Gość: katka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 11:38 Witam, zastanawiam się nad urządzeniem kuchni. Czy ktoś mógłby mi polecić rodzaj materiału na blat i firmę, która je wykonuje. pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kama Re: Jaki blat wybrać do kuchni?? IP: *.rad.vectranet.pl 14.10.07, 10:52 witam, tez jestem zainteresowana blatem.... to jest tak jak samotna kobitka ma remont w domu zrobic. Zupelnie nie mam pojecia na co zwrócic uwage. Wiem tylko - nie moze byc zbyt drogo, ale ma byc dobrej jakości (oczywiście uwzględniając cenę). Na co powinnam zwracać uwagę? Podpowiedzcie mi, prosze, jaki marterial z pewnością powinnam sobie odpuścic, a jaki jest wytrzymały. Nadmienię, że sporo czasu spędzam w kuchni przy pichceniu.... Z góry dziekuje za wszelkie uwagi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaśko68 granitowy IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.07, 16:06 ja mam granit w kuchni od 9 lat. ma kilka podstawowych zalet, które w kuchni są niezbędne. Tzn, nie rysuje się i nie plami. Jest bardzo trwały i praktyczny. Jak do tej pory nie zauważam żadnych efektów starości granitu, wciąż wygląda jakby był właśnie zamontowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SK Re: Jaki blat wybrać do kuchni?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.07, 10:27 Nie określiłaś rodzaju blatu, a mogą być one wykonane z różnych materiałów i w różnych cenach.Najsczęściej stosowane są blaty z płyty wiórowej powlekane.Zależy też jak często w kuchni gotujesz.Jeżeli często, to z blat płyty wiórowej laminowanej, z połyskiem nie wydaje się najlepszym rozwiązaniem mimo, że te z połyskiem mogą wydawać się ładniejsze.Ja mam np. matowy blat f-my Pfeiderer o profilu C (R6401), grubości 38 mm i jak na razie się sprawdza, choć blaty innych firm, których jest sporo na pewno są równie dobre.Najważniejsze przy tego typu blatach jest zabezpieczenie przed wilgocią.Przed montażem trzeba płaszczyzny cięcia zabezpieczyć dodatkowo silikonem-szczególnie przy zlewie- oraz listwami z uszczelkami. www.ikea.com/ms/pl_PL/complete_kitchen_guide/kitchen_know-how/basic_elements/work_surfaces.html dom.gazeta.pl/czterykaty/1,61787,2476523.html www.pfleiderer.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś