Dodaj do ulubionych

patelnia grillowa czy takie cudo

04.07.08, 21:09
Nie mam w domu żadnego sprzętu, który nadawałby się do domowego grillowania.
Łażę więc po ebayu i szukam tego, o czym słyszałam, czyli patelni grillowej.
No i jest oczywiście cała masa, ale przy okazji natknęłam się na takie oto
ustrojstwo:

tinyurl.com/6ko2ht
Co to jest, czy działa, z czym to się je i co na tym grilluje? Ktoś może
używał albo widział to to w użyciu?
Obserwuj wątek
    • salsadura Re: patelnia grillowa czy takie cudo 04.07.08, 21:40
      Takiego cuda nie widzialam,ale mam normalna patelnie grilowa i
      jestem z niej b.zadowolona.Lubimy mieso z grilla,a ze dla 2,w
      porywach 3 osob,nie bardzo sie chce "odpalac",wiec griluje...na
      patelni.Pewnie,ze nie to samo,ale gdy sie nie ma co sie lubi;-(...
      • Gość: ania_m :) IP: *.pools.arcor-ip.net 04.07.08, 21:59
        ta wyglada jak kolpak od bmw :)
        polecam jedak taka najzywklejsza na swiecie. o dziwo dobre sa nawet te odlewane
        aluminiowe powlekane. za takowa place miedzy 9,99 a 12,99 euro i starcza mi na
        2-3 lata. z pewnoscia prawidlowe zeliwne sa jeszcze lepsze, ale i taka tania o
        dziwo b. dobrze sie spisuje.
        patelnia grilowa jest ogolnie super! kiedys chcialam nawet pochwalny watek na
        jej temaz zalozyc na tym forum :)
        na tradycyjnej grilowej zrobisz doskonale tosty z bialej bulki do crostini,
        usmazysz steka, mieso wszelke na b. malej, albo i zadnej ilosci tluszczu. o
        warzywach i skorupiakach nawet nie wspominajac.
        jednym slowem, polecam zakup tradycyjnej!
        • aga857 Re: :) 10.07.08, 11:52
          Chciałam zrobić tosty na patelni grillowej, ale bez tłuszczu wyszły mi
          podpieczone, ale bez tych apetycznych rowków. Po posmarowaniu masłem wychodzą o
          wiele smaczniejsze. A Tobie udaje się zrobić takie bez tłuszczu w ogóle?
          • Gość: ania_m Re: :) IP: *.pools.arcor-ip.net 10.07.08, 12:15
            zalezy co. sam bialy chleb wychodzi pieknie z rowkami. tostow skladanych,
            przyznaje nie robilam, ale zrobie zaraz eksperymentalnie. poczekaj z godzinke,
            to podziele sie uwagami.
            mieso kurczaka i wolowine marynuje i wrzucam dokladnie odsaczone pokryte
            cienutka warstewka oleju z przyprawami. cevapcici wieprzowo-wolowe wrzucilam
            wczoraj suche, bez marynady i oleju i swietnie wyszly. kielbaski wrzucam tez suche.
            warzywa marynuje lub nie, zalezy do czego potrzebuje. z odrobina oliwy sa jednak
            chyba lepsze.
            ogolnie, im bardziej tlusty produkt, tym bardziej na pewno nie trzeba dodatkowej
            oliwy/oleju. masla bym nie dawala, bo patelnia bardzo sie rozgrzewa, wiec bedzie
            sie palic.
            • Gość: ania_m wiesci z kuchni IP: *.pools.arcor-ip.net 10.07.08, 13:47
              wlasnie zrobilam dwa tosty - z szynka i serem i drugi z mozzarella, suszonymi
              pomidorami z oleju, kaparami i rukola. ten szynka i serem posmarowalam w srodku
              (tzn obie kromki) maslem, drugi nie. z zewnatrz niczym nie smarowalam. piekne
              rowki wyszly jako wzorek. w srodku dorace i lekko rozpuszczone. odrobine
              wycieklo, zebralam lopatka z drewna. tosty przycisnelam reka.
              moze na za niskiej tem pieczesz je?
    • Gość: Nobullshit Re: patelnia grillowa czy takie cudo IP: *.spray.net.pl 04.07.08, 22:31
      Cokolwiek to jest (faktycznie wygląda jak kołpak do koło),
      nie będziesz miała takich ślicznych pasków, jakie wychodzą z patelni grillowej. :)
      • Gość: Karolina Re: patelnia grillowa czy takie cudo IP: *.adsl.alicedsl.de 04.07.08, 22:36
        Nie mam pojecia co to jest ale za ta sume to mysle ze nie jest to dobre, polecam
        patelnie zeliwna np. taka
        cgi.ebay.de/Bratpfanne-Schmiedeeisen-Pfanne-Eisenpfanne-Tiegel-28cm_W0QQitemZ290241363808QQihZ019QQcategoryZ32248QQtcZphotoQQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
        • Gość: ania_m Re: patelnia grillowa czy takie cudo IP: *.pools.arcor-ip.net 04.07.08, 22:38
          ta tez jest fajna, ale chyba nie o taka autorce watku chodzi :)
          pytala o patelnie grilowa.
          • Gość: Karolina Re: patelnia grillowa czy takie cudo IP: *.adsl.alicedsl.de 04.07.08, 22:46
            A jaka Twoim zdaniem jest grylowa, jak nie zeliwna. Myslisz o takiej z teflonu i
            wglebieniami, tez taka mam ale zeliwna jest lepsza.
            • Gość: ania_m grilowa jest kwadratowa i ma rowki IP: *.pools.arcor-ip.net 04.07.08, 22:51
              a zeliwna GRILOWA, jak pisalam bylaby najlepsza :)
              • Gość: Karolina Re: grilowa jest kwadratowa i ma rowki IP: *.adsl.alicedsl.de 04.07.08, 23:00
                No wlasnie
              • eeela Re: grilowa jest kwadratowa i ma rowki 04.07.08, 23:00
                Tak, chodzi mi o grilową patelnie, li i jedynie :-) Taką, żeby można było różne
                ciała organiczne poddawać termicznym próbkom bez tłuszczu :-)
              • Gość: ania_m o taka: IP: *.pools.arcor-ip.net 04.07.08, 23:01
                tinyurl.com/5ev5jo
                to jest prawidlowa zeliwna patelnia grilowa.
                w przypadku niecheci wydania od razu sporej sumy pieniedzy, polecam, jak wyzej,
                zakup masywnej aluminiowej powlekanej, ktora na poczatek wystarczy.
                np taka jak ta. nawet bardzo porzadna, tradycyjna niemiecka marka, jaka jest
                wmf, ma w ofercie patelnie z lanego aluminium, wiec az takie zle to tworzywo nie
                moze byc:
                tinyurl.com/5k2pb3
                • Gość: Karolina Re: o taka: IP: *.adsl.alicedsl.de 04.07.08, 23:07
                  Ancia te tez nie sa zle, jesli nie ma sie kasy.
    • Gość: Nobullshit Re: patelnia grillowa czy takie cudo IP: *.spray.net.pl 04.07.08, 22:43
      Poszukaj tu:
      www.lecreuset.co.uk/
      Konkretnie tu:
      www.lecreuset.co.uk/en/Products/Cast-Iron/Grills/
      Trochę drogo, ale to zakup na całe życie.
      • eeela Re: patelnia grillowa czy takie cudo 04.07.08, 22:58
        Dziekuję bardzo, ale w tym momencie nie stać mnie na zakupy na całe życie, muszę
        się chwilowo obejść czymś tymczasowym :-)
        • Gość: ania_m no to spokojne polecam no name-a IP: *.pools.arcor-ip.net 04.07.08, 23:05
          za 10 euro. np w realu takie widzialam.
          popatrz tylko, aby nie byla za lekka, zeby byla stabilna, zeby powloka nie byla
          poobijana, zeby raczka byla drewniana, albo metalowa - wtedy stek moze dojsc na
          niej w piecu.
          i zareczam, ze nie bedzie zle. ze 2 lata sie nia nacieszysz.
          • Gość: Karolina Pomylka IP: *.adsl.alicedsl.de 04.07.08, 23:22
            Przepraszam Cie bardzo ale za 10 € nie kupisz dobrej patelni do grylowania.
            • Gość: ania_m Re: Pomylka IP: *.pools.arcor-ip.net 04.07.08, 23:27
              posiadam takowa za 9,99 od poltora roku. uzywam nieomalze nonstop i jest
              naprawde dobra :)
              z czystym sumieniem moge polecic. byla poltora roku temu w ofercie reala.
              • Gość: Karolina Re: Pomylka IP: *.adsl.alicedsl.de 04.07.08, 23:32
                Widac mialas szczescie. Poniewaz ja mam tych patelni duzo ale najlepiej sprawuje
                sie zeliwna. Pozdrowienia
                • Gość: ania_m Re: Pomylka IP: *.pools.arcor-ip.net 04.07.08, 23:35
                  wow! masz duzo patelni grilowych? tych kwadratowych z rowkami? ja mam zawsze
                  tylko jedna i wystarcza :)
                  • Gość: Karolina Re: Pomylka IP: *.adsl.alicedsl.de 04.07.08, 23:40
                    Tak mam, poniewaz caly czas probuje zrobic idealnego steka.
    • eeela Re: patelnia grillowa czy takie cudo 04.07.08, 23:41
      Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Dam sobie w takim razie spokój z dziwactwami
      i kupię normalną grilową patelnię :-)
      • Gość: Karolina Re: patelnia grillowa czy takie cudo IP: *.adsl.alicedsl.de 04.07.08, 23:47
        Otwieram w tam roku restauracje z prawdziwego zdarzenia.
        • Gość: ania_m Re: patelnia grillowa czy takie cudo IP: *.pools.arcor-ip.net 05.07.08, 00:07
          jak rozumiem, bez stekow w karcie ;)
          zapraszam do watku "chcielibyscie miec wlasna knajpke?"
          serdecznie gratuluje odwagi otwierac w niemczech przy tej koniunkturze
          restauracje i trzymam kciuki :)
          • Gość: Karolina Re: patelnia grillowa czy takie cudo IP: *.adsl.alicedsl.de 05.07.08, 00:16
            Z dobrym stekiem tylko i wylacznie
      • hania55 Re: patelnia grillowa czy takie cudo 10.07.08, 13:02
        eeela napisała:

> Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Dam sobie w takim razie spokój
        z dziwactwami
        > i kupię normalną grilową patelnię :-)
        >

Polecam!
    • aga857 Re: patelnia grillowa czy takie cudo 10.07.08, 11:55
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=76416493&a=76416493
      Kupiłam zgodnie z sugestiami taką z Ikei i sobie chwalę :). Cukinia grillowana
      wychodzi genialnie.
    • Gość: Paula Re: patelnia grillowa czy takie cudo IP: *.74-81-b.business.telecomitalia.it 17.07.08, 16:14
      Nie wiem czy to dokladnie ta sama rzecz, ale moja tesciowa ma taki specjalny garnek/patelnie do grillowania. Sklada sie z dwoch warstw (+ pokrywka, dosc gleboka, ktora mozna uzyc jako patelnie). Dolna warstwa ma na srodku dziure (taki duzy doughnut), a gorna jest wypukla i ma takie podluzne dziurki ja ta na zdjeciu. Zrobione w niej szaszlyki sa rewelacyjne, pieknie przyrumienione, a nadmiar tluszczu gromadzony jest w dolnej warstwie.
      • Gość: Sylwia Re: patelnia grillowa czy takie cudo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.08, 15:59
        moja siostra dostała na imieniny patelnie z Fagora
        taką jak ta
        ssl.allegro.pl/item399963198_patelnia_grillowa_28_cm_fagor_pk_.html

najlepsze są te rowki do zlewania nadmiaru tłuszczu - bo jak
        wspomaniała ania_m za bardzo się rozgrzewa i od rowków mięso jest
        wtedy bardziej spieczone. A najsmaczniejszy jest łosoś :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka