Dodaj do ulubionych

The Ukrainians w Polsce

12.10.04, 19:00
13.10- Poznań- Blue Note
14.10- Lubin- Muza
15.10- Wrocław- Wytwórnia Filmów fab.
16.10- Białystok
17.10- Warszawa- CDQ

Osobom z Warszawy radze sie spieszyc, bo klub jest maly, a bilety sprzedaja
sie jak kwas chlebowy w Odessie wink
Obserwuj wątek
    • fanta-girl Re: The Ukrainians w Polsce 13.10.04, 10:49
      Ktos z forumowiczow sie wybiera?
    • piotr19730 Re: The Ukrainians w Polsce 13.10.04, 11:52
      Czy był ktoś w Gdańsku ?
      Ja idę dzisiaj w Poznaniu to jutro coś napiszę.
    • margala ??!!?? 13.10.04, 12:13
      Nefil, a co zespół Ukrainians ma wspólnego z rosyjską muzą, filmami, knigami?
      • fanta-girl Re: ??!!?? 13.10.04, 13:07
        no nie, nie badzmy ortodoksami smile
        Jakby nie bylo, temat pokrewny i zainteresowni z tej samej grupy smile))
      • nefil Re: ??!!?? 13.10.04, 23:14
        Czy cos ma wspolnego to trzeba zapytac pana Solovke wink
        Przypuszczalem, ze sa tutaj fani tego zespolu po prostu i jak widze sie nie
        pomylilem.
        Pozdrawiam cieplo!
      • mala-muu Re: ??!!?? 14.10.04, 00:58
        Bardzo lubię ten zespół, uważam, że warto, żeby ludzie zainteresowani kulturą
        słowiańską znali i ten zespół!
        Czekam na recenzje!
        • margala ReReKumKum: ??!!?? 14.10.04, 10:30
          jestem wyczulony na te sprawy.
          Przypuszczam, że Ukraińcy nie byliby zadowoleni z mieszania ich muzyki z muzyką
          rosyjską. Przypuszczam, że mieszkańcy republik bałtyckich nie byliby zadowoleni
          czytając wspomnienia niektórych z Was w wątku o 'wakacjach na Wostoku' na forum
          rosyjskim.
          Tak jak ja nie jestem zadowolony, kiedy słyszę od Amerykanina lub
          Australijczyka, że Polska to częśc Rosji.
          • piotr19730 Re: ReReKumKum: ??!!?? 14.10.04, 11:20
            Masz rację. Ale nie ma po prostu forum muza ukraińska, dlatego korzystamy z
            tego. Żeby sobie specjalnie utrudniać życie trzeba mieć dużo czasu i/lub
            specjalny charakter. W wątku ulubione zespoły wielokrotnie wymieniano
            ukraińskie. Bo najczęściej kto się interesuje kulturą któregoś z krajów byłego
            Związku, zainteresuje się też kulturą innego. Ja tak przynajmniej mam.
            • margala ZSRR w naszych głowach 15.10.04, 09:17
              a więc ciągle myślenie kategoriami Związku Radzieckiego....
              • stefan4 Re: ZSRR w naszych głowach 15.10.04, 09:42
                margala napisał:
                > Tak jak ja nie jestem zadowolony, kiedy słyszę od Amerykanina lub
                > Australijczyka, że Polska to częśc Rosji.
                [...]
                > a więc ciągle myślenie kategoriami Związku Radzieckiego....

No to zdecyduj się: myślimy kategoriami Ameryki, Australii, czy Związku
                Radzieckiego?

Ja sądzę, że może nawet kategoriami starożytnego Rzymu, który słabo odróżniał
                Gotów od Wenetów. Ludzie zawsze lubili i nadal lubią upraszczać sobie życie
                nawet kosztem precyzji.

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
              • piotr19730 Re: ZSRR w naszych głowach 15.10.04, 10:22
                nie było żadnego myślenia kategoriami Związku, wciskasz kit, kończę dyskusję bo
                jest jałowa
                • stefan4 Kompleksy narodowe 15.10.04, 10:52
                  piotr19730:
                  > wciskasz kit, kończę dyskusję bo jest jałowa

Ja myślę, że nie jest jałowa, ponieważ dotyka dosyć zasadniczych kompleksów
                  małych krajów.

Wielu Polaków uważa za obraźliwe pomylenie ich z Rosjanami. Nie słyszałem, żeby
                  jakiś Niemiec obrażał się za nazwanie go Francuzem
                • margala Re: ZSRR w naszych głowach 15.10.04, 12:35
                  sam napisałeś: "najczęściej kto się interesuje kulturą któregoś z krajów byłego
                  Związku, zainteresuje się też kulturą innego"

a co ma kultura z Kazachstanu wspólnego z estońską albo mołdawska z kulturą
                  Tadżykistanu?
                  • stefan4 Re: ZSRR w naszych głowach 15.10.04, 13:02
                    margala:
                    > a co ma kultura z Kazachstanu wspólnego z estońską albo mołdawska z kulturą
                    > Tadżykistanu?

To wszystko, co przez wiele lat one wszystkie wchłonęły z kultury rosyjskiej.
                    Można uważać, że to wchłonięcie było z ich strony błędem, albo nawet zdradą
                    wartości narodowych, ale trudno zanegować, że miało miejsce.

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
    • piotr19730 Re: The Ukrainians w Polsce 14.10.04, 10:00
      Ukrainians zagrali jak zwykle bardzo ostro. Bardzo dobrze wychodziły utwory
      instrumentalne, np."Arkan", które przy odsłuchiwaniu płyty z CD raczej
      przeszkadzały. Im więcej czadu, w przypadku tego zespołu, tym lepiej. Każdy,
      nawet krótki, kawałek spokojniejszy powodał znudzenie wśród publisi, część
      której pojawiła się trochę z przypadku lub przyzwyczajenia do lokalu. Ogólnie
      koncert bardzo podobał mi się. I najchętniej pojechałbym dzisiaj do Lubina.
      Ukrainians nigdy za dużo, szczególnie na żywo.
      A na koniec kilka minusów.
      Blue note otwarto z opóźnieniem i sam koncert rozpoczął z 40 minutowym
      poślizgiem. Po gogzinie grania przerwa 15 minut na zmianę pampersów i mokrych
      wkładek do butów. I potem nastęne 40 minut. Na 1 bisie wyszedłem ze względów
      komunikacyjnych.
      Do Blue note przyszło jakieś 250-300 osób, ale miejsc siedzących było maksimum
      50. Czy naprawdę nie można było znależć więcej krzeseł, ewentualnie następnym
      razem wybrać większy lokal. Po całym dniu biegania i chodzenia to ja na stojaka
      mogę co najwyżej wydupczyć organizatora, lepiej organizatorkę.
      Było trochę ludzi jakby z łapanki, ale też dużo tańczących pod sceną.
      Także na Ukrainians zawsze, ale następnym razem może w innym lokalu.
      • fanta-girl Re: The Ukrainians w Polsce 14.10.04, 13:00
        Ale niezla recenzja smile

Oszczedz mimo wszystko organizatorke wink - dobrze, ze wogole to zorganizowala...
        • piotr19730 Re: The Ukrainians w Polsce 15.10.04, 11:05
          No i nie wytrzymałem i pojechałem wczoraj na koncert jeszcze do Lubina. Niech
          się Poznanioki uczą organizacji od małego Lubina. Krzeseł wystarczająca ilość,
          wszystko o czasie, żadnych kolejek. I ceny - 20 zł, a nie 35 jak w P.
          Ukrainians zagrali podobnie, ale było kilka zmian w repertuarze. Jak zwykle
          świetnie wyszedł Arkan i Czerwona róża. Gitarzysta, ten z fryzurą obfitą,
          często wyskakiwał przed scenę i pląsał z innymi. Więcej było prawdziwych fanów,
          znających słowa i śpiewający razem. Poza tym,lepsza operacja światłem niż w P.
          Na bis był Napyj konia i Cyhanoczka. Mimo oklasków już więcej nie wyszli,
          szkoda. Ale do Wrocławia już nie jadę.
          • nefil Re: The Ukrainians w Polsce 15.10.04, 17:47
            Nie wiesz, Piotrze, czy istnieje stronka, z ktorej mozna sciagnac teksty
            Ukrainians?
            • piotr19730 Re: The Ukrainians w Polsce 17.10.04, 19:47
              Niestety nefil nic o takiej stronie nie wiem. Jest www.the-ukrainians.com ale
              nam tego nie ma.
              Wiele tekstów to piosenki ludowe, więc trzeba szukać na ukraińskich stronach
              tego typu.
              Zresztą u nich ważniejsza jest dla mnie muzyka, rytm i czad.
              Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka