Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc w wyborze sprzętu AGD

IP: *.19.165.1.osk.enformatic.pl 10.07.06, 22:36
Cześć
Bardzo proszę o pomoc osoby znające się na sprzęcie AGD. Muszę w ciągu 2 dni
zdecydować jaki chce sprzęt do nowej kuchni i jest to zbyt krótki czas aby
dokonać samodzielnego wyboru. Wiem, że można szukać na forum i czytać setki
postów, ale wiecie sami dobrze ile to zajmie czasu. I nie dlatego że mi się
nie chcę, ale dlatego że zwyczajnie nie dam rady tego przeczytać w krótkim
czasie, bardzo Was proszę o pomoc.
Potrzebuję 5 rzeczy do kuchni: zmywarkę, lodówkę, okap teleskopowy, piekarnik
i płytę. Wszystko pod zabudowę na 60 cm. W sprzęcie cenię sobie niezawodność.
Nie jestem skłonny płacić za markę, ale za jakość jak najbardziej. Dlatego
nie ma dla mnie wielkiego znaczenia +/- 500 zł - ważniejsze jest to czy warto
dodać te 500 zł, czy po prostu płaci się wyłącznie za logo na obudowie.
Jeżeli chodzi o naszą sutuację, to jest nas na razie dwoje, ale możliwe, że
nam się z czasem rodzina powiększy. Na pewno chcemy dużą lodówkę. Gotować
dużo nie będziemy - raczej mniej niż średnio. Z tego powodu fajnie byłoby
gdyby zmywarka miała opcję 1/2. Objętość kuchni (chyba ważne dla mocy okapu?)
to ok. 250 m3.
To chyba wszystko co na razie mogę powiedzieć. Będę bardzo wdzięczny za
wskazanie konkretnych modeli (może gdzieś są jakieś rankingi??) wraz z
informacją dlaczego właśnie ten sprzęt warto wybrać.
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: se Re: Proszę o pomoc w wyborze sprzętu AGD IP: *.012-5-65736b10.cust.bredbandsbolaget.se 11.07.06, 06:14
      daj sobie spokoj z funkcja 1/2 wsadu w zmywarce. Nie znam nikogo, kto by jej
      uzywal, zwlaszcza, ze ta funkcja nie oznacza zmniejszenia zuzycia wody i pradu
      o polowe. Lepiej zaczekac dzien dluzej, zeby sie cala zmywarka zapelnila.
      Szybko dojdziecie z tym do wprawy :-)
      • Gość: Marek Re: Proszę o pomoc w wyborze sprzętu AGD IP: *.19.165.1.osk.enformatic.pl 11.07.06, 07:14
        OK. W takim razie jak zmywarka, to która?
        • Gość: se nie wiem IP: 193.180.9.* 11.07.06, 07:42
          Mialam Whirlpoola, 7 lat bezawaryjnie, pelne zadowolenie, wbrew obiegowym
          opiniom, choc moj whirlpool byl wyprodukowany w Niemczech, nie w Polsce ani na
          innej Ukrainie. Teraz kupuje Miele, bodajze G 1370 SCVI, klasa energetyczna
          AAA, zuzycie wody bodajze 13 litrow. Nie mam papierow informacyjnych przy
          sobie, ale ta zmywarka, choc droga, powinna sluzyc bezawaryjnie co najmniej
          kilkanascie lat. Akurat ja nie rozgladalam sie za wydumanymi funkcjami, ale za
          podstawowymi modelami dobrych firm. Reszta sprzetu (u mnie) to bedzie
          Bauknecht, taka ekskluzywniejsza wersja whirlpool, ale Bauknecht nie jest
          oebcny w Polsce.
          Uwaza sie,. ze np. Bosch czy Siemens to dobre firmy, sposrod moich znajomych
          kilkoro mialo/ma sprzety tej firmy (zmywarka, pralka) i zdarzaly im sie drobne
          awarie. W moim whirlpoolu nie dzialo sie nigdy nic ( w pralce po 7 latach
          zepsul sie wlacznik, wartosc naprawy, dokonanej wlasnymi rekami- kilka-
          kilkanascie zlotych). Ale moja lodowka Siemens po 10 latach i 4 przeprowadzkach
          w miedzyczasie ciagle wyglada i dziala jak nowa.
          Moze nie warto szukac za daleko? Ja bym nie kupowala sprzetow wloskich, mimo
          ladnego designe'u. Sprzety niemieckie (pod warunkiem, ze produkowane tamze, a
          nie pod Lodzia), choc nie tak urodziwe, maja szanse na wieksza bezawaryjnosc.
          Poszukaj sobie tutaj:
          www.ceneo.pl/Zmywarki_do_zabudowy
    • zayzayer Re: Proszę o pomoc w wyborze sprzętu AGD 11.07.06, 15:38
      Zmywarka - Bosch/Siemens. Wszysko jedno jaka, aby bez funkcji 1/2 (lepiej
      ustawne kosze).
      Lodówka - Bosch/Siemens. Spokojnie może być jednoagregatowa.
      Piekarnik - Amica. Najlepiej bez durnowatych bajerów typu samoczyszczenie.
      Płyta - Amica. Też bez bajerów jak np. halogeny.
      Okap - kierować się estetyką.
      Nie słuchaj ludzi którzy nie uznają wyrobów fabryki BSH w łodzi. Oni nie mają
      o tym zielonego pojęcia i wymyślają własne teorie. Według nich Turek, lepiej
      złoży zmywarkę niż wykształcony Polak. Prawda jest taka, że we wszystkich
      fabrykach wybudowanych w Polsce przez zachodnie firmy wychodzi najlepszy
      (najmnniej awaryjny) sprzęt. Nie tylko potwierdza, to Bosch/Siemens, ale
      dokładnie wszyscy. Powód jest prosty: każda fabryka wybudowana w Polsce jest
      najnowocześniejsza, bo najnowsza i mamy dobrze wykształconych pracowników.
      Na zachodzie fabryki są przestarzałe, bo tam już od wielu lat nikt w je nie
      inwestuje, a wręcz przeciwnie - likwiduje się. Jak Bosch, Electrolux, Indesit,
      Whirlpool rozkręcą się u nas na dobre, to Polska może zostać największym
      producentem AGD w Europie.
      • Gość: Marek 1/2 w zmywarce - dlaczego nie?? IP: *.19.165.1.osk.enformatic.pl 11.07.06, 20:32
        Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź.
        Jeżeli mogę prosić o jeszcze, to powiedz mi dlaczego funkcja 1/2 w zmywarce
        jest zbędna/niepotrzebna?
        Czy piekarnik i płyta Amica to na pewno dobry wybór? Czytałem, że np. pralki i
        lodówki Amiki bardzo się psują. Rozumiem, że można im zaufać w dziedzinie płyt
        i piekarników?
        Czy mógłbyś mi polecić jakieś konkretne modele zmywarki, lodówki, piekarnika i
        płyty? Na prawdę bardzo mi pomożesz.
        Może gdzieś są jakieś rankingi bądź syntetyczne opisy, recenzje?
        • sugob Re: 1/2 w zmywarce - dlaczego nie?? 11.07.06, 21:05
          witam
          ja kupiłem zmywarkę Aristona kierując się właśnie funkcją 1/2 wsadu i zdaniem
          Żony że nam się to na pewno przyda przy 3-osobowej rodzinie i przez 2,5 roku
          użyliśmy tej funcji 2 albo 3 razy, za to zmywarka zdążyła się po tym czasie
          zepsuć, szczerze żałuję że nie kupiłem wówczas Siemensa bez tej wspaniałej funkcji,
          teraz kompletuję sprzęt do nowego mieszkania i na pewno tego błędu już nie
          popełnię...

na temat awaryjności sprzętu róznych producentów nie będę się wypowiadał bo nie
          zajmuję się serwisowaniem takich urządzeń a nie zamierzam udawać fachowca
          powtarzając opinie przeczytane w internecie, napiszę tylko listę sprzętu jaki ja
          zamierzam w przeciągu kilku dni zamówić po przeczytaniu wielu opinii i znając
          róznicę pomiędzy jakością urządzeń włoskich i niemieckich z autopsji, może Ci to
          w czymś pomoże

piekarnik - Siemens Quatntum Speed HB 86Q560 E (ze zintegrowaną mikrofalówką)
          płyta grzewcza - AEG 66300 KF-AN (kierując się względami estetycznymi, gdyby nie
          to, że żadna płyta Amiki mi nie pasuje do koncepcji to nie miałbym obiekcji
          przed zakupem urządzeń grzewczych tej firmy)
          zmywarka - AEG FAVORIT 64080i M lub Siemens SE 55E550EU
          lodówka - Liebherr ICU 2752 (180 cm, lodówko - zamrażarka, 1 agregat)
          okap - Amica OWC 9573I (wyspowy)

pozdrawiam
          • Gość: Marek Re: 1/2 w zmywarce - dlaczego nie?? ciąg dalszy IP: *.19.165.1.osk.enformatic.pl 11.07.06, 22:55
            Dziękuję za odpowiedź. Właśnie o to mi chodziło - żeby podzielił się ze mną
            swoimi wiadomościami, ktoś kto w przeciwieństwie do mnie miał czas przekopać
            się przez tony materiałó i postów w Internecie.
            Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś podobne propozycje co do sprzętu (który model
            wybrać i dlaczego) to bardzo proszę o opinie i informacje.
            Nadal nie rozumiem dlaczego nie ma sensu kupować zmywarki z opcją 1/2? Czy
            chodzi o to, że to jest bardzo drogie i nie opłaca się kupować czegoś, czego
            się potem nie będzie zbyt często używało?
            A może kupując opcje 1/2 coś się traci co jest w "normalnych" zmywarkach, które
            tej opcji nie mają.
            Czy może jest tak, że producenci porządnych sprzętów nie robią zmywarek z opcją
            1/2, za to robią takie producenci badziewia, które zaraz się zepsuje.
            Z góry dziękuję za odpowiedź.
            • Gość: se a po co ci ta funkcja 1/2 wsadu? IP: *.012-5-65736b10.cust.bredbandsbolaget.se 12.07.06, 00:05
              Ponoc zmywarki produkowane sa na jakas ustalona liczba cykli. Uzywajac cyklu
              1/2 wsadu, nie oszczedzasz wody (zuzywa niewiele mniej, niz przy pelnym
              zaladunku), nie oszczedzasz pradu (jak wyzej), przyspieszasz zuzywanie
              urzadzenia. Czy nie lepiej zaczekac kilka godzin dluzej, i zalaczyc zmywarke
              np. co drugi dzien, gdy bedzie pelna? Zobaczysz, ze nawet przy 2-3-osobowej
              rodzinie, normalnie mieszkajacej i gotujacej na co dzien w domu, najrzadziej co
              2. dzien zmywarka bedzie pelna. Jesli juz ta funkcja jest w zmywarce, niech
              sobie jest, Ale zeby od niej uzalezniac wybor modelu, to tak samo, jak gdyby
              podstawowym kryterium w wyborze samochodu bylo to, czy ma oswietlany bagaznik.
              Dla mnie druga rownie zbedna funkcja byl opozniony start, choc wiele osob jest
              zadowolonych z tej mozliwosci. Mnie sie do niczego nigdy ie przydala i bylo ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka