Dodaj do ulubionych

Zmiana charakteru?

07.07.08, 20:42
Witam Państwa.
Mam pytanie o sterylizacje suki, jesli juz to było proszę o linki.
Mam swiadomośc radykalnosci tego zabiegu.
"Znam" kilka suk po sterylizacji, głownie z zagranicy gdzie ta robiona jest
naprawde wczesnie, zanim suka dojrzeje i jej osobosc rozkwitnie :).
Mamy suczke juz prawie dwuletnia charakterek a jakze. Na koncie urojone ciaze.
Czy ktos sterylizowal dorosle juz, nie rodzace suki, czy to "lamie" im charakter?
Zmiany? Na dobre? Na zle?
Moze dopuscic przez zabiegiem?
Dziekuje za wszelkie info.
Obserwuj wątek
    • lajlah Re: Zmiana charakteru? 08.07.08, 10:15
      Witaj:)
      Ja mam sukę, którą wysyterylizowałam po pierwszej cieczce, miała ok.10 m-cy,
      czyli już ze swoim charakterkiem, ale jeszcze młodzieżówka. Moja suka była
      raczej spokojna jeszcze przed zabiegiem, ale po zrobiła się bardzo grzeczna,
      uległa i posłuszna jak anioł;) z małymi różkami. Ogólnie zauważam duży plus
      sterylizacji. Suka jest spokojniejsza, problem cieczek i urojonych ciąż nie
      istnieje, jest zdrowa (dziś ma 3 lata). Jedyny minus, trzeba pilnować diety, bo
      apatyt po strylce rośnie, ale dieta+ odpowiednia dawka rcuhu i jest ok.
      Są dwie szkoły jeśli chodzi o strylizację. Jedna uczy, żeby sukę sterylizować
      przed pierwszą cieczką, jeszcze szczenię. Druga, żeby poczekać po pierwszej
      cieczce. Ja osobiście jestem zwolenniczką tej drugiej, ale nie neguję
      pierwszej:) Tak, czy owak, myślę, że po operacji, będziesz zadowolona ze zmiany,
      trochę utemperuje się charakterek pupilki.
      Co do samej operacji, radziłabym metodę hakową (małe rozcięcie, lepiej się goi).
      Pozdrawiam:)
      • rikol Re: Zmiana charakteru? 25.07.08, 15:58
        Sterylizacja szczeniakow to moda z Ameryki, ktora nie uwzglednia rozwoju psow.
        Psy wysterylizowane w szczeniectwie sprawiaja problemy wychowawcze i nie
        dorastaja. Pies powinien osiagnac dojrzalosc plciowa i dopiero wtedy byc poddany
        sterylizacji. Suki to tez dotyczy.
        • tenshii Re: Zmiana charakteru? 27.07.08, 12:38
          Nie prawda :)
          Znam bardzo wiele suk które zostały wysterylizowane przed pierwszą cieczką i nie sprawiaja problemów.
          Kwestia dotyczy tego ile czasu się im poświęca, ile uwagi i czego się je uczy...

Jak pies jest rozpieszczony, ale nie zna żadnej komendy, nie słucha się, to czy ze sterylizacją czy nie to będzie nieznośny.

A Ty autorko wątku, nie dopuszczaj swojej suki !!!! Nie produkuj kolejnej porcji psów !!! Jest ich zdecydowanie ZA DUŻO na świecie, przez co niestety cierpią...

Moja Daisy została wysterylizowana 9 lipca.
          Żadnych komplikacji.

Niestety nie udało nam się jej wysterylizować przed pierwszą cieczką..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka