Dodaj do ulubionych

Indukcja gotuje bardzo wolno

20.07.14, 12:28
Witam,
Mam problem z moja kuchenka indukcyjna Bosch i nie mam pojecia czy to z nia jest cos nie tak czy tak ma byc. Wszedzie pisza, ze indukcja powinna grzac szybciej niz zwykly gaz, ale u mnie jest to niewykonalne. Posiadam prawidlowe garnki, mieszkam w bloku- (nie mam 3fazowego) jednak aby zagotowac zwykla wode w garnku na makaron- gotujac ja z pokrywka- zajmuje mi to okolo 15 minut aby doprowadzic wode do wrzenia- na poziomie 7-8.
Czy jest to normalne? W instrukcji obslugi jest napisane ze powinna woda sie zagotowac okolo 4 minuty. Dzieki za info
Obserwuj wątek
    • margonik Re: Indukcja gotuje bardzo wolno 21.07.14, 02:15
      To może być wina garnków.
      Jeśli to nie są garnki całe stalowe, ale np. aluminiowe z dnem dostosowanym o indukcji, to tak być może.
      Ja kupiłam sobie na indukcję niby dosyć dobre szwajcarskie garnki, które w nazwie miały "Premium Induction" i też tak się działo (i też na Boschu). W końcu kupiłam inne, całe ze stali i problem zniknął.... W stalowych garnkach czas gotowania skrócił sie do 1/3.
    • Gość: sprawiedliwy Re: Indukcja gotuje bardzo wolno IP: *.radom.vectranet.pl 24.07.14, 09:11
      Jezeli jest na gwarancji to oddaj do naprawy, bo tak nie powinno być to jest wada
    • gochalodz Re: Indukcja gotuje bardzo wolno 30.07.14, 13:26
      Do wrzenia stosuję funkcję power i jak mam wrzątek to dopiero zmniejszam moc.
      • betty842 Re: Indukcja gotuje bardzo wolno 31.07.14, 20:01
        gochalodz napisała:

> Do wrzenia stosuję funkcję power i jak mam wrzątek to dopiero zmniejszam moc.

Dokładnie.Aby zagotować wodę zawsze powinno włączyć moc na 9 lub boost a dopiero po zagotowaniu zmniejszyć moc.Ja mam w instrukcji napisane,żeby właśnie zawsze zaczynać od 9 a potem odpowiednio zmniejszyć moc.Tak więc nawet kiedy chcę smażyć kotlety to kładę patelnię na płytę,wlewam trochę oleju,daję moc na 9 a po chwili zmniejszam np na 7 i na tej mocy już potem smażę.Ale zawsze zaczynam od 9.
        • margonik Re: Indukcja gotuje bardzo wolno 01.08.14, 07:53
          9-tki na indukcji nie używa się od patelnią (a funkcji boost tym bardziej). Można w ten sposób popsuć zarówno patelnię, jak i kuchenkę.
          Pod garnkiem z wodą OK, bo ciepło rozchodzi się do wody, ale pod patelnia nie. Prawidłowo używaną patelnię rozgrzewa się na sucho (i dopiero na rozgrzaną się daje olej), a to oznacza, że można ją bardzo szybko rozgrzać na indukcji do bardzo wysokiem temperatury. Czas nagrzewania może być tak szybki, że mechanizmy zabezpieczające kuchenkę przed przegrzaniem, mogą nie zareagować na czas. Prawdopodobnie możecie o tym poczytać w instrukcji kuchenki - ja mam Boscha i w instrukcji jest uwaga na ten temat.

Natomiast rzeczywiście należy najpierw patelnię rozgrzać (ale maks. na 8-ce!), a później, przed nałożeniem produktów, zmniejszyć grzanie. Dobra patelnia trzyma ciepło i poradzi sobie doskonale na zmniejszonym grzaniu. Ja np. steki etc. robię na 7-ce, naleśniki w okolicach 5-tki, jajka na 4-ce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka