka rosyjskiego. Początek
      imprezy - w sobotę, 27.03.04, o godzinie 10,00, w Klubie Garnizonowym, przy ul.
      Andersa 32.
      ZAPRASZAM KOLEŻANKI I KOLEGÓW DO NAS, DO KOSZALINA!
      Miłośnik Wysockiego z Koszalina (który ma blisko do Muzeum Wysockiegosmile)
      • yigor Re: UWAGA! IMPREZA POŚWIĘCONA WYSOCKIEMU W KOSZAL 20.03.04, 23:46
        Dziekuje za wyjasnienia. Rzeczywiscie bardzo interesujace wydarzenie i bardzo
        bym chcial byc na takim festiwalu.
        Niestety tym razem jestem daleko.
        W Odessie w tym roku 1-3 kwietnia jest festiwal Primaaprelisowy. To jest
        festiwal kawalow, zartow i dowcipow.
        Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieje, ze tez macie znakomita wiosne.
    • qubraq Re: UWAGA! IMPREZA POŚWIĘCONA WYSOCKIEMU W KOSZAL 19.03.04, 18:03
      Cześć Wysocki4, fajnie się Ciebie czyta, jeszcze fajniej oglądałoby się Cię w
      Koszalinie. ...I o to właśnie chodzi w tym pytaniu "dlaczego w Koszalinie?"
      trochę daleko.
      Pozdrowienia
      Andrzej
    • wysocki4 Re: UWAGA! IMPREZA POŚWIĘCONA WYSOCKIEMU W KOSZAL 21.03.04, 15:54
      Aż dziw mnie ogarnia, że na FORUM RUSOHOLIKÓW można wyczytać stwierdzenie,
      jakoby do Koszalina było strasznie daleko. Drogi Andrzeju! Drogie koleżanki i
      koledzy! Jako RUSOHOLICY, powinniście być przekonani (ja jestem!), że w
      Polsce "wszędzie jest tylko rzut beretem". No jak człowieka, który ma pojęcie o
      prawdziwych odległościach (czytaj: rosyjskich), może zniechęcić perspektywa
      podróży do Koszalina - z Warszawy, Krakowa, Katowic, czy Nowego Sącza. Co to za
      odległości? Albo nie mamy do czynienia z prawdziwymi RUSOHOLIKAMI, albo
      RUSOHOLICY są prawdziwi, lecz niezwykle leniwismile))
      Jednych i drugich mimo wszystko serdecznie zapraszam do Koszalina. Jak pisał
      mistrz Władimir Wysocki:
      "Ты не пугайся рассказов о том,
      Будто здесь самый край света.
      Сзади еще Сахалин, а потом
      Круглая наша планета."
    • qubraq Re: UWAGA! IMPREZA POŚWIĘCONA WYSOCKIEMU W KOSZAL 23.03.04, 18:49
      Cześć,
      Synku drogi, Wysocki4, ja bym Cie posłał po polskie dzieci do Tobolska w sorok
      piatym gadu i ciekaw jestem czy i wtedy nie miałbyś poczucia odległości. 25 lat
      później przeszedłem prawie cały szlak Hoszymina w Laosie na nogach mając często
      20 kg na plechach i "sprzęt osobisty" więc mi nie mów o rzucie beretem.
      Czy wiesz jak pachnie napalm o poranku?
      Andrzej
      • fanta-girl Re: UWAGA! IMPREZA POŚWIĘCONA WYSOCKIEMU W KOSZAL 23.03.04, 22:54
        oj qubraq , po co tak ostro o napalmie od razu? smile)))

Ja troche organizatorow rozumiem, podobnie jak wyprawa do Krakowa, wyprawa do
        Koszalina daleka nie jest i w gruncie rzeczy mysle ze chec wyjazdu rozwala w
        wiekszosci przypadkow (ja tez, ja tez nie jestem swieta!)
        tradycyjna "niechaciucha" ( nie z mojego kompa nadaje, wiec bez bukw)...

Ja np. dzis wlasciwie nic nie zrobilam. Wymienilam posciel i pomalowalam
        lezak... I caly czas smie twierdzic, ze nie mam czasu , bo z komputera straszy
        mnie sterta roboty do wykonania...
        O przepraszam bylam tez w kinie na "21 gram" (nie powalilo) i mysle, ze takich
        osob ktorym sie wszystko wali na glowe/terminy, zycie/ jest wiecej, a i tak
        wszystko konczy sie wielka symulacja i markowaniem pracy...

Obiecuje solenie poprawe....ale umowmy sie od kolejnego razu! wink
        A propo kolejnego razu, rozumiem, ze I niedziela miesiaca w Barbarzyncy
        aktualna?
        Zdaje sie jakies beda wazne mecze kosza na Torwarze, ale to nas chyba nie
        dotyczy?
        • qubraq Re: UWAGA! IMPREZA POŚWIĘCONA WYSOCKIEMU W KOSZAL 24.03.04, 22:57
          Przepraszam, przepraszam, przepraszam, diabli mnie biorą bo spamerzy setkami
          spamów zatykają mi "ordynatora" jak mówią Frankowie. Ja w istocie tez jestem
          strasznym leniem a wstyd
          Andrzej
    • wysocki4 Re: UWAGA! IMPREZA POŚWIĘCONA WYSOCKIEMU W KOSZAL 25.03.04, 16:05
      Szkoda, że niektórzy z Was mają tak kiepskie wyobrażenie o grzeczności. Wydaje
      mi się, że w swych postingach nikogo nie obraziłem, dlatego zupełnie nie
      rozumiem agresywnych wypowiedzi i uwag (nie na temat i nie na miejscu) o
      napalmie. Agresywnym rzeczywiście nie polecam festiwalu filmowego. Wybierzcie
      się lepiej na imprezę vale tudo... Może pomoże Wam rozładować nadmiar
      negatywnych emocji.
      Nieagresywnych mimo wszystko zapraszam!
      • fanta-girl Re: UWAGA! IMPREZA POŚWIĘCONA WYSOCKIEMU W KOSZAL 25.03.04, 16:08
        Ojojoj, ojojoj, ale sie nie obrazamy smile))))

Bedzimy grzeczniejsi...
        Sama w kagance pozakuwam agresywnych wink

Zapraszamy na nasze forum czesciej!
        I zycze udanej imprezy.
        Mam nadzieje, ze moze jednak ktos od nas sie wybierze i jakas delegacja forum
        bedzie.smile
    • qubraq Re: UWAGA! IMPREZA POŚWIĘCONA WYSOCKIEMU W KOSZAL 25.03.04, 18:55
      Do Wysockiego4:
      Chyba nie zrozumiałeś. Jakaż tu, na miłość Boską, agresja? Do głowy mi nie
      przyszło aby być agresywnym. Niezależnie od tego przeprosiłem potrzykroć, czego
      nie zauważyłeś! Aluzje nie na temat same wyszły z siebie gdy niektórym z nas
      zarzuciłeś, może niekoniecznie najuprzejmiej, brak szwungu na Koszalin, chwaląc
      się, przy okazji, swoim rosyjskim poczuciem odległości. A że jestem już
      dostatecznie starym człowiekiem więc, sądząc że trafiłem na - mimo wszystko -
      dowcipnego czlowieka, spróbowałem porównać z Twoim poczuciem odległości moje
      odczucia sprzed wielu lat. Wybacz napalm - choć realnie to prawda a nie " Czas
      apokalipsy"... może istotnie niepotrzebnie. Zawiodłeś mnie, Wysocki4, myślałem,
      że jesteś fajniejszy skoro, jak ja, kochasz Wysockiego. Poznałem Go zresztą w
      Kazaniu w 1966 roku, podczas pobytu w tamtejszych zakładach budowy śmigłowców.
      Zastanów się, Przyjacielu, czy warto tak reagować. Ludzie, mimo pozorów, nie są
      tacy źli jak na to wyglądają. W imię naszego patrona apeluję: pax, pax, pax!
      Łuczsze gor mogut być tolka gory na katorych nikto nie bywał... Moze jednak
      kiedyś spotkamy się w pięknym Koszalinie i razem posłuchamy "Pieśni o drugie",
      co?
      Do Justysi: dzięki Ci piękna blondynko za dobre słowa!
      Andrzej
    • kol.3 Re: UWAGA! IMPREZA POŚWIĘCONA WYSOCKIEMU W KOSZAL 09.04.04, 22:04
      Wysockiego to najlepiej jednak słucha się po rosyjsku i w wykonaniu samego
      Wołodii. Wcale nie chciał żeby mu budować pomniki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka