Dodaj do ulubionych

Zakupy w internecie!?

07.04.04, 14:30
Privet vsem.
Mam pytanko: czy ktos kupowal cos w rosyjskim Necie (chodzi glownie o ksiazki
i plyty)i jakim sposobem placil? Ja probowalam zlozyc zamowienie i kupic
ksiazki w "Ozon internet shop" i nie udalo mi sie. Poslugiwalam sie moja
karta Visa Electron z ograniczeniem wydatkow.Czy ktos odwazyl sie placic w
Necie karta kredytowa?Ja przyznam sie troche sie boje , przeciez najlepsi
hakerzy w swiecie to wlasnie geniusze rosyjscy...smile
Vsevo xoroszevo vsem i piszite pozalujsta smile
Obserwuj wątek
    • szut Re: Zakupy w internecie!? 07.04.04, 14:45
      Privetik,
      w Ozonie kupilem niedawno plyty, placilem karta Visa. Electronem nigdzie przez internet nie da sie placic, bo to nie karta kredytowa.
      Plytki doszly w ciagu 2 tygodni, transakcja zabezpieczana byla przez Thawte. Otrzymanie przesylki dodatkowo potwierdza sie na stronie Ozona. Wraz z plytami dostalem plastikowa, imienna karte stalego klienta + 50 rubli znizki na kolejne zakupy.
      Kiedys zamawialem tez plyty na bolero.ru, ale po zlozeniu zamowienia (tzn. przed ostatecznym zatwierdzeniem) pojawil sie komunikat, ze nie wolno do Polski wysylac plyt sad
      Ale Ozon nic takiego nie wypisal.

Pare lat temu (jak nie mialem jeszcze zadnej karty....) tez kupowalem plyty przez net - wysylalem pieniadze (USD) w kopercie do Moskwy, na adres managera grupy, a ten wysylal mi plyty (oczywiscie po wczesniejszym uzgodnieniu wszystkeigo mailem). Wszystko bylo calkowicie OK.
      • malenka0880 Re: Zakupy w internecie!? 07.04.04, 16:19
        Dziwnie z tym Electronem , ostatnio placilam plytki i ksiazki w sklepie
        Merlin.pl w Wa-wie i wszystko bylo OK.
        Dzieki,uspokoiles mnie. A powiedz czy ci policzyli dodatkowa sume oprocz
        przesylki poza granice? Mi jakos tak policzyli prawie drugie tyle na co
        zamawialam(500 r.+ 400r.za przesylke do Francji az dziwne mi sie to wydaje...
        A co sie tyczy wysylek, to raz poprosilam moja przyjaciolke w Rosji by kupila
        mi "Slownik "Ozegowa i jak chciala wyslac, to na poczcie , nie chcieli przyjac
        przesylki, jako ze to byl material naukowy czy cos w tym stylu..Sama byla
        zdziwiona ( ostatecznie kolega przywiozl ja do Fr.i przeslal mi juz na
        miejscu..)
        Pozdrowionka smile)
        • fanta-girl Re: Zakupy w internecie!? 07.04.04, 20:32
          Visa jest miedzynarodowa karta platnicza.
          Na ogol Electronem nie mozna placic, ale czasami wewnatrz danego kraju na
          niewielkie kwoty mozna.

Polecam zalozenie sobie jakiegos awaryjnego konta z karta Visa, na ktorym nigdy
          nie ma wilekich kwot i voilla!

Ja mam kont kilka i jest to dosc wygodne.

• fanta-girl Re: Zakupy w internecie!? 07.04.04, 20:37
          Zdaje sie, ze przy platosci karta nie ma dodatkowych oplat (jutro zapytam
          dodatko speca od bankowosci co to go dobrze znam)
          dlatego tez platnosci Visa sa takie wygodne.
          Natomiast przelewy za granice to sa na ogol bardzo wysokie oplaty
          manipulacyjne, zblizone do nadawanej kwoty.

Oplaty za przeylki mozesz sprawdzic na poczcie- nie sa jakos makabrycznie
          wysokie- ale w rzypadku jednej ksiazki moga znacznie podniesc jej cene.
          (co innego gdy bierzesz 3-4) to sie wtedy ten koszt mniejszy wydaje.
        • szut Re: Zakupy w internecie!? 08.04.04, 08:20
          Ile zaplacilem to sie tak naprawde dopiero teraz dowiem - rozliczenie karty dostane pewnie dzisiaj... Jutro albo dzis wieczorem napisze.
          Cena za przesylke byla rzeczywiscie prawie taka, jak cena towaru. Ale to wynika z taryfy oplat pocztowych, ktore sa chyba wszedzie dosc wysokie. Niestety, Polska tez nie zalicza sie do Bliznevo Zarubezja, wiec oplaty sa wyzsze - to samo z Francja.
          Kolega z Niemiec opowiadal mi kiedys, jak to zamowil plyty z Rosji. I wszystko OK, tylko, ze wezwali go do urzedu celnego i wymyslali jakies dodatkowe oplaty.

pzdr
          szut
          • szut Re: Zakupy w internecie!? 08.04.04, 13:46
            No i wlasnie dostalem rozliczenie z karty i widze, ze za 2 plyty wraz z kosztami przesylki zaplacilem 538 rubli, wszystko zgodnie z tym co podawali na stronie po zalogowaniu w zakladce "Moi zakazy". Bank przeliczyl to na 76 zlociszy z groszami, nawet mniej niz sie spodziewalem.
            • malenka0880 Re: A jakosc produktow byla dobra? 08.04.04, 15:08
              Privetczik vsem!
              Czesto spotykam sie z fenomenem,ze nawet jesli ksiazka jest w twardej oprawce
              to papier - pozal sie boze.. Czy kupujac mozna zaznaczyc lepsza jakosc papieru?
              Czy po prostu kierowac sie nazwa wydawnictwa? Moze znacie cos niecos?
              Pozdr.
              Iwona
            • malenka0880 Re: Dzieki za infos :-))) 08.04.04, 15:08
              • szut Re: Dzieki za infos :-))) 08.04.04, 17:55
                Plyty OK, byly to tansze wydania (nie-moskiewskie), tzn. okladka nieco ubozsza
                (papier dobry - ale merytorycznie okladki sa wtedy inne - maja naklejki
                legalnosci, informacje, ze produkt do sprzedazy poza Moskwa itp.).

Co do ksiazek to chyba jest to normalne - trzeba sie kierowac raczej cena, w
                wielu ksiegarniach na wschodzie (Minsk, Kijow) ksiazki maja piekna okladke
                i "gazetowy" papier. Ale jesli w ofercie sa dwie ksiazki o tym samym tytule i
                tego samego autora, to wlasnie drozsze wydanie powinno miec lepszy papier.

W niemczech tanie ksiazki wydaje np. wydawnictwo "rororo", okladke maja zolta i
                mniejszy format, mala czcionke. Latwo sie rzucaja w oczy.
                Ale "za Bugiem" tanie ksiazki czesto maja ladna oprawe.
        • tuliak Re: Zakupy w internecie!? 09.04.04, 02:52
          Pozwolę sobie - myślę, że z pożytkiem dla Szanownych Forumowicz/ek/ów
          przybliżyć nieco tematykę płatności kartami PŁATNICZYMI - bo tak zgodnie z
          prawem bankowym się nazywają - a nie jak błędnie tłumaczy się dosłownie z
          angielskiego "kredytowe" (to de facto tylko jeden rodzaj kart z kryterium
          podziału w-g sposobu rozliczania!; a jest tych kryteriów sporo).
          Tłumaczymy credit cards zawsze jako karty płatnicze!Choć w Rosji też pokutuje
          zazwyczaj ten sam błąd wynikający z nieznajomości bankowoścismile.A i sami
          bankowcy w różnych krajach też mylą to NAGMINNIE.
          Płacić możemy kartami, które są międzynarodowe, tzn. nie mają napisu np. Valid
          only in ... albo Domestic use only, nie muszą być wypukłopersonalizowane (czyli
          embosowane) - mogą być płaskopersonalizowane (np. Visa Electron lub Maestro ) -
          ostatnimi czasy niektóre banki udostępniły je również do płatności innych niż w
          terminalu stojącym przy kasie w sklepie ( np. przez internet ). Nie ma
          znaczenia, czy karta jest z systemu Visa, Eurocard/Mastercard, Dinner's Club,
          JCB, Discover czy innych. Autoryzacja transakcji następuje w sposób niewidoczny
          dla kupującego: serwer sklepu łączy się z centrum autoryzacyjnym, z którym ma
          podpisaną umowę i gdy klepiesz nr karty i ważność oraz imię + nazwisko to
          sprawdza te dane system autoryzacyjny a nie sklep, dostaje on tylko odpowiedź,
          że jest wszystko ok i nr transakcji. A gdyby ktoś chciał coś zhakować i tak
          pożądne banki ponoszą od października 2003 całkowitą (a gorsze częściową)
          odpowiedzialność za ew. kanty, których jest dużo, dużo mniej niż innego typu
          przestępstw z dziedziny zwanej kardingiem.Jest kilkadziesiąt rodzajów tego typu
          przestępstw( sic!)z bardzo czasami finezyjnymi nazwami. Np ostatniego lata w
          Polsce przy rynku pewnego miasta pojawiły się na bankomatach kamerki i
          skanerki. Zostały od razu namierzone przez bank. A przestępcy chyba nie
          wiedzieli, że parę lat temu taki nr wykręciło kilku gości z innego sporego
          polskiego miasta ale nie długo podziałali.
          Piszę o tym dlatego, ponieważ to rosyjski wkład w tą dziedzinę smile. Ta metoda
          stosowana była przez agentów KGB dziesiątki już chyba lat temu do podkradania
          kasy bogatym burżujom przebywającym głównie w Hiszpanii oraz Argentynie i
          Brazylii. To tak na marginesie smile))
          Najlepiej do płacenia w sieci,przez telefon albo pocztą używać karty
          przedpłaconej albo z niskim limitem albo wirtualnej (najlepsza opcja).Są nawet
          wirtualne karty JEDNORAZOWE i wtedy jest całkiem bezpiecznie.
          Miało być muzycznie więc spieszę dodać,że kupuję po 1 cencie za megabajt mp3-ki
          w klubie na www.club.mp3search.ru, jakość przyzwoita (choć sam robię znacznie
          lepszesmile, wybór spory.Kilka sposobów płatności do wyboru. Najśmieszniejsze, że
          płatność przekazem na poczcie idzie... MIESIĄC !!W Polandii pewnie też smile.Nie
          cierpię poczty ślimaczej.
          Pozdrawiam wszystkich!

Христос воскрес - во истине воскрес!!

wiesna nakaniec-to, dażdalisia smile
          • szut Re: Zakupy w internecie!? 09.04.04, 07:41
            Witam,
            co do tlumaczenia "credit cards" na "karty kredytowe", to mysle, ze te ostatnie sa juz dobrze zadomowione w naszym jezyku, choc PLATNICZE tez sie czesto pojawiaja.
            Sorki, ale twoje okreslenie "embosowane" i "wypuklo-"/"plaskopersonalizowane" jest dla mnie po prostu koszmarkiem jezykowym, mozliwym do przyjecia tylko w b. fachowej literaturze.

Czy piszac o podkradaniu z bankomatow z uzyciem kamerki miales na mysli PKO BP w Krakowie?? Osobiscie widzialem w pewna sobote skaner na bankomacie, po czym zadzwonilem na ich infolinie, przelaczyli mnie gdzies. A tam jakis koles stwierdzil, ze jest wszystko w porzadku i pewnie mi sie zdawalo. Nastepnego dnia juz skanera nie bylo. Jesli chodzi o nich, to szybka reakcje mozna wysmiac. Ale faktem jednak jest, ze gdy poinformowalem o tym jakas babke w oodziale banku (miesiac pozniej), to poprosila mnie o napisanie oswiadczenia, od razu gdzies zadzwonila, a przy nastepnej wizycie pytala, czy ktos do mnie dzwonil w tej sprawie (nikt nie dzwonil).
            A, ze jest to sposob rodem zza Buga to nie wiedzialem.

pzdr
            szut
            • tuliak Re: Zakupy w internecie!? 16.04.04, 01:16
              prawidłowo winno być ZAWSZE "karty płatnicze" choć osobiście nie do końca się z
              tym zgadzam (lepiej by było "bankowe" ale płatnicze w tej chwili to już
              wszystkie karty, a że jeszcze są bankomatowymi to tylko ich dodatkowa funkcja i
              zaleta)ale cóż takie jest prawo (smile)
              a co do koszmarków językowych pt. płaskopersonalizowana,itp., to jest to
              klasyka tej tematyki i codzienność bankowca - ale cóż,dura lex sed lex smile, to
              nie mój wymysł, vide np. dzieła Panów: Smaga, Kukulski,Pluta,Stecki i kilku
              innych;i faktycznie jest to literatura nie dla laikówsmile;

skanery były na BPHskich bankomatach i zaraz je "zdjęli"-"gudbaj Amierika"smile))
              -reakcja była szybka;
              inne miasto to był Wrocek smile,goście siedzieli w busiku i skimming uprawiali:
              nanosili dane z kart na tzw. biały plastik i do boju... ale szybko zostali
              namierzenismile
              tak naprawdę to jest to margines całego "karcianego biiznesu" a na dodatek
              banki i tak ponoszą pełną (te lepsze) lub prawie pełną odpowiedzialność (cza
              czytać regulaminy...smile)))
              Miłego łikendu forumowiczom!!
              ---
              18 апрель - Федул!
              Пришёл Федул - тепляк подул
              • szut Re: Zakupy w internecie!? 16.04.04, 08:36
                Roznych jezykopodobnych koszmarkow ci u nas dostatek...
                Np. kolega przetlumaczyl swego czasu niem. slowko 'Arretierung' na 'aretacja' (chodzi o blokowanie, zabezpieczanie pewnego elementu mechanicznego w koncowym polozeniu) i okreslenie to sie przyjelo w branzy. Fakt, slowo z francuskiego i w niemieckim tez troche dziwnie brzmi, ale tez sie tam przyjelo.

A przy okazji, w jakim kodowaniu jest twoja sygnaturka? Kiedys sobie ustawilem w ISO i mi same pytajniki zaczely wychodzic...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka