Dodaj do ulubionych

Tuwa i...szamanizm

05.04.07, 21:54
Wlasnie sie dowiedzialam, ze isnieje (istnialo?) panstwo TUWA. Obejrzalam przd chwila dokument
"Dzyngiz Blues" o blusmenie z Kalifornii, ktory przypadkiem w radio uslyszal gardlowy spiew i
zafascynowany zaczal sie go sam uczyc. Z garstka szalencow postanowili odnalezc dziwny kraj
"gdzies w srodku Azji" i pojechac tam na festiwal spiewu gardlowego. Opowiadali, ze stojac w kolejce
do odprawy, wciaz nie wierzyli, ze znajda sie tam, po drugiej stronie oceanu.
Nie dosc, ze czarnoskory Pete zaspiewal, to jeszcze wygral jedna z nagrod. Film pyszny, polecam.
A ja dowiedzialam sie o Tuwie - ze przerzucoano a sobie z rak mongolskich do rosyjskich (dzis jest
czescia Federacji).
Jest jedynym miejscem na swiecie, gdzie oficjalna religia jest szamanizm. Tuwe uznawal Dzyngiz
Chan, bo jego najzdolniejszy wodz byl stamtad. Tuwa interesowal sie noblista, fizyk Feynman, bo
zachwycily go tuwskie (tuwejskie?) znaczki. Jego marzeniem bylo tam pojechac, ale formalnosci
trwaly za dlugo i juz nie dozyl wyjazdu. Mieszkancy Tuwy w koncu maja podbne DNA do...Apaczow i
Nawajo.
Obserwuj wątek
    • metelica Re: Tuwa i...szamanizm 05.04.07, 22:23
      Kiedys w jednym z Twych watków podawalm link
      www.gotosiberia.ru/rus/Gallery.html

i tam bylo sporo zdjec Tuwy:
      www.gotosiberia.ru/rus/Gallery.html-author=Sayanring.htm

Nie bylabym sobą,jezeli nie podam trochę muzyki z youtubesmile

www.youtube.com/watch?v=RCQNo0QxrfI

HUUN-HUUR-TU

www.youtube.com/watch?v=bVkJ1Bf-QzU

www.youtube.com/watch?v=85rQuxEk5Lo

www.youtube.com/watch?v=oB3SrxCAxhs
      • sedona Re: Tuwa i...szamanizm 05.04.07, 22:34
        Trzeci link, spiewaja bardzo podobnie jak mnisi buddyjscy. A w drugim, jak mowia, to troche rzeczywiscie
        jak Navajo.
        • metelica Re: Tuwa i...szamanizm 06.04.07, 00:07
          sedona napisała:

> Trzeci link, spiewaja bardzo podobnie jak mnisi buddyjscy.

A ja,jak otrzymalam od Ciebie kiedys tych mnichow buddyjskich,to odrazu
          pomyslalam,ze jakbym nie wiedzialam,kto spiewa,to powiedzialabym,ze Tuwińcy smile
          Ale w mailu chyba nie pisalam Tobie o tym.
          • qubraq Re: Tuwa i...szamanizm 06.04.07, 00:18
            Byłem w Tuwie i wiem dlaczego jest tak cenna dla Federacji. A spiew tuwiński
            lepiej poznalem dzieki naszej nieocenionej Metelicy!
            • metelica Re: Tuwa i...szamanizm 06.04.07, 00:28
              Był kiedys tutaj na Forum link o spiewie gardlowym. Pamiętam dobrze,jak Pan sie
              męczył,zeby sciągnac "Grand Finale",ktory wykonują Huun-Huu-Tu, Moscow Art Trio
              i "Angelite". Dla mnie to niesamowte wykonanie - połączenie muzyki
              tuwińskiej,rosyjskiej i bulgarskeij.

Jakby ktos chcial posluchac,to:

www.grammy.ru/music/download.php?act=dl&singer=Angelite+%26+Moscow+Art+Trio+with+Huun-Huur-
              Tu&album=1998+Mountain+Tale&song=Grand+Finale&id=53220
              • metelica Re: Tuwa i...szamanizm 06.04.07, 00:40
                Link czemus się urwal,ale wklejam swoj post z wątku o spiewie gardlowym,tam
                wlasnie ten link podawalam.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12252&w=48049273&a=48194320

Często to slucham. Nie da się opisac moich uczuć - poprostu czuję siebie wtedy
                cząstką świata i...chce się zyć! smile

Jeżeli ktos tez będzie się męczyl,jak Pan Andrzej,a potem sie okaze,ze ten
                utwór się nie podoba ,no to....z góry proszę o wybaczenie smile)
              • sedona Re: Tuwa i...szamanizm 06.04.07, 01:28
                Oj, i ja sie meczylam przy tym "Grand Finale". Czytalam ten link dawno temu, Ty zachwalalas a ja
                sciagalam, sciagalam i dalam w koncu za wygrana. Ale teraz postaram sie sciagnac caly. A pierwszy raz
                uslyszalam ten spiew gardlowy w wykonaniu mnichow. Nie chcialo sie wierzyc, ze to nie normalny
                instrument.
                Masz racje - slucha sie, jakbys byla poza czasem.
                • qubraq Sedono! 06.04.07, 13:23
                  Nie morduj sie, ja sciagnąłem wszystkie utwory i poslę ci a zacznę od
                  "Wielkiego Finału", dobrze? On jest dośc duży - 17 Megabajtów wiec moze troche
                  potrwać no ale nie 2 godziny jak z oryginalnego serwera, najdluzej trwa
                  skanowanie na okolicznosc wirusów!
                  • metelica Re: Tuwa i...szamanizm 06.04.07, 15:49
                    qubraq napisał:

> wiec moze troche
                    > potrwać no ale nie 2 godziny jak z oryginalnego serwera,

Bez przesady! U mnie sciąganie trwalo najwyzej 40 minut.
                    Po co Pan tymi 2 godzinami odstrasza ludzi? wink) U kazdego inny komputer, inne
                    łącze...

I jeszcze: na dysku "Mountain Tale" nie wszytkie utwory są z Huun-Huur-Tu.

SAINKHO NAMTCHYLAK (Сайнхо Намчылакwink
                    www.youtube.com/watch?v=xHyO1cGgQNo

• qubraq Re: Tuwa i...szamanizm 06.04.07, 17:09
                      metelica napisała:

> Bez przesady! U mnie sciąganie trwalo najwyzej 40 minut.
                      > Po co Pan tymi 2 godzinami odstrasza ludzi? wink) U kazdego inny komputer,
                      > inne łącze...

Ale Szanowna Pani masz specjalny program przyspieszajacy transfer a poza tym co
                      mi z łącza o przepustowosci nawet 8 Mbps skoro szybkosc wypuszczania pliku z
                      serwera nadawczego potrafi spaść nawet ponizej 1 kbps
                      A poza tym chciałem byc przydatny i wysylalem nawet z gmail'a ale przerwalo po
                      78% transfer niemal 24 MB bo do takiej wielkosci uroslo na poczcie moje 17 MB,
                      bo tyle mam na dysku tego Grande Finale! a co do tego ze na plycie "Mountain
                      Tale" nie wszytkie utwory są z Huun-Huur-Tu, to nie pamietalem ale są
                      wykonywane spiewem gardłowym, tak? przepraszam - nie pamietam a dawno juz nie
                      sluchałem; slucham natomiast Szczełkunczyka i z rusiandvd.com piosenek z 3-
                      plytowego kompletu 50 najpopularniejszych hitow rosyjskich.

> SAINKHO NAMTCHYLAK (Сайнхо На&#
                      > 1084;чылакwink
                      > www.youtube.com/watch?v=xHyO1cGgQNo

...a co to jest za utwór? Mozna prosic o kilka słow komentarza?
                    • qubraq Angelite & Moscow Art Trio with Huun-Huur-Tu 06.04.07, 17:45
                      metelica napisała:

> I jeszcze: na dysku "Mountain Tale" nie wszytkie utwory są z Huun-Huur-Tu.

Przejrzalem wskazany przec Panią Metelicę link grammy.ru i nie znalazlem innych
                      wykonawcow niz Исполнитель: Angelite & Moscow Art Trio with Huun-Huur-Tu posrod
                      wszystkich 10 utworow wiec skąd ta informacja?
                      • metelica Re: Angelite & Moscow Art Trio with Huun-Huur-Tu 06.04.07, 17:53
                        Jeszcze raz powtarzam,ze w wykonaniu NIE WSZYSTKICH utworów uczestniczy Huun-
                        Huur-Tu. Ma Pan ściagniete wszystko,to prosze posluchac.

W wątku o spiewie gardlowym ja o tym tez pisalam:
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12252&w=48049273&a=48198731
    • yigor Re: Tuwa i...szamanizm 05.04.07, 23:22
      sedona napisała:
      > A ja dowiedzialam sie o Tuwie - ze przerzucoano a sobie z rak mongolskich do ro
      > syjskich (dzis jest
      > czescia Federacji).

Uwielbiam, jak Amerykanie opowiadaja o tym, jak to Rosianie zagarneli terrytoria
      tubylcow i dalaczyli ich do swojej federacji. To jest takie slodkie, jak to
      Amerykanie uzalaja sie nad losem tych wszystkich narodowosci smile
      Juz prawie widze, jak wszystcy euro-, afro-, chino-, judo- i td -amerykosy
      wyjada z Ameryki polnocnej i oddadza nareszcie ziemie i wladze Indianom.
      • sedona Re: Tuwa i...szamanizm 06.04.07, 01:31
        > Uwielbiam, jak Amerykanie opowiadaja o tym, jak to Rosianie zagarneli terrytori
        > a
        > tubylcow i dalaczyli ich do swojej federacji.
        -Hm, akurat w filmie o tym nie bylo. Informacje o historii Tuwy wzielam z Wikipedii (nie amerykanskiej
        przeciez), bo sie tym zainteresowalam.
    • tuliak Re: Tuwa i...szamanizm 05.04.07, 23:58
      Niemien spiewa pieknie a Mr Metz na 3 wlasnie (23:52 po warszawskomu) popelnil
      maly blad komentujac ten szamanski utwor - jak sie wyrazil - iz jakby rodem z
      dalekiej i egzotycznej TULY a nie TUWY. Omal nie spadlem z krzesla a raczej
      glebiej zapadlem sie w krieslo smile. Hm, pridetsa zmailowac cos do pana Metzasmile
    • tuliak Re: Tuwa i...szamanizm 06.04.07, 01:14
      Wybieraja sobie "demokratycznie" prezydenta a inny prezydent "zatwierdza"
      wybor. Jak w wiekszosci tego typu terytoriow federacji...
      Ale by bylo o muzyce to powiem ze jest magiczna i sporo muzykow czerpalo i
      nadal czerpie stad natchnienie, np DJ Masal ( postac znana na polskiej scenie
      muzycznej, Masala Soundsystem) - kilka lat temu TU sie udzielajacy. Nawet o tym
      wspominal i pisal ciekawe watki lecz krotko. Albo taki np. Afrokolektyw - tez
      sie do tego przyznawali. W sumie od czasu do czasu mozna o Tuwie w muzycznym
      swiecie uslyszec, w odroznieniu od Tuly, krainy spiewajacych piernikow wink
      zwlaszcza po spozyciu miejscowego Tulskiego Samowara (pagannaja no miestnajasmile
      riaduszkom so spirtzawodomsmile takie zabytkowe "wkusy" rodem z CCCP mozna nabyc i
      raczyc sie przebiegnawszy na druga strone Prospektu Wodzasmile ( dawna Kijowska )
      i usiasc u stop slynnego mieszkanca Jasnej Polany, sadzac po wygladzie
      skulptury jakby wlasnie wyszedlszego iz Gorodskogo Parka smile) A po jego prawej
      rece oczywiscie sklep z innymi miejscowymi specjalami. Kto chce niech sie
      domysla jakimi ale faceci powinni znac a zwlaszcza jedensmile
      Ale wracajac do Tuwy - muzyka bardzo magiczna. Jadro czasu i czlowieczenstwa.
      ps. ciekawe czy Niemen tam byl kiedys ? Skoro spiewal np. o Zabajkalu i
      wloczedze to juz blisko... No chyba ze z innych wzgledow wzialsie za "standardy"
    • natalia_sankowska1 Re: Tuwa i...szamanizm 15.04.07, 22:14
      Szamanizm w świetle prawa rosyjskiego nie jest religią (w tym sensie, że nie
      jest zarejestrowany żaden związek religijny). Natomiast jako pojęcie
      etnograficzne i kulturologiczne jest rozpowszechniony nie jedynie w Tuwie
      (ostatnio przyjęto napisanie Tywa - fonetyczne), ale i w Jakucji wśród
      rdzennych JAkutów oraz Ewenów, Ewenków i innych tzw. narodów Syberii. Parę
      miesięcy na 1 Kanale był film o tym zjawisku. W czasach radzieckich szamanizm
      był przez ludność głęboko ukrywany, ponieważ był uważany za ciemnotę i
      przesądy. W świetle stałej walki z religią nawet w opracowaniach
      etnograficznych nazwać go religią nie było możliwe. Niestety, często wyłapuję w
      filmach "myślenie na skróty" - najczęsciej pochodzące od tłumacza, który przez
      swoją nieudolność potrafi zniweczyć sens porządnych tekstów z
      rosyjskich/radzieckich dokumentów. Natomiast dokumenty nawet z BBC potrafią być
      dość powierzchowne i nieraz sporo przekłamują. Takie sobie niechlujstwo.
      DNA może być i nawet powinno być podobne, ponieważ Indianie do Ameryki przyszli
      właśnie z Syberii i są tzw. Protomongołami.
      Śpiew gardłowy można spotkać także jako sztukę ludową u Buriatów, Jakutów,
      nawet Koriaków i Jukagirów - jednym słowem, na terenie Wschodniej Syberii jest
      to umiejętnośc rozpowszechniona. Natomiast grupy z Tuwy zdążyły się pokazać
      jako pierwsze, więc wszyscy wiążą jedynie z nimi tę sztukę.
      Natalia.
    • sedona Huun-Huur Tu w Warszawie!!! (bylo tydzien temu:( 01.05.07, 20:05
      No ladnie, dowiedzialam sie z bloga: (3 czy 4 post)
      bezcukru.blox.pl/html
      ze spiewali na UW. A my tu sobie gadu-gadu.
      Byl ktos?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka