08.06.06, 16:07
Mam pytanie. Moj pies ma prawidłowy zgryz ale... Gdy wymieniał garnitur
uzebienia jednego zeba po prostu sobie za wczesnie wybil i nastepca wyrosl
troszke krzywo. Czy to jest wada na wystawie i czy np weterynarz optrafilby
cos z tym zrobic?
Obserwuj wątek
    • b-beagle Re: zęby 08.06.06, 21:57
      Co to zanaczy krzywo???? Jak pies ma prawidłowy zgryz to nawet jak mleczaka
      staci za wcześnie to nastepne zęby rosną jak nalezy.
      • paenka Re: zęby 08.06.06, 23:32
        No wiesz moja dentystka twierdzi inaczej. Bo jak sie korzeń skrzywi to ząb
        krzywo wyrasta. Mleczaki byly prosciutkie, zgryz jest prawidlowy tylko ten
        jeden zabek tak troche krzywo wyrosl.

W ogole to ciężko się zastanawiam czy jest z wami sens gadac. Mam dosyć forów
        na których wystarczy sie zapytac o coś wątpliwego i już jest sie pojechanym,
        poddanym w wątpliwość, że skoro jest jakieś małe "ale" to czy ty napewno masz
        psa rasowego, rodowodowego,wystawowego a nie kundla. Ludzie ogarnijcie się. Nie
        pisze tu o moich indywidualnych odczuciach jedynie. Po prostu widze jak
        reagujecie wy tu i inni na innych forach o psach na ludzi ktorzy po prostu
        pytaja. Puszycie sie niemilosiernie. Zadalam proste pytanie czy to jest wielka
        wada? Czy da sie to naprawić jesli by sie zachcialo pojsc na wystawe. Ktos
        zapytal gdzies czy kupi taka taka rase tanio i gdzie. Ktos zapytal gdzie moze
        zoperowac rasowego psa bo cos mu sie stalo. A tu od razu stos "zarzutów"
        wrecz "czy ty jestes pewna ze pies jest rasowy , "co to znaczy tanio?", "tanio
        to zapomnij o psie rasowym".
        No to tyle.
        No wiec wracajac do tematu czy ktos wie cos na temat korekty ząbka? SKoro u
        ludzia da sie wyprostowac cwiczeniami, ot chocby wypychaniem palcem to czy u
        psa tez sie da. Ktos iwe cos na ten temat?
        • neufahrwasser_in Re: zęby 09.06.06, 01:14
          paenka!
          Wyluzuj.Tylko b-beagle Ci odpisała na post, a Ty wylewasz żale na wszystkie psie
          fora. Fora gazetowe dotyczące zwierzaków są ogólnie rzecz ujmując amatorskie.
          Aczkolwiek jest forum "weterynaria", gdzie można uzyskać fachową poradę.
          Jest mnóstwo forów prywatnych kręcących się wokół jednej rasy, albo grupy.
          Uczestniczą w nich ludzie, którzy mają i utytułowane zwierzaki, i rodowodowce
          kupione do kochania, i właściciele mixów. Pewnie, że na takich forach gada się o
          papierkach, przodkach, tytułach, ale przede wszystkim o psiakach. Na takich
          forach najłatwiej znaleźć pomoc i odpowiedź na dręczące pytania.
          A wracając do meritum. Skoro chcesz psa wystawiać i ten ząb wygląda źle w
          zgryzie, to szukaj weta-stomatologa.
          • paenka Re: zęby 09.06.06, 10:18
            neufahrwasser_in
            generalnie to ja jestem wyluzowana i prosze mnie o nie robienie tego nie
            posądzać :D wiem ze tylko ona jak do tej pory mi odpisala ale napisalam
            rowniez, ze nie chodzi o moje wlasne doswiadczenia a wlasciwie o obserwacje.
            • po.prostu.ona Re: zęby 09.06.06, 11:48
              No ja zupełnie nie rozumiem tego ataku, jeśli masz coś do kogoś, to pisz do tej
              osoby, a nie uogólniaj i nie pisz przez "wy". Bo zwracasz się niby do
              wszystkich a tak naprawdę do nikogo. To bez sensu.
              Jeżeli miałabym taki problem - chodzi mi o ząb - nie o pretensje do
              forumowiczów :-), to zwróciłabym się do sędziego kynologicznego lub do hodowców-
              wystawców. Bo nie każdy posiadacz psa rasowego jest wystawcą oblatanym w
              zagadnieniach ocen sędziowskich i nie każdy jest hodowcą z doświadczeniem w
              korygowaniu drobnych wad. Poszukałabym odpowiedzi na specjalistycznych forach
              hodowców psów danej rasy.
              • paenka Re: zęby 09.06.06, 11:59
                zapytalam tutaj bo z obserwacji wynika ze WY posiadacie (chodzi mi o osoby
                wyjatkowo sie udzielajace m.in ty po.prostu.ona i b-beagle) psy wystawowe
                przynajmniej z waszej gadanej tak wynika, przepraszam pisanej. Masz skierowalam
                atak na ciebie i kolezanke. Lepiej?
                • po.prostu.ona Re: zęby 09.06.06, 12:15
                  paenka napisała:

> zapytalam tutaj bo z obserwacji wynika ze WY posiadacie (chodzi mi o osoby
                  > wyjatkowo sie udzielajace m.in ty po.prostu.ona i b-beagle) psy wystawowe
                  > przynajmniej z waszej gadanej tak wynika, przepraszam pisanej. Masz
                  skierowalam
                  >
                  > atak na ciebie i kolezanke. Lepiej?

A tobie? Świat wydał się piękniejszy? Bo ja się nieźle ubawiłam :-DDDDDDDD Choć
                  może to nieładnie z mojej strony. Ale wszakże nikt nie jest doskonały. :-)))
                  • paenka Re: zęby 09.06.06, 12:38

> A tobie? Świat wydał się piękniejszy?
                    Mi ulzyło w momencie gdy sie odezwalyscie. Wiedzialam ze wystarczy tak nie
                    wiele.

>Bo ja się nieźle ubawiłam :-DDDDDDDD
                    Tylko sie nie zatrać ;)

Choć
                    >
                    > może to nieładnie z mojej strony. Ale wszakże nikt nie jest doskonały. :-)))
                    Dobrze ze przykładem świecisz.
                    • po.prostu.ona Re: zęby 09.06.06, 12:53
                      paenka napisała:

>
                      > > A tobie? Świat wydał się piękniejszy?
                      > Mi ulzyło w momencie gdy sie odezwalyscie. Wiedzialam ze wystarczy tak nie
                      > wiele.
                      >
                      > >Bo ja się nieźle ubawiłam :-DDDDDDDD
                      > Tylko sie nie zatrać ;)
                      >
                      > Choć
                      > >
                      > > może to nieładnie z mojej strony. Ale wszakże nikt nie jest doskonały. :-
                      > )))
                      > Dobrze ze przykładem świecisz.
                      >
                      >
                    • po.prostu.ona Re: zęby 09.06.06, 12:54
                      paenka napisała:
                      <co napisała, każdy widzi>
                      Ależ cieszę się, że za przyczynkiem mojej skromnej osoby mogłaś doznać
                      odrobinki życiowej satysfakcji. :-))))
    • b-beagle Do Paneka 09.06.06, 12:41
      Jeden troche krzywo rosnacy ząb to nie problem pod warunkiem ,że cały zgryz
      jest prawidłowy. Poza tym krzywo to znaczy troche nie wiadomo jak ))). Pewne
      rzeczy trzeba zobaczyć. O który ząb konkretnie chodzi ? Z mojego doswiadczenia
      wynika, że nie wszystko da się przwidzieć dopóki zgryz sie do końca nie
      ukształtuje. Sa pewne zgyzy mleczne tzw wysokiego ryzyka ale tez nie zawsze
      wszystko da sie przewidzieć. W Polsce nie ma wielu specjalistów od zgryzu bo
      zwyczajni lekarze weterynarii zupełnie sie na tym nie znają z tej prostej
      przyczyne ,że sie tym nie zajmuja na co dzień . Nawet specjalisci nie sa w
      stanie poprwić wszystkiego bo niektóre mocne wady może poprwić może jedynie
      chirurgia szczekowa a hodowli chodzi przecież o to aby psy z wadami eliminowac
      a nie fundować im kosztowne i bardzi bolesne operacje. Na krzywy ząb można
      założyć aparat ale nikt nie da ci gwarancji ,że to coś pomoże. Wszysko zalezy
      od konkretnego przypadku. No i nalezy zastanowić się czy warto się w to bawić
      bo jest to jednak poprawianie natury.
    • b-beagle Re: zęby 09.06.06, 12:54
      A co do kariery wystawowej psa to zalezy to od tego czy to co ty rozumiesz jako
      troche krzywo tak samo odbierze sędzie na ringu. Sa wady dyskwlifikujace psa
      poza wszelka dyskusja i są też wady na które niektórzy sedziowe patrza przez
      palce. Wszystko zalęzy od sędziego od rasy psa no i od rodzju wady )))
      • paenka Re: zęby 09.06.06, 13:25
        Nop nareszcie ktoś się konkretnie i normalnie wypowiedział na zadane pytanie :)

Pytam się z czystej cciekawości. DOmyślam się ze to w zasadzie sprawa podejścia
        sedziego. Bo sedziowie bywaja naprawde rozni. Dzieki za odpowiedz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka