Dodaj do ulubionych

Garnki pod kuchnie elektryczną?????

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 21:36
Czesc!
poradźcie mi proszę jakie garnki stosuje sie do kuchni elektrycznej, jakie
mają mieć parametry? Jak sie one nazywają? Czy znacie w Wawie jakiś dobry
adres zeby je kupic? czy pod kuchnie elektr. można używac zwykłej patelni?
jestem w kłopocie bo własnie sie przeprowadzam, i dowiedziałam sie nagle ze
dotychczasowych garnków w ogóle nie mogę używać!!!
Obserwuj wątek
    • karmin-cynober Parametry? 02.08.06, 21:49
      To najwazniejsze a reszta nie wazna. Dna garnka, patelni czy czegokolwiek musza
      miec dokladnie srednice plyty elektrycznej. i tak nalezy gotowac. Mniejszy czy
      wiekszy garnek powoduje nierownomierne rozprowadzenie energii. Gotuje sie troche
      gorzej chociaz nie mozna tego zauwazyc. Przede wszystkim niszczy sie przy tym
      plyta i kiedys przestaje trzymac temperature. Garnki i patelnie dzisiejszych
      czasow sa wielkoscia dopasowane do norm plyt.
      • odrakontra Re: Parametry? 02.08.06, 22:01
        srednica - tak. a jesli zamierzasz kupic nowe garnki- te nadajace sie do plyty
        elektrycznej maja na opakowaniu piktogram (kwadratowa "plyta" z 4 okregami
        symbolizujacymi "palniki". garnki musza miec plaskie dno przylegajace do
        powierzchni plyty. poniewaz wlasnie "przechodze" na plyte elektryczna musialam
        sie pozbyc kompletu starych, emaliowanych garnkow (a tak je lubilam!) wlasnie z
        racji dna, a wlasciwie takiego lagodnego, oblego przejscia miedzy dnem a
        scianka przez ktore garnki nie przylegaja do plyty...
        wybacz, nie wiem jak to okreslic precyzjnie.
        i tak jesli bedziesz kupowala nowe to wiekszosc juz sie nadaje do plyt, jak juz
        poprzedniczka zauwazyla..
        pozdrawiam,
        o.
        • horpyna4 Re: Parametry? 02.08.06, 22:11
          Po prostu garnki nie powinny być tylko tłoczone, tylko mieć dna zatoczone.
          Wtedy jest gwarancja płaskości i "kancika". A już patelnie, jeżeli są tylko
          wytłoczone, deformują się bardzo szybko. I wtedy dno nie przylega.
        • Gość: sisi Re: Parametry? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 22:38
          DZIęKI WSZYSTKM WAS SERDECZNIE!
    • mariusz_d1 Re: Garnki pod kuchnie elektryczną????? 03.08.06, 09:24
      Ludzie z czego robicie problem?
      Wystarczy, zeby miały płaskie dno i średnicę nie mniejszą od średnicy płytki
      grzejnej.
      Przez kilka lat miałem kuchnię lektryczną i używałem zwykłych emaliowanych
      garnków z zaokrąglonym przejściem między dnem a ścianką. Mimo kilku lat używania
      na kuchni elektrycznej nie zauważyłem żadnych zniekształceń. Jak dno garnka (ta
      płaska część) będzie miało średnicę odrobinę większą niż płytka to też nic się
      nie stanie.
    • Gość: bib Re: Garnki pod kuchnie elektryczną????? IP: *.cbr.tp.pl 04.08.06, 12:24
      Polecam IKEA seria 365+
      Gary super nic nie przystaje, ciepło trzymają przez kilka godzin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka