Dodaj do ulubionych

mój sprzęt

IP: 83.2.112.* 29.09.07, 08:51
Po wielkich trudach udało mi się skompletować sprzęt do kuchni. Z chęcią
skorzystam z rad ekspertow i doświadczeń innych osob. Na sprzęt mogę wydać do
7 tys zł. To tak:
piekarnik bosch HBN 43 W350 ( www.ceneo.pl/641564 )
płyta whirpool AKT 414 NB www.ceneo.pl/106575
lub bosch NHG 206 DEU www.ceneo.pl/106553
zmywarka siemens SE 64 M365 EU www.ceneo.pl/702856
lodówka whirpool ART 484/A/4 www.ceneo.pl/270640
Obserwuj wątek
    • Gość: jasmina32 Re: mój sprzęt IP: 83.2.112.* 01.10.07, 16:54
      Help
    • Gość: orchid11 Re: mój sprzęt IP: 213.17.223.* 01.10.07, 20:31
      co do piekarnika...-bosch może być, ale powinien mieć albo powłokę samoczyszczącą albo pyrolizę

płyta: bosch. albo electrolux bo tańszy ew. aeg
      zmywarka może być jak najbardziej
      lodówka-wszystko tylko nie whirlpool. bierz jakiś lepszy model boscha albo siemensa. ew. najtańszy liebhrer.

a gdzie okap?!
      • Gość: jasmina32 Re: mój sprzęt IP: 83.2.112.* 02.10.07, 15:08
        Dzięki! Płyta ma być szklana,tak masochistycznie:P Co do okapu, biorę byle jaki
        z grubsza odpowiadający mi dizajnem- wyczytałam na tym forum,ze i tak niewiele
        daje, niezależnie od firmy.
        • orchid11 Re: mój sprzęt 02.10.07, 15:40
          Mylisz się bardzo z tym okapem. Okap trzeba też właściwie użytkować: przed w trakcie i po gotowaniu. Wtedy jego praca jest efektywna! No i powinien mieć wydajność powyżej 500 i może być każdy oprócz podszafkowego. Jak chcesz połączyć cenę z jakością to poszukaj okappów globalo.
          • Gość: jasmina32 Re: mój sprzęt IP: 83.2.112.* 02.10.07, 16:11
            Ma być właśnie niepodszafkowy:) Poszukam globalo, dziękuję za rady.
          • aina40 Re: mój sprzęt 02.10.07, 16:33
            orchid11 napisał:

Okap trzeba też właściwie użytkować: przed w tr
            > akcie i po gotowaniu.

Możesz to rozwinąć, bo w instrukcji nic na ten temat nie piszą.
            • Gość: orchid11 Re: mój sprzęt IP: 213.17.223.* 02.10.07, 18:56
              Aby praca okapu była wydajna trzeba stosować się do kilku zasad.W ogóle to cały czas powinno być otwarte okno!
              Włączać przed gotowaniem, aby powietrze mogło zacząć cyrkulować
              W trakcie gotowania okap powinien chodzić nonstop na śednim biegu lub na najwyższym-w zależności od intensywności unoszących się nad urządzeniem oparów.
              Po gotowaniu-na biegu intensywnym lub na najwyższym przez około 10 minut. Aby się kuchnia wywietrzyła.

Gwarantuję, ze zapachy będą się unosić tylko w kuchni a przy okapie perpetum mobile tylko w obrębie kuchenki. Jeśli okap podłączony jest do komina to należy pamietać o dodatkowej kratce wentylacyjnej, stałym dopływie świeżego powietrza i braku przeciągów. Warunkiem wydajnosci okapu jest mycie/wymiana filtrów, naturalnie musi być ona regularna. Okap jest najbardziej wydajny kiedy podłączony jest do komina i powietrze wydostajace się z okapu ma do pokonania małą ilość rur i załamań.

No i najważniejsze OKAP TRZEBA WŁĄCZAĆ. A jak to niektórzy w cudowny sposób robią to kupują go i se wisi. A potem się dziwią że śmierdzi, że mało wydajny, że meble i ściany są żółte i tłuste. Okap sam z siebie bez włączenia NIC nie da. Osobiście mam podłaczony okap tak, że za wylotem znajduje się wylot na dwór.
              • aina40 Re: mój sprzęt 03.10.07, 00:41
                Niezły jajcarz z Ciebie.
                • orchid11 Re: mój sprzęt 03.10.07, 19:32
                  aina40 napisał:

> Niezły jajcarz z Ciebie.

?!Jak mam to rozumieć?!
                  • aina40 Re: mój sprzęt 03.10.07, 20:32
                    Sorki, jezeli poczułeś się urażony - nie to miałem na myśli.
                    Po prostu Twój wykład o technice przewietrzania z użyciem okapu
                    potraktowałem trochę z przymrużeniem oka.
                    Dla mnie okap to po prostu wentylator, który włączam, gdy chcę
                    usunąć z kuchni opary i po usunięciu wyłączam. I tyle, a Ty masz do
                    tego całą poważną teorię.
                    Pozdr.
            • Gość: orchid11 Re: mój sprzęt IP: 213.17.223.* 02.10.07, 18:58
              a co najlepsze: ja stawiam na płycie gazowej jakąś blaszkę z piekarnika i a to frytownica. Okapik wszystko cudownie zasysa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka