Dodaj do ulubionych

Kupiłem sobie garnek do gotowania mleka

05.03.07, 14:13
Taki z podwójnymi ściankami (między nie wlewa się wodę) żeby się nie
przypalała zawartość. Jest dość wysoki o pojemności 1,5 litra.

Będę w nim gotował lub podgrzewał mleko.
Do czego jeszcze warto go wykorzystać?
Desery na bazie mleka? Beszamel? Co jeszcze?
Obserwuj wątek
    • Gość: yatsec sos holenderski n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 14:21
    • Gość: zyrafa46 Re: Kupiłem sobie garnek do gotowania mleka IP: *.chello.pl 05.03.07, 15:00
      Wszystko bym w tym ODGRZEWAŁA a ponadto pewnie świetnie nadaje sie do pichcenia
      różnych "dochodzących" potraw. Np makaronów lub kasz. Albo do kwaszenia mleka.
      Garnek utrzymywałby odpowiednia temperaturę. Pomysłów mi nie brakuje. Tylko nie
      mam takiego garczusia ;-)).
      Żyra

Gdzie (i za ile i dlaczego tak drogo ;-)) go nabyłeś?
      • mwookash Nabyłem 05.03.07, 15:42
        w karfurze za 18,99. Jakość chyba nie jest powalająca, zobaczymy jak z
        trwałością i funkcjonalnością. Ale za taką cenę? Stwierdziłem że warto
        spróbować :)
        • Gość: x gwizdek też jest (jak przy czajniku)? IP: *.olsztyn.mm.pl 05.03.07, 16:32
        • zyrafa46 Re: Nabyłem 05.03.07, 16:33
          Ostatnio ktoś mnie nagabywał na SUPER gary. SSSSSSSuuper.
          Oparłam się.
          Kosztowałyby 5600. Ha ha ha :-)))))))))).
          Wybieram "Twój" ;-))).
          • mwookash Jeszcze nie testowałem, nie mów hop :-) nt. 05.03.07, 16:36

• wiolunia79 Re: Jeszcze nie testowałem, nie mów hop :-) nt. 05.03.07, 19:01
              ja bym nie eksperymentowała z tym garem bo mam taki i w instrukcji było napisane
              że on jest tylko do mleka. Znajoma też go kupiła i zagotowała w nim wodę i w
              środku zrobił się brązowy.Nie dało się niestety umyć i nie mam pojęcia dlaczego
              się taki zrobił.
    • fettinia Re: Kupiłem sobie garnek do gotowania mleka 05.03.07, 19:19
      taki garniec mialam dlugo w rodzinnym domu:)Pewno dalej sluzy-musze
      zapytac:)Mial chyba ze 20 lat:)Ale szczerze mowiac sluzyl tylko do mleka:)Nikomu
      nie przyszlo do glowy robic w nim nic innego:)
      • Gość: ingrid Re: Kupiłem sobie garnek do gotowania mleka IP: *.sttb.pl 06.03.07, 18:38
        mam taki, też kupiony w hipermarkecie. Mam nadzieję, że Twój się sprawdzi, bo
        mój to kompletna porażka. Wodę między ścianki wlewa się malutkim otworem, który
        natychmiast "zapycha" się i woda leje się po garnku, można jej wlać tylko ciut
        ciut, bo w czasie gotowania wylewa się, poza tym mleko przypala się w nim jak w
        zwykłym garnku. Użyłam ze dwa razy i odstawiłam :( Oby Twój okazał się lepszy.
        • mwookash Ogólnie słaby, nie polecam 07.03.07, 21:47
          Trudno wlać wodę, trudno dolać w trakcie dłuższego gotowania, trudno wodę wylać
          Gwizdek w zależności od egzemplarza ma wylot np. u mnie lekko w dół, woda leje
          się na kuchenkę
          Trudno odczepić w trakcie (przykręcany)
          Rączka kiepska, można się sparzyć o garnek
          Zawartość (testowałem na wodzie) ogrzewa się do 96 st. C czyli w porządku

Chyba poszukam czegoś innego albo pozostanę przy zestawie garnek w garnek
          • mwookash Nie napisałem nazwy firmy 14.03.07, 16:39
            Vasa
    • ollaboga77 Re: Kupiłem sobie garnek do gotowania mleka 09.03.07, 19:34
      pijesz mleko? to wspołczuje.... juz lepiej soki z waeztw o wocków! no ale to
      trzeba wiedziec!
    • Gość: toto [...] IP: *.chello.pl 10.03.07, 10:52
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: orchid11 Re: Kupiłem sobie garnek do gotowania mleka IP: 213.17.223.* 10.03.07, 19:08
      a co do garnka do mleka... badziew total. ja mleko normalnie gotuję na gazie i się nie przypala bo pilnuję. ewentualnie w mikrofalówce podgrzewam.
    • ollaboga77 garnek, mleko -> skutki? 15.03.07, 11:15
      Nie wtryniam sie w ten wątek by pogarszać Wam samopoczucie, ale .... ten art
      jest niezły ...

www.racjonalista.pl/kk.php/t,2821

ps. mój ojciec całe życie pił mleko i niestety ma cukrzyce i jest na strzykawie
      z insuliną.

Życze dobrych wyborów ! Olla

• Gość: kwieta Re: garnek IP: *.vs.shawcable.net 17.03.07, 22:39
        MW - uzywalam takiego garnka b.dlugo. przywedrowal do mnie z NRDowa, mial
        pojemnosc prawie 2 l, byl b.solidny - gwizdek wyjmowalo sie lekko/nawet jak
        scianki byly rozgrzane/, otworek byl spory - wode dolewalo sie bez problemu, a
        ze sporo jej wchodzilo, wiec szybko nie wyparowywala. niestety dokonal swojego
        zywota, wszyscy pilismy wtedy mleko regularnie, garnek pracowal ze 20 lat.

kupilismy pare lat temu nowy, ojczyznianej produkcji. maly, tylko na 1 l.
        wody wchodzi tyle, ze nie starcza jej niestety na zagotowanie tego litra mleka,
        a dolac w miedzyczasie nie da rady, bo gwizdek sie 'zapieka' - garnek musi byc
        zupelnie zimny, zeby otwor odblokowac:(

gdybym nie miala tamtego /pierwszego/ garnka, posadzilabym krajowego producenta
        o glupi pomysl. glupia okazala sie jednak jedynie nieumiejetnoc powielenia
        czyjegos madrego projektu. no i oszczednosc na materialach, jak to u nas czesto
        bywalo.

a co do wrogich artykulow o mleku - hmmm, kazdy moze napisac co mu sie podoba.
        szeroko propagowana teraz koniecznosc picia 3 litrow wody dziennie jest wg
        mnie /dietetyka:) duzo wiekszym zagrozeniem dla zdrowia niz wysaczenie sobie ze
        smakiem szklanki dobrego, cieplego kakao rano czy przed snem:)
      • Gość: literka Re: garnek, mleko -> skutki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.07, 11:33
        Jeżeli ktoś uważa, że można zachorować na cukrzycę pijąc mleko to pozostaje mi
        tylko pogratulować wiedzy i jakiegokolwiek rozeznania w świecie.
        Ciekawe czy słodząc herbatę lub dodając mleko do kawy też można zachorować na
        cukrzycę?
        A może jeśeli zje się pestkę z czereśni to w brzuchu wyrośnie nam drzewko
        czereśniowe?
        hm....
        • ollaboga77 Re: garnek, mleko -> skutki? 21.03.07, 14:57
          Gość portalu: literka napisał(a):

> Jeżeli ktoś uważa, że można zachorować na cukrzycę pijąc mleko to pozostaje
          mi
          > tylko pogratulować wiedzy i jakiegokolwiek rozeznania w świecie.
          > Ciekawe czy słodząc herbatę lub dodając mleko do kawy też można zachorować na
          > cukrzycę?
          > A może jeśeli zje się pestkę z czereśni to w brzuchu wyrośnie nam drzewko
          > czereśniowe?
          > hm....

Prosze Pani o tym mleku to poinformował lekarz mojego ojca... i powiedział, że
          o wiele lepiej gdyby Pan pił maślanke i jogurty !!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka