Dodaj do ulubionych

Powiesci polskich autorow nt.spraw rosyjskich

19.09.04, 08:29
mysle o wspolczesnych autorach tych piszacych po 1945 zarówno w prlu, po 1989
i na emigracji.
Czy znacie jakies tytuly, w ktorych akcja dzieje sie wspólczesnie a nie w XIX
w. (jak u W.Terleckiego, E.Rylskiego)---
a tak a propos tego ostatniego, scislej jego opowiadan "Stankiewicz"
i "Powrót" - b. interesujacych- czytal ktos ? chetnie podyskutowal bym nt.
Pzdr.
Obserwuj wątek
    • yigor Re: Powiesci polskich autorow nt.spraw rosyjskich 19.09.04, 21:05
      Polecam Pelewina. Ostatnio ukazalo sie pare jego ksiazek po-polsku.
      • yigor Re: Powiesci polskich autorow nt.spraw rosyjskich 19.09.04, 22:01
        yigor napisał:

> Polecam Pelewina. Ostatnio ukazalo sie pare jego ksiazek po-polsku.

smile Napisalem nie na temat.
        Pozdrawiam
        • maaax Re: Powiesci polskich autorow nt.spraw rosyjskich 19.09.04, 22:43
          nie szkodzi-chetnie zajrze do W.Pielewina- - -
          ha, zobacz jakas choraprazka sie tu wpisala w watek i chwali sie znajomoscia
          komunistycznych autorów
          • mala-muu Re: Powiesci polskich autorow nt.spraw rosyjskich 20.09.04, 08:43
            maaax napisał:

> ha, zobacz jakas choraprazka sie tu wpisala w watek i chwali sie znajomoscia
            > komunistycznych autorów

Maaax, obiecałam, że jeśli zaprotestujesz, opublikuję Twoją wypowiedź, ale z
            własnym komentarzem. Uważam, że przeinaczanie, wyśmiewanie i żartowanie z
            nicków zalogowanych użytkowników jest świadectwem złego wychowania lub chęci
            zmącenia atmosfery na forum. Nie chciałam kasować wypowiedzi Prochazki i Yogora
            w wątku o Biesłanie (bo rozumiem, że stąd Twoja ironia), ponieważ jest to ich
            spór, zresztą przeniesiony na inne forum, którego głównym admminem jest
            Kontrkultura. Bardzo jednak proszę o to, żeby nie wyśmiewać się z nicków, które
            obrali sobie uczestnicy forum.
            • yigor Re: Powiesci polskich autorow nt.spraw rosyjskich 20.09.04, 17:01
              Pozdrawiam droga adminke i bardzo przepraszam za to, ze przy moim udziale
              doszlo do "polowania na czarownic". Skoro drugi uczestnik owego polowania nie
              chce przeprosic uczestnikow forum, ja to robie.
              Pewnie bede czasem zagladal, ale trudno przy tym wszystkim milo gawedzic o
              milych rzeczach i szczerze klucic sie o zle.

pozdrawiam
              ________
              yigor?
              Why not?
              • stary.prochazka Re: Powiesci polskich autorow nt.spraw rosyjskich 20.09.04, 19:26
                yigor napisał:

Skoro drugi uczestnik owego polowania nie
                > chce przeprosic uczestnikow forum, ja to robie.

Bardzo ładnie, przy okazji przeproś adminkę za wszystkie rozróby i zadymy, które
                tu spowodowałeś.

> Pewnie bede czasem zagladal, ale trudno przy tym wszystkim milo gawedzic o
                > milych rzeczach i szczerze klucic sie o zle.

Ja cię akurat nie kojarzę ani z jednym ani tym bardziej z drugim.
    • stary.prochazka Re: Powiesci polskich autorow nt.spraw rosyjskich 19.09.04, 21:36
      1.Putrament
      2.Przymanowski
      3.Roman Bratny też chyba cos pisał na ten temat
      • hajota Re: Powiesci polskich autorow nt.spraw rosyjskich 19.09.04, 23:06
        Przymanowski - owszem, "Czterej pancerni i pies", ale ani Putrament, ani Bratny
        o ile dobrze pamiętam nie napisali powieści poświęconych sprawom rosyjskim.
        Bratny popełnił jakieś reportaże z ZSRR, Putrament chyba też, poza tym w jego
        wspomnieniach "Pół wieku" można znaleźć rosyjskie/radzieckie wątki (miał zdaje
        się żonę Rosjankę), ale to nie powieści.
        Zaraz mnie maax zlinczuje za "znajomość komunistycznych autorów", ale ja po
        prostu długo żyję na tym świecie i to i owo zdążyłam przeczytać. A
        powieści "Stankiewicz" i "Powrót" Rylskiego zrobiły na mnie swojego czasu
        niesamowite (w sensie pozytywnym) wrażenie. Przychodzi mi na myśl "Ballada o
        wzgardliwym wisielcu" Rembeka i film "Szwadron", no ale to - jeśli chodzi o
        akcję - XIX wiek. Aha, jak mogłam zapomnieć - Igor Newerly,"Zostało z uczty
        bogów". Powieść autobiograficzna, dzieje się podczas rewolucji bolszewickiej.
        Konfrontacja ideałów z rzeczywistością itd.
        • hajota Helena Bobińska, "Soso" n/txt 19.09.04, 23:08
        • maaax Re: Powiesci polskich autorow nt.spraw rosyjskich 20.09.04, 07:26
          Nikogo nie linczuję-bez przesady(tym bardziej, ze cenzura tu sprawna ..choć
          niesprawiedliwa). A dziękuje za przypomnienei Newerly`ego- oprócz tej, napisal
          jeszcze "Wzgórze złamanych serc"(?)czy jakis taki harlequinowy tytuł, ale
          książka dobra-Syberia-polski zesłaniec XIX-XX w.
          • nitka3 Re: Powiesci polskich autorow nt.spraw rosyjskich 20.09.04, 13:16
            Tak!-"Wzgórze błekitnego snu"...no i jeszcze "Chłopiec z salskich stepów"..moze
            to tez Neverlego? Juz nie pamiietam!
          • hajota Re: Powiesci polskich autorow nt.spraw rosyjskich 20.09.04, 18:26
            W kwestii linczu - powinnam była dodać wink, ale tak mi się spontanicznie
            napisało.
            Próbuję sobie przypomnieć jeszcze jakieś tytuły, ale prawie wszystko, co mi
            przychodzi na myśl, sprowadza się do zbeletryzowanych wspomnień polskich
            zesłańców.
            Halina Auderska "Ptasi gościniec" (nie czytałam)
            Jerzy Krzysztoń "Wielbłąd na stepie" (czytałam, wzruszające)
            Zbigniew Domino "Syberiada polska", więcej tu:
            www.studioemka.com.pl/ksiazki/syberia.htm
            (czytałam tylko recenzje, były dobre).
            • maaax Re: Powiesci polskich autorow nt.spraw rosyjskich 20.09.04, 18:38
              Auderska-noooo tak sobie, ,Krzyszton- bardzo , bardzo. Pzryznam sie, ze o
              Domino nie slyszelem.
              Dzieki zas przypomnienei tytulu Newerly`ego- wstyd tym bardziej, iz mam w domu
              tylko sie nie chcialo szukac....
    • margala Józef Mackiewicz "Kontra" 21.09.04, 11:29
      Szczerze polecam książkę "Kontra" Józefa Mackiewicza o losach Kozakow przed, w
      czasie i po II wojnie światowej.

pozdrawiaM.
      • maaax Re: Józef Mackiewicz "Kontra" 21.09.04, 12:24
        - rownież goraco polecam -dzięki za przypomnienie postaci- zdecydowanego
        antykomunisty (krytykowanego nawet przez czesc polskiej opozycji za zbyt ostry
        antykomunizm) i jednoczesnie przyjaciela Rosji.
        Miał m.in. bardzo za złe Piłsudskiemu, iż ten wstrzymał swą ofensywę przeciw
        Sowietom w 1919 w tym samym czasie, kiedy wojska Białej Gwardii maszerowały na
        Piotrogród.
        ksiazki.wp.pl/katalog/autorzy/autor.html?id=1716
        www.wandea.org.pl/zjednoczona-europa.html
    • szczurbiurowy Re: Powiesci polskich autorow nt.spraw rosyjskich 25.10.04, 17:09
      Oczywiście Sergiusz Piasecki "Zapiski oficera Armii Czerwonej"
      Do tego Mackiewicz.
      To obowiązkowo.
      • maaax Re: Powiesci polskich autorow nt.spraw rosyjskich 02.11.04, 18:08
        Szczurze gratuluję -ty masz talent; ja na razie nie mam wolnych 25 zł...na
        razie.
    • indis Nienacki 10.11.04, 20:57
      "Pozwolenie na przywóz lwa" to się chyba nazywało. Z czasów gdy Pan Samochodzik
      nie był jeszcze zmotoryzowany.
      Pzdr
      i.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka