Dodaj do ulubionych

problem ze zmywarką

28.04.11, 00:37
może przytrafiło Wam się coś takiego ze zmywarką (ja akurat mam siemensa, ale może to nie ma znaczenia). Normalnie zmywa na 2-godzinnym programie Auto aż do 34 minuty przed końcem (nie jestem pewna ale wtedy chyba jest płukanie z nabłyszczaczem albo już suszenie), spuszcza wodę i buczy, licznik idzie ale nic więcej się nie dzieje. Dochodzi do ostatniej minuty i buczy aż wreszcie ją wyłączę. Naczynia są czyste ale mocno mokre. Macie może pomysł co mogło się z nią stać i jakbyście mogły mi sprawdzić u siebie co się dzieje przez te ostatnie pół godziny, bo zastanawiam się czy wypłukać naczynia jeszcze raz ręcznie (bo może jest na nich niespłukany nabłyszczacz ) czy tylko zostawić aż same wyschną.
Obserwuj wątek
    • Gość: allija Re: problem ze zmywarką IP: *.2a.pl 28.04.11, 02:35
      a ile lat ma twoja zmywarka?
      Moja zaczęła zachowywać sie podobnie na programie auto. Tzn tak dokladnie nie wiem czy akurat było to w fazie płukania ale zauważyłam, ze nie konczy prania tylko właśnie tak "buczy".
      zaczęłam uzywac innego programu i wydawało mi się, że pracuje normalnie. Jednak wkrótce zaczęła być nieprzewidywalna, raz było dobrze, raz źle. W koncu wezwałam fachowca z serwisu. On sprawdził program serwisowy i wyszło, ze jedna z częsci rozszczelnila sie od wody. Kiedy serwisant ją wyjał to cała była zakamieniona i nie sprawiała wrażenia sprawnej. Przez tę część przepływała woda i ona sterowała jej podawaniem - nie wiem czy do konca dobrze zapamiętałam. Wymieniliłam na nową, koszt części 180 zł, i zmywarka znowu pracuje prawidłowo.
      Tez mam siemensa, zaczął strajkowac po ok. 10 latach więc twarda woda miała czas żeby narobic takich szkód.
      • dunia34 Re: problem ze zmywarką 03.05.11, 00:58
        moja ma niecałe 5 lat i jest używana przynajmniej raz dziennie ale po firmie spodziewałam się trochę dłuższego, bez awaryjnego działania. Przetestowałam ją i zachowuje się tak samo na wszystkich programach. Nie chcę jeszcze dzwonić do serwisu, bo wydaje mi się, że to jakiś drobiazg ale niestety nic jeszcze nie wymyśliłam.
        W zeszłym roku miałam problem z lodówką, w której wzrastała mi temperatura, dzwoniłam po serwisach to mówili że pewnie do wymiany sprężarka lub termostat a najlepiej cała elektronika oczywiście koszty naprawy , części, dojazdu podawali bardzo wysokie, i tylko jeden pan zajmujący się naprawami nie naciągał tylko jak usłyszał, że przez jakiś czas zamrażarka była rozszczelniona (co inni bagatelizowali) to kazał wszystko wyłączyć, wymyć i dopiero sprawdzić. Tak zrobiłam, elektronika przestała wariować i zmieniać temperaturę, a lodówka do dziś działa bez zarzutu. Dlatego z rezerwą zaczęłam podchodzić do speców z serwisów, bo nieraz najprostsze rozwiązania są najskuteczniejsze.
        • Gość: allija Re: problem ze zmywarką IP: *.2a.pl 05.05.11, 01:28
          ja zadzwoniłam do serwisu firmowego. Pan nie sprawiał wrażenia naciągajacego, zresztą koszt naprawy duży nie był i pomogło.
          Nie mam pretensji do swojej zmywarki bo to ewidentnie wina wody była.
          Próbowałaś resetować zmywarkę? może jej się coś "zawiesiło" w pamięci i pomoże?
          w instrukcji jest napisane jak to zrobić.
          • dunia34 Re: problem ze zmywarką 11.05.11, 22:57
            Był dzisiaj pan z serwisu i okazało się że to zawór który wpuszcza wodę do płaszcza do ostatniego płukania. Powodem niestety jest zła woda od której tworzy się kamień i blokuje zawór. Koszt naprawy prawie 300 zł., ale cieszę się że zmywarka jest sprawna, bo miałam dość ręcznego zmywania. Pan z serwisu polecił kupić specjalny odkamieniacz i stosować co 2-3 miesiące to nie będzie w przyszłości podobnych problemów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka