nefil 12.10.04, 19:00 13.10- Poznań- Blue Note 14.10- Lubin- Muza 15.10- Wrocław- Wytwórnia Filmów fab. 16.10- Białystok 17.10- Warszawa- CDQ Osobom z Warszawy radze sie spieszyc, bo klub jest maly, a bilety sprzedaja sie jak kwas chlebowy w Odessie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fanta-girl Re: The Ukrainians w Polsce 13.10.04, 10:49 Ktos z forumowiczow sie wybiera? Odpowiedz Link
piotr19730 Re: The Ukrainians w Polsce 13.10.04, 11:52 Czy był ktoś w Gdańsku ? Ja idę dzisiaj w Poznaniu to jutro coś napiszę. Odpowiedz Link
margala ??!!?? 13.10.04, 12:13 Nefil, a co zespół Ukrainians ma wspólnego z rosyjską muzą, filmami, knigami? Odpowiedz Link
fanta-girl Re: ??!!?? 13.10.04, 13:07 no nie, nie badzmy ortodoksami Jakby nie bylo, temat pokrewny i zainteresowni z tej samej grupy )) Odpowiedz Link
nefil Re: ??!!?? 13.10.04, 23:14 Czy cos ma wspolnego to trzeba zapytac pana Solovke Przypuszczalem, ze sa tutaj fani tego zespolu po prostu i jak widze sie nie pomylilem. Pozdrawiam cieplo! Odpowiedz Link
mala-muu Re: ??!!?? 14.10.04, 00:58 Bardzo lubię ten zespół, uważam, że warto, żeby ludzie zainteresowani kulturą słowiańską znali i ten zespół! Czekam na recenzje! Odpowiedz Link
margala ReReKumKum: ??!!?? 14.10.04, 10:30 jestem wyczulony na te sprawy. Przypuszczam, że Ukraińcy nie byliby zadowoleni z mieszania ich muzyki z muzyką rosyjską. Przypuszczam, że mieszkańcy republik bałtyckich nie byliby zadowoleni czytając wspomnienia niektórych z Was w wątku o 'wakacjach na Wostoku' na forum rosyjskim. Tak jak ja nie jestem zadowolony, kiedy słyszę od Amerykanina lub Australijczyka, że Polska to częśc Rosji. Odpowiedz Link
piotr19730 Re: ReReKumKum: ??!!?? 14.10.04, 11:20 Masz rację. Ale nie ma po prostu forum muza ukraińska, dlatego korzystamy z tego. Żeby sobie specjalnie utrudniać życie trzeba mieć dużo czasu i/lub specjalny charakter. W wątku ulubione zespoły wielokrotnie wymieniano ukraińskie. Bo najczęściej kto się interesuje kulturą któregoś z krajów byłego Związku, zainteresuje się też kulturą innego. Ja tak przynajmniej mam. Odpowiedz Link
margala ZSRR w naszych głowach 15.10.04, 09:17 a więc ciągle myślenie kategoriami Związku Radzieckiego.... Odpowiedz Link
stefan4 Re: ZSRR w naszych głowach 15.10.04, 09:42 margala napisał: > Tak jak ja nie jestem zadowolony, kiedy słyszę od Amerykanina lub > Australijczyka, że Polska to częśc Rosji. [...] > a więc ciągle myślenie kategoriami Związku Radzieckiego.... No to zdecyduj się: myślimy kategoriami Ameryki, Australii, czy Związku Radzieckiego? Ja sądzę, że może nawet kategoriami starożytnego Rzymu, który słabo odróżniał Gotów od Wenetów. Ludzie zawsze lubili i nadal lubią upraszczać sobie życie nawet kosztem precyzji. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link
piotr19730 Re: ZSRR w naszych głowach 15.10.04, 10:22 nie było żadnego myślenia kategoriami Związku, wciskasz kit, kończę dyskusję bo jest jałowa Odpowiedz Link
stefan4 Kompleksy narodowe 15.10.04, 10:52 piotr19730: > wciskasz kit, kończę dyskusję bo jest jałowa Ja myślę, że nie jest jałowa, ponieważ dotyka dosyć zasadniczych kompleksów małych krajów. Wielu Polaków uważa za obraźliwe pomylenie ich z Rosjanami. Nie słyszałem, żeby jakiś Niemiec obrażał się za nazwanie go Francuzem Odpowiedz Link
margala Re: ZSRR w naszych głowach 15.10.04, 12:35 sam napisałeś: "najczęściej kto się interesuje kulturą któregoś z krajów byłego Związku, zainteresuje się też kulturą innego" a co ma kultura z Kazachstanu wspólnego z estońską albo mołdawska z kulturą Tadżykistanu? Odpowiedz Link
stefan4 Re: ZSRR w naszych głowach 15.10.04, 13:02 margala: > a co ma kultura z Kazachstanu wspólnego z estońską albo mołdawska z kulturą > Tadżykistanu? To wszystko, co przez wiele lat one wszystkie wchłonęły z kultury rosyjskiej. Można uważać, że to wchłonięcie było z ich strony błędem, albo nawet zdradą wartości narodowych, ale trudno zanegować, że miało miejsce. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link
piotr19730 Re: The Ukrainians w Polsce 14.10.04, 10:00 Ukrainians zagrali jak zwykle bardzo ostro. Bardzo dobrze wychodziły utwory instrumentalne, np."Arkan", które przy odsłuchiwaniu płyty z CD raczej przeszkadzały. Im więcej czadu, w przypadku tego zespołu, tym lepiej. Każdy, nawet krótki, kawałek spokojniejszy powodał znudzenie wśród publisi, część której pojawiła się trochę z przypadku lub przyzwyczajenia do lokalu. Ogólnie koncert bardzo podobał mi się. I najchętniej pojechałbym dzisiaj do Lubina. Ukrainians nigdy za dużo, szczególnie na żywo. A na koniec kilka minusów. Blue note otwarto z opóźnieniem i sam koncert rozpoczął z 40 minutowym poślizgiem. Po gogzinie grania przerwa 15 minut na zmianę pampersów i mokrych wkładek do butów. I potem nastęne 40 minut. Na 1 bisie wyszedłem ze względów komunikacyjnych. Do Blue note przyszło jakieś 250-300 osób, ale miejsc siedzących było maksimum 50. Czy naprawdę nie można było znależć więcej krzeseł, ewentualnie następnym razem wybrać większy lokal. Po całym dniu biegania i chodzenia to ja na stojaka mogę co najwyżej wydupczyć organizatora, lepiej organizatorkę. Było trochę ludzi jakby z łapanki, ale też dużo tańczących pod sceną. Także na Ukrainians zawsze, ale następnym razem może w innym lokalu. Odpowiedz Link
fanta-girl Re: The Ukrainians w Polsce 14.10.04, 13:00 Ale niezla recenzja Oszczedz mimo wszystko organizatorke - dobrze, ze wogole to zorganizowala... Odpowiedz Link
piotr19730 Re: The Ukrainians w Polsce 15.10.04, 11:05 No i nie wytrzymałem i pojechałem wczoraj na koncert jeszcze do Lubina. Niech się Poznanioki uczą organizacji od małego Lubina. Krzeseł wystarczająca ilość, wszystko o czasie, żadnych kolejek. I ceny - 20 zł, a nie 35 jak w P. Ukrainians zagrali podobnie, ale było kilka zmian w repertuarze. Jak zwykle świetnie wyszedł Arkan i Czerwona róża. Gitarzysta, ten z fryzurą obfitą, często wyskakiwał przed scenę i pląsał z innymi. Więcej było prawdziwych fanów, znających słowa i śpiewający razem. Poza tym,lepsza operacja światłem niż w P. Na bis był Napyj konia i Cyhanoczka. Mimo oklasków już więcej nie wyszli, szkoda. Ale do Wrocławia już nie jadę. Odpowiedz Link
nefil Re: The Ukrainians w Polsce 15.10.04, 17:47 Nie wiesz, Piotrze, czy istnieje stronka, z ktorej mozna sciagnac teksty Ukrainians? Odpowiedz Link
piotr19730 Re: The Ukrainians w Polsce 17.10.04, 19:47 Niestety nefil nic o takiej stronie nie wiem. Jest www.the-ukrainians.com ale nam tego nie ma. Wiele tekstów to piosenki ludowe, więc trzeba szukać na ukraińskich stronach tego typu. Zresztą u nich ważniejsza jest dla mnie muzyka, rytm i czad. Pozdrawiam Odpowiedz Link