Gość: ixi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 09:12 kupiłam zmywarkę firmy elektrolux. Natomiast nie mam pojęcia jakich środków do mycia używać. Czy możecie polecić mi jakieś tabletki, jakie firmy są najlepsze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aagain Re: tabletki do zmywarek 30.08.05, 11:17 Wygodne w użyciu są tabletki 3w1, czyli nabłyszczacz, zmiękczacz oraz detergent może być Robot czy Somat, który dodatkowo produkuje tabletki z formułą ochronna do szkła. Jednak najważniejsze jest odpowiedni dobór programu oraz ułożenie w zmywarce naczyń. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszekp Re: tabletki do zmywarek 30.08.05, 11:19 a czy mozna używać tabletek zamiast proszku, gdy w zmywarce wsypana jest sól i wlany nabłyszczacz? Czekać aż się skończą i dopiero wtedy użyć tabletki? Odpowiedz Link Zgłoś
w.szparag Re: tabletki do zmywarek 30.08.05, 12:07 Ja używam tabletek firmy Akuta. Kupuję je na ryneczku od handlujących towarami przywożonymi z Niemiec. Są po 15-18 zł za paczkę. Przetestowałem różne i moim zdaniem nie opłaca się kupować drogich tabletek reklamowanych w telewizji. Efekt mycia jest dokładnie taki sam. Ważniejsze (jak pisze Aagain ) dobre ułożenie naczyń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alunia12 Re: tabletki do zmywarek IP: 80.51.240.* 30.08.05, 14:29 zgadzam sie calkowicie. ja tez uzywam akuty albo zwyklych tabletek do zmywarek z lidla. efekt taki sam jak po uzyciu drozszych. Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Re: tabletki do zmywarek 30.08.05, 16:42 Ja też Akuty. Dobrze,że są prywatni importerzy chemii wszelakiej.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bea Re: tabletki do zmywarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 18:30 A ja ostatnio znalazłam tabletki Ludwik. Nie widzę różnicy - bdb, a cena ok. 17 zł jest b. zachęcająca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosiasamosia Re: tabletki do zmywarek IP: *.blt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.05, 18:49 jezeli podajecie cene to prosze podać ilość tabletek w pudełku;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolajna Re: tabletki do zmywarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 13:04 ja tez wlasnie kupilam zmywarke elektroluxa. w instrukcji jest napisane ze pierwsze mycie trzeba zrobic z sama sola nablyszczajaca. mam jednak zamiar uzywac tabletek. musze wiec i tak kupic sol zeby wykonac polecenie z instrukcji? i jeszcze jedno: pisza zeby ustawic odpowiedni program zmiekczania wody! mon dieu i co ja mam z tym zrobic?? a mialo byc latwo i przyjemnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszekp Re: tabletki do zmywarek 31.08.05, 13:27 sól nie jest nabłyszczająca, służy do zmiękczania wody i przed pierwszym użyciem należy użyć sól z nalaną wcześniej wodą. A ten wskażnik twardości wody to jest fabrycznie ustawiony na średni i myślę, że tak może zostać. Moze się okazać, że na naczyniach pozostanie wapienny osad to wtedy ten wskażnik należy zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolajna Re: tabletki do zmywarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 13:54 wielkie dzieki, zaczyna to miec wiekszy sens! :) Odpowiedz Link Zgłoś
anmar123 Re: tabletki do zmywarek 31.08.05, 14:03 Sól nie służy do zmiękczania wody. W zmywarce jest filtr jonitowy, który zatrzymuje jony wapnia i magnezu. Potem przeciwprądem należy solanką oczyścić ten filtr z tych jonów, żeby kamiń kotłowy nie osadzał się na grzałce i innych elementach zmywarki. To tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszekp Re: tabletki do zmywarek 31.08.05, 14:18 anmar123 napisał: > Sól nie służy do zmiękczania wody. W zmywarce jest filtr jonitowy, który > zatrzymuje jony wapnia i magnezu. Potem przeciwprądem należy solanką oczyścić > ten filtr z tych jonów, żeby kamiń kotłowy nie osadzał się na grzałce i innych > elementach zmywarki. To tyle. czyli służy do zmiękczania wody a nie do nabłyszczania > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: tabletki do zmywarek IP: *.firma.o2.pl / *.firma.o2.pl 31.08.05, 15:05 Ja uzywam tabletki "3 w 1" a do tego sól. Powiedzieli mi, że tak trzeba. Może przedobrzyłam i be zsensu wydaje kase na sól? Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: tabletki do zmywarek 31.08.05, 16:15 Jeśli masz opcję "3 in 1" to bez sensu, bo przy włączeniu tej opcji zmywarka automatycznie odcina pobór soli i nabłyszczacza. A co do tabletek - próbowałam Calgonit i Somat - niestety, Somat okazał się dużo gorszy, a niedużo tańszy. Tak więc póki co, zostałam przy Calgonicie. Ale za to z zainteresowaniem przeczytałam o tabletkach Akuta - płyn do mycia naczyń tej firmy jest znakomity, tak więc przy najbliższej okazji kupię i wypróbuję tabletki. Odpowiedz Link Zgłoś
w.szparag Re: tabletki do zmywarek 31.08.05, 16:30 Ja czasem sypnę sól. Używam zwykłej soli kuchennej ważonej. Wiem, wiem wszędzie piszą, że trzeba używać specjalnej soli do zmywarek, bo zawiera ona inhibitory (spowalniacze) korozji. Lecz tak sobie kiedyś wykombinowałem, że sól dodawana jest do wody do płukania to te inhibitory zostają na naczyniach, ja nie chcę potem tych inhibitorów zjadać. Wyczytałem też na opakowaniu soli do zmywarek, że zawiera 99,7 soli (NaCl), czyli dokładnie tyle samo, co właśnie sól kuchenna ważona. Nic nie napisali, co skład się na pozostałych 0,3%. Podejrzewam, że zanieczyszczenia i środek przeciw zbrylaniu. Poza tym, jeśli sól jest w składzie tabletek to też są tam inhibitory, więc płacenie 6 zł za paczkę soli uważam za przesadę, jeśli mogę mieć to samo za 60gr. Myślę, że z solą do zmywarek jest tak samo jak ze środkami do zmiękczania wody do pralek. Ktoś wymyślił nowy produkt i wciska, że jest on niezbędny do życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swinka-morska Re: tabletki do zmywarek IP: 212.160.172.* 31.08.05, 15:07 Najlepsze są Calgonit, niewiele gorsze - Somat. Zdecydowanie odradzam tabletki Robot czy jakoś tak, wyraźnie gorzej myły. Odpowiedz Link Zgłoś
aagain Re: tabletki do zmywarek 31.08.05, 16:45 skarolina napisala: >Jeśli masz opcję "3 in 1" to bez sensu, bo przy włączeniu tej opcji zmywarka automatycznie odcina pobór soli i nabłyszczacza. Mam obecnie Whirpoola i niestety i tego nie zauważyłem. Oprócz tabletek, czasami daję dodatkowo sól i nabłyszczacz i on się zużywa. Może mniej w opcji z tabletkami ale jednak poziom w pojemniku maleje. >Najlepsze są Calgonit, niewiele gorsze - Somat. Zdecydowanie odradzam tabletki Robot czy jakoś tak, wyraźnie gorzej myły. Jeżeli włożyłaś do zmywarki naczynia z suchymi resztkami i ciasno poukładałaś a przy sposobności włączony oszczędny program to i calgonit nie pomoże:-) Uważam Robot za nienajgorszy. Proszę zwrócić również uwagę: że jakość idzie z ceną, a Robot to dolna półka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpak Re: tabletki do zmywarek IP: 213.31.229.* 31.08.05, 17:05 > Uważam Robot za nienajgorszy. > Proszę zwrócić również uwagę: że jakość idzie z ceną, a Robot to dolna półka. Zgadza sie, Robot to zdecydowanie dolna polka. Uwazam, ze ich srodki sa raczej kiepskie, ale rzeczywiscie sa tez bardzo tanie i dlatego sporo ludzi je kupuje. Wyprobowalam Robota, Somat i Calgonit - Robot zdecydowanie odpada, pozostale dwa sa ok. Chetnie sprobuje jeszcze te zachwalana przez Was Aktue. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolajna Re: tabletki do zmywarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 17:24 ok, to jeszcze pytanie co do programow - jakich najczesciej uzywacie? w mojej zmywarce jest ich 9- i tez dla mnie czysta magia. ze zmywaniem wstepnym czy bez? normalny czy intensywny? jaka temperatura najlepiej (w tych programach jest od 45 do 70 stopni). zakladajac ze rodzinka dwuosobowa zbiera caly dzien gary i inne takie i wlacza to wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
anmar123 Re: tabletki do zmywarek 31.08.05, 18:36 To po co taka duża zmywara na dwie osoby? Ja na dwie osoby mam Boscha na jedną szufladkę. Ma programy: zmywanie wstępne, delikatny 30st., Eco 50st., zasadniczy 65st,. i intensywny 65st. I to o 2 za dużo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolajna Re: tabletki do zmywarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 19:30 alez ona nie jest duza (45cm) tylko wpakowali jej duzo programow! oczywistym jest ze nie bede ich wszystkich uzywac. a rodzina sie powiekszy. Odpowiedz Link Zgłoś
anmar123 Re: tabletki do zmywarek 31.08.05, 20:51 karolajna napisała: > a rodzina sie powiekszy. Acha!!! :))) Odpowiedz Link Zgłoś