Dodaj do ulubionych

muuzyka w filmach rosyjskich

12.08.03, 14:32
Bardzo lubię piosenki z rosyjskich filmów. Podziwiam w rosyjskich twórcach
to, że nawet do głupiej kreskówki potrafili napisać wspaniałą piosenkę (np.
goluboj Wagon w Czeburaszce, mogę podrzucić komuś na skrzynkę). A muzyka do
Trzech Muszkieterów z Bojarskim, albo do takiej fajnej bajki na podst.
opowiadania Priestleya "31 czerwca", ktoś pamięta? A z nowszych np. Brat
albo Bandycki Petersburg (sam film mi się nie podoba, ale muzyczka na
początku powoduje, że leję łzy!). Czemu u nas jakoś na takie sprawy nie
zwraca się raczej uwagi? Scieżki dźwiękowe do polskich filmów raczej nie są
najlepsze, a przecież to niesamowita część zysków dla producentów! Jedyny
poslki tzw. soundtrack, jaki mam, to płyta Varius Manx z Młodych Wilków
(chociaz film beznadziejny). Może jakaś dyskusja?
Obserwuj wątek
    • ksywa Re: muuzyka w filmach rosyjskich 18.08.03, 14:27
      mala-muu napisała:

> Bardzo lubię piosenki z rosyjskich filmów. Podziwiam w rosyjskich twórcach
      > to, że nawet do głupiej kreskówki potrafili napisać wspaniałą piosenkę
      > [ciach] Może jakaś dyskusja?

Eeee, a o czym tu dyskutować?wink) Nie od dziś wiadomo, ze Rosjanie do tzw.
      oprawy muzycznej swoich filmów zawsze przywiązywali ogromną wagę i nigdy nie
      była to chłtura. Bywało, zwykły obyczajowy film, nie żadne arcydzieło, a w
      epizodzie pojawia się Okudżawa, jedzie pociągiem i nuci balladę. Albo "Iwanhoe"
      z niesamowitymi, b. mądrymi tekstami Wysockiego. Ech... W każdym razie ja mam
      b. wiele ulubionych piosenek z rosyjskich filmów. Obok wspomnianych przez
      ciebie "Trzech muszkieterów" (ogladałaś kontynuację?)i Bandyckiego Petersburga
      (mnie tam się podobałowink uwielbiam piosenki z serialu "Гардемарины вперед", z
      filmów Звезда пленительного счастья, Собака на сене, Жестокий роман, muzykę z
      Тот самый Мюнхаузен. Tyle mi na mysl przychodzi на ходуwink
      A tak w ogóle to bardzo lubię Rozenbauma i zastanawiam się dlaczego jego ballad
      nigdzie nie wykorzystywano. pozdr,
      ksywa
    • ladyblue Re: muuzyka w filmach rosyjskich 19.08.03, 21:48
      w temacie muzyki - jakby ktoś wiedział gdzie w sieci jest (albo miał na mp3 i
      mógł się podzielić smile piosenka (chyba tytułowa, na pewno charakterystyczna) z
      filmu "веселые ребята" (pol."świat się śmieje"), taki stary film, a piosenki
      nigdzie nie moge dorwać sad
    • jr1000 Re: muzyka w filmach rosyjskich 25.08.03, 12:20
      Jeśli mowa o kreskówkach, to chyba najlepszym przykladem są "Muzykanci z
      Bremy" - piękny podkład muzyczny, piosenki, które chce się śpiewać jadąc
      autobusem i na ulicy wink) No i żeby kreskówka robiona za głębokiego Breżniewa
      zawierała taką moc ideologii hippisowskiej!!...

A filmy... Może będę banalna, ale ileż pięknych piosenek zawiera "S liogkim
      parom" (vide "Szczesliwego Nowego Roku"). A jęsli idzie o muzykę rockową: czy
      ktoś widział film "Siostry" nieodżałowanego Siergieja Bodrowa jr. (Brat, Brat-
      2, Jeniec kaukaski, itd.)? W Siostrach gra m.in. Kino, rewelacyjnie wpisując
      się w klimat filmu. Film grano na ubiegłorocznym Warszawskim fesiwalu filmowym.
      Tam sie zawsze pojawiają rosyjskie filmy, na pewno coś będzie również w tym
      roku (chyba w okolicach września).

Jestem też szczęśliwą posiadaczką podwójnej płyty z muzyką do
      najpopularniejszych rosyjskich filmów (wszystkich nawet nie wymienię). Ale
      świetne toto! Jeśli ktoś bywa w Moskwie, koniecznie ruszajcie na Gorbuszkę
      (stacja metra Bagrationowskaja). Ten bazar z produkcją audio-video przeniósł
      się teraz do egeganckiego pawilonu, ale nadal oferuje ogromny wybór muzyki
      (każdej), filmów, kreskówek, itd.

• ksywa Re: muzyka w filmach rosyjskich 25.08.03, 13:58
        jr1000 napisała:

> A filmy... Może będę banalna, ale ileż pięknych piosenek zawiera "S liogkim
        > parom" (vide "Szczesliwego Nowego Roku"). A jęsli idzie o muzykę rockową: czy
        > ktoś widział film "Siostry" nieodżałowanego Siergieja Bodrowa jr. (Brat, Brat-
        > 2, Jeniec kaukaski, itd.)? W Siostrach gra m.in. Kino, rewelacyjnie wpisując
        > się w klimat filmu. Film grano na ubiegłorocznym Warszawskim fesiwalu
        > filmowym.
        >
        Jeśli tak zachwalasz, to w takim razie muszę koniecznie obejrzeć kiedy
        ponownie będzie na Canal+, zwłaszcza że uwielbiam Jeńca kaukaskiego.

> Jestem też szczęśliwą posiadaczką podwójnej płyty z muzyką do
        > najpopularniejszych rosyjskich filmów (wszystkich nawet nie wymienię). Ale
        > świetne toto!

Szczęściarawink

> Jeśli ktoś bywa w Moskwie, koniecznie ruszajcie na Gorbuszkę
        > (stacja metra Bagrationowskaja). Ten bazar z produkcją audio-video przeniósł
        > się teraz do egeganckiego pawilonu, ale nadal oferuje ogromny wybór muzyki
        > (każdej), filmów, kreskówek, itd.

A ja jakoś tak w ubiegłym tygodniu przeczytałam w naszej prasie, że Gorbuszkę
        zlikwidowali... Hm, hm, hm... pozdr,
        ksywa
        • jr1000 Re: muzyka w filmach rosyjskich 25.08.03, 14:34
          Kiedyś Gorbuszka była olbrzymim bazarem handlującym głównie produkcją piracką.
          Bazar zlikwidowano, a dziś płyty, kasety i filmy zajmują 2 stoiska (tyle
          odwiedziałam, może jest więcej) w nowej hali "Gorbuszka". Facet przy stoisku
          zaklinał się, że sprzedaje płyty oryginalne (na takie też wyglądały). Zasoby
          mają ogromne, zwłaszcza filmowe - w sumie mieli każdy film, o który pytaliśmy
          (tylko czasami gość musiał sie udać na zaplecze, bo nie wszystkie tytuły są
          eksponowane i leżą na górze).

A więc jeśli chodzi Ci o artykuł Makarenki z lipca o likwidacji bazaru - to
          fakt, bazar nie istnieje. W hali byłam w maju, jeszcze stała. A jeśli ktoś
          chciałby sprowadzać dostępne na Gorbuszce nagrania, podaję link
          www.orc.ru/~vadim/gorbushka/catalog.html
          Cziełom bju,
          smile
          • ksywa Re: muzyka w filmach rosyjskich 25.08.03, 15:41
            Dzięki za linka. Może się przydaćwink Teraz to nijak nie wygląda na piraciarnię
            i po tym już jestem w stanie uwierzyć, że jesli udało się zlikwidować "starą"
            Gorbuszkę to i u nas ze Stadionem X-lecia też się uda (to tak a'propos
            wczorajszego materiału na TVN).
            Честь имею wink
            ksywa
          • lacietis Re: muzyka w filmach rosyjskich 02.09.03, 12:32
            Co za bzdury!!! Jakie dwa stoiska, jakie zlikwidowali???? Byłem na Gorbuszce w
            połowie sierpnia. Płytom, kasetom i DWD poświęcone jest całe piętro w budynku.
            Standardowa cena płyty kompaktowej 100 RUR - choć niektórzy mięli i po 400
            rupi. Wybór istotnie duży - choć ja byłem nastawiony na pewne konkretne rzeczy
            [bo albo: miałem, albo nie znałem, albo ile można wydać pieniędzy?].
            Nie wiem co było kiedyś - ale przemysłowo-spożywczy rynek, tuż obok metra też
            dalej istnieje...
            • jr1000 Re: muzyka w filmach rosyjskich 02.09.03, 13:47
              Spokojnie, przecież piszemy, co konkretnie zostało zlikwidowane i co się gdzie
              przeniosło. Gorbuszka to cała masa różnych bazarów - вещевые, пищевые, itd.
              Zlikwidowano bazar z piracką produkcją audiowizualną, który rozciągał sie na
              olbrzymich połaciach pod gołym niebem (m.in. ze sceną, gdzie odbywały sie
              koncerty). Teraz rzecz się rozgrywa w hali. Pisałam o dwóch stoiskach, przy
              których ja się zaopatrywałam. Poza tym rzucały mi się w oczy głównie stoiska z
              grami komputerowymi, ale zapewne jest tam wszystkiego po trochu. Dla każdego
              starczy.

• margusza Re: muzyka w filmach rosyjskich 25.08.03, 16:56
          O boże
          ja po prostu kocham muzę z "Z liogkim parom".
          W ogole sentymentalne rosyjskie filmy to jest to!
          (Vide "Moskwa nie wierzy lzom"). Uwielbiam... A potem przez kilka dni kolysze
          mnie ten spokojny szum gitary... ach jak sentymentalniesmile))
          m
          ps pomysl na forum przegenialny
          • niech A propos Siostr 25.08.03, 17:37
            Jesli ktos nie widzial - sa w wypozyczalniach pod tytulem Corki mafii
            (przepraszam, ale to nie byl moj pomysl).
          • white.falcon S liochkim parom :) Ale - ratunku :( 04.09.03, 18:07
            Właśnie chyba zniszczyłam swoją kasetę z tym filmem.sad Kaseta była kupiona w
            supersamie w Moskwie i zawinęła mi się końcówka taśmy wewnątrz samej obudowy -
            powstała tam tzw. "spirala" (kaseta ma hologram i jest produkcji jak
            najbardziej oficjalnej). Czy jakoś można to odratować? Film kocham "miłością
            namiętną" i się zmartwiłam potwornie. Czy zna ktoś w Warszawie miejsce, gdzie
            mi uratują kasetę, bo przez najbliższe pół roku nie będę w Moskwie.sad((

Pozdrv.smile
      • mala-muu Re: muzyka w filmach rosyjskich 03.09.03, 12:22
        jr1000 napisała:

> Jeśli mowa o kreskówkach, to chyba najlepszym przykladem są "Muzykanci z
        > Bremy" - piękny podkład muzyczny, piosenki, które chce się śpiewać jadąc
        > autobusem i na ulicy wink) No i żeby kreskówka robiona za głębokiego Breżniewa
        > zawierała taką moc ideologii hippisowskiej!!...
        >
        > A filmy... Może będę banalna, ale ileż pięknych piosenek zawiera "S liogkim
        > parom" (vide "Szczesliwego Nowego Roku"). A jęsli idzie o muzykę rockową: czy
        > ktoś widział film "Siostry" nieodżałowanego Siergieja Bodrowa jr. (Brat, Brat-
        > 2, Jeniec kaukaski, itd.)? W Siostrach gra m.in. Kino, rewelacyjnie wpisując
        > się w klimat filmu. Film grano na ubiegłorocznym Warszawskim fesiwalu
        filmowym.
        >
        > Tam sie zawsze pojawiają rosyjskie filmy, na pewno coś będzie również w tym
        > roku (chyba w okolicach września).
        >
        > Jestem też szczęśliwą posiadaczką podwójnej płyty z muzyką do
        > najpopularniejszych rosyjskich filmów (wszystkich nawet nie wymienię). Ale
        > świetne toto! Jeśli ktoś bywa w Moskwie, koniecznie ruszajcie na Gorbuszkę
        > (stacja metra Bagrationowskaja). Ten bazar z produkcją audio-video przeniósł
        > się teraz do egeganckiego pawilonu, ale nadal oferuje ogromny wybór muzyki
        > (każdej), filmów, kreskówek, itd.
        >
        Ech, Briemienskije muzykanty to jedna z moich ulubionych bajek! Zawsze sobie
        nucę którąś piosenkę pod prysznicem. Zwłaszcza "Luć sołnca zolotogo"
        albo "niciego na swietie luczsze nietu".
        Byłam kiedyś na Gorbuszce, jeszcze tej bazarkowej. Był listopad, myślałam, że
        nogi sobie odmrożę! Ale co kupiłam wtedy, to moje: bajki na kasetach (38
        popugajew!), składanki, Brawo, jakieś filmy... Wydałam masę kasy (tzn tyle, ile
        miałam na te dwa dni pobytu).
        Ale jedno jest pewne - jedzie się tam chyba ze sto lat! Dlatego trochę mi się
        nie chciało, kiedy byłam w Moskwie dwa lata temu. Płyty kupowałam z doskoku w
        kioskach w metrze, a książki w Biblioglobusie albo księgarni obok Trietiakowki.
    • podolski Tez lubie, a wlasnie kupilem dwuplytowy zbior 27.08.03, 10:36
      hitow rosyjskiego filmu - rewelacja.
      I na dodatek 16 odcinkow "Nu pagadzi" - tez bomba
    • pireneje Re: muuzyka w filmach rosyjskich 04.09.03, 09:30
      Z jakiej strony ściagacie piosenki z rosyjskich filmów i bajek? A może same
      filmy?
      "Goluboj wagon" w Czieburaszce jest naprawdę genialny... mogłabym go dostać na
      swoja skrzyneczkę (prośba do mala muu)
      A Brylska spiewająca "Mnie nrawitsa czto Wy bal'ny nie mnoj...mnie nrawitsa
      czto ja bol'na nie wami..." A propos... jak przetłumaczylibyście ten wers...
      • karpik36 Re: muuzyka w filmach rosyjskich 04.09.03, 11:11
        multimidia.narod.ru/index.html
      • karpik36 Re: muuzyka w filmach rosyjskich 04.09.03, 11:31
        www.rbcmp3.com/store/dept.asp?dept%5Fid=2333
      • elenuke Re: muuzyka w filmach rosyjskich 04.09.03, 14:14
        www.1001skazka.com/mult/mult1.html
        Duzo bajek, muzyka tez tam jest
      • natalia_sankowska1 Re: muuzyka w filmach rosyjskich 17.09.03, 09:38
        pireneje napisała:

> Z jakiej strony ściagacie piosenki z rosyjskich filmów i bajek? A może same
        > filmy?
        > "Goluboj wagon" w Czieburaszce jest naprawdę genialny... mogłabym go dostać
        na
        > swoja skrzyneczkę (prośba do mala muu)
        > A Brylska spiewająca "Mnie nrawitsa czto Wy bal'ny nie mnoj...mnie nrawitsa
        > czto ja bol'na nie wami..." A propos... jak przetłumaczylibyście ten wers...
        Śpiewa wcale nie Brylska. W piosenkach glos podkladała Ałła Pugaczowa, zaś do
        męskiej roli - Siergiej Nikitin. NAwiasem mówiąc, Brylska uczyła się roli po
        rosyjsku jedynie do zdjęć, teksty później też były dubbingowane z powodu
        ciężkiego akcentu (filmowa Nadia z Leningradu jest przecież nauczycielką
        rosyjskiego...)
        Pozdrawiam.
    • white.falcon Lubicie "Biełoje sołnce pustyni?" 04.09.03, 18:09
      Znacie ten film? Piosenki są fantastyczne.smile

Pozdrv.smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka