Dodaj do ulubionych

Awaria Whirlpoola

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 21:58
Witam,
mam problem. Dzisiaj wróciłam do domu, chciałam wrzucić mięso do zamrażalnika
i...w zamrażalniku wszystko pływa. Zaglądam do chłodziarki... początkowo nie
potrafiłam nic stwierdzić, ale po pewnym czasie okazało się, że chłodziarka
też nie chłodzi. Światło się w niej świeci, ale to wszystko co w niej działa.
Jutro dzwonię do serwisu, ale może orienujecie się co jej może dolegać?
Czy to może być agregat?
Lodówka ma osobną chłodziarkę i osobny zamrażalnik. Jeden agregat.
Kupiłam ją w lutym 2004. Pierwsza awaria to było przepalenie się światła.
Okazało się, że ta seria tak ma, bo zrobiono w niej za krótki wyłącznik
światła, który przy zamykaniu drzwi nie rozłączał światła. Serwisant po
zgłoszeniu przyjechał przygotowany, bo nie ierwszy raz się z tym spotkał.
Wtedy lodówka była na gwarancji. Potem działa bez zastrzeżeń. Nawet ją
chwaliłam. I chyba przechwaliłam :(
Obserwuj wątek
    • moni976 Re: Awaria Whirlpoola 13.09.06, 08:41
      Model chłodziarko-zamrażalki arc 5750. Dodam, że lodówka "milczy". Zawsze było
      słychać jak działa. Teraz stoi bezglośnie.
    • zayzayer Re: Awaria Whirlpoola 13.09.06, 08:46
      Chyba poszedł termostat.
      • Gość: Mała Mi Re: Awaria Whirlpoola IP: 10.200.4.* 13.09.06, 09:13
        Właśnie znalazłam wątek na internecie gdzie osoba opisuje taką sytuację i
        okazało się, że przyczyną był termostat.
        Nie wiesz, ile może wymiana termostatu?
        A przy okazji chciałabym poznać opnię na temat, czy taka awaria to norma w tej
        chwili? Czy mam kijową lodówkę? Qrcze, poprzednia lodówka-Mińsk, działa ze 20
        lat. Moi rodzice mają Polara, który też ma ponad 10 lat i jest ok, a poprzednia
        lodówka, jugosłowiańska też miała ze 20 lat. Lodówki wymieniało sie, bo
        elementy plastikowe pękały, guma parciała...
        • Gość: Mała Mi Re: Awaria Whirlpoola IP: 10.200.4.* 13.09.06, 09:14
          I właściwie... jaka może być przyczyna awarii termostatu?
          • zayzayer Re: Awaria Whirlpoola 13.09.06, 19:26
            Gość portalu: Mała Mi napisał(a):

> I właściwie... jaka może być przyczyna awarii termostatu?
            Obniżony do min. koszt produkcji. Przecież miała być tania, a cenę obniża się
            głównie kosztem jakości.
            Dam przykład:
            Sprzęt w sklepie kosztuje np. 1500,-
            Koszt produkcji takiego sprzetu wynosi dajmy na to 800,- i fabryka po
            doliczeniu marży sprzedaje go za 1100,- Jej zysk, to 300,-
            I teraz fabryka dostaje zadanie - sprzęt ma kosztować 1200,- przy czym handel
            nie ma zamiaru nic na tym tracić, a producent jak najbardziej też.
            No i policzmy:
            Handel (cały łącznie z hurtowniami) chce zarabić 400,-
            Producent 300,-
            1200 - 400 - 300 = 500
            Po obniżeniu sprzętu w sklepie tylko o 20%, fabryka musi obniżyć koszty
            produkcji aż o 37%, czyli wyprodukować szajs. To tak robi się z klientów
            idiotów.
            To co teraz piszę dotyczy głównie sprzętu robionego dla wielkich sieci na
            promocje. Takie wyroby radzę obchodzić szerokim łukiem.
            • Gość: Mała Mi Re: Awaria Whirlpoola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 21:26
              Czy mam rozumieć, że ten sam model lodówki jest zbudowany na innych elementach,
              gdy jest produkowany do sieci handlowych, a na innych gdy jest produkowany do
              sklepów firmowych? Czy symbol modelu jest taki sam, czy w tej sytuacji symbole
              są różne?
              Słyszałam o komputerach produkowanych specjalnie dla Media Marktu.
              Zastanawiam się mimo wszystko, czy faktycznie kupujący w sklepach fabrycznych
              faktycznie są mniej narażeni na serwis.
              • momas Re: Awaria Whirlpoola 14.09.06, 09:03
                Dam przykład z własnych przejść. Nie dotyczy on lodówki, ale mechanizm działa w
                e wszystkich sieciach.
                Kupiłam zestaw podtynkowy Geberit. No niby uznana firma. Kupiłam w OBI, gdzie
                cena była zdecydowanie niższa niż w innych sklepach. Po czterech dniach
                użytkowania spłuczka zaczęła cieknąć. Zdrętwiałam, bo oczami wyobraźni
                zobaczyłam kucie ścian świeżo wyremontowanej łazienki....
                Reklamowałam. Bez kłopotów reklamacja została przyjęta. Przyszedł serwisant
                Geberita. Od razu przyniósł oryginalny geberitowski pływak, twierdząc, że to co
                było, to szajs dla hipermarketów...
                Od tej pory kibelek działa bez zarzutu, a ja przekonałam się, że produkcja dla
                hipermarketów rządzi się "specjanymi" prawami.
                • moni976 Re: Awaria Whirlpoola 14.09.06, 09:23
                  Hmmm... my kupiliśmy baterie Hansgrohe w Castoramie. Ale informowano nas, że
                  firma ma pulę dla supermarketów, nawet w innych pudełkach. Nie pamiętam
                  dokładnie jakie różnice nam podawano. W każdym razei to były modele, które już
                  nie są produkowane.
                  Zastanawiam się, czy TTW Opex zaliczany jest do sieci, czy do sklepów...
                  Tam ceny są wyższe.
                • Gość: Mała Mi Re: Awaria Whirlpoola IP: 10.200.4.* 14.09.06, 09:34
                  Tak czy inaczej dziwi mnie, że kiedyś lodówki działały po 20 lat. Obecnie mamy
                  nowocześniejsze technologie. Wnioskuję, że celowo produkuje się kiepskie
                  elementy. No bo gdyby tak nie było to nawet gorsze elementy powinny być lepsze
                  niż te w starym sprzęcie. Ale chyba źle myślę.
                  Rodzice są w przededniu zakupu pralki. Namawiam ich na Boscha albo Siemensa,
                  chociaż... sama już nie wiem co w tej chwili można polecić. Ja byłam jeszcze w
                  zeszłym tyg. zadowolona z mojej lodówki... Chłodziła znacznie lepiej od ich
                  ok.10 letniego Polara. A tutaj... niespodzianka :( Natomiast ojcu powiedziano
                  ostatnio, że odkąd Whirlpoola produkuje Polar to się bardzo skiepścił i nie
                  warto go kupować.
                  • momas Re: Awaria Whirlpoola 14.09.06, 09:52
                    Przy obecnej produkcji (liczba fabryk, liczba marek), gdyby produkowano lodówki
                    na 20 lat - wszystkie zakłady padłyby od razu...
                    O to w tym chodzi.
                    • Gość: Mała Mi Re: Awaria Whirlpoola IP: 10.200.4.* 14.09.06, 09:59
                      Z tym się zgadzam. Kupujesz sprzęt, a chwilę później pojawia się bardziej
                      nowoczesny w podobnej cenie. Tak było jak kupowałam lodówkę. Jak ją kupowałam
                      to z pół roku robiłam rozeznanie, ale jeszcze lodówki no frost nie były
                      popularne. Nawet nikt nam takich nie polecał. Dlatego nasza no frosowa nie
                      jest. A chwilę później moi znajomi wybierali spośród no frostowych i to w
                      podobnych do mojej cenach. Wiadomo, że przy takim rozwoju technologii trzeba
                      gdzieś to sprzedawać, a nie robić dla samej satysfakcji :)
                      W takim razie wydaje mi się, że sprzęt kupowany poza sieciami też pewnie nie
                      daje gwarancji "długowieczności".
                      • Gość: Mała Mi Re: Awaria Whirlpoola IP: 10.200.4.* 19.09.06, 07:46
                        To była awaria termostatu. Został wymieniony. Podobno na rynku w tej chwili
                        dominują dwa termostaty i okres ich działania jest przewidziany na ok. 3 lata.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka