Dodaj do ulubionych

tabletki do zmywarek

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 09:12
kupiłam zmywarkę firmy elektrolux. Natomiast nie mam pojęcia jakich środków do
mycia używać. Czy możecie polecić mi jakieś tabletki, jakie firmy są najlepsze?
Obserwuj wątek
    • aagain Re: tabletki do zmywarek 30.08.05, 11:17

Wygodne w użyciu są tabletki 3w1, czyli nabłyszczacz, zmiękczacz oraz detergent
      może być Robot czy Somat, który dodatkowo produkuje tabletki z formułą ochronna
      do szkła. Jednak najważniejsze jest odpowiedni dobór programu oraz ułożenie w
      zmywarce naczyń.
      • agnieszekp Re: tabletki do zmywarek 30.08.05, 11:19
        a czy mozna używać tabletek zamiast proszku, gdy w zmywarce wsypana jest sól i
        wlany nabłyszczacz?
        Czekać aż się skończą i dopiero wtedy użyć tabletki?
        • w.szparag Re: tabletki do zmywarek 30.08.05, 11:34
          Można
          • agnieszekp Re: tabletki do zmywarek 30.08.05, 11:52
            dzięki
    • w.szparag Re: tabletki do zmywarek 30.08.05, 12:07
      Ja używam tabletek firmy Akuta. Kupuję je na ryneczku od handlujących towarami
      przywożonymi z Niemiec. Są po 15-18 zł za paczkę. Przetestowałem różne i moim
      zdaniem nie opłaca się kupować drogich tabletek reklamowanych w telewizji. Efekt
      mycia jest dokładnie taki sam. Ważniejsze (jak pisze Aagain ) dobre ułożenie
      naczyń.
      • Gość: alunia12 Re: tabletki do zmywarek IP: 80.51.240.* 30.08.05, 14:29
        zgadzam sie calkowicie. ja tez uzywam akuty albo zwyklych tabletek do zmywarek
        z lidla. efekt taki sam jak po uzyciu drozszych.
        • malaszaramysz Re: tabletki do zmywarek 30.08.05, 16:42
          Ja też Akuty. Dobrze,że są prywatni importerzy chemii wszelakiej.:-)
          • Gość: bea Re: tabletki do zmywarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 18:30
            A ja ostatnio znalazłam tabletki Ludwik. Nie widzę różnicy - bdb, a cena ok. 17
            zł jest b. zachęcająca.
            • Gość: zosiasamosia Re: tabletki do zmywarek IP: *.blt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.05, 18:49
              jezeli podajecie cene to prosze podać ilość tabletek w pudełku;-)
              • w.szparag Re: tabletki do zmywarek 30.08.05, 19:41
                Akuta 40 sztuk za 15-18zł
                • Gość: ank Re: tabletki do zmywarek IP: *.acn.waw.pl 30.08.05, 22:45
    • Gość: karolajna Re: tabletki do zmywarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 13:04
      ja tez wlasnie kupilam zmywarke elektroluxa. w instrukcji jest napisane ze
      pierwsze mycie trzeba zrobic z sama sola nablyszczajaca. mam jednak zamiar
      uzywac tabletek. musze wiec i tak kupic sol zeby wykonac polecenie z instrukcji?
      i jeszcze jedno: pisza zeby ustawic odpowiedni program zmiekczania wody! mon
      dieu i co ja mam z tym zrobic?? a mialo byc latwo i przyjemnie ;)
      • agnieszekp Re: tabletki do zmywarek 31.08.05, 13:27
        sól nie jest nabłyszczająca, służy do zmiękczania wody i przed pierwszym
        użyciem należy użyć sól z nalaną wcześniej wodą.
        A ten wskażnik twardości wody to jest fabrycznie ustawiony na średni i myślę,
        że tak może zostać. Moze się okazać, że na naczyniach pozostanie wapienny osad
        to wtedy ten wskażnik należy zmienić.
        • Gość: karolajna Re: tabletki do zmywarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 13:54
          wielkie dzieki, zaczyna to miec wiekszy sens! :)
        • anmar123 Re: tabletki do zmywarek 31.08.05, 14:03
          Sól nie służy do zmiękczania wody. W zmywarce jest filtr jonitowy, który
          zatrzymuje jony wapnia i magnezu. Potem przeciwprądem należy solanką oczyścić
          ten filtr z tych jonów, żeby kamiń kotłowy nie osadzał się na grzałce i innych
          elementach zmywarki. To tyle.
          • agnieszekp Re: tabletki do zmywarek 31.08.05, 14:18
            anmar123 napisał:

> Sól nie służy do zmiękczania wody. W zmywarce jest filtr jonitowy, który
            > zatrzymuje jony wapnia i magnezu. Potem przeciwprądem należy solanką oczyścić
            > ten filtr z tych jonów, żeby kamiń kotłowy nie osadzał się na grzałce i
            innych
            > elementach zmywarki. To tyle.

czyli służy do zmiękczania wody a nie do nabłyszczania
            >
            • Gość: Marta Re: tabletki do zmywarek IP: *.firma.o2.pl / *.firma.o2.pl 31.08.05, 15:05
              Ja uzywam tabletki "3 w 1" a do tego sól. Powiedzieli mi, że tak trzeba. Może
              przedobrzyłam i be zsensu wydaje kase na sól?
              • skarolina Re: tabletki do zmywarek 31.08.05, 16:15
                Jeśli masz opcję "3 in 1" to bez sensu, bo przy włączeniu tej opcji zmywarka
                automatycznie odcina pobór soli i nabłyszczacza.

A co do tabletek - próbowałam Calgonit i Somat - niestety, Somat okazał się dużo
                gorszy, a niedużo tańszy. Tak więc póki co, zostałam przy Calgonicie.

Ale za to z zainteresowaniem przeczytałam o tabletkach Akuta - płyn do mycia
                naczyń tej firmy jest znakomity, tak więc przy najbliższej okazji kupię i
                wypróbuję tabletki.
              • w.szparag Re: tabletki do zmywarek 31.08.05, 16:30
                Ja czasem sypnę sól. Używam zwykłej soli kuchennej ważonej. Wiem, wiem wszędzie
                piszą, że trzeba używać specjalnej soli do zmywarek, bo zawiera ona inhibitory
                (spowalniacze) korozji. Lecz tak sobie kiedyś wykombinowałem, że sól dodawana
                jest do wody do płukania to te inhibitory zostają na naczyniach, ja nie chcę
                potem tych inhibitorów zjadać. Wyczytałem też na opakowaniu soli do zmywarek,
                że zawiera 99,7 soli (NaCl), czyli dokładnie tyle samo, co właśnie sól kuchenna
                ważona. Nic nie napisali, co skład się na pozostałych 0,3%. Podejrzewam, że
                zanieczyszczenia i środek przeciw zbrylaniu. Poza tym, jeśli sól jest w
                składzie tabletek to też są tam inhibitory, więc płacenie 6 zł za paczkę soli
                uważam za przesadę, jeśli mogę mieć to samo za 60gr. Myślę, że z solą do
                zmywarek jest tak samo jak ze środkami do zmiękczania wody do pralek. Ktoś
                wymyślił nowy produkt i wciska, że jest on niezbędny do życia.
    • Gość: Swinka-morska Re: tabletki do zmywarek IP: 212.160.172.* 31.08.05, 15:07
      Najlepsze są Calgonit, niewiele gorsze - Somat.
      Zdecydowanie odradzam tabletki Robot czy jakoś tak, wyraźnie gorzej myły.
      • aagain Re: tabletki do zmywarek 31.08.05, 16:45
        skarolina napisala:
        >Jeśli masz opcję "3 in 1" to bez sensu, bo przy włączeniu tej opcji zmywarka
        automatycznie odcina pobór soli i nabłyszczacza.
        Mam obecnie Whirpoola i niestety i tego nie zauważyłem. Oprócz tabletek, czasami
        daję dodatkowo sól i nabłyszczacz i on się zużywa. Może mniej w opcji z
        tabletkami ale jednak poziom w pojemniku maleje.

>Najlepsze są Calgonit, niewiele gorsze - Somat.
        Zdecydowanie odradzam tabletki Robot czy jakoś tak, wyraźnie gorzej myły.
        Jeżeli włożyłaś do zmywarki naczynia z suchymi resztkami i ciasno poukładałaś a
        przy sposobności włączony oszczędny program to i calgonit nie pomoże:-)
        Uważam Robot za nienajgorszy.
        Proszę zwrócić również uwagę: że jakość idzie z ceną, a Robot to dolna półka.
        • Gość: szpak Re: tabletki do zmywarek IP: 213.31.229.* 31.08.05, 17:05
          > Uważam Robot za nienajgorszy.
          > Proszę zwrócić również uwagę: że jakość idzie z ceną, a Robot to dolna półka.

Zgadza sie, Robot to zdecydowanie dolna polka. Uwazam, ze ich srodki sa raczej
          kiepskie, ale rzeczywiscie sa tez bardzo tanie i dlatego sporo ludzi je kupuje.

Wyprobowalam Robota, Somat i Calgonit - Robot zdecydowanie odpada, pozostale
          dwa sa ok. Chetnie sprobuje jeszcze te zachwalana przez Was Aktue.
    • Gość: karolajna Re: tabletki do zmywarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 17:24
      ok, to jeszcze pytanie co do programow - jakich najczesciej uzywacie? w mojej
      zmywarce jest ich 9- i tez dla mnie czysta magia. ze zmywaniem wstepnym czy bez?
      normalny czy intensywny? jaka temperatura najlepiej (w tych programach jest od
      45 do 70 stopni). zakladajac ze rodzinka dwuosobowa zbiera caly dzien gary i
      inne takie i wlacza to wieczorem.
      • anmar123 Re: tabletki do zmywarek 31.08.05, 18:36
        To po co taka duża zmywara na dwie osoby? Ja na dwie osoby mam Boscha na jedną
        szufladkę. Ma programy: zmywanie wstępne, delikatny 30st., Eco 50st.,
        zasadniczy 65st,. i intensywny 65st. I to o 2 za dużo!
        • Gość: karolajna Re: tabletki do zmywarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 19:30
          alez ona nie jest duza (45cm) tylko wpakowali jej duzo programow! oczywistym
          jest ze nie bede ich wszystkich uzywac. a rodzina sie powiekszy.
          • anmar123 Re: tabletki do zmywarek 31.08.05, 20:51
            karolajna napisała:

> a rodzina sie powiekszy.

Acha!!! :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka