Dodaj do ulubionych

Roboty kuchenne raz jeszcze

IP: *.spray.net.pl 11.04.05, 00:40
Przeczytałam poświęcone im wątki - duużo postów - i ograniczyłam wybór
do dwóch, ale dalej nie wiem: Braun Combimax czy Zelmer Phenomen?

Nie udało mi się wyłowić / zrobić zestawienia ich funkcji.
Czy szanowni właściciele tych cudów mogliby mi napisać, co ich pupile
potrafią, albo załączyć stosowne linki (byle nie po niemiecku),
a ja sobie porównam dane?

Dodam, że oczywiście chciałabym, aby mój robot robił wszystko,
ale nie musi robić tego w dużych ilościach, bo nie mam licznej rodziny.
Obserwuj wątek
    • ampolion Re: Roboty kuchenne raz jeszcze 11.04.05, 01:37
      Wpisz je w Googla i kliknij. Są opisy funkcji.
    • hooda jako właścicielka Brauna 11.04.05, 09:08
      opiszę swojego robota:-))
      Ma dwa pojemniki, zacznę może od tego dużego.
      Duży posiada tarczę z wymiennymi ostrzami:
      1)tarcza trąca (np. ziemniaki na placki ziemniaczane, ugotowane buraczki na
      ćwikłę z chrzanem,), ogólnie trze wszystko na miazgę:-)
      2) tarcza na grube wiórka (zmrożony żółty ser na pizzę, pieczarki do zapiekanek,
      zmrożone kruche ciasto (na kruszonkę),marchwkowe wiórka do zupy, buraczane
      wiórka do podsmażenia na ciepło itp.
      3) tarcza na cienkie wiórka (wszystko j.w. wg gustu)

dodatkowo duży pojemnik posiada tarczę do cięcia na plasterki, z regulowaną
      grubością, którą wykorzystuję do szatkowania kapusty na surówki,do kapusty
      kiszonej, szatkuję również pekińską do surówek, wychodzą fajne cienutkie kawałki
      .Pieczarki do pizzy czy do zwykłego smażenia, kroję grubo, wszystkie plasterki
      są wtedy idealnie równe.
      W dużym pojemniku można również wyrabiać ciasto, nawet gęste, jest specjalna
      gruba przystawka, choć nie może to być za gęste ciasto bo wtedy silnik się
      przegrzewa i czuć specyficzny zapach lekkiej spalnizny. Z drugiej strony maszyna
      jest cwana bo przy przegrzaniu silnika sama się wyłącza na jakiś czas:-)
      Można również ubijać błyskawicznie bitą śmietanę, białka jajek(to inna przystawka)
      duży pojemnik ma jeszcze tnący nóż, używam go do tzw. przecierowych zup,
      miksowania masy do karpatki z masłem (masa jest idealnie gładka).
      Jest jeszcze chyba przystawka do robienia soku z owoców ale jakoś nigdy nie
      korzystałam.

Mały pojemnik posiada tylko tnący nóż, jest idealny do zrobienia małej porcji
      naleśników dla dzieci, posiekania orzechów, robię też w nim cukier puder.

Właściwie wykorzystanie Brauna zależy od inwencji właściciela, ja mam go już
      kilka lat, sprawuje się bardzo dobrze, usprawnia pracę w kuchni w bardzo dużym
      stopniu.
      Jedyne zastrzeżenie mam do ubijaczki, jest moim zdaniem zbyt delikatna i nadaje
      się do ubijania tylko lekkich rzeczy typu bita śmietana czy białka jajek. Przy
      ubijaniu jakiegoś innego ciasta ,cienkie druciki odkształacają się.
      Pozdrawiam:-)
      • dziuunia Re: jako właścicielka Brauna 11.04.05, 09:57
        hooda napisała:

> Jedyne zastrzeżenie mam do ubijaczki, jest moim zdaniem zbyt delikatna i
        nadaje
        > się do ubijania tylko lekkich rzeczy typu bita śmietana czy białka jajek. Przy
        > ubijaniu jakiegoś innego ciasta ,cienkie druciki odkształacają się.

Też mam tego Brauna od dwóch lat i do tej ubijaczki mam to samo zastrzeżenie.Ja
        ją zepsułam przy robieniu bezów,wykręciła sie po prostu z tego plastikowego
        gniazda i jest praktycznie do niczego.Także do ubijania bezów,białek,śmietany
        itp.używam miksera tradycyjnego.Ale to chyba jedyna słaba część tego robota,bo
        dużej miski z końcówką do ciast używam do wyrabiania chleba i czasem jest to
        dość gęste ciasto a robot radzi sobie bez trudu.
        A najbardziej chwalę sobie tę regulowaną przystawkę do plasterków i jest to
        jedyny robot posiadający taką przystawkę(o regulację chodzi).Naprawdę bardzo
        ułatwia życie,bo kroi wszystko migiem.W ogóle taki robot życie ułatwia
        niesamowicie,a jak ma się jakąś imprezę gdzie trzeba przygotować więcej
        jedzenia to jest po prostu nieodzowny.

Zestawienie modeli CombiMax po angielsku jest tutaj: tiny.pl/hcm5 ja mam
        model K750.
        Fenomena zelmerowego masz tutaj: tiny.pl/hcm1 i jego zaletą jest duża
        moc bo to aż 1000 W no ale on jest też większy od Brauna bo miska ma pojemność
        aż 3 litry,nie wiem czy będzie Ci aż tak duży potrzebny.Reszta funkcji podobna
        jak w Braunie,dodtkowo ma od razu na wyposażeniu tarczę do cięcia ziemniaków na
        frytki.Jakby miał jeszcze tę regulowaną przystawkę do plasterkowania to na
        pewno wybrałabym jego,chociaż z drugiej strony jest sporo droższy od Brauna.
    • narcyza5 Re: Roboty kuchenne raz jeszcze 11.04.05, 09:11
      Brauna nie znam, to jest linka do parametrów i funkcji fenomena:
      tinyurl.com/3urcn.
      Powtórzę się jeszcze raz, ale polecam. Naprawdę wyrabia i ciasto drożdżowe z
      1,5 kg mąki jak i kruche z 15 dag mąki, 1 białko ubić potrafi tak samo jak i
      10. Sieka, mieli, uciera. Nie ma funkcji sokowirówki ani wyciskania soków,
      gdyby to miało mieć znaczenie. Niezaprzeczalna zaleta: jest tańszy od Brauna
    • narcyza5 Re: Roboty kuchenne raz jeszcze 11.04.05, 09:16
      jeszcze raz, bo linka się nie otwiera: tinyurl.com/3urcn
      I jeszcze: to jest duże pudło (ok. metrowej długości) oprócz części zasadniczej
      z silnikiem ma dwie miski i dzbanek do miksowania + tarcze do tarcia, nóż,
      mieszacze, ubijak
    • apsik1 Re: Roboty kuchenne raz jeszcze 11.04.05, 09:37
      Nobullshit;
      Ja mam starego już bo 9cio letniego Philipsa HR2899.
      Jak do tej pory działa komfortowo. A "chodzi" po min5 razy w tygodniu. Gdy
      dzieciaki były mniejsze to miksował oczywiście zupy, robił soki i wszystko
      inne. Teraz codziennie warzywa na zupę kroi, na surówkę też, ciasto miksuje
      uciera, z chlebkiem babi też sobie poradził, jesienią co roku przerabiam
      pomidory na zupę i przecier do słoików (25-30 kg), sałatkę szwedzką z ogórków
      (30kg). Itp. Koleżanki praktykowały już z Moulineksami(chyba coś nie tak
      napisałam)i Braunem, ale je zmieniały a ja ciągle mam ten sam jeden. Co prawda
      miskę misiałam skleić kropelką, gdy mi jden z "pomocników" upuścił ją na ziemię
      z zawartością , Alt i tak trzyma się dwa lata.
      • apsik1 w zestawie jest: 11.04.05, 10:16
        tzn są:
        -3 obustronne tarcze do cięcia szatkowania (czyli jakby 6 różnych)
        trę, kroję na plasterki 2 grubości, ścieram na papkę itd
        -sokowirówka tu często sok z marchewki i buraków
        -wyciskarka do cytrusów (głównie sok pomarańczowy)
        nóż ze stali (zastępuje mi maszynkę do mielenia mięsa, czekoladę potnie na
        kawałki do mufinek, mięsko na tatar)
        -nóż plastikowy( wyrabiam nim często ciasta kruche, drożdżowe przed
        wyrośnięciem)
        -ubijaczka ( biszkopty, kremy) nie zniekształciła się przez tyle lat ani trochę
        -dzbanek -do wszystkiego co płynne lub półpłynne koktajle, zupki dla maluchów,
        nawet pomidory na przeciery
        nie wiem czy czegoś nie pominęłam. To co wymieniłam wykonuję nim zawsze.
        wszystko mieści się w kartonie 34*45*22 cm
    • lunatica O! NoBull 11.04.05, 09:52
      bardzo mnie cieszy ten wątek... bo mój robocik przestaje mi wystarczać, a może
      to ja stałam się bardziej wymagająca... nie wiem. W każdy bądź razie myślę o
      jakims nowym nabytku i z chęcią poczytam opinie dotyczące tych sprzętów. Tylko
      gdzie ja to będę trzymać?
      • nobullshit Dziękuję! 11.04.05, 10:46
        Bałam się, że mnie poślecie do diabła albo do google'a, bo niby wszystko gdzieś
        już było. Dziękuję bardzo.

Teraz trzeba iść je obejrzeć. Może się w którymś zakocham od pierwszego
        wejrzenia. (Piszą, że te Brauny są ZIELONE). Jeden szkopuł - strasznie są
        wielkie... Tylko ten Phillips polecany przez Apsik ma jakieś ludzkie (a raczej
        szafkowe) wymiary. Chyba żeby drania jakoś rozparcelować...

Czy dobrze rozumiem, że "juice presser" w Braunie to wyciskarka do cytrusów?
        • dziuunia Re: Dziękuję! 11.04.05, 11:00
          nobullshit napisała:

> Bałam się, że mnie poślecie do diabła albo do google'a, bo niby wszystko
          gdzieś
          >
          > już było. Dziękuję bardzo.
          >
          > Teraz trzeba iść je obejrzeć. Może się w którymś zakocham od pierwszego
          > wejrzenia. (Piszą, że te Brauny są ZIELONE).

No zielony to on nie jest,jest biały z grafitową podstawą,a zielone ma niektore
          napisy i przycisk turbo :)

>Jeden szkopuł - strasznie są
          > wielkie... Tylko ten Phillips polecany przez Apsik ma jakieś ludzkie (a
          raczej
          > szafkowe) wymiary. Chyba żeby drania jakoś rozparcelować...

Zmierzyłam swojego Brauna i ma wymiary mniej więcej bo z zapasem
          szer.45cm,głębokość 25cm,a wysokość 30cm.Do tego dochodzi pudełko w którym
          trzymam akcesoria,które jest wielkości pudełka po butach mniej więcej.Także
          trochę miejsca zajmuje,ja go trzymam w dolnej szafce 60x60 i mieści się na
          dolnej półce zajmując ok.2/3 półki(razem z pudełkiem na akcesoria)

>
          > Czy dobrze rozumiem, że "juice presser" w Braunie to wyciskarka do cytrusów?
          >

Tak to jest właśnie wyciskarka do cytrusów.
          • nobullshit Wymiary 11.04.05, 11:08
            O! To jednak miła niespodzianka. Urządzając 1,5 roku temu kuchnię
            przeznaczyłam na robota właśnie jedną półkę szafki 60-tki. Wprawdzie
            coś mi się już na tej półce przez ten czas zalęgło, ale da się wyprowadzić.
    • Gość: gosc Re: Roboty kuchenne raz jeszcze IP: *.cst.tpsa.pl 11.04.05, 10:47
      Ja też mam Braun K750 od 2 lat i jestem bardzo zadowolona. Korzystam z niego
      prawie codzinnie i do tej pory nic się zepsuło czy uszkodziło.
      Wyciskacz do owoców (dokupiony dodatkowo razem z wkładką do tarcia ziemniaków)
      sprawuje się bardzo dobrze. Zamierzam dokupić jeszcze część do wyciskania soku
      aby pozbyc sie mojej starej sokowirówki.
      :-)
    • marcelina1968 Re: Roboty kuchenne raz jeszcze 11.04.05, 10:59
      Napiszcie jakie są mniej więcej ceny obydwu robotów bo nabralam na cos takiego
      ochoty
      • dziuunia Re: Roboty kuchenne raz jeszcze 11.04.05, 11:02
        Cena Fenomena z Zelmera jest w linku wyżej na ich stronach firmowych,a cena
        Brauna jest np.tutaj: www.dworek.jaroslaw.pl/braun/k750.htm
    • basiul polecam MUM 4655 Boscha 11.04.05, 12:43
      też zastanawiałam się nad Braunem i Fenomenem i w końcu zdecydowałam się na
      Muma. W przeciwieństwie do innych nie zajmuje dużo miejsca (ma 3 różne
      ustawienia pozycji - ciężko to wytłumaczyć, zobaczcie sami) i co dla mnie było
      bardzo ważne - ma maszynkę do mięsa. Poza tym uciera wszelkie ciasta - kruche,
      drożdżowe (zrobił mi pączki), ma tarcze na grube i cienkie oczka, kielich czy
      jak to się zwie (spokojnie ubija koktajle z mrożonych truskawek i maślanki).
      Podobno silnik nie do zajeżdżenia. Polecam gorąco chociaż cena nieco odstrasza.
      ale warto (same maszynki do mięsa kosztują 200-300 zł). oto link:
      www.roboty.k8.pl/bosch_mum_4655.php
      pozdrawiam,
      Basia
    • narcyza5 Re: jeszcze trochę dorzucę 11.04.05, 12:55
      w fenomenie wielkie jest przede wszystkim oryginalne pudło (jak mi go
      dostarczyli do domu, zwątpiłam w pierwszej chwili), robot z przyczepioną
      największą miską ma wymiary: 38x25x20, w szafkę wejdzie:), dodatkowe akcesoria
      się rozproszy. Jeszcze jedna uwaga: zwróćcie uwagę na moc. 500-600 W to za
      mało, żeby bez drżenia wrzucić do wyrobienia ciasto z kg mąki (+ dodatki)
      • jollka2 sokowirówka w robocie 02.09.05, 11:20
        Jak działa? Pytam w sensie, czy dobrze odciska owoce. Chcę kupić robota
        porządnego, bo z obecnego średnio jestem zadowolona. Tak to jest jak się kupuję
        dziwną, mniej znaną firmę. Mam też sokowirowkę Kenwood i pulpa jest podejrzanie
        wilgotna. Szkoda mi marnować owocow. Jeśli sokowirówki w robotach sa porządne,
        to sprzedam swoją i kupię robota z taką opcją.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka