Dodaj do ulubionych

Agresywnosc psa a jego siersc

03.12.06, 17:01
Program w telewizorni twierdzil, ze gen agresywnosci psa znajduje sie bardzo blisko genow okreslajacych siersc.
Czyli z tego wniosek, ze im bardziej 'kolorowy' pies tym mniej adrenaliny.
A najbardziej bunczuczne beda te szaro-czarne jak wilki.

Prawda li to?
Obserwuj wątek
    • sherman-doberman Re: Agresywnosc psa a jego siersc 03.12.06, 17:28
      Nie jestem fachowcem od genetyki, więc trudno dać jednoznaczną odpowiedź.
      Niemniej jednak spotkałam owczarka australijskiego kolorowego niczym patchwork,
      który napadał na wszystko, co miało cztery łapy, bez względu na kolor, wiek i rozmiary.
      A jednobarwne, szare lub czarne wielkopsy typu dog niemiecki czy irish wolfshound są bardzo łagodne.
      I co wtedy z amstafami, wcale nie są czarne.
      Może jest w tym jakieś ziarno prawdy. ale...tych ale jest pewnie z tysiąc.
      • tessciowa_27 Re: Agresywnosc psa a jego siersc 03.12.06, 17:49
        Genetykiem też nie jestem, jednak moim zdaniem to program lekko mijal się z
        prawdą. Agresja nie jest zapisana w DNA pomocy jednego genu, jest ich
        zdecydownaie więcej. Dośc dziwne jest twierdzenie, że gen odopwaiadający za
        agresję leży blisko tym, który odpowiada za kolor. Jak wiadomo tych drugich
        jest również kilka. To, że leża blisko to nic nie znaczy. Znaczenie będzie miał
        fakt czy są ze sobą sprzężone, bo wtedy dziedziczone są równocześnie. Poza tym
        nie mamy tylko jednego rodzaju agresji, jest ich kilka i mają różne podłoża.
        Może twórca programu zastosował niefortunny skrót myślowy :)
        • pierozek_monika Re: Agresywnosc psa a jego siersc 04.12.06, 08:40
          dodam jeszcze że mam takie szaro wilczaste umaszczenie ma mój owczarkowaty Pino
          - pies bardzo łagodny.
          • marie.walewska Re: Agresywnosc psa a jego siersc 04.12.06, 13:44
            W ostatnim Moim psie jest artykul na ten temat. www.psy.pl/?O=5106 Skad sie wzial mit. Nie
            czytalam specjalnie uwaznie, ale bylo tam kilka konkretnych historii - jakis reproduktor, bodajze Cocer
            Spaniel, jednobarwny, bardzo piekny i agresywny. Mala populacja i na kilkanascie lat gotowa teorie - te
            jednokolorowe sa agresywne. One wszystkie mialy domieszke jednego genu. Jeszcze w dwoch innych
            rasach ta sama historia, chyba sznaucery miniaturowe - ostry reproduktor i duzo jego materialu w
            waskiej puli genetycznej. Poza takimi przypadkami to chyba nie ma zadnej innej podstawy niz przesad
            swiatlo cmiacy. Bo czy ktos widzial, zeby czarny lub popielaty dog niemiecki byl bardziej agresywny od
            merla, czy Arlekina? I dlaczego najostrzejsze psy typu pit buli i ast oraz wiekszosc obronno
            strozujacych nie jest cala czarna?
            • tessciowa_27 Re: Agresywnosc psa a jego siersc 04.12.06, 20:29
              Dziedziczone predyspozycje do agresji lub też pewna forma agresji (głównie
              chodzi o schemat reakcji) dotyczyła tylko i wyłacznie kilku ras (głównie Cocer
              sanieli, gdzie występowanie rzeczywiście wiązało się z jedną linią oraz
              kolorem) w ich wypadku gen irracjinalnej agresji był sprzężony z kolorem. Nie
              przekładało się to jednak na inne rasy.
              • luna37 Re: Agresywnosc psa a jego siersc 04.12.06, 20:33
                Myślę że podpbnie jest u ludzi :) Tak na marginesie mój jest czarny z szarymi
                praęgami i takiego łagodnego baranka ze świeca szukać...:)))
            • a_na Re: Agresywnosc psa a jego siersc 05.12.06, 10:50
              marie.walewska napisała:

> W ostatnim Moim psie jest artykul na ten temat. www.psy.pl/?O=5106 Skad sie wzial mit. Nie
              > czytalam specjalnie uwaznie, ale bylo tam kilka konkretnych historii - jakis
              reproduktor, bodajze Cocer Spaniel, jednobarwny, bardzo piekny i agresywny.
              Mala populacja i na kilkanascie lat gotowa teorie - te jednokolorowe sa
              agresywne.

Może nie zgresywne,ale jednomaściste cockery mają zdecydowanie bardziej
              dominacyjny charakter niż kolorowe - dotyczy to psów rasowych.

U psudorasowych nadal zdarzają się ,i to nierzadko agresywne złote "spaniele".
              • marie.walewska Re: Agresywnosc psa a jego siersc 05.12.06, 16:31
                a_na Tak jak pisalam, nie pamietam dokladnie tresci artykulu. Psiska takie jak moje sa wylacznie
                jednobarwne :) Napisalam wylacznie "zajawke" do artykulu - jak ktos bedzie szukal info to sobie po
                gazete siegnie. Nie jestem pewna czy tam bylo o dominacji, czy o agresji u Spanieli, ale mowa byla o
                oficjalnej hodowli w Polsce. A z pseudohodowlami, to niestety wszyscy wiemy jak jest. Rozmaite cechy
                tam sie pojawiaja zarowno fizyczne jak i psychiczne, ktore zazwyczja w danej rasie nie wystepuja :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka