Dodaj do ulubionych

alergia???

03.08.06, 14:28
Moja Fibi najpierw zaczyna wylizywać łapki, potem czochrać pyszczkiem o różne
kostropate powierzchnie, następnie ucho zaczyna robić się malinowe i
swędzące, powstają krostki z płynem surowiczym, puchnie, Fibi to rozdrapuje
bez przerwy, po kilku dniach ucho łysieje, krosty zasychają, pozostaje białe
i łyse ucho..po jakimś czasie włoski na uchu odrastają...schemat się powtarza
kilka razy do roku, niezależnie od tego jakie leki by nie podawać...ki diabeł
to może być, bo żaden z dotychczasowych wetów nie umiał mi doradzić w tej
kwestii...
Obserwuj wątek
    • deodyma Re: alergia??? 03.08.06, 22:41
      a bylas ze swoja Fibi u lekarza? to moze byc rzeczywiscie alergia. nasza
      buldozka Aila cierpi niestety na alergie. z ta tylko roznica, ze ja ciagle
      swedzi broda. nie dosc, ze usiluje sie po niej drapac to do tego jeszcze ciagle
      sie nia o cos ociera wskutek czego prawa strona pyska jest niemal lysa. bylismy
      z nia u lekarza. pije tran, podajemy jej witaminy. wlosy na brodzie odrastaja.
      za jakis czas apiac to samo. i tak to juz w kolko trwa 5 lat. natomisat naszej
      ratlerce Fidze oprocz obzarstwa nic nie dolega.
      • hermal Re: alergia??? 05.08.06, 21:31
        Już dawno miałam o tym napisać,ale jakoś tak schodziło! U mojej kruszynki też są
        podobne objawy!Ja kiedyś po jej obserwacji stwierdziłam,że mój pies jest
        "spleśniały"!Co jakiś ,nieokreślony czas na różnych częściach jej ciałka (ale
        przeważnie: głowa,szyja i sporadycznie tułów) powstaje niewielka krostka -
        wykwit,dosyć miękka i łatwo dająca się zdrapać,ale sucha bez ciekłej
        wydzieliny.W miejscu zdrapanej krostki następuje wyłysieni,które po jakimś
        czasie znika bez śladu. I tak co jakiś czas.Wet.,który ja oglądał nie umiał
        powiedziec nic bliższego,polecił smarować te krostki spirytusem!.A to
        spleśnienie nasuwa mi się stąd,że wydaje mi się,że gdy patrzę na nią pod słońce
        to tak jakbym widziała potencjalne miejsca powstania nowych ognisk!Nie
        potwierdza się to,ale mam takie wrażenie.I jeszcze nasuwa mi się myśl,że może to
        być z powodu stosowania suchego pokarmu,który ona konsumuje?Może jakos wspólnie
        dojdziemy do wyjaśnienia tej sprawy!
        • deodyma Re: alergia??? 05.08.06, 23:49
          u naszej Aili jest to samo. odkad zyje cierpi na alergie. dajemy jej Vitalin i
          Tran. pomaga ale co z tego skoro ona sie drapie. niedawno wylysiala nam na
          prawym boku. na razie jakos sie w tym miejscu nie drapie i to wylysiale miejsce
          juz jej zarasta. podejrzewasz, ze twoje malenstwo moze miec uczulenie od
          suchego pokarmu. w takim razie odstaw ta karme na jakis czas i obserwuj ja.
          • doral2 Re: alergia??? 07.08.06, 13:17
            musiałabym odstawić jej wszystko i do tego założyć kaganiec...Fibi jest
            WSZYSTKOŻERNA....nawet ze śmietnika wyżera...albo ukradnie z talerza albo
            wyżebrze na spacerze..nie ma możliwości odstawienia czegokolwiek...
            • deodyma Re: alergia??? 08.08.06, 23:52
              no to masz klopot! Fibi to prawdziwy odkurzacz. podobnie zreszta, jak moja
              Figa. jednak Figa nie ma alergii. ale Aila ma .a co w tym najsmieszniejsze jada
              mniej od Figi.
              • piedor Re: alergia??? 10.08.06, 11:59
                Moja Tinka kiedys najadla sie kremu do rak i po prostu zrobila sie cala rozowa,
                drapala sie niemilosiernie. Lekarz dal jej kroplowke z wapna i przeszlo. Co
                prawda to nie jest cos takiego jak Wy opisujecie ale moze wapno pomoze.
                • doral2 Re: alergia??? 10.08.06, 15:08
                  daję jej wapno takie dla dzieci w syropie, alertec, uszy smaruję wodą utlenioną
                  w żelu oraz hydrocortizonem i kupa.. :((
      • iwona24z mój psiaczek ma astme 12.01.07, 11:04
        Mój natomiast ma astme przyoł pare razy zastrzyk i lek na receptę ACC taki jak
        dla ludzi przeszło mu ale czasem wraca i trzeba powtarzać tą kuracje.
        • doral2 to nie alergia.... 31.01.07, 13:18
          to grzybica, nawet by mi do głowy nie przyszło...na ludzi się nie przenosi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka