Dodaj do ulubionych

Polećcie dobrą zmywarkę szer.45 cm- proszę

IP: *.spray.net.pl 30.01.07, 08:50
Chcemy kupić z męzem zmywarkę i szukamy takiej małej 45 - polećcie jakąś dobrą.
Obserwuj wątek
    • Gość: mjkmjk Tylko nie 45 cm IP: *.ists.pl 30.01.07, 17:56
      Tylko nie 45 cm! Kup 60 cm. No chyba, że ponad wszelką wątpliwość nie masz
      innego wyjścia.
      • ogar_polski Re: Tylko nie 45 cm 31.01.07, 09:58
        No nie mamy innego wyjścia musi być 45 bo i tak będzie problem zmieścić ją w
        kuchni...ale widzę że nikt mi tu nie chce pomóc ;(
        • momas Re: Tylko nie 45 cm 31.01.07, 10:33
          Ogarze, nie denerwuj się.... Zaraz opiszę Ci co ja mam i co o tym sądzę.
          Mam Elektroluksa 4131, 45 cm, w pelni zintegrowana, do zabudowy (dane podaję na
          wszelki wypadek, bo nie pamiętam dokładnie modelu i moglam się pomylic).
          Jastem z niej bardzo zadowolona.
          Do zmywania uzywam tabletek Domol 3 w jenym z Rossmana. Dodatkowo mam wlany
          nabłyszczacz, ustawiony dozownk w pozycji 1 lub 2. No i oczywiscie wsypana sól.
          Zmywam (najczęściej)na programie 4 - taki na ok 1,5 godz, 65 stopni z plukaniem
          na goroąco i zimno (o rany, piszę z pamięci, ale ten program to właśnie chyba
          to ma....)
          Zmywam raz na 2-3 dni, dlatego stosuję ten program. Do zmywarki wsatwiam
          nczynia słukane wodą. Wtedy nie ma przykrych zapachów.
          W weekendy czasami zmywanm częsciej. No i w lecie, w upały. Wtedy stosuje inne
          programy.
          Zmywarka jest cich i bardzo dobrze zmywa.
          W krótezych programach ludzie narzekają, ze nie dobrze zmywa. Ale to nie jest
          kwesta zmywarki. To kwesta tego, ze tabletka nie ma czasu się rozpuścić. Wtedy
          lepszy proszek.
          Zmywam naczynia i gary. Gary zmyte są ok. Oczywiście, jeżeli je żle ustawisz -
          mogą być problemy. Ale to we wszystkich zmywarkach.

Co do opinii, ze 45 śa beznadziewjnym rozmiarem: Irytuje mnie takie
          stwierdzenie.
          U mnie np mogłam mieć albop 45 plus cargo na rózne rzeczy - albo 60 bez karga.
          Wybralam ta pierwsza opcje. I naprawde - nie narzekam.
          Wszystko zależy ilu osopbowa jest rodzina, ile naczyń zuzywa.
          Jak kiedyś pisalam tu na forum, mam dwuosobowa rodzinę, śniadan w tygodniu nie
          jemy, dopiero obiady. I czasem kolacje. I tu 45 wystarcza. W weekendy, gdy
          przygotowuję częśc obiadów tygodniowych (które potem zamrażam) wtedy zmywarka
          częściej chodzi.
          Wszystko zależy od sytuacji domowej. My do domu wracamy na tyle póżno, ze
          wymogło na nas taki wlasnie styl przygotowywania posiłkow.
          I nie daj sobie wmowic, ze tylko 60-tka.
          Znam wielu zadowolonych użytkownikow 45-tek.
          No i pewnie - czesc z nich nie miala co marzyc o 60 (miejsce) A lwpiej miec 45
          czy myc ręcznie?
          (nb, częśc z premedytacją wybarala 45
          :)
          • momas Re: Tylko nie 45 cm 31.01.07, 11:01
            Przepraszam za literówki. Bardzo się spieszyłam i nie przeczytałam tekstu
            przed wysłaniem :( .
            Ale lekka irytacja tekstem "tylko nie 45-tka" też swoje zrobiła.
            • ogar_polski Re: Tylko nie 45 cm 31.01.07, 12:22
              Dzięki za opis.
              Jak ktos chce to niech ma 60 ja muszę mieć 45 albo wcale!
            • dominik59 Re: Tylko nie 45 cm 31.01.07, 13:55
              Zgadzam się z momas. Stwierdzenie, że tylko nie 45 jest wkurzajace (delikatnie
              rzecz ujmując. Mam takiego samego Elektroluxa 4131 i czteroosobową rodzinę.
              Używam przeciętnie raz dziennie, nieraz co dwa dni. W zasadzie jest OK. Ostatnio
              jakiś problem miałem z klapką od zbiornika na proszek. Nie otwierała się przy
              funkcji 3w1 i nie wypłukiwało tabletki. Ale sama zmywarka jest bardzo dobra.
          • Gość: Foxy Re: Tylko nie 45 cm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 12:38
            Używam takiej samej zmywarki Electrolux ESL 4131 45 cm. Mam ja od roku, na
            początku używałam tabletek 3 w 1, bo wydawało mi się to wygodne. Obecnie używam
            detergentu oddzielnie(tabletki), soli i nabłyszczacza. Jest taniej i wcale nie
            jest kłopotliwe, sól i nabłyszczacz uzupełnia się rzadko. Wszystko jest zawsze
            domyte. Zmywarka jest b. cicha. Najczęściej używam programu 6 - krótki 30 min.
            przeważnie co 2 dni, w weekendy częściej. W mojej kuchni miałam zostawione
            miejsce na zmywarkę 45 cm, dlatego wcale nie myślałam o 60.
            • kulka85 Re: Tylko nie 45 cm 31.01.07, 12:45
              Mam 45 ale wiekowa bo 9 letnia boscha- bardzo jestem zadowolona. Taka mi sie
              miesciła w poprzedniej kuchni i w nowej kolejne dwa lata prawie tez działa. mam
              4 osobowa rodzinę jemy w domu,uzywam raz dziennie,ale garnki najczęściej myję
              oddzielnie.
              pzdr Kulka
    • Gość: zola Re: Polećcie dobrą zmywarkę szer.45 cm- proszę IP: *.ntvk.com.pl 31.01.07, 13:03
      Witam
      mam 45 Electroluxa, wolnostojaca biała ESF4151, używam od 1,5 roku, rodzinka 3
      osobowa myje raz dziennie, czasem co 2 dni jak nie gotuje a w weekend (troche
      więcej czasu na gotowanie i inne eksoperymety kulinarne dziecka) 2 nawet 3 razy
      włączam ale myje w niej wszystko: duże gary, patelnie, frytownice i blachy z
      piekarnika, nie zawiodła mnie nigdy.Mam program auto i na nim najczęsciej myję,
      mino funkcji 3w1 uzywam środków osobno taniej wychodzi. Tego modelu już nie ma
      na rynku ale jest nowszy, nie pamiętam modelu. Generalnie polecam Electroluxa:)
    • Gość: mjkmjk spokojnie, spokojnie IP: *.ists.pl 31.01.07, 21:12
      Do 45tki wchodzi dużo mniej naczyń itp. jest tez mniejsza swoboda układania
      naczyń. Zużywa za to tyle samo prądu, wody, tabletek etc. co 60 cm, a więc jest
      droższa w eksploatacji, bo trzeba jej używać częściej.
      Jednym z najważniejszych powodów zakupu zmywarki (obok wygody) jest oszczędność
      wody (i czasu). Z tego powodu na 45 cm powinni się decydować zdecydowanie tylko
      Ci, którzy nie mają innego wyjścia i za żadne skarby nie zmieści im się 60 cm.
      Wypowiedzieli się tylko Ci którzy mają 45 cm, a czy ktoś z Was miał wcześniej
      60 cm ? Macie porównanie?
      • momas Re: spokojnie, spokojnie 01.02.07, 10:55
        No własnie, akurat mamk porównanie z 60-tką....
        To wszystko zależy ilu osobowa jest rdzina, jaki jest styl przyrządzania
        posiłków. No oczywiście - jeżeli do ugotowania jednego obiadu zużywa sie 6
        garnków (lub więcej) - -to 60 tka będzie lepsza.
        Przy dwóch osobach - 60 często chodzi na pół wkładu. Czy to rzeczywiście
        mniejsze zzużycie wody i środków czyszczących?
        Wspomniany przeze mnie model zmywarki, w dolnym koszu ma składane statywy do
        talerzy. Ułatwia to układanie garnków.

Gdybym miała jeszcze raz decydować jaką zmywarkę - bez wahania wybrałabym 45
        plus dodatkowe kargo.
        Takie jest moje zdanie.
        • Gość: mjkmjk Re: spokojnie, spokojnie IP: *.ists.pl 01.02.07, 21:01
          Funkcja 1/2 to nadurniejszy pomysł jaki może być. Nigdzie nie napisałem, że
          warto z niej korzystać. Nas jest dwoje w domu i zmywarka 60tka chodzi co 2-3
          dni wypełniona po brzegi, ale mamy dużo naczyń, kubków i sztućców, więc
          absolutnie nic nie myjemy pod bieżącą wodą (albo wyjątkowo). 45tkę trzeba było
          włączać co drugi dzień, a w wekend codziennie. I wiesz co było najgorsze? Nie
          to, że zużywa tyle samo wody i prądu co 60, czyli jest droższa w eksploatacji.
          Otóż, to, że mimo niemal w pełni składanych koszy, bardzo trudno było wszystko
          w niej poukładać. Np. miejsca na garnki jest na 1,5 tyopowego garnka obok
          siebie. Mieściły się zatem tylko 2 srednie garnki, dość tależy i trochę
          drobnicy typu szklanki czy sztućce. Paradoksalnie mniejsza zmywarka żadko kiedy
          była wypełniona w 100% (zwykle w 2/3) bo za nic nie dało się wszystkiego
          sensownie poukładać, a gdy mimo wszystko się starałem, to marnowałem na to
          sporo czasu. Z 60 nie mam żadnych problemów.
          Żeby było jasne, nie twierdze że 45tka jest zła! Twierdzę, że 60tka jest
          lepsza, bo się w niej łatwiej i szybciej układa, efektywniej wykorzystuje
          miejsce, a także jest tańsza w eksploatacji (moim zdaniem minimum 30-40%).
    • Gość: użytkownik Re: Polećcie dobrą zmywarkę szer.45 cm- proszę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 10:29
      Z 45 można żyć.
      Po roku bezproblemowego użytkowania mogę polecić Boscha 45T02 (wolnostojąca).
      Rodzinka 3 os., gotowanie i jedzenie w domu wszystkich posiłków. W tygodniu
      zalączamy co 2 dzień.
      Nie mieszczą się tylko duże gary.
      Sól, proszek i nabłyszczacz stosujemy osobno.
      Z proszków zdołaliśmy wypróbować calgonit i robot, ten pierwszy chyba trochę
      skuteczniejszy.
      • Gość: Mariola Re: Polećcie dobrą zmywarkę szer.45 cm- proszę IP: 80.72.40.* 01.02.07, 12:27
        Odradzam 45 cm, AEG seria Favorit.
        Reklamowali ją jako cichą - 58 decybeli.
        Mam ją w otwartej kuchni i gdy pracuje musze znacznie podgłaśniac TV.
        Bardzo często nie domywa ... zwłaśzacz szkła ...
        • Gość: aveler Re: Polećcie dobrą zmywarkę szer.45 cm- proszę IP: *.aster.pl 01.02.07, 23:32
          Który model AEG?
        • Gość: użytkownik Re: Polećcie dobrą zmywarkę szer.45 cm- proszę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.07, 17:30
          Moja ma 48 albo 49 dB i jest cicha.
          Najnowsze bosche mają i po 40dB.
        • zyziek71 Re: Polećcie dobrą zmywarkę szer.45 cm- proszę 25.02.07, 03:25
          Gość portalu: Mariola napisał(a):

> Odradzam 45 cm, AEG seria Favorit.
          > Reklamowali ją jako cichą - 58 decybeli.
          > Mam ją w otwartej kuchni i gdy pracuje musze znacznie podgłaśniac TV.
          > Bardzo często nie domywa ... zwłaśzacz szkła ...
          Mam taką samą też w otwartej kuchni. Producenci podają poziom głosności w
          odniesieniu do różnych programów zmywarki. ta ma 38 db ( suszenie), pozostałe
          programy są głośniejsze, ale bez przesady. Kwestia domycia to zależność od:
          twardości wody, tabletki-proszek, czystości filtrów. W sumie ten model OK.
    • szagszag Re: Polećcie dobrą zmywarkę szer.45 cm- proszę 04.02.07, 00:01
      Polecam Boscha
    • she8 Re: Polećcie dobrą zmywarkę szer.45 cm- proszę 04.02.07, 09:23
      Mam 45 Whirpoola.Działa bez zastrzeżeń.Mimo,że mam wystarczająco miejsca w
      kuchni, wybrałam mniejszy rozmiar,obok montując malutką szafkę cargo na
      chochelki, tłuczki, itp.
    • zyziek71 Re: Polećcie dobrą zmywarkę szer.45 cm- proszę 08.02.07, 00:35
      AEG Favorit 45 - za mała (chodzi o rozkład garów), ale cicha, zmywa ok. i ma
      składane pół kosza dolnego - ważna rzecz.
      • kreatywni Re: Polećcie dobrą zmywarkę szer.45 cm- proszę 08.02.07, 18:53
        Ja mam Amicę ZIA 6415 (chyba?). Szerokość oczywiście 45 cm. Wcześniej miałam
        Miele 60 cm. I tak własciwie to nie zauważyłam zbyt dużej różnicy między nimi.
        Bez przesady w 45ce też mieszczą się gary.
        Mieszkamy w dwójkę, i Amikę i poprzednią zmywarkę włączaliśmy raz dziennie.
    • Gość: tom35 Re: Polećcie dobrą zmywarkę szer.45 cm- proszę IP: *.chello.pl 09.02.07, 00:04
      witaj - bardzo gorąco polecam Boscha SRS 33MO2EU, cicha,wolnostojąca, po
      zdjęciu pokrywy super pasuje pod blat kuchenny, 2 programy mycia 50 st.C -
      dłuższy ekonomiczny i 65 st.C normalny +wstępne płukanie naczyń-przydatne przy
      zmywaniu dłużej pozostawionych w zmywarce naczyń,kupuje tabletki Calgonita -
      ale te najprostsze- Classica w dużym ekonomicznym opakowaniu + nabłyszczacz i
      sól, to już tańsze , dobra jest firma Domol z Rossmanna -oryginalne niemieckie
      produkty nie podrabiane jeszcze przez nasze rodzime fabryki.Nie
      ma potrzeby płukania naczyń przed włożeniem do zmywarki,to tylko strata wody i
      czasu,pamiętaj o kupnie zawieszki odświeżającej do wnętrza zmywarki, nie ma
      przykrego zapachu z wnętrza i raz na około 2-3 miesiące puść pustą zmywarkę ze
      specjalnym płynem do prania-domol, pozdrawiam
    • Gość: ja A Re: Polećcie dobrą zmywarkę szer.45 cm- proszę IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 13.02.07, 12:05
      mam Siemensa 45cm. Garnków w niej "nie piorę", bo wolę umyć ręcznie. Płuczę
      naczynia tylko latem jak jest gorąco i naczynia się "kiszą". Używam kostek
      Ludwika, bo mam naczynia dymne a przy nich nie widać maziajów. Jest cicha,
      zużywa mało prądu i wody. Jestem zadowolona.
    • agni71 Re: Polećcie dobrą zmywarkę szer.45 cm- proszę 17.02.07, 23:03
      Mam 45-tkę Siemensa. Początkowo byłam zrozpaczona, że nie da rady wpasować 60-
      tki, tym bardziej, że mam dużą rodzinę (5 osób, ale w tym niemowlaczek, który
      na razie niewiele brudzi :-)
      do czego jednak zmierzam? W tej chwili nie żałuję, że nie mam większej
      zmywarki. Zmywanie włączam raz dziennie - a wszystkie posiłki, poza śniadaniem
      męża na tygodniu, jadamy w domu. Mieszczą mi się i duże gary, i duża stalowa
      patelnia (choć faktycznie, nie jednocześnie). Również patelnie teflonowe myję
      ręcznie.
      Ale naprawdę , nie jest tak żle jak się obawiałam. Ustawianie naczyn to kwestia
      wprawy i pewnie ustawności zmywarki (półeczki, koszyczki itp. to ułatwiają).
      Gdybym miała większą zmywarkę, na 100% musiałabym dokupić więcej naczyń i
      sztućców, bo wstawiałabym je do zmywarki przez 2-3 dni, a tak wstawiam zawsze
      zmywanie wieczorem i rano mam wszystko czyściutkie i pachnące :-)

aga
    • tripka Re: Polećcie dobrą zmywarkę szer.45 cm- proszę 18.02.07, 10:54
      Witam ja też mam Elerktoluxa 45 cm mzm model 4120 pod zabudowę i również jestem
      bardzo zadowolona. używam jej 5 razy w tyg.Mam 4 osobową rodzine. Używam
      tabletek 3 w 1. Nie trzeba nic więcej uzywać. Zmywarka jest cicha i
      ekonomiczna. Ja również nie mogłam w kuchni zmieścić większej tylko 45. Daje
      rade jest bardzo przydatna.
      pozdarawiam
    • Gość: algus Re: Polećcie dobrą zmywarkę szer.45 cm- proszę IP: *.chello.pl 19.02.07, 21:16
      miałam miejsce tylko na 45 cm, zresztą większej mi nie potrzeba. Która dobra to
      rzecz gustu. Moja to Ariston, ma niezłe funkcje w tym oszczędne pobieranie
      wody. Po 3-ch latach użytkowania nadal jestem zadowolona.
    • Gość: gólka Re: Polećcie dobrą zmywarkę szer.45 cm- proszę IP: *.gdynia.mm.pl 26.03.07, 12:30
      a ja mam pytanko,nie mam jeszcze zmywarki ale po lekturze,kto wieC:
      I-a więc czytałam ,że zmywarka jest przykładowo na 12 kompletów naczyń ale co
      to własciwie oznacza bo dla mnie komplet to 6 talerzy do zupy,6 do II dania i
      6 na śniadanie.
      II-CZY TRZEBA PRZED WŁOŻENIEM BRUDNYCH NACZYŃ opłukac je pod kranem bo dla mnie
      to bez sensu żeby spłukiwać brudny talerz to prawie jest on juz umyty
      III-czy wszystkie zmywarki mają składane elementy w srodku czy też przez
      zakupem muszę sie porozglądać żeby nie kupić złej
      IV-mam 4 os. rodzine i gotuje codziennie to jaka mi polecacie: 60 czy 45-kę
      żeby umyć wszystko za jednym razem a nie na raty
      • Gość: pidżi Re: Polećcie dobrą zmywarkę szer.45 cm- proszę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.07, 21:34
        I - ja mam 45 na 9 kompletów czyli 9 głebokich, 9 plaskich itd.
        II - plukać nie trzeba, wystarczy usunąć restki stałe
        III - mam zmywarkę już od ponad roku i jeszcze nie korzystałem ze składanych
        elementów koszy, nb. praktycznie jadę na jednym programie
        IV- w 45 zmieścisz talerze i kubeczki ale będzie problem z garami dlatego jak
        masz miejsce w kuchni to bierz 60.
        • Gość: gólka Re: Polećcie dobrą zmywarkę szer.45 cm- proszę IP: *.gdynia.mm.pl 27.03.07, 21:46
          dzięki za odpowiedź
    • Gość: cicha Re: Polećcie dobrą zmywarkę szer.45 cm- proszę IP: *.aster.pl 29.03.07, 15:18
      z czystym sumieniem polecam SIEMENS SF25T251EU, SUPER CICHA, wiele fajnych
      opcji: tabletki, zmywanie szybkie i inne, uzytkuje juz rok, bez problemu, mam
      malutką kuchnię otwartą na nasz pokój wiec ciche zmywanie bylo glownym
      parametrem wyboru, zmywam co drugi, trzeci dzień, a jest nas czworo w rodzinie.
      Garnki generalnie myję w zlewie ale przypalone ladyje do zmywarki
    • borekcom Re: Polećcie dobrą zmywarkę szer.45 cm- proszę 02.04.07, 20:44
      bosch (siemens) SRS5602 mistrzostwo świata
      pozdrawiam
    • borekcom Re: Polećcie dobrą zmywarkę szer.45 cm- proszę 02.04.07, 20:46
      odnośnie tego boscha zmywa przynajmniej raz na dzień od 3 lat. wrzucam do niej
      wszystko co da się myć łącznie z płytami z piekarnika. szczerze polecam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka