Dodaj do ulubionych

Zaprośmy tu Czechów!!!

30.10.04, 20:57
Mam pomysł aby zaprosić naszych najlepszych sąsiadów do dyskusji. Ciesze się
że jest tu już letec ale może byłoby więcej zainteresowanych. Co o tym
myślicie?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ruby.port Re: Zaprośmy tu Czechów!!! 30.10.04, 21:32
      No a co ja?
      Ja jestem tu też.smile
      Chyba co dzień, ale moj polski jest bardzo słaby, tak tylko czytam.
      • jagus2 Re: Zaprośmy tu Czechów!!! 30.10.04, 21:43
        A to bardzo się ciesze... smile i przepraszam za pomyłke. A co myślisz o tym
        pomyśle?
      • utrat Re: Zaprośmy tu Czechów!!! 31.10.04, 12:48
        ruby.port napisała:

> No a co ja?
        > Ja jestem tu też.smile
        > Chyba co dzień, ale moj polski jest bardzo słaby, tak tylko czytam.

a u nas bywasz? forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20432
        • ruby.port Re: Zaprośmy tu Czechów!!! 01.11.04, 09:33
          Na forum Czechoslowacia bywam tez, ale Blog CS nie znam....no...teraz juz tak wink
          Pomysl jest to dobry. A co dac jakis link na forum do Czeskich gazet (lidovky,
          mfdnes itp)?
          • elve linki 01.11.04, 13:35
            biję się w piersi, linki w nagłówku forum powinny być już dawno! obiecuję, że
            jeśli synek mi pozwoli, zrobię je w nadchodzącym tygodniu.
            a pomysł z zaproszeniem Czechów jest oczywiście świetny smile
            • letec Re: linki 01.11.04, 14:41
              No , asi bych vas měl varovat, abyste pak nebyli zklamaní a neztratili sympatie
              k čechům . Ale české fóra jsou žumpa, reakce starehomasona a republikana jsou
              proti tomu procházka růžovým sadem.
              Ale prosím.
              www.idnes.cz - i-deník Mladé fronty , podobné jako Gazeta nebo
              www.novinky.cz - to samé ,informační servis dodává deník Právo, což je
              pohrobek Rudého práva. A pořád to mají v rukách komunisti. Uroveň diskuzí ale
              vyjde nastejno. Na novinkach se občas oběví jakýsi ,,Stašek Krakowiak,, ze
              kterého si všichni dělaji srandu a má nazory podobné jako starymason.
              zdravím
              • jagus2 Re: linki 02.11.04, 21:46
                Ale zawsze można spróbować i to tu, to tam powklejać link do tego forum. A może
                kogoś to zainteresuje.
                Pozdrawiam
            • wierka9 Elve...... 01.11.04, 18:36
              Masz przefotogenicznego dzidziusia, gratuluję smile.
              Zdjęcia z uśmiechami są rozbrajającesmile.

Życzę powodzenia, wykorzystaj wszystkie okazje do długieeeego, zdrowego snu.
              Pozdrawiam,
              Wierka.
    • efg Re: Zaprośmy tu Czechów!!! 22.11.04, 14:40
      No to było by fajnie. Znam biernie czesko/słowacki (hi!) Wiem ze to inne jezyki
      ale rozróznic mi trudno. Ciekawe jak oni sami sie porozumiewają, pewnie kazdy
      mówi w swoim jezyku a drugi go rozumie. Mam przyjaciela w Brnie i czasem nawet
      mu pomagam tłumaczyć listy handlowe na polski. A skąd znam ? Jako zabity
      radioamator od 30 lat czytam pismo Amaterske Radio i tak jakos sie łapię. Z
      polskiego na czeski niestety już nie przetłumacze.
      Bardzo lubie Czechów, uwazam ich za ludzi konkretnych, praktycznych i bardzo
      towarzyskich, choc moze brakuje im (wg. nas) tej słowiańskiej wylewnosci
      (zresztą podobno nam wielkopolanom też). Ten mój kolega i jego żona świetnie
      sie u nas czują, podoba im sie np. nasz krajobraz, te "niezmierzone równiny" -
      jak mówią,miasta (Gdańsk,Poznań,Toruń Kraków) chwalą kuchnie i goscinność,
      czystość w zakładach pracy i na wsiach. A naszych kierowców (UWAGA !) uwazają
      za bardzo kulturalnych, szczególnie podczas jazdy nocą ! Wcale nie uwazaja
      Polaków za pijaków, a kiedy im powiedziałem ze np. u nas w Wielkopolsce na
      weselach kiedy jest wódka nie podaje sie piwa, to im sie to w głowach nie
      miesciło !
      Dowiedziałem sie od nich ze w czasach komuny, szczególnie tych ostatnich
      latach,w ich mediach urabiano nam opinię nierobów, pijaków i handlarzy, co
      zresztą trafiało na dość podatny grunt, bo oni zazdroscili nam naszych
      swobodnych wyjazdów do Austrii, podobnie jak NRD-owcy zazdroscili nam wyjazdów
      np. do Berlina. Ich pierwszy słuzbowy zreszta przyjazd do nas był szokiem,
      Normalny czysty i (przynajmniej "na oko") bogaty kraj,niezłe hotele, jedzonko
      (nie tylko schabowy i kapusta),przyjaźni ludzie !
      Mysle ze jako nacje nie różnimy sie obecnie tak bardzo. Nasze szlacheckie a ich
      rzekomo plebejskie tradycje, to już folklor historyczny. Wzajemne kontakty sa
      zbyt słabe, bo zbyt mało sie je ułatwia. Chodzi o sprawy konkretne. Sa jednak
      już pierwsze jaskółki, np, serwis aukcyjny allegro i aukro (www.allegro.pl)
      (www.aukro.cz)- mozana kupic - sprzedac przedmnioty w obu krajach. Oby tak
      dalej.
      • utrat Re: Zaprośmy tu Czechów!!! 22.11.04, 15:28
        wszystko to prawda. Czesi i Polacy powinni sie do siebie zblizac. Niestety my
        sie ciagle oddalamy.
    • ignorant11 Swietny pomysl! 25.11.04, 18:17
      jagus2 napisał:

> Mam pomysł aby zaprosić naszych najlepszych sąsiadów do dyskusji. Ciesze się
      > że jest tu już letec ale może byłoby więcej zainteresowanych. Co o tym
      > myślicie?
      > Pozdrawiam

Sława!

Od dawna marzylem aby na naszych forach slowianskich równiez inni Slowianie niz
      same tylko Lachysmile))

Bo dyskusja o Slowianszczyznie z tylko lackiego punktu widzenia nie pelna.
      Pozdrawiam i zapraszam na:
      Forum Słowiańskie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka