jagus2 30.10.04, 20:57 Mam pomysł aby zaprosić naszych najlepszych sąsiadów do dyskusji. Ciesze się że jest tu już letec ale może byłoby więcej zainteresowanych. Co o tym myślicie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ruby.port Re: Zaprośmy tu Czechów!!! 30.10.04, 21:32 No a co ja? Ja jestem tu też. Chyba co dzień, ale moj polski jest bardzo słaby, tak tylko czytam. Odpowiedz Link
jagus2 Re: Zaprośmy tu Czechów!!! 30.10.04, 21:43 A to bardzo się ciesze... i przepraszam za pomyłke. A co myślisz o tym pomyśle? Odpowiedz Link
utrat Re: Zaprośmy tu Czechów!!! 31.10.04, 12:48 ruby.port napisała: > No a co ja? > Ja jestem tu też. > Chyba co dzień, ale moj polski jest bardzo słaby, tak tylko czytam. a u nas bywasz? forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20432 Odpowiedz Link
ruby.port Re: Zaprośmy tu Czechów!!! 01.11.04, 09:33 Na forum Czechoslowacia bywam tez, ale Blog CS nie znam....no...teraz juz tak Pomysl jest to dobry. A co dac jakis link na forum do Czeskich gazet (lidovky, mfdnes itp)? Odpowiedz Link
elve linki 01.11.04, 13:35 biję się w piersi, linki w nagłówku forum powinny być już dawno! obiecuję, że jeśli synek mi pozwoli, zrobię je w nadchodzącym tygodniu. a pomysł z zaproszeniem Czechów jest oczywiście świetny Odpowiedz Link
letec Re: linki 01.11.04, 14:41 No , asi bych vas měl varovat, abyste pak nebyli zklamaní a neztratili sympatie k čechům . Ale české fóra jsou žumpa, reakce starehomasona a republikana jsou proti tomu procházka růžovým sadem. Ale prosím. www.idnes.cz - i-deník Mladé fronty , podobné jako Gazeta nebo www.novinky.cz - to samé ,informační servis dodává deník Právo, což je pohrobek Rudého práva. A pořád to mají v rukách komunisti. Uroveň diskuzí ale vyjde nastejno. Na novinkach se občas oběví jakýsi ,,Stašek Krakowiak,, ze kterého si všichni dělaji srandu a má nazory podobné jako starymason. zdravím Odpowiedz Link
jagus2 Re: linki 02.11.04, 21:46 Ale zawsze można spróbować i to tu, to tam powklejać link do tego forum. A może kogoś to zainteresuje. Pozdrawiam Odpowiedz Link
wierka9 Elve...... 01.11.04, 18:36 Masz przefotogenicznego dzidziusia, gratuluję . Zdjęcia z uśmiechami są rozbrajające. Życzę powodzenia, wykorzystaj wszystkie okazje do długieeeego, zdrowego snu. Pozdrawiam, Wierka. Odpowiedz Link
efg Re: Zaprośmy tu Czechów!!! 22.11.04, 14:40 No to było by fajnie. Znam biernie czesko/słowacki (hi!) Wiem ze to inne jezyki ale rozróznic mi trudno. Ciekawe jak oni sami sie porozumiewają, pewnie kazdy mówi w swoim jezyku a drugi go rozumie. Mam przyjaciela w Brnie i czasem nawet mu pomagam tłumaczyć listy handlowe na polski. A skąd znam ? Jako zabity radioamator od 30 lat czytam pismo Amaterske Radio i tak jakos sie łapię. Z polskiego na czeski niestety już nie przetłumacze. Bardzo lubie Czechów, uwazam ich za ludzi konkretnych, praktycznych i bardzo towarzyskich, choc moze brakuje im (wg. nas) tej słowiańskiej wylewnosci (zresztą podobno nam wielkopolanom też). Ten mój kolega i jego żona świetnie sie u nas czują, podoba im sie np. nasz krajobraz, te "niezmierzone równiny" - jak mówią,miasta (Gdańsk,Poznań,Toruń Kraków) chwalą kuchnie i goscinność, czystość w zakładach pracy i na wsiach. A naszych kierowców (UWAGA !) uwazają za bardzo kulturalnych, szczególnie podczas jazdy nocą ! Wcale nie uwazaja Polaków za pijaków, a kiedy im powiedziałem ze np. u nas w Wielkopolsce na weselach kiedy jest wódka nie podaje sie piwa, to im sie to w głowach nie miesciło ! Dowiedziałem sie od nich ze w czasach komuny, szczególnie tych ostatnich latach,w ich mediach urabiano nam opinię nierobów, pijaków i handlarzy, co zresztą trafiało na dość podatny grunt, bo oni zazdroscili nam naszych swobodnych wyjazdów do Austrii, podobnie jak NRD-owcy zazdroscili nam wyjazdów np. do Berlina. Ich pierwszy słuzbowy zreszta przyjazd do nas był szokiem, Normalny czysty i (przynajmniej "na oko") bogaty kraj,niezłe hotele, jedzonko (nie tylko schabowy i kapusta),przyjaźni ludzie ! Mysle ze jako nacje nie różnimy sie obecnie tak bardzo. Nasze szlacheckie a ich rzekomo plebejskie tradycje, to już folklor historyczny. Wzajemne kontakty sa zbyt słabe, bo zbyt mało sie je ułatwia. Chodzi o sprawy konkretne. Sa jednak już pierwsze jaskółki, np, serwis aukcyjny allegro i aukro (www.allegro.pl) (www.aukro.cz)- mozana kupic - sprzedac przedmnioty w obu krajach. Oby tak dalej. Odpowiedz Link
utrat Re: Zaprośmy tu Czechów!!! 22.11.04, 15:28 wszystko to prawda. Czesi i Polacy powinni sie do siebie zblizac. Niestety my sie ciagle oddalamy. Odpowiedz Link
ignorant11 Swietny pomysl! 25.11.04, 18:17 jagus2 napisał: > Mam pomysł aby zaprosić naszych najlepszych sąsiadów do dyskusji. Ciesze się > że jest tu już letec ale może byłoby więcej zainteresowanych. Co o tym > myślicie? > Pozdrawiam Sława! Od dawna marzylem aby na naszych forach slowianskich równiez inni Slowianie niz same tylko Lachy)) Bo dyskusja o Slowianszczyznie z tylko lackiego punktu widzenia nie pelna. Pozdrawiam i zapraszam na: Forum Słowiańskie Odpowiedz Link