qubraq 30.03.07, 20:22 "1 апреля 2007 года Вербное воскресенье"... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yigor Re: Co to znaczy? 30.03.07, 20:41 Czyba chodzi o Niedziele Palmowa, ale w dokladnym tlumaczeniu "Wierzbowa". Kolejne swiadactwo dostosowania obrzedow uwarunkowanych zmianami por roku do religijnych tresci. Odpowiedz Link
qubraq Re: Co to znaczy? 30.03.07, 23:17 No tak, wierzby nie rosna w Jerozolimie za to rosna palmy... dzieki za pomoc! ) Odpowiedz Link
sedona Re: Co to znaczy? 31.03.07, 00:23 Yigor odpowiedzial, ale ja tez musze wtracic swoje trzy grosze "(...)Odczytywane po kolei, tworza lancuch wydarzen i obrazow Roku Panskiego: przeszly morozy kiereszczenskije, byl "Jordan" na Dwinie, byla maslenica, byly Wielki Post i Niedziela Palmowa (zwana tutaj Wierbnoj, od witek wierzbowych), rozgowiny (zakonczenie postu) i paschalny triezwon (wielki dzwon na Wielkanoc)(...), zakukala kukulka, dogulali noc Kupaly i pora sie zegnac, milaja moja sudarynia..." To Wilk cytuje anglika Jamesa. Czytam wlasnei "Woloke" - swietna, pyszna ksiazka. Polecam kazdemu. To moze i ja zadam pytanko (z tej ksiazki). Schima. Kto wie, co to jest? Odpowiedz Link
hajota Re: Co to znaczy? 31.03.07, 11:56 Nie pamiętam, co to Schima, muszę sobie Wilka przypomnieć, bo - psst, żeby nie zapeszyć - jak wszystko dobrze pójdzie, to znajdę się pod koniec czerwca na Wyspach Sołowieckich. Odpowiedz Link
sedona Re: Co to znaczy? 01.04.07, 00:11 Nie wyglupiaj sie! Naprawde? No to super!! Na jak dlugo? Sama? Gdzie bedziesz mieszkac? Czy to zwiazane z praca czy, ot, tak sobie, bo masz kaprys? A Wilkiem jestem zauroczona. Alez pioro! Alez pasja! Odpowiedz Link
hajota Re: Co to znaczy? 01.04.07, 11:23 Tak sobie, bo mam kaprys ) I szczęście, bo ostatnie miejsce zaklepałam. www.transsyberyjska.pl/index.php?wycieczki=biale_noce_nad_morzem_hor Odpowiedz Link
qubraq Sołowieckije ostrowa 01.04.07, 11:31 Mam gdzies w domu przepiekny album fotograficzny z Wysp Sołowieckich... Odpowiedz Link
sedona Re: Co to znaczy? 01.04.07, 17:46 Kurcze, zazdroszcze Ci! A ja sie cieszylam, ze w tym roku koncu zobacze San Francisco. Machniom? Odpowiedz Link
stynka Re: Co to znaczy? 01.04.07, 21:28 Haniu! Super! My wybieramy się latem na Onegę, ale czy to dojdzie do skutku, to jeszcze się okaże. Byłam parę miesięcy temu na spotkaniu z Mariuszem Wilkiem - promocja rosyjskiego wydania "Wilczego notesu". Dostałam dedykację, maila i zaproszenie do jego domu nad Onegą, tego z 37 oknami, który stoi teraz pusty, a do którego klucze wiszą u sąsiadów. Jeśli chcesz podam Ci maila, może zahaczysz o dom? st. Odpowiedz Link
sedona Stynko!!!!! 01.04.07, 22:44 Ponoc wystarczy tylko czegos bardzo chciec...Stynko, a moglabys sie podzielic i ze mna tym mejlem? Odpowiedz Link
hajota Stynko! 03.04.07, 20:21 Bardzo chętnie. To znaczy podaj mi maila na priva. Nie wiem, czy będzie możliwość odwiedzić dom, bo program mamy dość intensywny, ale na wszelki wypadek... Jakie są reakcje w Rosji na "Wilczy notes"? Odpowiedz Link
pioter34 Re: Co to znaczy? 02.04.07, 09:30 Właściwie nie chodzi o gałązki wierzby, tylko o bazie, czyli gałązki już z kwiatami, więc najbliższe prawdzie byłoby tłumaczenie "Niedziela baziowa". Odpowiedz Link